Geld verdienen met bloggen: het ultieme overzicht

Geld verdienen met bloggenGeld verdienen met bloggen is een goede manier om online geld te verdienen. Online geld verdienen kan op verschillende manieren. Maar de meest effectieve en betrouwbare methode vind ik toch wel geld te verdienen met je blog. In dit artikel behandel ik geld verdienen met bloggen, maar ook andere manieren om online geld te verdienen zoals affiliate marketing.

Geld verdienen met bloggen

Laat ik beginnen met voorop te stellen dat, om geld te verdienen met bloggen, je goede content moet hebben. Goede content betekent bezoekers, en het betekent dat Google je blog waardeert. En beide heb je nodig voor geld verdienen met bloggen. Als bezoekers merken dat je je blog alleen maar hebt gemaakt om er geld mee te verdienen, en er verder geen tijd en moeite in hebt gestoken, dan zullen ze waarschijnlijk nooit meer terug komen.

Geld verdienen met bloggen: de manieren waarop dat kan

1. Affiliate links oftewel meedoen aan een partnerprogramma

Affiliate links zijn speciale links die verwijzen naar een product en een methode voor geld verdienen met bloggen. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van het affiliate programma van Bol.com, en als je vervolgens een post schrijft over bijvoorbeeld het boek Fifty shades of grey, een affiliate link van Bol.com in de post opnemen naar dat boek. Als bezoekers je review hebben gelezen en besluiten: ‘Dat boek móét ik lezen!’ en vervolgens op de affiliate link klinken en het boek kopen, dan krijg jij een percentage van de verkoop. Hoewel het geen vetpot is, betaalt het redelijk. Ik denk dat ik gemiddeld zo’n 100 euro per maand verdien bol affiliate.

Schrijf eerst de post dan pas de affiliate link

Je kunt natuurlijk als een wilde overal affiliate links op je blog gaan plaatsen, maar daar worden de meeste bezoekers niet blij van. Google trouwens ook niet, en dat is slecht voor je positie in de zoekmachine resultaten! Beter is het om gewoon te schrijven over wat je interesseert, en vervolgens te kijken of er toevallig een affiliate link voor is. Geld verdienen met bloggen mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van je blog. Stel je hebt bijvoorbeeld een uitgebreid onderzoek gedaan naar dweilen, en welke de beste is. Je trekt je conclusie, en adviseert een bepaald merk. Dan biedt je zelfs een extra, handige service door een (affiliate) link in je post te zetten waar bezoekers die dweil kunnen kopen. Zo komt een affiliate link op een natuurlijke manier tot stand, en voegt echt iets toe. Zanox Nederland heeft bijvoorbeeld Blokker in hun bestand zitten, en via dat programma zou je dan een speciale affiliate link naar die dweil kunnen maken. Zo verdien je geld met bloggen.

In het algemeen geldt: Mijd affiliate links, om de affiliate links!

Affiliate links: hoe kom  ik eraan?

Affiliate links kun je op twee manieren krijgen: via bemiddelingsbureaus en direct via een bedrijf. Bekende bemiddelingsbureaus zijn affiliate4you, Daisycon, and Zanox.nl. En die affiliate programma’s hebben op hun beurt ook weer affiliate links! De link affiliate4you is een voorbeeld van zo’n affiliate link. Als je er op klikt en je inschrijft krijg ik 15 euro voor mijn bemiddeling. Overigens klinkt dit leuker dan het is, want in de kleine lettertjes staat ergens dat ik die 15 euro pas uitbetaald krijg als er ‘minimaal 5 goedgekeurde verkopen zijn gerealiseerd via jouw website binnen een half jaar na inschrijving.’ En als dat niet binnen dat half jaar gebeurd, vervalt die 15 euro dus. Helaas is dit een euvel van veel affiliate programma’s: lees dus altijd de kleine lettertjes! Geld verdienen met bloggen via affiliate links vind ik persoonlijk heel erg lastig. Naast de bemiddelingsbureaus zijn er ook bedrijven die hun eigen affiliate programma hebben, zoals Bol.com! Helaas zijn dat er wel veel minder.

linkpizza
Logo van Linkpizza!

