permalinkHeeft iemand je wel eens gevraagd naar een permalink? En dat jij dan dacht: ‘Bedoelen ze dat een permanentje link is?’

Dan is deze post voor jou! Want ik leg je uit wat een permalink is, waarom hij belangrijk is, én waar je hem kunt vinden.

Permalink: wat is het?

Een permalink is, de naam zegt het eigenlijk al, een link die permanent is.

Om precies te zijn: een permalink is de url van een bepaalde post of page. Oftewel het adrés van je post/page.

Hier onder vind je de permalink van deze post.

permalink

Zoals je ziet zijn de woorden in de permalink van elkaar gescheiden met een streepje. Google interpreteert dat als ruimte tussen de woorden. En je ziet ook dat de titel van de post automatisch de permalink is geworden!

Waarom zijn permalinks zo belangrijk?

Permalinks zijn belangrijk omdat ze het adres zijn van je blogpost. Dat is ook de reden waarom je, als je van Blogger naar WordPress overstapt, je dit zorgvuldig moet doen. Je blogposts krijgen dan immers een andere permalink! Dat zou betekenen dat de links naar je blogposts voortaan niet meer werken! Gelukkig zijn er diverse methodes om te voorkomen dat je permalinks ‘breken’ als je van Blogger overstapt op Wordpress. Maar dat is weer een andere post!

Permalink maken en aanpassen?

Een permalink wordt dus automatisch aangemaakt, op basis van de titel van je blogpost. Maar je blogpost titel en permalink hoeven niet hetzelfde te zijn. Je zou kunnen zeggen dat je blogpost titel vooral aantrekkelijk moet zijn voor je bezoekers. En je permalink voor Google!

  1. Soms kan het zijn dat je de automatische permalink te lang vindt. Matt Cutts, Google’s bekendste spreekbuis, adviseert een permalink met 3 tot 5 woorden.
  2. Of je wilt een permalink aanpassen uit SEO overwegingen om beter te scoren in de zoekresultaten. Dat doe je door de keywords waarop je gevonden wilt worden met deze post, in de permalink te zetten.

Bij zowel Blogger als WordPress kun je je permalink aanpassen.

WordPress: permalink aanpassen

  1. Open een nieuwe post
  2. Geef je blogpost een titel
  3. Onder de witte balk met de titel van je post zie je je permalink staan.
  4. Klik op ‘bewerken’ of ‘edit’ en pas de permalink aan. Gebruik maximaal 3 tot 5 woorden. Vermijd getallen in je permalink, want die doen niets voor je vindbaarheid.

Blogger: permalink aanpassen

Ga naar je Blogger dashboard en maak een nieuwe post

Geef je blog post een titel.

Schermafbeelding 2014-04-11 om 16.43.39

 

Rechts van je post zie je ‘Post Settings’ staan. Klik op Permalink!

Schermafbeelding 2014-04-11 om 18.28.31

Nadat je op de permalink hebt geklikt zie je dit:

Schermafbeelding 2014-04-11 om 18.30.01

De automatische permalink is aangevinkt. Omdat wij willen weten hoe de permalink er uit ziet, en hem willen veranderen, vinken wij ‘Custom Permalink’ aan. Je ziet dan de permalink verschijnen die Blogger automatisch heeft aangemaakt. Je kunt deze nu veranderen als je wilt.

wat-is-permalink

Let op!

Heb je je post eenmaal gepubliceerd, verander dan niets meer aan de permalink! Want dan ‘breek’ je hem, en werkt hij niet meer.

Leestips

Vind je deze post interessant en handig? Deel hem dan met andere m.b.v. onderstaande buttons!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *