Weblog: wat is een blog? Van online dagboek tot blog.

Weblog

Wat is een blog? Of een weblog?

Wat is een blog?

Een weblog wordt tegenwoordig ook vaak een blog genoemd. Dat is een samentrekking van het woord weblog! Een weblog was oorspronkelijk een online dagboek. Mensen vertelden bijvoorbeeld op hun weblog wat ze bezig hield. Maar anno 2020 heb je blogs in alle soorten en maten. Een blog is inmiddels veel meer dan alleen maar een persoonlijk dagboek.

Als iemand vraagt: 'Wat is een blog?' dan bedoelen ze een weblog.

Weblogs: verschillende functies

Blogs kunnen nu allerlei verschillende functies hebben. Ik zet de belangrijkste op een rijtje:

  • Je mening geven.
  • Anderen proberen te overtuigen van jouw ideeën
  • Informatie geven aan anderen.
  • Anderen iets willen leren.
  • Anderen willen inspireren.
  • Dingen willen delen.
  • Anderen willen helpen.

Wat is een blog? Hoe herken je een weblog?

Oorspronkelijk kon je weblogs makkelijk herkennen. De nieuwste post stond namelijk altijd bovenaan. En hoe verder je omlaag ging op de pagina, hoe ouder de post.

weblog
Voorbeeld van een oorspronkelijk blog!

Maar inmiddels hebben blogs ook andere looks gekregen. Zo is bijvoorbeeld de zogenaamde magazine look heel populair. Daarbij ziet de bezoeker diverse onderwerpen en rubrieken in één oogopslag. Dat is dus heel anders dan het oorspronkelijke weblog.

weblog
Voorbeeld van een weblog in magazine look

Weblogs: een korte geschiedenis

De eerste online dagboeken verschenen in 1994. Maar het woord weblog werd bedacht in 1997. Jorn Barger kwam er mee. En het is een goede term! Want mensen logden hun ervaringen op het wereldwijde web. Vandaar weblog.Tot ongeveer 2009 werd een blog meestal verzorgd door één persoon. Of een kleine groep. Inmiddels heb je ook blogs die door meerdere auteurs worden bijgehouden.

Hoeveel weblogs zijn er eigenlijk?

In 2023 zijn er meer dan 600 miljoen blogs!

  • 471.6 blogs miljoen op Tumbler
  • 77.8 miljoen blogs op WordPress
  • Blogger is het populairste, maar daar zijn geen cijfers van bekend.

Wat is bloggen?

Bloggen is een werkwoord geworden, net zoals googelen! Volgens het Nederlands Woordenboek is bloggen een weblog bijhouden. Maar die uitleg zal weinig helpen als je niet weet wat een weblog is! Op de vraag Wat is bloggen zou ik zelf antwoorden:

Bloggen is een online dagboek bijhouden.

Of:

Bloggen is een post of artikel schrijven op een website of blogplatform.

Blog voorbeeld

Hieronder een voorbeeld van een Blogspot blog, namelijk Eenvoudig Leven:

blog voorbeeld

Bij Eenvoudig Leven zie je dat een Blogger blog er ook professioneel kan uitzien. Tegelijkertijd zie je in dit blog voorbeeld de klassieke layout van een blog. Inhoud met aan de zijkant een sidebar.

Blog voorbeeld van een WordPress blog:

blog voorbeeld

Blog voorbeeld in magazine stijl:

In bovenstaand blog voorbeeld zie je de kenmerkende layout van een blog. De nieuwste post bovenaan en een sidebar met daarin algemene informatie. Dit is echt een klassiek blog voorbeeld.

Hierboven zie je als blog voorbeeld mijn blog Huisvlijt. Dit heeft niet de klassieke weblog layout. Zoals je ziet heb ik gekozen voor een wat meer magazine-achtige stijl. Dit wordt ook wel 'grid stijl' genoemd. Wel hetzelfde is de sidebar met algemene informatie.

Blog voorbeeld Frankwatching, een toonaangevend blog:

blog voorbeeld

Ook bovenstaand Frankwatching blog heeft niet meer de klassieke blog layout.

Bloggers

De laatste jaren zijn Bloggers steeds bekender geworden. Ze worden dan ook regelmatig genoemd in tv-series. Bijvoorbeeld in de serie The Good Wife. Daarin zijn Bloggers belangrijk voor de politieke ambities van de hoofdrolspelers. Maar ook de serie True Blood werd gerefereerd naar bloggers als mensen die nieuws op het internet plaatsen. Sommige bloggers zijn zelfs beroemd geworden. Zoals blogger Perez Hilton. En in Nederland heeft beautyblogger Cynthia Schultz zelfs een kort eigen item op tv-zender TLC.

Een weblog als carrière

Dat hadden de eerste mensen die hun persoonlijke leven deelden op het World Wide Web vast nooit gedacht. Maar je kunt met je blog carrière maken. En geld verdienen met bloggen door bijvoorbeeld affiliate marketing. Dat vraagt trouwens wel heel veel inzet, tijd en doorzettingsvermogen.

Er wordt dan ook altijd gezegd dat je zeker niet een blog moet begínnen met het idee: 'Ik wil rijk worden!' Om een succesvol weblog te hebben is het belangrijk dat je schrijft met passie. Dat je er plezier in hebt. Een belangrijk element van een weblog is toch verbinding maken met anderen. En het is alsof mensen het rúiken als je alleen maar blogt voor het (grote) geld.

Een weblog maken

Een weblog maken is heel eenvoudig. Je vindt op het internet verschillende blog systemen die een blog maken heel eenvoudig maken. Die heten blogplatforms. Hieronder de populairste blogplatforms:

In onderstaande video zie je hoe je een blog maakt met Blogger.

Weblog versus traditionele media

Weblogs bieden vaak nieuws en informatie. Net als traditionele media. En omdat de meeste gratis gelezen kunnen worden, vormen ze een concurrent van de geschreven pers. Maar het is een feit dat de traditionele media door journalisten worden verzorgd.

Blogs zijn bovendien meestal niet neutraal. Ook is het soms de vraag hoe objectief een blog is.

Hoe krijgt een blog bezoekers?

Een weblog werkt net als andere informatie op het internet. Zoekmachines vinden het, indexeren een weblog. Als iemand een zoekopdracht intypt, dan kan het zoekresultaat een blog zijn. Een blog krijgt dus bezoekers via zoekmachines. Er is zelfs een hele industrie op gang gekomen: SEO. Dit staat voor Search Engine Optimalisatie. Dit is de kunst om je weblog zo te schrijven en in te richten dat je optimaal gevonden wordt door zoekmachines!

Maar daarnaast hebben weblogs vaak ook een trouwe groep 'volgers'. Mensen die het blog telkens weer opzoeken. Er ontstaat als het ware een band tussen de blogger en zijn bezoekers.

Sinds een aantal jaren spelen de social media ook een belangrijke rol als het gaat om bezoekers. Via Facebook, Bloglovin en Twitter kunnen bloggers hun posts promoten. En dit levert dan ook weer bezoekers op.

Tip: Doe aan linkbuilding!

Conclusie: over weblog

Een weblog is een fenomeen dat ontstond toen internet voor iedereen makkelijk bereikbaar werd. Mensen begonnen een online dagboek. Daarin schreven ze over hun leven, hobby, of gebeurtenissen. Inmiddels wordt een weblog meestal een blog genoemd. Bloggen heeft een grote vlucht genomen. Het is zelfs een heus werkwoord geworden! Een weblog is een leuke hobby, maar je kunt er ook geld mee verdienen.

Leestips