N.B. Een bijzonder bemiddelingsbureau voor affiliate links is LinkPizza. LinkPizza maakt het plaatsen van affiliate links heel makkelijk. Je installeert hun code op je blog, en zij maken waar mogelijk automatische affiliate links van jouw links. Het grote voordeel is dat je niet telkens naar een platform hoeft om een affiliate link te maken. Het nadeel is dat LinkPizza een percentage van je winst afsnoept voor hun service. Toch gebruik ik LinkPizza zelf graag vanwege hun grote gebruikersgemak. Alleen voor links van bol.com maak ik een uitzondering: die maak ik wel even zelf.

2. Geld verdienen met behulp van advertorials en gesponsorde posts

Advertorials en gesponsorde posts zijn ook een uitstekende manier om geld te verdienen met je blog. Advertorials lijken op gewone posts, maar je schrijft ze in opdracht van een bedrijf of bemiddelingsbureau. In tijdschriften zie je ze ook geregeld, en ze lijken dan heel veel op een gewoon artikel. Je herkent ze aan de kleine lettertjes ‘Advertorial’. Advertorials worden ook wel ‘gesponsorde posts’ of ‘gastposts’ genoemd. Net als affiliate links kun je advertorials op twee manieren verkrijgen:

  • via een bemiddelingsbureau ook wel blog netwerk genoemd.
  • direct via een bedrijf

Inmiddels zijn er heel veel blognetwerken die bloggers en bedrijven bij elkaar brengen. Mijn favoriet is LinkPizza, ja  die van de affiliate links! Zij hebben ook een soort marktplaats waar je kunt pitchen op advertorials en gesponsorde posts. Een gesponsorde post kan soms een manier van linkbuilding zijn van een bedrijf.

Overzicht Nederlandse blog netwerken.

3. Google Adsense

Google adsense was een hele makkelijke en snelle manier om geld te verdienen met je blog. Toen ik begon met bloggen op het Blogger platform kon ik meteen Google ads plaatsen. Maar nu stelt Google meer eisen en hoor ik regelmatig dat bloggers zijn afgewezen voor hun programma.

Lees wat je kunt doen om toegelaten te worden tot Google adsense!

Zelf ben ik nog steeds erg blij met Google adsense en zou het niet willen missen als inkomstenbron als blogger. Je kunt bij Google adsense kiezen of je alleen tekst of plaatjes wilt in je advertenties, of allebei, en ook kun je verschillende formaten kiezen. Daarnaast kun je de advertenties ook nog een look geven die goed bij je blog past. Heeft je blog bijvoorbeeld een knalrode achtergrond, dan is het niet zo mooi als je google ads wit zijn.

Geld verdienen met bloggen

N.B. Google heeft speciale heat maps, waarop je kunt zien wat de beste plekken zijn op je blog om Google ads te plaatsen. Erg handig, want de kleur laat zien waar een google ad het meeste resultaat zal opleveren. Hoe donkerder de kleur, hoe gunstiger En alsof dat nog niet genoeg is, stuurt Google je ook mailtjes met adviezen voor verbetering. Zo had ik een tijd lang een smalle skyscraper, en kreeg toen van Google het bericht dat een bredere skyscraper gunstiger zou zijn.

4. Verkoop producten via je blog

Je kunt natuurlijk ook zelf een product maken en dat verkopen via je blog. Denk aan een eBook of cursus. Het grote voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent bedrijven. Maar je moet natuurlijk wel even zorgen voor een goed product ; ) Een goed voorbeeld is de cursus van de Elite Blogging Academy. Ruth Soukup begon zelf als blogger en besloot haar kennis en vaardigheden te delen in de vorm van een cursus. Haar cursus is superbekend geworden in Blogland en hij is zelfs niet het hele jaar toegankelijk, waardoor je het gevoel krijgt dat je enorm geluk hebt als je kunt meedoen aan de cursus.

5. Verhuur jezelf als expert

Je kunt jezelf met behulp van je blog positioneren als expert. Heb je een goede reputatie opgebouwd dan kun je je laten betalen om anderen te adviseren of om lezingen te houden. Stel je bent bijvoorbeeld heel goed in bloggen. Dan kun je via je blog je diensten aanbieden om andere bloggers te helpen. Bijvoorbeeld met zoekmachine optimalisatie of zelfs heel basic, met het opzetten van een blog.

6. Laat bezoekers betalen voor bepaalde content

Je kunt bepaalde delen van je blog afsluiten en alleen toegankelijk maken met een code. En voor die code kun je mensen laten betalen. Dit vind ik een lastige! Persoonlijk haak ik zelf meestal direct af als ik ergens niet meteen ‘bij’ kan op een blog. Maar als je supergoede dingen te vertellen hebt, kan het zijn dat mensen bereid zijn om je ervoor te betalen.

7. Plaats banners en advertenties voor bedrijven op je blog

Je kunt gebruik maken van Google of affiliate programma’s om banners op je blog te plaatsen en zo geld te verdienen. Maar soms kun je ook direct via een bedrijf een banner verkopen. Zo had ik het afgelopen jaar diverse betaalde banners op mijn blog Huisvlijt staan, die direct via een bedrijf werden aangevraagd.

8. Laat je betalen voor je mening in de vorm van product reviews

Net als bij punt 7 speelt hierbij je reputatie als expert een grote rol. Als veel mensen waarde aan je oordeel hechten, dan kun je je ervoor laten betalen. Bijvoorbeeld in de vorm van een product review. Jij krijgt een product, bespreekt het op je blog, en je wordt hiervoor betaald. Want vergis je niet: bedrijven doen soms alsof ze jou een grote dienst bewijzen door je een product te laten reviewen, maar dat is het dus niet! Sterker nog, het is hun belang dat er aandacht aan hun spullen wordt besteed.

9. Houd betaalde winacties op je blog

Net als product reviews, brengen bedrijven het soms alsof ze jou een dienst bewijzen. Dan mailen ze bijvoorbeeld dat ze zo vriendelijk zijn om een product beschikbaar te stellen dat jij dan mag weggeven. Maar wat ze feitelijk willen is een blogpost over hun product, exposure in social media en een link naar hun website. Het is dus heel reëel om je hiervoor te laten betalen. Onderschat niet de hoeveelheid werk en administratieve rompslomp die in de organisatie en afhandeling van een winactie/giveaway gaat zitten. Jouw tijd en blog zijn wat waard. Tenzij je maar een handvol bezoekers hebt per dag natuurlijk en een lage Domain Authority; in dat geval zou ik een winactie eventueel wel gratis doen.

10. Maak een boek van je blog

Als je blog een hit is, en veel lezers trekt, dan kun je overwegen een boek te maken van je blog. Dat kan in de vorm van een eBook, maar je kunt natuurlijk ook een ingebonden exemplaar beschikbaar stellen. Het is leuk als je een heuse uitgeverij kunt vinden, maar anders kun je ook zelf je blog in boekvorm uitgeven. Via Lulu.com is dat bijvoorbeeld goed te doen. Bovendien hoef je daar niet van tevoren een grote voorraad boeken te bestellen.

Geld verdienen met bloggen: wat zegt Darren Rowse van Problogger?

Hieronder een filmpje van een blogger die The Budgeting Wife heef. Ze vertelt hoe zij geld verdient met haar blog. Het filmpje duurt ongeveer 7 minuten.

Geld verdienen met bloggen: mijn inkomsten

Ik verdien best goed met mijn blogs. Volgens de overheid ben je financieel onafhankelijk als je minimaal 950,- netto verdient per maand. Dat lukt mij prima met mijn blogs. Nou moet ik wel zeggen dat ik meerdere blogs heb, voor verschillende blog niches. Dat maakt het makkelijker om voldoende inkomsten uit mijn blogs te halen. Maar ik weet dat er ook bloggers zijn die met 1 blog superveel verdienen.

N.B. Als je serieus geld verdient met je blog is het handig om hiervoor een aparte zakelijke rekening te openen. Ik liet eerst alles via mijn privé rekening lopen. Dat is én niet handig, en niet zo professioneel. Een zzp rekening openen raad ik echt aan.

Geld verdienen met bloggen: samenvatting

Geld verdienen met bloggen valt meestal onder het onderwerp online geld verdienen. Maar online geld verdienen is een veel breder begrip, en bloggen is daar slechts één methode van. Hoewel bloggen wat mij betreft wel de meest betrouwbare en effectiefste methode is van online geld verdienen. Bij online geld verdienen wordt ook vaak gepraat over mailtjes lezen tegen betaling, en op advertenties klikken voor betaling. Bekende programma’s zijn Moneymiljonair en Euroclix.  Op Mama verdient geld met internet vind je hier meer over.

Geld verdienen met bloggen kan beslist. Wat je nodig hebt is een goed blog met goede blogposts en bezoekers.

N.B. Bloggen voor geld kan gevoelig liggen!

Meer weten over geld verdienen met bloggen?

Lees dan mijn posts: