Tips en tutorials voor beginnende en gevorderde bloggers

Geld verdienen met bloggen

Nicole OrriënsGeld verdienen met bloggen is een goede manier om online geld te verdienen. Dat kan op verschillende manieren. Maar de meest effectieve en betrouwbare methode vind ik toch wel geld te verdienen met je blog. In dit artikel behandel ik geld verdienen met bloggen, maar ook andere manieren om online geld te verdienen.

Geld verdienen met bloggen

Laat ik beginnen met voorop te stellen dat, om geld te verdienen met bloggen, je goede content moet hebben. Goede content betekent bezoekers, en het betekent dat Google je blog waardeert. En beide heb je nodig voor geld verdienen met bloggen. Als bezoekers merken dat je je blog alleen maar hebt gemaakt om er geld mee te verdienen, en er verder geen tijd en moeite in hebt gestoken, dan zullen ze nooit meer terug komen.

Geld verdienen met bloggen: de manieren waarop dat kan

AFFILIATE LINKS

Affiliate links zijn speciale links die verwijzen naar een product en een methode voor geld verdienen met bloggen. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van het affiliate programma van Bol.com, en als je vervolgens een post schrijft over bijvoorbeeld het boek Fifty shades of grey, een affiliate link van Bol.com in de post opnemen naar dat boek.

Als bezoekers je review hebben gelezen en besluiten: ‘Dat boek móét ik lezen!’ en vervolgens op de affiliate link klinken en het boek kopen, dan krijg jij een percentage. Hoewel het geen vetpot is, betaalt het redelijk. Ik denk dat ik gemiddeld zo’n 15 euro per maand verdien met het affiliate programma van Bol.com.

SCHRIJF EERST DE POST, DAN PAS DE AFFILIATE LINK

Je kunt natuurlijk als een wilde overal affiliate links op je blog gaan plaatsen, maar daar worden de meeste bezoekers niet blij van. Google trouwens ook niet, en dat is slecht voor je positie in de zoekmachine resultaten! Beter is het om gewoon te schrijven over wat je interesseert, en vervolgens te kijken of er toevallig een affiliate link voor is. Geld verdienen met bloggen mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van je blog.

Stel je hebt bijvoorbeeld een uitgebreid onderzoek gedaan naar dweilen, en welke de beste is. Je trekt je conclusie, en adviseert een bepaald merk. Dan biedt je zelfs een extra, handige service door een (affiliate) link in je post te zetten waar bezoekers die dweil kunnen kopen. Zo komt een affiliate link op een natuurlijke manier tot stand, en voegt echt iets toe. Zanox Nederland heeft bijvoorbeeld Blokker in hun bestand zitten, en via dat programma zou je dan een speciale affiliate link naar die dweil kunnen maken. Zo verdien je geld met bloggen.

In het algemeen geldt: Mijd affiliate links, om de affiliate links!

AFFILIATE LINKS: WAAR VIND IK DIE?

Affiliate links kun je op twee manieren krijgen: via bemiddelingsbureau’s en direct via een bedrijf.

Bekende bemiddelingsbureau’s zijn affiliate4you, Daisycon, and Zanox.nl. En die affiliate programma’s hebben op hun beurt ook weer affiliate links! De link affiliate4you is een voorbeeld van zo’n affiliate link. Als je er op klikt en je inschrijft krijg ik 15 euro voor mijn bemiddeling.

Overigens klinkt dit leuker dan het is, want in de kleine lettertjes staat ergens dat ik die 15 euro pas uitbetaald krijg als er ‘minimaal 5 goedgekeurde verkopen zijn gerealiseerd via jouw website binnen een half jaar na inschrijving.’ En als dat niet binnen dat half jaar gebeurd, vervalt die 15 euro dus. Helaas is dit een euvel van veel affiliate programma’s: lees dus altijd de kleine lettertjes! Geld verdienen met bloggen via affiliate links vind ik persoonlijk heel erg lastig.

Naast de bemiddelingsbureau’s zijn er ook bedrijven die hun eigen affiliate programma hebben, zoals Bol.com! Helaas zijn dat er wel veel minder.

Geld verdienen met bloggen d.m.v. ADVERTORIALS

Advertorials zijn ook een uitstekende manier om geld te verdienen met je blog. Advertorials lijken op gewone posts, maar je schrijft ze in opdracht van een bedrijf of bemiddelingsbureau. In tijdschriften zie je ze ook geregeld, en ze lijken dan heel veel op een gewoon artikel. Je herkent ze aan de kleine lettertjes ‘Advertorial’. Advertorials worden ook wel ‘gesponsorde posts’ of ‘gastposts’ genoemd.

VIA BLOGMIJ OF ADFACTOR OF DIRECT VAN BEDRIJF

Net als affiliate links kun je advertorials op twee manieren verkrijgen: via een bemiddelingsbureau of direct via een bedrijf. Voor zover ik nu weet heeft Nederland momenteel twee bemiddelingsbureau’s: Blogmij en Adfactor. Je kunt je bij hen gratis inschrijven, waarbij je onder andere je bezoekersaantallen moet opgeven. Vervolgens krijg je van hen een mailtje als ze een opdracht voor je hebben.

Ik ben over zowel Blogmij als Adfactor erg tevreden en krijg geregeld advertorials via hen aangeboden. Bij Adfactor vragen ze je een tekst te schrijven en die moet dan eerst worden goedgekeurd. Bij Blogmij is dit niet het geval. Ook worden de resultaten van de advertorial bij Adfactor en Blogmij op verschillende manieren gemeten. Maar beiden betalen netjes uit, wat ik altijd erg op prijs stel! Dus wil je geld verdienen met bloggen schrijf je dan vooral bij hen in! Lees meer over mijn ervaringen met Blogmij en Adfactor.

Behalve Blogmij en Adfactor krijg ik de laatste tijd ook nog wel eens aanvragen voor advertorials van marketing bedrijven. Zij doen de marketing voor een klant, en als onderdeel daarvan ‘zetten ze advertorials’ uit.

En verder krijg ik regelmatig directe mailtjes van bedrijven die graag een advertorial willen plaatsen.

GOOGLE ADSENSE

De meest eenvoudige manier voor geld verdienen met bloggen vind ik Google Adsense. Ook al is je blog pas een uurtje oud, dan kun je er toch al Google ads opzetten! Natuurlijk zul je daar weinig mee verdienen als je geen bezoekers hebt, maar je kunt ze wel meteen plaatsen. En zeker als je blogt op het Blogger platform is het supermakkelijk om Google ads te installeren.

GOOGLE ADSENSE: PLAATJES, TEKST OF BEIDE

Je kunt kiezen of je alleen tekst of plaatjes wilt in je advertenties, of allebei, en ook kun je verschillende formaten kiezen. Daarnaast kun je de advertenties ook nog een look geven die goed bij je blog past. Heeft je blog bijvoorbeeld een knalrode achtergrond, dan is het niet zo mooi als je google ads wit zijn.
GOOGLE ADSENSE: HEAT MAPS
Google heeft speciale heat maps, waarop je kunt zien wat de beste plekken zijn op je blog om Google ads te plaatsen. Erg handig, want de kleur laat zien waar een google ad het meeste resultaat zal opleveren. Hoe donkerder de kleur, hoe gunstiger.

En alsof dat nog niet genoeg is, stuurt Google je ook mailtjes met adviezen voor verbetering. Zo had ik een tijd lang een smalle skyscraper, en kreeg toen van Google het bericht dat een bredere skyscraper gunstiger zou zijn.

Online geld verdienen

Geld verdienen met bloggen valt meestal onder het onderwerp online geld verdienen. Maar online geld verdienen is een veel breder begrip, en bloggen is daar slechts één methode van. Hoewel bloggen wat mij betreft wel de meest betrouwbare en effectiefste methode is van online geld verdienen.

Bij online geld verdienen wordt ook vaak gepraat over mailtjes lezen tegen betaling, en op advertenties klikken voor betaling. Bekende programma’s zijn Moneymiljonair en Euroclix. Daarvoor kan ik hier geen reclame maken, want dat mag niet van Google Adsense. En als ik moet kiezen, dan geef ik de voorkeur aan Google Adsense.

Daarom heb ik een aparte blog Mama verdient geld met internet over dit onderwerp. Je zult daar dan ook geen Google Ads vinden.

MEER WETEN OVER GELD VERDIENEN MET BLOGGEN?

Lees dan mijn posts: