ezoic

Afgelopen oktober maakte ik kennis met Ezoic.

En rond november en december ging ik er actief mee aan de slag.

Het was niet altijd makkelijk, en ik vond het regelmatig erg stressvol, maar nu ben ik erg blij met Ezoic.

Hieronder lees je wat Ezoic is, en wat mijn ervaringen zijn.

Wat is Ezoic? Een Google Adsense alternatief?

Ezoic wordt vaak genoemd als een beter alternatief voor Google Adsense. Net als bij Google Adsense verdien je met dit platform geld met advertenties op je blog. Dat is ook de manier waarop ik er mee in aanraking kwam: als een betere versie van Google Adsense die me meer inkomsten zou opleveren.

Maar Ezoic is veel meer dan een betere uitvoering van Google Adsense.

Het is ook een platform waarmee je de snelheid van je blog kunt verbeteren, en ze hebben een geweldige interface voor je blog statistieken waar je veel handige informatie uithaalt. Het Google Analytics platform gebruik ik wel, maar vind ik toch lastig. Ezoic vind ik veel duidelijker.

Wat maakt Ezoic beter dan Google Adsense?

De meerwaarde van Ezoic voor mij is dat ze gebruik maken van 'machine learning'. Dat wil zeggen dat hun systeem met behulp van kunstmatige intelligentie leert wat het beste werkt voor jouw website of blog. Het past op basis van het gedrag van je bezoekers advertenties aan op onder andere:

 • Je bezoekers
 • Het apparaat dat ze gebruiken om je blog te lezen
 • Het gedrag van je blog bezoekers

Met andere woorden Ezoic optimaliseert de advertenties en de plekken waar ze staan voor jou.  Ik vind dat persoonlijk geweldig! Want ik snap niets van A en B testing en dergelijke. Dat laat ik graag over aan Ezoics machine learning.

Mede dankzij de machine learning belooft het Ezoic-platform je hogere inkomsten dan bij Adsense. Sommige bloggers verdienen wel drie keer zoveel als bij Google Adsense. Zo hard gaat het bij mij niet, maar mijn inkomsten zijn wel bijna verdubbeld. En ik verwacht dat in de toekomst nog beter wordt.

Hieronder zie je mijn inkomsten sinds november:

ezoic ervaring

Nadelen

Na een half jaar ben ik dus blij met Ezoic. Maar dat is niet steeds zo geweest. Ik vond het proces van installeren best ingewikkeld, en ook moest ik in het begin wennen aan de toename van advertenties op mijn blog. Toen mijn bezoekers daar ook nog over gingen klagen, was ik bezorgd dat ik een grote fout had gemaakt door Ezoic te gebruiken op mijn blogs.

Ezoic twee keer uitgezet van de stress

Sterker nog, ik heb Ezoic twee keer een week uitgezet omdat ik er niet van overtuigd was dat ik er meer mee verdiende dan met Google Adsense. Door het een week uit te zetten, zag ik vervolgens dat ik inderdaad meer verdiende. Dat hielp met mijn onzekerheid. Het fijne aan Ezoic is dat je met procenten kunt aangeven hoeveel advertenties je via hen wilt hebben en hoeveel van Adsense. Toen ik over ze twijfelde zette ik het dus gewoon op 0%. Dat is supermakkelijk om te doen. En je kunt het ook nog aanpassen op basis van 'device'.

Hieronder zie je mijn site settings nu ik vertrouw op Ezoic:

Maar je kunt het ook anders instellen:

Een ander potentieel nadeel is dat je aan Ezoic geen Nederlandse bankrekening kunt koppelen, zoals bij Google Adsense. Ik gebruik mijn Paypal adres hiervoor. Verder zijn de bedragen op het Ezoic-platform in Amerikaanse dollars en niet in euros.

Waarom ik nu toch blij ben met Ezoic

 1. Je krijgt er goede ondersteuning. Bij Google Adsense is het vrijwel onmogelijk om hulp te krijgen. Bij Ezoic is die er wel.
 2. Google Adsense kan zo maar ineens, zonder waarschuwing je account verbannen met een zogenoemde manual action. Dat is echt vreselijk, en je kunt er amper wat aan doen. Bij Ezoic krijg je wel een waarschuwing. Bovendien kunnen ze je helpen.
 3. Ik verdien nu inderdaad meer dan met advertenties dan met Google Adsense.
 4. Ze bieden een gratis tool waarmee je kunt testen welke titel voor je blogpost het beste is, en waar de meeste mensen op klikken.
 5. Ik vind het geweldig dat ik niet zelf hoef te bedenken wat de beste plekken voor mijn advertenties zijn. Zij optimaliseren dit voor mij.
 6. Omdat ze gebruik maken van kunstmatige intelligentie om je blog te verbeteren en een te passen op de bezoeker gaat je bounce rate omlaag.
 7. Hun dashboard met statistieken vind ik heel handig, en ik snap het tenminste.
 8. Ezoic heeft een functie waarmee je blog sneller laad. We weten denk ik allemaal wel hoe belangrijk laadsnelheid is. En in mei 2021 komt een veelbesproken Google core update waarbij dit belangrijker wordt dan ooit. Ze hebben een speciale tool, Leap, ontwikkeld die je kunt gebruiken om te voldoen aan de nieuwe eisen van Google. Ik ben zeker van plan om daar gebruik van te maken.
 9. Je kunt Google adsense ook gewoon houden en combineren met het Ezoic-platform. Je kunt dus lekker van twee walletjes eten als je dat wilt : )
 10. Via Ezoic krijg je toegang tot een heel groot netwerk van adverteerders en zij regelen het plaatsen van advertenties.

Is Ezoic iets voor jou?

Je kunt dit platform op drie manieren gebruiken:

 1. Om advertenties op je blog te plaatsen
 2. Als manier om interessante blog statistieken te krijgen en de laadsnelheid van je blog te verbeteren.
 3. Zowel advertenties plaatsen als gebruik maken van hun andere hulpmiddelen.

Als je iemand bent die vooral geld verdient met affiliate marketing is dit platform wellicht minder interessant voor jou. Zelf geef ik juist de voorkeur aan advertenties, omdat ik dan geen producten hoef aan te prijzen aan mijn bezoekers.

Heb je een Blogger blog? Dan kun je helaas geen gebruik maken van dit Google Adsense alternatief. Ook heb je minimaal 10.000 unieke bezoekers per maand nodig.

Mijn conclusie over Ezoic als Google Adsense alternatief

Na een paar startproblemen ben ik nu heel blij met Ezoic. Niet alleen heb ik mijn inkomsten verdubbeld, ze helpen ook om mijn blogs te laten voldoen aan de komende Google core update van mei 2021.

N.B. Als je moeite hebt met toegelaten worden tot het Google Adsense programma: je hebt dit niet nodig voor dit platform, hoewel het wel het aanmeldingsproces versnelt.

Praktische informatie

Heb je minstens 10.000 unieke bezoekers per maand? Dan kun je je blog aanmelden bij Ezoic. Het is gewoon gratis overigens, hoewel ze na 1 maand een kleine advertentie onderaan je blog zetten. Na aanmelding kun je een stappenplan volgen om het te gaan gebruiken. De simpelste manier is met behulp van een plugin. Er zijn heel veel filmpjes met tutorials en artikelen om je te helpen bij het koppelen van je blog aan hun platform.

Als je het spannend vind zou ik beginnen met de plugin. Later kun je eventueel integreren met Cloudflare of Nameservers.

In onderstaand filmpje laat blogger Emilia Gardner zien hoe het aanmelden werkt.

Heb jij al ervaring met Ezoic? Wat is jouw verdienmodel als blogger?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Adsense verdient teveel aan mij. Overzetten naar een wordpress blog vind ik spannend. Het ergeren aan de Adsense kerstboom op mijn blog groeit. Posts van meer dan drie jaar terug die veel gelezen worden zijn afgesloten van inkomsten. Misschien komende winter dat ik ga beginnen. Ik hou het in gedachten. Dank!

  1. Ja absoluut Edward. Ik ben zeer tevreden. En nu ze Leap hebben uitgerol i.v.m. de Google Core Web Vitals ben ik helemaal blij met ze. Dankzij Leap heb ik mijn laadsnelheid en score op PageSpeed Insights enorm kunnen verbeteren.

  1. Dat is inderdaad een groot nadeel Lydia. Helemaal mee eens. Anderzijds bieden juist die advertenties de ruimte en vrijheid om te schrijven waarover ik wil.

   Het is soms kiezen of delen.

   Niet iedereen heeft de luxe om puur te bloggen voor de hobby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *