blogs

Er zijn meer dan 60 miljoen blogs.

Eindeloos veel dus.

Hoe vind je tussen al die blogs in vredesnaam goede blogs?

Weet je niet wat blogs zijn?

Lees dan eerst Wat is een blog?

12 kenmerken van kwalitatief goede blogs

 1. Met stip op 1 staat blogs met goede inhoud. En met goede inhoud wil ik zeggen 'geen gebakken lucht'. Je hebt soms blogs met artikelen die eigenlijk nergens over gaan. Er worden een boel woorden gebruikt, maar als je aan het eind van de blogpost moet zeggen: 'Waar ging het over?' dan moet je het antwoord schuldig blijven.
 2. Het is duidelijk wie de blogs schrijft.
 3. Een ander belangrijk criterium voor een goed blog vind ik altijd originaliteit. Er zijn twee soorten originaliteit: een origineel onderwerp, en een originele invalshoek. Originele onderwerpen zijn natuurlijk geweldig, maar ook als andere bloggers al vaker over een onderwerp hebben geblogd, kun je toch nog een originele blogpost schrijven. Dat doe je met een interessante invalshoek en natuurlijk door jouw unieke 'tone of voice'.
 4. Goede blogs zijn geschreven door bloggers die weten waar ze het over hebben. En als ze dat niet weten, dit eerlijk erbij zeggen. Kortom: goede bloggers zijn betrouwbaar. Als zij iets zeggen, dan kun je ervan uitgaan dat ze het ook echt menen. Ik vind het geen punt als iemand een artikel schrijft over een onderwerp waar ze geen expert in zijn, zolang ze dat er maar bij zeggen. Sterker nog, dan kan het zelfs een pluspunt worden dat je een nitwit bent als het gaat om een onderwerp. Bezoekers kunnen zich dan herkennen in jouw verhaal en ervaringen. Ik lees soms zelfs juist graag blogs van bloggers die vertellen dat ze een beginneling zijn omdat die posts vaak goed begrijpbaar zijn en basic.
 5. Een ander kenmerk vind ik dat er regelmatig nieuwe blogposts op een blog verschijnen. Frequentie is minder belangrijk dan regelmaat. Als een blogger 1 x per maand een goede blogpost publiceert, en dat 12 keer per jaar doet, vind ik het prima. N.B. Met frequent bedoel ik nadrukkelijk niet: elke week een post schrijven waarom je toch zo weinig schrijft op je blog....
 6. Verder kun je goede blogs herkennen aan het feit dat ze links krijgen van andere bloggers.
 7. Goede blogs vind je vaak op de eerste pagina van de Google zoekresultaten. Als veel mensen een blog goed vinden en het lezen, is dat voor Google immers een signaal van kwaliteit. Tegelijkertijd maak ik hierbij wel een belangrijke kanttekening: kijk soms ook eens verder dan de eerste pagina van Google. Soms vind je blog juweeltjes die op pagina 2 of zelfs 10 staan weggemoffeld. Deze blogs zijn een soort nog niet ontdekte schatten, die een plek op de eerste pagina verdienen.
 8. Comments oftewel reacties kunnen ook een signaal zijn dat je te maken hebt met een goed blog. Zeker als de blogger ook weer reageert op de reacties. Dit is een duidelijk signaal dat het blog 'leeft' en actief wordt bijgehouden door de blogger.
 9. Het oog wil ook wat! Een blog waar je wat aan hebt is prettig om te lezen. Dat betekent in de praktijk dat er afbeeldingen in staan, dat de blogger H-tags oftewel tussenkopjes gebruikt en dat het niet wemelt van de spelfouten.
 10. Sommige bloggers schrijven blogposts met een top 10 van hun favoriete blogs. Als jij die blogger goed vindt, dan is de kans reëel dat je haar favoriete blogs ook leuk vindt. Je kunt zo'n blog dan gebruiken als een soort springplank om andere kwalitatief goede blogs te vinden.
 11. Goede kwaliteit blogs leveren je als bezoekers iets op. Je leert iets nieuws, of je moet ergens om glimlachen. Goede blogs kunnen daarnaast inspireren en op nieuwe ideeën brengen.
 12. Tot slot zitten goede blogs technisch goed in elkaar. En dan kun je denken aan een snelle laadsnelheid en een layout die zichzelf wijst.

Mijn favoriete blog top 10

Ik lees veel blogs als fulltime blogger. Ik doe dat omdat ik het leuk vind om te ontdekken wat er zoal speelt in de wereld, en in Blogland. De onderwerpen van de blogs die ik lees zijn heel wisselend. Veel van de blogs die ik lees zijn geen professionele bloggers, maar hobby bloggers. Mensen die het gewoon leuk vinden om te bloggen en dingen te delen.

Daarnaast zijn er een aantal blogs die ik juist lees voor vaknieuws en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bloggen.

 • Zuinigaan: het blog zuinigaan volg ik al langere tijd en ik heb Aaf van Zuinigaan zelfs ooit geïnterviewd over haar blog. Ik gebruik haar blog vaak als springplank naar andere blogs.
 • Ezoic blog. Ik gebruik Ezoic als manier om geld te verdienen met mijn blogs. Ezoic biedt mij de vrijheid te schrijven over allerlei onderwerpen. Het Ezoic blog lees ik graag om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op blog gebied.
 • Een groot fan ben ik ook fan het Fatstacks blog. Zijn manier van geld verdienen met bloggen, heel veel schrijven, spreekt mij enorm aan. Ik wil net zoals hem worden : )
 • Een heel ander type blog is dat van Sjoerd van Bvision. Sjoerd mocht van zijn vader niet naar de kunstacademie, maar sinds hij met pensioen is maakt hij prachtige dingen. Bovendien verzamelt hij op zijn blog allerlei mooie murals, trafohuisjes en oude auto's. Hij heeft zelfs een virtuele garage ; )
 • Rietepietz is ruim een jaar geleden weduwe geworden. In de daaraan voorafgaande jaren zorgde ze voor haar man die aan dementie leed. Ik vind het mooi om te lezen hoe Riet haar leven weer oppakt, en hoe zo'n rouwproces in de praktijk verloopt. Zeker nu mijn vader afgelopen april is overleden, en mijn moeder dus ook alleen verder moet.
 • Als het gaat om moeder zijn vind ik het Amerikaanse blog Scary Mommy altijd leuk. Ik vind ze origineel, kritisch en scherp.
 • Eenvoudig leven lees ik ook graag omdat ik het gezellig vindt om de dagelijkse beslommeringen van Teunie te lezen. Bovendien vind ik het altijd weer leuk dat Teunie een succes is met een blogspot blog.
 • Dan nog weer een blog over bloggen: Neil Patel's blog met informatie over bloggen en SEO.
 • Cynspirerend is een blogger die een heel duidelijke blog niche heeft: ze schrijft heel veel over spellen. Dat maakt dat als ik een review zoek over een spel, ik naar cynspirerend.nl ga. Zij is daarmee een voorbeeld van de voordelen van een duidelijk niche. Je wordt dan een autoriteit op een bepaald onderwerp.
 • Het laatste blog dat ik regelmatig lees is dat van Lonneke Lodder die emigreerde naar Spanje. Haar blog is origineel en van goede kwaliteit. Wel irritant vind ik dat sinds een tijdje niet al haar blogs toegankelijk zijn. Voor sommige moet je eerst een wachtwoord aanvragen. Hoewel ik dat wel snap, vind ik het toch ook vervelend. Zo'n extra stap doe ik dan ook zelden.

Er zijn uiteraard nog veel meer goede blogs die ik lees, maar deze 10 vielen mij nu het makkelijkst in.

Leuke blogs vinden op internet

Stel je denkt nu: 'ik heb zin om allemaal nieuwe blogs te ontdekken. Hoe kan ik blogs vinden op internet?!' Het simpelste is om gewoon een onderwerp dat je interesseert in te typen in Google met daarachter 'blog'.

Daarnaast zijn er diverse startpagina's waarop blogs verzameld zijn. Ben van De Blogtrommel heeft zo'n startpagina met blogs: blogtrommel.start.super. Het handige is dat ze staan geordend op onderwerp, dus je kunt makkelijk een blog vinden dat je interesseert.

Leestips

Wat is jouw favoriete blog top 3?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *