affiliate marketingAffiliate marketing is één van de bekendste methodes voor bloggen voor geld. Als affiliate word je als het ware een soort partner van een winkel. Je promoot hun producten, en als beloning krijg je een deel van de winst. Het werkt heel eenvoudig: als iemand iets voor jouw blog bij een bepaalde winkel koopt, dan krijg jij daar ook een deel van. Het is een soort commissie. Bij het affiliate marketing programma van bol.com krijg je bijvoorbeeld 6% van de prijs als iemand daar een boek koopt, en die persoon komt daar via jouw blog.

Maar hoe pak je het aan?

Hoe verdien je geld als affiliate?

Hier onder 8 manieren om geld te verdienen met affiliate marketing

8 manieren om geld te verdienen als affiliate

1. Banners

De snelste en makkelijkste manier is door affiliate banners op je blog te zetten. Bedrijven en webshops bieden vaak banners in alle vormen en maten aan. Van brede leaderboards die je bijvoorbeeld onder de header van je blog kunt plaatsen, tot meer vierkante banners die geschikt zijn voor je sidebar. Het is meestal een kwestie van je registreren als affiliate, de html code van de gewenste banner kopiëren, en die vervolgens op je blog plakken. Hoewel er ook bedrijven zijn die graag moeilijk doen, en je eerst gaan keuren.

Affiliate marketing uitgelegd door bol.com

Laten we het bol affiliate programma als voorbeeld nemen! In onderstaand filmpje vertellen ze heel duidelijk hoe hun affiliate programma werkt. En alles wat ze vertellen is ook van toepassing op affiliate marketing in het algemeen. Dus ook als je niets met bol.com wilt, is dit filmpje nuttig om te kijken omdat het een goed beeld geeft van affiliate marketing.

Kijk ook eens bij het Amazon affiliate programma!

2.Schrijf product reviews

Afhankelijk van het type blog dat je hebt, kun je reviews over producten schrijven. Voor je bezoekers is het handig als er in zo'n product review een link staat naar het product dat je bespreekt. En dat kan dan je affiliate link zijn. Zelf heb ik bijvoorbeeld een speciaal blog met boek reviews, momlit.nl. Onderin elke post geef ik praktische informatie over de prijs van het besproken boek, en een affiliate link die bezoekers meteen naar bol.com brengt. Dat breng me meteen ook op een belangrijk punt als het gaat om affiliate marketing:

Plaats niet zomaar links in posts alleen maar om geld te verdienen. Zorg dat ze een meerwaarde voor je bezoekers hebben en dat de links nuttig voor hen zijn!

Als ik een product leuk vind, dan is het bijvoorbeeld heel fijn als er meteen een link bijstaat waar ik het kan kopen. In zo'n geval is affiliate marketing heel natuurlijk.

3. Schrijf informatieve posts met affiliate marketing erin

Behalve in review posts kun je ook prima links plaatsen in informatieve posts. Zo schreef ik op Huisvlijt een post over zuiveringszout. Voor de lezers was het handig dat ze meteen ook konden zien wáár je zuiveringszout kunt kopen. Die informatie heb ik daarom opgenomen in mijn post, met affiliate links achter de gevonden producten.

4. Maak een overzichtspost

Zo'n overzichtspost kan als onderwerp hebben:

 • Mijn 10 favoriete boeken
 • Mijn favoriete haarproducten
 • De beste plekken om nieuwe schooltassen te kopen

enz.

Voor je bezoekers is dit een handige post omdat informatie over 1 onderwerp handig bij elkaar geordend staat. En je maakt het ze extra makkelijk door een link achter elk product te plaatsen. En dat kan dus een affiliate link zijn.

5. Favorieten in je sidebar

Veel bloggers gebruiken hun sidebar om bijvoorbeeld te laten zien welk boek ze op dat moment lezen. Of welke producten op dat moment hun favorieten zijn. Deze producten kun je ook weer voorzien van een affiliate link. En Linkpizza heeft er zelfs speciale widgets voor.

6. Zet affiliate links achter plaatjes

Mensen klikken graag op plaatjes. Dus als je bijvoorbeeld een product bespreekt of noemt en je gebruikt daarvan een plaatje, vergeet dan niet achter het plaatje ook een affiliate link te plakken.

7. Zet affiliate links in je nieuwsbrief

Heb je een nieuwsbrief die je naar je blog bezoekers stuurt? Ook daarin kun je affiliate links plaatsen.

8. Gebruik affiliate links op Pinterest

Heb je een Pinterest account en plaats je daar regelmatig dingen op? Gebruik ook daar je affiliate links!

Affiliate marketing: wees eerlijk

Essentieel voor geld verdienen als affiliate is dat je eerlijk bent als je reviews doet. Als een product waardeloos is, vermeld dat dan. Zo weten je lezers dat als jij iets aanbeveelt ze van je op aan kunnen. Zeg dus niet dat en product fijn is, als het tegenvalt want dan verlies je als blogger je geloofwaardigheid.

Eerlijkheid bepaalt de waarde van je product reviews.

En ook als een product niet goed is bevallen kun je er nog prima een affiliate link achter zetten. Want een link heeft nog steeds toegevoegde waarde voor je bezoekers. Misschien wil je bezoeker dat slechte product zelf wel eens bekijken! Of zijn of haar eigen oordeel vormen.

Ook als een bezoeker niets koopt, kun je geld verdienen met affiliate links

N. B. Ook als je bezoeker het product niet koopt, kun je dankzij cookies wellicht later die week alsnog geld verdienen als affiliate als de bezoeker de site opnieuw bezoekt en er iets koopt. Op bol.com leggen ze dit als volgt uit:

'Het bol.com Partnerprogramma hanteert een standaard cookie-tijd van vijf dagen. Als een consument binnen vijf dagen na de klik vanuit jouw website een of meerdere artikelen koopt, en de consument binnen deze vijf werkdagen de bol.com-winkel niet via een andere partner of marketingkanaal (zoekmachine, banners of e-mailnieuwsbrieven) heeft bezocht, ontvang je commissie over alle artikelen die door de consument zijn aangeschaft.'

Affiliate marketing: platforms en bedrijven met een eigen programma

Er zijn diverse platforms waar je jouw blog kunt aanmelden als affiliate. Ik zet hieronder de belangrijkste op een rijtje:

 • Awin, Zanox en Affilinet zijn samengegaan (heeft onder andere een affiliate programma voor Etsy)
 • Daisycon
 • Tradetracker (heeft onder andere de Hema)
 • Tradedoubler
 • Creative Market

Daarnaast zijn er ook bedrijven die hun eigen affiliate programma hebben

 • Bol.com
 • Booking.com
 • Albert Heijn via Partnerize. Ik vind het echt een waardeloos systeem en snap het niet goed.
 • Coolblue, helaas ook via Partnerize

Filmpje Coolblue over hun affiliate marketing programma

Speciale vermelding voor LinkPizza

Een speciale vermelding waard is LinkPizza. Zij maken affiliate marketing namelijk lekker makkelijk. Je kunt via hen namelijk alle links automatisch veranderen in affiliate links. Dat scheelt een boel werk, want dan hoef je niet bij verschillende platforms telkens links te maken. LinkPizza doet dit voor je. Nadeel is dat zij hiervoor een stukje van de commissie voor zichzelf houden. Maar het gemak maakt veel goed. Daarnaast kun je via LinkPizza ook gewone gesponsorde posts en opdrachten krijgen.

Conclusie over geld verdienen met affiliate marketing

Geld verdienen met affiliate links is niet moeilijk in die zin, dat het eenvoudig is om ze op je blog te zetten. Of je er vervolgens veel geld mee verdient hangt erg af van het type blog dat je hebt en je bezoekersaantallen. Een lifestyleblog, of een blog over kindermerkkleding zal waarschijnlijk meer geld leveren als affiliate dan een blog over bezuinigen. Er zijn verschillende platforms waar je je kunt aanmelden als affiliate, en sommige bedrijven hebben hun eigen partnerprogramma, zoals bol.com.

Helaas hebben veel van de affiliate platforms een hele onduidelijke layout en zijn ze daardoor ingewikkeld te gebruiken. Daarom ben ik zo dol op bol.com. Dat is tenminste overzichtelijk en eenvoudig in het gebruik.

Voor mij zijn affiliate links een rédelijke bron van inkomsten. Maar ik verdien bijvoorbeeld meer met Google Adsense. Bol.com is het partnerprogramma dat mij het meest oplevert.

Vergelijkbare berichten

12 reacties

  1. Ik zie op jouw blog regelmatig leuke kleding voorbij komen Nancy. In zo'n geval kan een link naar de shop waar een kledingstuk te koop is een extra service zijn aan je lezers. Stel dat ze het willen kopen, of nader bekijken. Dan is een link erg handig.

   En je zou er dan voor kunnen kiezen om daar een affiliate link van te maken. Of als je daar geen zin in hebt, gewoonweg Linkpizza installeren, en die maakt automatisch van geschikte links affiliate links : )

  1. Dat is natuurlijk helemaal prima Jenny : )

   Mocht je ze toch willen, zonder enige moeite te doen, dan zou je Linkpizza kunnen installeren op je blog. Die maakt van al je links affiliate links; als er een affiliate van is. Daar hoef je verder niets voor te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *