Bloggen voor geld
Geld verdienen met bloggen?

Bloggen voor geld! Het is not done om er ruiterijk voor uit te komen als je blogt voor het geld. Politiek correct is het om te zeggen:

‘Ik blog puur voor mezelf joh. Of ik nou bezoekers krijg of niet, dat maakt me niet uit. Het gaat mij echt om het procés.’

Niettemin zijn er mensen die bloggen voor geld. En waarom ook niet? Je moet toch aan de kost komen. Waarom dan niet met bloggen? Maar een blog beginnen voor geld is een gevoelig punt, en ik zal je vertellen waarom!

Bloggen is persoonlijk

In principe is een blog persoonlijk. Een blogger laat in de regel iets van zichzelf zien op zijn of haar blog. Als bezoeker krijg je het gevoel dat je een blogger kent. Je gaat waarde hechten aan de woorden van die blogger. Hij of zij gaat voelen als een kennis, misschien zelfs wel als een goede vriend(in). Sterker nog, soms koop je misschien zelfs wel iets omdat die blogger zegt dat iets een goed product is. Bloggers worden tegenwoordig niet voor niets influencers genoemd. Een speciale groep zijn de momfluencers.

Omdat bloggen persoonlijk is, roept bloggen voor geld weerstand op. Zowel bij andere bloggers als bij bezoekers. Andere bloggers vallen erover dat iemand iets puurs als bloggen ten gelde maakt. En bezoekers voelen zich mogelijk bekocht! Ze dachten dat je écht was, maar nu blijft dat je blogt voor het geld. Met andere woorden:

bloggen voor geld roept vraagtekens op bij de integriteit van een blogger.

Bloggen voor geld: hoe zit dat met mij?

Ik begon inmiddels zo’n 17 jaar geleden met bloggen. Destijds stond geld verdienen met een blog nog niet eens op de horizon. Ik blogde omdat ik dat leuk vond, en omdat ik wat te vertellen had wat ik graag wilde delen. Na een paar jaar bloggen ontdekte ik dat bloggers in Amerika geld verdienden met hun blog. Dat vond ik een intrigerende gedachte!

Als thuisblijfmoeder hoorde ik voortdurend dat ik een parasiet van de maatschappij was, dom, lui, kortzichtig en financieel afhankelijk. De optie om geld te verdienen met bloggen leek me een mooie methode om al die critici de mond te snoeren, en toch thuis bij de kinderen te zijn. Sindsdien lukt het mij inderdaad om geld te verdienen met bloggen. Sterker nog: als ik geen cent verdiende met met bloggen, dan zou ik er niet zoveel tijd aan kunnen besteden.

Maar in eerste instantie waren mijn motieven om te gaan bloggen dus zo puur als pasgevallen sneeuw : )

Een blog beginnen uit winstbejag

Mensen zeggen graag dat een blog beginnen uit winstbejag bij voorbaat gedoemd is te mislukken. Maar dat weet ik zo net nog niet. Wie goed kan schrijven, veel van marketing en social media weet, en bovendien handig is met SEO kan denk ik best een succesvolle blogger worden. Bloggen voor geld, wil niet per definitie zeggen dat je slecht blogt. Of onbetrouwbaar bent.

Klinkt bloggen puur voor het geld sympathiek? Nee, dat niet.

Maar het kan wel.

Bloggen voor geld: tot slot

Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij bloggers die bloggen omdat ze het zo leuk vinden. Als ze er daarnaast geld mee verdienen gun ik ze dat van harte. Sterker nog, als ik een gesponsorde post zie op een blog, dan zal ik zeker even inhoudelijk reageren. En dan hebt ik het niet over een comment als: ‘Hoeveel kreeg je hiervoor betaald? Ik ben zwaar teleurgesteld in je!’ Ook bloggers moeten aan de kost komen. Soms is dat met een baan, maar soms met hun blog.

N.B. Overigens valt het mij op dat relatieve nieuwe bloggers, die een jaar of 3 bloggen, het hardst roepen over nog nieuwere bloggers die geld willen verdienen met hun blog.

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Ik bemerk inderdaad ook weerstand tegen bloggen voor geld. Zelf zie ik bloggen ook gewoon als iets dat een baan kan zijn. En niemand vraagt zich toch af of de belangstelling van de baliedame bij het ziekenhuis oprecht is? Zij krijgt voor haar werk betaald, maar haar ‘echtheid’ wordt toch ook niet in twijfel getrokken?

  Overigens vind ik het als blogger wel mijn verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met mijn publiek. Ik ga dus alleen samenwerkingen aan met partijen die ik ook daadwerkelijk zou aanraden. Ze moeten ook echt iets toevoegen voor mijn lezerspubliek.

  Daarnaast bied ik in het verlengde van mijn blog nu ook cursussen over geld aan via de Money Mind Academy; op die manier creëer ik toch inkomen (want ja: ik steek ook gemakkelijk zo’n 40 uur per week in mijn blog en moet ook eten), maar ben ik daarin niet afhankelijk van het vinden van passende partners.

 2. Ik zie weinig bloggers (m/v/x) die geld verdienen aan het bloggen. Vooral bij vakantie- en make-up-blogs proberen enkelen te verdienen. Met make-up (gezichtsvervuiling) heb ik niets. Vakantieverhalen vind ik prima, maar regelmatig iets overschrijven uit een vakantiefolder stoot me af. En als ik al op een commercieel blog kom, dan hebben ze de pech dat ik alle relames blokkeer. En voor je het weet loop je alleen binnen op doorklikkende kinderen, die de regering terecht wil beschemermen tegen commerciele beïnvloeding.

  Zelf vind ik bloggen een moderne versie van een dagboek. Ik weet er niet van dat nensen vroeger een dagboek bijhielden voor geld of dat er om de bladzijde een advertentie stond. ;-)

  Maar ik denk ook dat er met ander werk in dezelfde tijd meer te verdienen is. Waarschijnlijk loop je ook sneller binnen als je reclames op je auto of fietstas plakt.

 3. Het is prima als geld verdienen een leuke bijkomstigheid is. Maar na een tijdje zie je bij veel bloggers dat het jeukt om nog meer geld te verdienen, en dan begint de ellende: popups, zogenaamde oprechte verhalen, maar de advertorial druipt er van af, en een hele kermis aan reclames.
  Dat moet zulke blogger helemaal zelf weten, maar mij zie je dan niet meer.

 4. Dat ben ik helemaal met Geld is tijd eens en vooral de “oprechte”verhalen.
  Het begint met een verhaal over schoenen of een dekbedovertrek dus je klikt op schoenen want er wordt bijgezegd schoenen zols DEZE in een andere kleur geschreven klik en ja hoor dan komt er een naam van een bedrijf of het blauwe mannetje.
  Ordinaire sluikreclame dus wat ik bij Huisvlijt gelukkig niet zie.
  Als ik zie dat er op zo’n blog een nieuw artikel verschijnt denk ik”meid heb je weer geld nodig?!”

 5. Kleine aanvulling als er zoals DEZE staat dan weet je dat er een bedrijf achter zit maar als je op schoenen klikt nietsvermoedend of op dekbedovertrek en andere voorwerpen ergelijk vind ik dat en inderdaad ik blijf daar weg.

 6. Ik klik in blogs niet zomaar meer op links omdat ik de gesponsorde links wel beu ben. Ik ga er overigens ook niet lullig op reageren. Ik wil geen reclame en blog alsnog over producten maar wil niet eens denken aan gesponsord worden. Wat een ander doet moet diegene vooral zelf weten. Als een blog alleen nog maar reclamedingen publiceert verliest die mij wel als volger.

 7. Zo, kreeg jij dat toen te horen? Wat vreselijk asociaal zeg. Ik vind t knap als bloggers geld verdienen met hun Blog. Daar gaat enorm veel tijd in zitten.

 8. Ik vind dat er inderdaad niets mis is met geld verdienen met je blog – tenzij je ‘ineens’ alleen maar met gesponsorde content bezig bent. Maar zolang het bij je blog past, en bij het doel van je blog (die andere dan ‘geld verdienen’ haha), geen probleem.

  Zelf werk ik ook met affiliate links trouwens, maar alleen als ze iets toevoegen en ik anders ook die link geplakt zou hebben. Dan geef ik wel altijd aan dat ik gebruik maak van dat soort links.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *