blog volgen

Zoveel blogs, zo weinig tijd! Hoe houd je de blogs die je interessant vindt bij? Hoe voorkom je dat je een blogger uit het oog verliest? En hoe vind je een blog van iemand?

Hieronder een overzicht van alle manieren waarop je een blog kunt volgen. Of, voor de bloggers onder ons:

Wat kun je bezoekers aanbieden om jouw blog te volgen?

Ik maak daarbij onderscheid tussen volgen zonder dat je eerst ergens een account voor nodig hebt. En een blog volgen met methodes waarvoor je eraan moet geloven: je zult ergens een account moeten aanmaken.

Laagdrempelig een blog volgen, zonder accounts of gedoe

 1. Email subscription, oftewel een email bericht elke keer dat je een nieuwe post publiceert. Dit is dus iets anders dan een nieuwsbrief! Het heeft mij jaren gekost voordat ik dit doorhad...
 2. Nieuwsbrief. Volgens zowel Darren Rowse als Ruth van The Elite Blogging Academy is als blogger een nieuwsbrief echt een must-have. Zo'n nieuwsbrief wordt op gezette tijden naar de bezoekers gestuurd die een abonnement hebben genomen. Nieuwsbrieven zien er doorgaans ook wat mooier uit dan een email subscription bericht.
 3. Door een blog te 'bookmarken'. Dit is wat je noemt een 'old school' methode. In de browser een bookmark maken van een blog dat je vaker wilt bezoeken.
 4. Via een zogenoemde Blog List op Blogspot blogs. Ik vind het nog steeds superjammer dat WordPress deze optie niet heeft. Maar bij Blogger kunnen bloggers dus met behulp van een gadget een handige linklijst met blogs op hun blog delen. En die linklijst update zichzelf: elke keer dat een blogger een nieuwe blogpost publiceert, schuift dat blog omhoog in de linklijst! Ik gebruik deze linklijsten vaak als 'springplank' om Blogland te verkennen. Hieronder een screenshot van een stuk van de Blog list van Aaf van het blog Zuinigaan:
 5. Dagelijks even naar een blog surfen om te kijken of er wat nieuws te lezen valt
 6. Notificatie in de browser. Dit is een popup in het venster van de browser van je bezoeker met daarin melding van je nieuwe blogpost. Ik heb zo'n notificatie op mijn blog Huisvlijt geïnstalleerd.
 7. Onderaan, bij het reactieformulier van een blogpost bezoekers de optie geven om een bericht te krijgen als er nog iemand reageert.

Methodes om een blog te volgen waarvoor je een account nodig hebt

 1. WordPress.com leeslijst.WordPress.com blogs hebben rechtsonderaan een Follow knop. Je hebt een WordPress.com account nodig, maar als je dan op de Follow knop klikt, dan verschijnt elke nieuwe blogpost van dit blog voortaan op je WordPress.com dashboard.Hieronder een voorbeeld van de betreffende knop.
 2. Blogspot Reading List. Dit is de Blogger versie van de WordPress.com leeslijst. In dit geval heb je een Blogger account nodig. Een Blogger blogger kan er voor kiezen een zogenoemd Followers widget op zijn of haar blog te zetten. Daarop kun je dan klikken en voila! Nu volg je dat blog. En je kunt het zien in je Blogspot Reading List.
 3. Bloglovin'. Bloglovin' lijkt eigenlijk wel wat op de WordPress.com leeslijst en de Blogspot Reading List. Het is een platform waar je een account aanmaakt, en vervolgens blogs kunt volgen. Net als bij Blogger en WordPress, moet je dan wel even naar het platform gaan om te zien of je favoriete blog nieuwe posts heeft. Dit werk op basis van RSS.
 4. Facebook. Bijna elke blogger die zichzelf serieus neemt, heeft een speciale Facebookpagina voor zijn of haar blog. Daarop plaatsen ze hun nieuwste blogpost. Dus als je regelmatig naar die Facebook fanpagina toegaat, dan kun je zien of er iets nieuws is. Maar goed, je kunt dan natuurlijk ook net zo goed direct naar het blog gaan! Ooit was het zo dat je zo'n Facebook bericht automatisch in je Facebook  feed voorbij zag komen. Maar Facebook bemoeit zich ermee, en gebruikt een algoritme waarmee ze bepalen wat jij te zien krijgt. Deze methode is dus niet bepaald foolproof wil ik maar zeggen.
 5. Twitter. Hetzelfde als bij Facebook: veel bloggers vermelden hun nieuwe blogpost op Twitter.
 6. Instagram
 7. Pinterest

Hoe volg ik blogs?

Mijn favoriete methode van een blog volgen is via een email subscription. Als ik vind dat een blog echt goede informatie heeft, dan wil ik graag op de hoogte blijven van nieuwe blogposts. Dit geldt NIET voor nieuwsbrieven: daaraan heb ik een hekel, en ik zal me daar niet snel voor inschrijven.

De tweede manier waarop ik blogs voel is met behulp van bookmarks.

En de laatste manier is door simpelweg de url van het blog intypen! Oftewel, gewoon ouderwets 'langsgaan'.

Een blog volgen

Een blog volgen is handig, en belangrijk voor jou als blogger. Hoe meer mensen je blog volgen, hoe groter de kans dat ze regelmatig komen lezen. Daarom is het belangrijk om je bezoekers manieren te geven om jouw blog te volgen.

Hierboven heb ik maar liefst 14 manieren genoemd, maar ik adviseer om er daar maximaal 3 van uit te kiezen. Van teveel opties worden de meeste mensen helemaal niet goed, slaan ze dicht, en volgen je vervolgens helemaal niet.

Kies dus een manier van blog volgen die bij jou en je bezoekers past.

Hoe vind ik een blog van iemand?

Stel je weet dat iemand een blog heeft, maar je weet niet hoe het eet. Hoe vind je dan een blog van iemand? Je kunt dit op verschillende manieren doen.

 1. Google de naam van die persoon in combinatie met het woord blog.
 2. Kijk of hij of zij een LinkedIn profiel heeft. Met een beetje geluk staat daar de naam en link van het blog bij.
 3. Je kunt deze methode ook proberen op Facebook.

Blogspot zoeken

Blogspot is het Blogger platform. Op Search Blogspot kun je specifiek zoeken naar informatie en artikelen die op het Blogger platform zijn gepubliceerd! Dit is ook een leuke manier om te kijken wat er zoal te lezen is op Blogspot.

Hoe kunnen mensen jouw blog volgen? Is dat iets waar je aandacht aan besteedt?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

 1. De meesthandige en anonieme manier is RSS. Aan mijn browser (Waterfox) kan je die eenvoudig toeboegen en je ziet of er een nieuw bericht is of dat je dat bericht al hebt gelezen. Je hoeft er niet voor in te loggen en je hoeft geen mailadres af te staan. Het is alleen jammer dat veel browsers deze methode uit 2004 niet meer goed ondersteunen. Neem aan dat het ook werk in Firefox.

  Bloglist van blogspot is een mooie optie en die werkt ook met RSS. Zorg dus altijd dat de RSS van je weblog werkt. Anders werkt deze optie ook niet. Zelf heb ik een website die 300 RS-en van Nederlandse bloggers afvangt. Staat onder m'n naam.

  Zelf moet ik ook nog eens goed onthouden waar ik m'n laatste reacties plaats. Kan via bezochte websites overzicht in m'n browser, maar die lijst is eigenlijk te lang. Ik ga het eens proberen met kladblok. Klik daarin op F5 en plak daarachter de directe link in m'n adresbalk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *