Welk blog platform is de beste keus voor jou?

Welk blog platform?Als je professioneel wilt gaan bloggen dan is één van de populairste keuzes een zogenaamd 'self-hosted' WordPress blog oftewel wordpress.org. Maar dat is niet het enige blog platform. Deze post is bedoeld om je te helpen een keuze te maken voor een blog platform.

Blog platform: self-hosted WordPress blog

Dat is iets anders dan een gratis wordpress.com blog. Je moet het zo zien: een 'self hosted' WordPress blog is als je eigen computer kopen. Hij is helemaal van jou, en je kunt er mee doen wat je wilt. Een gratis 'wordpress.com' blog kun je vergelijken met een computer in de bibliotheek, waarvan iedereen gebruik kan maken: hij is handig, gratis, maar uiteindelijk niet helemaal van jou.

Een andere vergelijking is met auto rijden. Bij de self hosted WordPress blogs krijg jij de sleutels, en bij de gratis WordPress blogs zetten ze eerst een snelheidslimiet op de auto, halen de radio er uit, en geven je dan pas de sleutels.

Gratis WordPress.com is vergelijkbaar met Blogger.com

Eigenlijk kun je WordPress.com heel goed vergelijken met Blogger.com: beide zijn gratis, en binnen tien minuten kun je je eigen blog in de lucht hebben. Van WordPress.com heb ik nooit gebruik gemaakt, maar Blogger.com gebruik ik al ruim 15 jaar met veel plezier.  Blogger is enorm gebruikersvriendelijk, en er kan weinig mis gaan. Behalve dan dat Blogger soms een blog verwijderd omdat je een regel hebt gebroken. Het komt niet vaak voor, maar als je googlet op 'blogger deleted my blog' kom je wel een aantal slachtoffers tegen.

WordPress.com lijkt erg op self hosted wordpress, en aangezien ik WordPress moeilijker vind dan Blogger zou ik in geval van een grátis blog dus kiezen voor Blogger.com! Bovendien mag je op een gratis wordpress.com blog geen google ads plaatsen, wat ik ook een groot nadeel zou vinden.

WordPress.org versus Blogger

Hoewel ik inmiddels helemaal overtuigd ben van de voordelen van WordPress t.o.v. Blogger blijf ik fan van dit blog platform. Ik zet de zaken hier voor jullie op een rijtje.

Voordelen van Blogger blog platform

  1. Blogger is enorm gebruikersvriendelijk, en die gebruikersvriendelijkheid mis ik nog dagelijks
  2. Als je bij Blogger iets fout doet, dan krijg je een foutmelding en kun je je blog niet publiceren of bewaren. Zo kun je nooit fatale fouten maken.
  3. Het is enorm gemakkelijk om Google ads in Blogger te plaatsen. Bij WordPress moet je dan eerst helemaal een Google ad gaan maken, de code kopiëren, en in een speciaal text widget op je blog zetten. Ook kun je het formaat van advertenties niet zo gemakkelijk veranderen als bij Blogger.
  4. Blogger biedt het gadget 'Blog List'. Dit is een lijst waarin je links naar blogs kunt plaatsen die je leuk vindt om te lezen. Elke keer dat een blog wordt ge-update schuift dat blog naar boven in de blog list. WordPress biedt dit niet : (
  5. Bij Blogger kun je veel meer prutsen aan je blog en nieuwe layouts proberen zonder dat je die meteen live moet zetten dan bij WordPress.

Nadelen van Blogger blog platform

  1. De enge verhalen dat Blogger zonder pardon je blog verwijderd. Het overkwam mij met mijn blog over waterwratten. Ik had dit overgezet naar WordPress,en vervolgens besloot Blogger dat het spam was, en heeft het verwijderd.
  2. Dat je inhoud niet van jou is, maar van Blogger
  3. Blogger heeft sinds kort een nieuwe interface die enorm vervelend en irritant is. Het was voor mij het laatste duwtje richting WordPress

Voordelen van WordPress.org blog platform

  1. Veel meer mogelijkheden
  2. Fijnere interface
  3. Geen risico op plotselinge verwijdering van je blog
  4. Zoekmachine geoptimaliseerd
  5. Meer mogelijkheden voor SEO, bijvoorbeeld voor plaatjes

Nadelen van WordPress.org blog platform

  1. Veel moeilijker dan Blogger
  2. Google ads plaatsen veel meer gedoe
  3. Vaker hulp nodig, van enge techneuten die geen normale antwoorden kunnen geven
  4. Het kost geld

Waarom een self hosted WordPress blog?

Een self hosted wordpress blog laat zien dat je serieus bent als blogger, en bereid bent meer dan alleen je tijd te investeren in bloggen. Maar veel belangrijker nog zijn natuurlijk de vele extra mogelijkheden die een self-hosted blog biedt, en het feit dat het echt helemaal van jou is.

Wat zijn de kosten van een self hosted WordPress blog?

De self-hosted WordPress software is gratis, maar je hebt er een domeinnaam en hosting voor nodig, en dát is waar het geld gaat kosten. Maar een domeinnaam heb je al voor een tientje per jaar, en ik betaal 90 euro per jaar voor webhosting. Aangezien ik een stuk of zes self hosted WordPress blogs heb, vind ik dat goed te doen. Zelfs als bloggen slechts een hobby voor je is, dan is het geen dure hobby!

WordPress template of theme kopen

Net als voor Blogger zijn er ook voor WordPress veel gratis 'themes' beschikbaar. Je kunt het dus laten bij bovenstaande kosten. Maar ik persoonlijk vond dat als ik dan toch ging betalen voor een professionelere look, dat ik dan ook maar beter kon investeren in een hoge kwaliteit template/theme. De drie bekendste WordPress themes zijn: het Genesis framework van StudioPress Themes, Thesis and Headway.

Headway kost 87 USD oftewel zo'n 67 euro. Voor Genesis betaal je ook zo'n rond de 80 USD, en voor Thesis 87 USD.

SEO en WordPress

Self hosted WordPress biedt veel mogelijkheden om je briljante blog posts te optimaliseren voor zoekmachines. Dat heet SEO: Search Engine Optimization. Dit is belangrijk omdat veel bezoekers jouw blog zullen vinden via een zoekmachine. En dan is het fijn als jouw blog in ieder geval op de eerste pagina komt te staan, graag op de bovenste helft (above the fold), en als het even kan zelfs helemaal bovenaan!

Zowel het Genesis frameworkvan StudioPress Themes en Headway zijn zoekmachine vriendelijk, maar daarnaast biedt WordPress zogenaamde plug-ins waarmee je je blog nog beter kunt optimaliseren. Zelf gebruik ik All in One SEO Pack.

Hiermee wint WordPress het zelfs voor mij van mijn geliefde Blogger, want dit soort opties biedt Blogger dus echt niet.

Welk blog platform: hulpje om te kiezen

Als je geld wilt gaan verdienen met je blog dan kun je twee dingen doen: je houdt je gratis Blogger blog, maar investeert wel in een domeinnaam van een tientje per jaar. Dat heb ik een hele tijd gedaan. Je blog oogt dan wel professioneel, met je eigen adres, maar je maakt nog geen extra kosten. Als je toe bent aan de volgende stap investeer je behalve in je eigen domeinnaam ook in webhosting. Dat kan al rond de 70 USD per jaar.

Welk blogplatform is het beste voor jou?

Wil je bloggen over je hobby, interesse of gewoon voor de lol? Dan is Blogger prima. Wil je een blog beginnen om er geld mee te verdienen dan zou je ervoor kunnne kiezen om meteen maar op wordpress.org te beginnen.

Meer lezen over professioneel bloggen en geld verdienen met je blog?