facebook fanpagina maken

Ik denk dat iedere blogger het wel eens heeft gehoord: het is verstandig om je blog zichtbaar te maken op Facebook. Dat kan je namelijk nieuwe bezoekers opleveren en dat zorgt dat je blog social proof krijgt. En Facebook is een mooie manier om je blog te promoten. Een blog beginnen betekent tegenwoordig automatisch ook promotie op social media.

Maar hoe maak je een Facebook pagina voor je blog? Dat doe je door een zogenoemde ‘bedrijfspagina’ ook wel ‘fanpage’ genoemd, te maken op Facebook.

N.B. Dit is dus iets anders dan bloggen op Facebook!

Persoonlijke Facebookpagina versus speciale Facebook pagina

Een persoonlijke Facebookpagina is de pagina die je maakt als je je aanmeldt bij Facebook. Je maakt op dat moment een persoonlijk account op je naam. Zo’n persoonlijke Facebookpagina representeert jou. Tenzij je je posts op ‘public’ zet, kunnen alleen mensen die officieel ‘vrienden’ van je zijn op Facebook je berichten zien.

Een Facebook bedrijfspagina of fanpagina representeert een bedrijf, of in ons geval een blog! Terwijl je als persoon maar 1 persoonlijke pagina op Facebook kunt maken, is het aantal fanpagina’s dat je mag hebben op Facebook onbeperkt. Ik heb er bijvoorbeeld een stuk of 6, voor 6 verschillende blogs.

Hier onder 6 redenen waarom je als serieuze blogger een aparte facebookpagina voor je blog nodig hebt.

6 Redenen om een speciale Facebookpagina te maken voor je blog.

 1. De meeste bloggers willen hun privé Facebook pagina gescheiden houden van hun blog. Door een bedrijfspagina/fanpage aan te maken op Facebook is dat heel gemakkelijk.
 2. Op een ‘gewone’ privé Facebookpagina kunnen mensen je alleen maar volgen door ‘vrienden’ met je te worden. En jij moet ze dan ook nog eerst accepteren. Bij een bedrijfspagina is dat niet nodig. Daarbij kunnen ze de pagina gewoon ‘liken’ en klaar! Voortaan zijn ze geabonneerd op de Facebookpagina van je blog. Met andere woorden: met een speciale Facebookpagina voor je blog maak je het mensen makkelijker om je te volgen.
 3. Je kunt maximaal 500 vrienden hebben op Facebook. Maar het aantal mensen dat een fanpage van Facebook van je blog kan volgen is oneindig.
 4. Facebook is enorme bron van potentiële bezoekers voor je blog. Het is jammer om van die bron geen gebruik te maken. Al was het maar omdat mensen via Facebook heel makkelijk jouw blogposts kunnen delen met anderen.
 5. De statistieken die Facebook je geeft van je Facebook pagina zijn heel informatief. Zo krijg je informatie over wanneer je doelgroep online is, hun leeftijd etc.
 6. Een speciale Facebookpagina voor je blog komt professioneel over.

Goed het mag duidelijk zijn waarom het verstandig is om een speciale Facebookpagina voor je blog te maken. Hoe pak je dat aan? Ik leg het hier onder uit! Het is niet moeilijk. Je bent in 4 stappen klaar.

Facebookpagina maken voor hobby

Net zoals je voor een blog een Facebookpagina kunt maken, kun je ook een facebookpagina maken voor een hobby natuurlijk. Op zo’n pagina kun je dan alles delen over je hobby!

Zo maak je een speciale Facebookpagina voor je blog in 4 stappen

Stap 1: Ga naar facebook.com/pages/create.php

Ga naar https://www.facebook.com/pages/create.php. Kies ‘Brand or product’. Klik dus op het leuke plaatje met de roze pump!

facebook bedrijfspagina

Stap 2: kies de categorie ‘website’.

Na het klikken op Brand or product verschijnt een lijst met categorieën. Kies de categorie ‘Website’.

facebook pagina maken

Stap 3: Vul de naam van je blog in

Vul vervolgens de naam van je blog in, en klik op Get Started. Let op: de naam die je invult wordt onderdeel van de url van je Facebook fanpagina. Ik vulde revieweerst in, en dat leidt tot deze url: http://www.facebook.com/revieweerst. Precies wat ik wilde.

facebook bedrijfspagina

Stap 4: upload een cover foto.

Vervolgens word je gevraagd om een ‘cover foto’ te uploaden. Je kunt dit ook later doen. Maar ik zou het meteen even doen als ik jou was. Ik heb hiervoor even mijn profielfoto gebruikt. Je krijgt dan meteen resultaat:

facebook zakelijk

De speciale Facebook pagina van je blog is klaar!

Facebook pagina van je blog is klaar. Wat nu?

Nu je speciale Facebook pagina voor je blog klaar is, is het tijd om er voor te zorgen dat mensen er van af weten. Zorg om te beginnen dat mensen via je blog naar je Facebook pagina kunnen gaan zodat ze hem gaan liken. Bijvoorbeeld met behulp van de Sumo bar. Een andere stap is je vrienden uitnodigen voor de Facebookpagina van je blog. Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien maakt Facebook je dat heel makkelijk met een popup getiteld: ‘Now invite your friends’.

Sowieso is Facebook enorm behulpzaam als het gaat om het promoten van je Facebook fanpagina. Neus daar dus rustig rond, en volg hun tips een aanwijzingen! Dan kom je een heel eind.

Succes met het maken van je Facebookpagina voor je blog. Zoals je ziet is het niet moeilijk!

Similar Posts

11 Comments

 1. Ik heb wel veel meer bezoekers sinds ik de fanpagina heb maar ik ben er nog niet zo mee bezig geweest! Wel even een vraagje, degene die voor mij de pagina heeft gemaakt heeft ook mijn vrienden geïmporteerd.moet ik dan alsnog vrienden uitnodigen? En de nieuwe volgers op je persoonlijke pagina, hoe krijg je die naar de fanpagina?

  1. Het is me niet helemaal duidelijk of je bedoelt of de persoon die je pagina heeft gemaakt je vrienden heeft uitgenodigd. Ik zou dat anders gewoon voor de zekerheid even doen. Facebook geeft de volgende stappen:

   Click below your Page’s cover photo
   Select Invite Friends
   Click Search All Friends to select a list, or enter a friend’s name in the search box
   Click Invite next to the friends you want to invite
   Page invites can be found by going to your Invites tab.

 2. Nicole, het is weer een ‘eentonige’ opmerking, maar je blijft me verbazen dat je elke week wer een GOED onderwerp aansnijd.
  Dit is leuk, maar mijn vraag is; blijft je blog dan voortaan altijd in een Facebook uiterlijk. Kun je het ook weer terugzetten?

  1. Hoi Volkert, nee een aparte Facebookpagina verandert niets aan je blog. Je blog blijft gewoon zoals het is.

   Je maakt er alleen een aparte pagina voor aan op Facebook met als doel om je blog daar zichtbaar te maken.

   Op die speciale Facebookpagina plaats je niet je blogposts. Je zet er alleen een link op naar je nieuwste posts, zodat mensen vervolgens je blog gaan bezoeken.

   Een Facebook fanpagina is dus géén vervanging van je blog, maar een aanvulling.

 3. In het kader van mijn eigen 365 dagen bloggen challenge heb ik ook een eigen Facebookpagina gemaakt. Nog weinig succesvol moet ik eerlijk zeggen.

  Bovenstaand artikel is in elk geval nuttig en ik hoop het te verbeteren

 4. Dank je wel voor dit stappenplan.
  Mijn man en ik gaan zeer binnenkort allebei met een blog starten en volgens mij is een fanpage op Facebook tegenwoordig een must, vooral voor de beginnende blogger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *