Blogspot

De termen Blogspot en Blogger worden vaak door elkaar gebruikt als het gaat om het gratis Google blog platform Blogger. Zowel blogspot als Blogger zijn van Google.

In de war?

Blogspot, Blogger en blogger: wat is nou wat?!

Laten we eens even de verschillende termen op een rijtje zetten!

 • Blogger = het gratis blog platform van Google.
 • Blogspot = gratis domein provider.
 • blogger: iemand die een blog bijhoudt. Dat kan zijn op het Blogger platform, of via WordPress of zelfs Yoors.

Beide zijn van Google. Als je naar www.blogspot.com gaat dan kom je uit op... blogger.com.

Probeer maar!

Zie je wel?

Het voordeel hiervan is dat je een blog kunt beginnen zonder gedoe. Je krijgt er immers meteen een gratis domein bij. Stel je bent Sneeuwwitje en je begint een blog op Blogger. Je noemt dat blog Sneeuwwitje. Dan word je blog url sneeuwwitje.blogspot.com!

Blogspot voorbeeld

Teunie Luijk van het populaire blog Eenvoudig Leven is een goed voorbeeld van een succesvol Blogger blog. Haar blog Eenvoudig Leven heeft het blogspot adres: eenvoudiglevenblogspot.com. Ook Aaf van Zuinigaan heeft een blogspot adres: zuinigaan.blogspot.com.

Maar, en dit is belangrijk, je kunt ook een eigen mooiere domeinnaam instellen voor je Blogger blog. Bijvoorbeeld sneeuwwitje.nl.

De geschiedenis van Blogspot

In 1999 startte het bedrijf Pyra Labs het Blogger platform. In februari 2003 kocht Google het van Pyra Labs. Dat was zo gek nog niet, want betaalde onderdelen werden daarna gratis! Sindsdien is het Blogger platform vernieuwd en geprofessionaliseerd. Afgelopen zomer was er veel gedoe over het nieuwe Blogger dashboard dat voor veel problemen zorgde.

Blogspot forum: eerste hulp bij problemen met je Blogger blog.

Als je problemen hebt met je Blogger blog dan kun je terecht op wat door velen het Blogspot forum wordt genoemd. Zoals ik al eerder schreef: de termen Blogger en Blogspot worden vaak door elkaar gebruikt. Het Blogspot forum is een Google support pagina waar je terecht kunt met vragen over je Blogger blog. Je vindt daar andere bloggers en je kunt elkaar helpen.

Is Blogspot goed?

Blogger blogs, of blogs met een blogspot.com adres worden nog wel eens weggezet als 'onprofessioneel'. Dat laatste vind ik echt flauwekul. Ja, als je één van de standaard gratis Blogger themes gebruikt die Blogger aanbiedt, dan oogt dat misschien niet zo professioneel. Maar er zijn vele professioneel ogende themes voor Blogger blogs. Sommige Blogger blogs zijn niet te onderscheiden van WordPress blogs.

Dat gezegd hebbende, moet ik echt als echte Blogger fan wel toegeven dat WordPress meer mogelijkheden heeft. Zo vind ik het bijvoorbeeld makkelijker om blogposts te optimaliseren voor SEO op mijn WordPress blogs dan op mijn Blogger blogs. Sterker nog, ik plak dan vaak de tekst van een  Blogger post even in mijn WordPress blog, optimaliseer de boel met de Yoast plugin en, ga dan terug naar Blogger.

Maar nogmaals, dat wil niet zeggen dat Blogger slecht is. Het grootste voordeel is denk ik nog wel, dat als je een enorme piek aan bezoekers krijgt je nooit bang hoeft te zijn dat je Blogger blog er door de drukte 'uit ligt'. De servers van Google kunnen dat prima aan.

Blogspot blog maken? Slechts 5 stappen!

Voordat je begint met gratis en makkelijk een  Blogger blog te maken moet je dit weten: je hebt een Google account nodig! Zonder Google account kun je geen Blogger blog maken. Voor de meeste mensen is dit geen probleem.

Stap 1: Ga naar blogger.com of blogspot.com!

Klik op de oranje knop: 'Je eigen blog maken'

blogspot

Stap 2: Log in met je Google account om door te gaan naar het Blogger platform

blogspot

Stap 3: Kies 'Nieuwe blog...'

Linksboven zie je het oranje Blogger logo: klik daarop en dan verschijnt de optie: 'Nieuwe blog....' Daar klik je op!

blogspot

Stap 4: Kies een naam voor je blog:

Blogger blog maken

Stap 5: Kies een url oftewel adres voor je blog.

Doorgaans is het slim om de titel van je blog ook als je blogadres te gebruiken:

Domeinnaam kiezen

Klaar! Gefeliciteerd met je nieuwe blog!

Nu kun je je eerste blogpost gaan maken : )

Van blogspot.com naar een eigen domeinnaam

Nou denk je misschien: 'Alles goed en wel, maar ik vind zo'n blogspot adres amateurisch ogen. Ik wil mijn eigen domeinnaam instellen!' Hieronder zie je de simpelste methode om dat te doen.

Er zijn twee mogelijkheden: je hebt al een domeinnaam gekocht, of je koopt ter plekke een domeinnaam via Blogger.

 • Ga naar Blogger.com
 • Klik op Settings
 • Scoll naar Publishing
 • Klik op Custom domain. Voor de makkelijkste methode gaan we ervan uit dat je nog geen domeinnaam hebt gekocht, en dit nu doet via Blogger. Vul je gewenste url in en klik vervolgens op 'Buyadomain:Custom domein Blogger
 • En dan krijg je dit: Blogger forumVoor 12 euro per jaar linkt je blogspot adres door naar een .com adres of iets anders. Net wat je wilt. Alleen geen .nl adres. Als je graag een .nl adres wilt, dan moet je eerst zelf een domeinnaam kopen die eindigt op .nl. En in dat geval heb je ook even de hulp nodig van de host waar je je domeinnaam hebt gekocht. Zij

Zal ik eens wat opbiechten?

Weet je waarom mijn blog Huisvlijt een .com adres heeft en geen .nl adres? Dat is omdat ik destijds niet wist hoe ik een blogspot adres kon doorschakelen naar een .nl adres. Ik maakte daarom gebruik van de service van Google en die hadden alleen de optie .com....

Als je al een custom domain hebt

Heb je al een eigen domeinnaam gekocht? Dan zie je in onderstaand filmpje hoe je het blogspot adres kunt doorschakelen naar de domeinnaam die je al hebt. In het filmpje kochten ze de domeinnaam bij namecheap, maar het geeft in ieder geval een indruk wat je moet doen. Vind je dit toch erg lastig? Vraag dan aan je host om dit voor je te doen.

Blogspot posts

Nu je dus een Blogger blog hebt is het tijd voor je eerste Blogspot post! Blogspot posts zijn eenvoudig te maken. Op je Blogger dashboard zie je linksboven een knop met 'New post'.

blogspot

Klik daarop en ga aan de slag. Voor je het weet heb je diverse Blogspot posts klaar!

Voor Blogspot posts geldt verder hetzelfde als voor WordPress posts. Zorg dat je geen ellenlange lappen tekst maakt, maar onderbreek ze regelmatig met handige tussenkopjes. Die tussenkopjes maak je niet 'vet' maar je gebruikt zogenoemde 'Headings' oftewel H-tags. H-tags zijn goed voor zoekmachines, want ze vertellen een zoekmachine snel en duidelijk waar een blogpost over gaat. Vraag je je nu af hoe je dat dan moet aanpakken? Lees dan mijn post over H-tags!

Verder is het goed om minimaal 300 woorden te gebruiken, en zet op z'n minst één afbeelding in je Blogspot posts. Dat maakt je posts aantrekkelijker om te lezen, en vooral: makkelijker om te delen!

Kun je geld verdienen met een Blogger blog?

Eén van de meest gestelde vragen over Blogger is toch wel: 'Kun je geld verdienen met een Blogger blog?' Het antwoord is: 'Jazeker!' Om te beginnen is het bijvoorbeeld heel eenvoudig om er Google ads op te zetten. Mits je tenminste tot het programma wordt toegelaten. Dat is tegenwoordig helaas wat lastiger geworden.

Maar met een professioneel ogend Blogger blog en goede content word je zeker interessant voor adverteerders. Kijk maar naar Teunie van Eenvoudig Leven!

Blogspot zoeken

In Blogspot zoeken is heel makkelijk. Ik raad bovendien ook aan om een zoekfunctie op je Blogspot blog te zetten. Dat maakt het voor je bezoekers namelijk makkelijk om bepaalde onderwerpen te zoeken op je blog. Blogspot zoeken maak je als volgt mogelijk:

 1. Ga naar blogger.com
 2. Klik op Indeling/Layout
 3. Klik op Add a gadget
 4. Als derde in de lijst zie je Blog Search staan.
 5. Klik daarop
 6. Pas hem naar wens aan
 7. Klik op save

blogspot zoeken

Je kunt Search this blog weghalen en wit laten, of je kunt er een Nederlandse tekst inzetten.

blogspot zoeken

Blogspot en Blogger samenvattend

Blogger en blogspot zijn niet hetzelfde, maar hebben wel met elkaar te maken. Blogger is het platform waarop je een blog kunt maken, en blogspot is het gratis domein waarop je dat kunt doen. Als je wilt muggenziften zou je kunnen zeggen dat je beter Blogger kunt zeggen.

Blogger is een eenvoudige en gratis manier om een blog te maken!

Ik hartje Blogger!

5 voorbeelden van Blogger blogs:

 1. Momlit.nl
 2. Revieweerst.nl
 3. Momfever
 4. Zuinigeman.nl
 5. Eenvoudig Leven

Heb jij vragen over Blogger en/of blogspot? Stel ze gerust in de comments!

Vergelijkbare berichten

16 reacties

 1. Heb even een praktische vraag... Ik heb nu een blog. Vroeger kon je berichten 'bovenaan laten staan' en ondertussen nieuwe berichten publiceren.
  Ik heb nu een bericht dat ik bijvoorbeeld graag van 4 januari tot en met 25 januari op mijn blog bovenaan wil houden. Weet er iemand hoe dat dit kan met de nieuwe blogger ?
  Ik hoor het graag !
  grtjs, martina

 2. Hoi, ik gebruik de widget populaire post, ingesteld op vorig jaar, maar helaas blijft een bepaalde post (na een jaar) toch in de lijst populair staan. Het probleem met deze post is nl. dat ik mijn eigen computer per ongeluk hierbij nog had laten meetellen met #bezoeken (het was de eerste post). Ik zou deze post graag niet willen laten meetellen met populaire post, zonder 'm te verwijderen. Heb je een tip voor mij?

 3. Dag Bloggelientje!

  Wat een heldere uitleg van de stappen om een blog op te zetten!

  Ik heb vandaag de stap weer gewaagd om een blog te beginnen. Maar ik ben er zo lang uit geweest en voorheen zat ik voornamelijk op WordPress. Maar dat is inmiddels zo geavanceerd geworden dat ik door de bomen het bos niet zie.

  Ik zou zo graag ook bij collega bloggers willen buurten en lezen…waar vind je een overzicht van collega bloggers?

  Ik hoop dat je mij daar bij kan helpen…
  In elk geval alvast bedankt!

 4. Hallo Bloggelientje. Ik werk al best lang met blogspot, maar het is mij nog nooit gelukt om foto's te verplaatsen. Wel om ze aan de linker-, rechterkant of in het midden te zetten en hoe groot, maar als hij ergens terechtkomt en ik wil hem iets naar boven zetten lukt mij dat niet. Kan jij mij helpen?
  Alvast bedankt,
  Joke

 5. Hallo Ik had een vraagje, ben bezig om een nieuw blog te maken, heb er al 6 gemaakt afgelopen jaren.
  Nu ontwerp ik ze meestal zelf me speciale achtergrond die ik kon aanklikken, kleuren bepalen,
  stuur je een link dan kun je kijken wat ik bedoel: g-nestvantollusland.blogspot.com
  Deze achtergrond wil ik nu weer maken maar dan andere kleuren..
  Dory

  1. Hoi Dory, ik heb je blog bezocht en je hebt een leuke achtergrond. Wat is precies je vraag? Heb je je huidige achtergrond zelf geupload naar je blog? Of heb je gekozen uit de standaard achtergronden van Blogger? Is je vraag hoe en waar je je achtergrond kunt veranderen in het Blogger dashboard?

   Ik zie bijvoorbeeld je huidige background niet tussen de standaard background van Blogger staan. Dus ik neem aan dat je die zelf hebt geupload?

 6. Hoi, ik heb ook een vraag, is er ergens een goede cursus blogger of blogspot te vinden? Ik heb al een tijdje een blogspot.com blog en stoei nog steeds met het gebeuren. Nu ben ik in 1 blog weer de functies kwijt om van alles te kunnen doen. Ik klikte iets verkeerd aan, i, weetniet wat. Hoe kan ik die wser terugzetten ?

  Met vriendelijke groeten remco

 7. Hoi Nicole,
  Ik heb een vraag over het blokkeren van IP adressen in Blogspot, dit in verband met haatzaaiende trollen, die steeds weer menen mij op mijn blog lastig te mogen vallen.
  Op Web-Log had ik die mogelijkheid, maar volgens mij heeft Blogspot dat niet. Of zie ik iets over het hoofd? Ik hoor het graag van je1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *