qr code maken gratis

Volkert die prachtig kan tekenen is bezig met een boek vol illustraties. Daarin wil hij een QR code maken die naar zijn website/blog Friends on Wings leidt.

Hij vroeg zich af of hij dat het beste op een WordPress of Blogspot blog kan doen.

Beide zijn mogelijk.

Het is niet noodzakelijk om speciaal een WordPress blog te maken om mensen met een QR code naartoe te leiden.

Sterker nog, je kunt er prima eentje voor je huidige blog maken. Bijvoorbeeld om op visitekaartjes te zetten.

Wat is een QR code?

Het betekent letterlijk Quick Response code, oftewel een Snel Antwoord code. Het ziet eruit als een vierkantje met allemaal witte en zwarte blokjes. De witte en zwarte blokjes in de code staan voor binaire codes. Als je een QR code scant, dan wordt die code gelezen en tataaa! Jij krijgt informatie.

Hoewel QR codes er simpel uitzien, zitten ze echt boordevol informatie en mogelijkheden!

Soms zie je bijvoorbeeld deze codes in boeken, die je kunt scannen voor extra achtergrondinformatie. Denk ook aan de QR code waarmee je kunt bewijzen dat je gevaccineerd bent tegen het coronavirus!

qr code maken gratis
Voorbeeld QR code

Oh ja, en op Whatsapp kun je ze ook gebruiken om het voor mensen makkelijk te maken om jou toe te voegen als contact. Je deelt je code met ze, en zij hoeven hem alleen maar te scannen. Dat scheelt het intypen van je naam en telefoonnummer.

Hoe kun je een QR code scannen?

Er zijn speciale gratis apps om deze codes boordevol informatie mee te scannen, maar het kan vaak ook met het fototoestel op je smartphone. Die gebruik ik het liefst. In onderstaand filmpje leggen ze het nog even makkelijk en snel uit!

QR code maken gratis

Ik besloot dit zelf meteen eens uit te proberen. Er zijn verschillende servies waar je gratis een QR code kunt maken. Ik maakte de mijne met QR monkey, want dat was lekker makkelijk. En daar houd ik van.

Ik hoefde eigenlijk alleen maar mijn url in te typen, en klaar!

Vervolgens zag ik dat je ook je logo in je QR code kunt zetten. Dat heb ik toen ook nog even gedaan. En hieronder zie je het resultaat:

Ik heb het meteen geprobeerd, en het werkte nog ook! Ik scande de code en voila: ik werd naar Bloggen en loggen geleid.

Hoe zet je een QR code op je blog?

Een QR code is een plaatje, dus je kunt hem gewoon uploaden naar je blog.

Hoe kun je als blogger een QR code gebruiken?

1. Om meer mensen naar je blog te krijgen

Heb je een visitekaartje? Dan kun je de code daarop zetten. Mensen hoeven dan niet de url van je blog in te typen, maar kunnen simpelweg de code scannen om naar je blog te gaan. Let wel op: mensen scannen met hun smartphone, dus zorg dat jouw blog er goed uitziet op smartphones! Je wilt ze niet ergens naar toe leiden dat er niet uitziet. Gelukkig zijn de meeste blogs tegenwoordig responsive (ze passen zich aan aan de grootte van het scherm van de bezoeker) dus dat zou geen probleem moeten zijn.

Je kunt hem ook in je email nieuwsbrief zetten!

2. Om meer bezoekers naar een specifieke blogpost te krijgen

Stel je hebt een bepaalde blogpost waar je graag mensen naartoe wilt hebben. Dan zou je voor die blogpost een speciale code kunnen maken en in je sidebar zetten. Neem nou mijn post getiteld Content Creator.

Stel, ik wil dat meer mensen die specifieke blogpost lezen. Dan zet ik deze QR code op mijn blog:

Hopelijk worden mensen nieuwsgierig en scannen ze deze code! Als ze dat doen worden ze naar mijn blogpost over content creators geleid.

3. Leidt mensen naar je social media en gebruik social media om je code te delen

Je kunt de code ook gebruiken om mensen naar je social media profiel te leiden, of naar andere informatie over jou die je graag wilt delen. Je kunt social media ook gebruiken om mensen naar je blog te krijgen. Zo heb ik voor deze blogpost mijn QR code voor Bloggen en loggen op mijn Facebook pagina gezet om te kijken of het werkte. En ja hoor!

4. Deel je favoriete recept!

Heb je een kookblog? Dan kun je een code maken van je post met je favoriete recept en die delen. Dat kan op social media, maar ook in de sidebar van je blog bijvoorbeeld

QR code maken gratis Samenvattend

Een QR code is een snelle en makkelijke manier om mensen informatie te geven of ergens naartoe te leiden. Bijvoorbeeld naar blogs! Ze worden veel en vaak gebruikt. Van vaccinatiebewijs, tot Spotify, tot Whatsapp tot manier van betalen! Er kunnen zelfs filmpjes achter zitten. Ze maken een blogger volgen bovendien makkelijker.

Als blogger kun je ze gebruiken op je visitekaartje, op flyers, op social media en op je blog zelf. Bijvoorbeeld om mensen naar een specifieke blogpost te lokken.

Er zijn allerlei apps en online tools om deze codes gratis mee te maken. Ik gebruikte QRMonkey.

Wist je dat je ook een QR code kunt maken voor whatsapp in je website of blog?

Wat vind jij van van deze codes voor bloggers?

Geraadpleegde bronnen o.a.: Neil Patel, Seniorweb, Kliksafe, Kaspersky, Websiteplanet, QRMonkey, Gratis QR Code, Kamer van Koophandel

Met dank aan Volkert voor de inspiratie voor deze post : )

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Nicole, dank voor het verder uitzoeken van de mogelijkheden. Nu ik heel hard bezig ben met mijn verhaal over Steampunky, ga ik dit aanvullen met korte animaties en achtergrond info op mijn blog.
    Bij een uitgave van het boekje wil ik deze QR code achterin plaatsen.
    Het biedt inderdaad veel mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *