Blog beginnen: van gratis tot betaald
Een blog beginnen is niet moeilijk. Bij blogger.com heb je er eentje in 5 minuten. Stel nou dat jij overweegt om te gaan bloggen, maar je weet niet goed hoe je moet beginnen met een blog maken. Lees dan vooral deze post!
Een blog beginnen: wat begin je dan eigenlijk?
Een blog werd vroeger een weblog genoemd. Dat geeft goed aan wat het is: een log op het wereldwijde web. Ik weet niet of je wel eens naar de serie Star Trek kijkt? Daarin houdt de Kapitein van het ruimteschip ook een log bij. In zo’n log staat wat er allemaal gebeurd is en er wordt informatie in gedeeld. Een blog is feitelijk een online dagboek. Maar ik moet er wel bij zeggen dat blogs anno 2019 steeds meer op tijdschriften/magazines lijken. Toch houd ik zelf het meest van blogs die er ook uitzien als een blog. Met andere woorden: bovenaan een blog staat de nieuwste post, en als je omlaag scrolt dan kom je bij de oudere posts. Zie ook Bloggen betekenis. Om het antwoord op de vraag boven deze alinea even samen te vatten:
Een blog is een online dagboek waarin mensen ervaringen, ideeën, hobby’s, passies en informatie delen.
Zie ook mijn post over een blog maken.
Een blog beginnen: hoe doe je dat? Met behulp van een blog platform!
Je kunt natuurlijk een tekstbestand openen en daarin dingen opschrijven en dat een blog noemen. Maar omdat het niet online staat, is het dan toch niet echt een blog. Want kenmerkend voor een blog is dus dat het op internet staat. Met andere woorden: een blog beginnen betekent dat je wat je schrijft online publiceert. Daarvoor zijn diverse zogenoemde blog platforms beschikbaar. Dat is fijn, want je hoeft dus niet zelf allemaal moeilijke dingen te doen om een blog te publiceren. Je maakt gewoon gebruik van zo’n platform. Hieronder een rijtje van een aantal platforms waarmee je een blog kunt maken:
- Blogger (Aanrader, zeker voor gratis bloggen en als je niet handig bent)
- WordPress.com (Mwah, de nadelen van Blogger maar niet de voordelen!)
- WordPress.org (toonaangevend in Blogland, maar wel moeilijker dan Blogger)
- Yoors (raad ik af, want mensen moeten lid worden om je blog te kunnen reageren.)
- Jimdo
- Wix
- Medium
- Simplesite.com
- Squarespace
De bovenste 3 platforms zijn het bekendst als het gaat om een blog opzetten. Persoonlijk adviseer ik altijd het Blogger platform als je gewoon lekker wilt bloggen en geen technisch gedoe wilt. Voor mensen die al weten dat ze er hun werk van willen maken is WordPress.org een goede optie. Maar dan is het maken van een blog wel iets ingewikkelder. Wie gewoon snel een blog wil maken dat goed functioneert raad ik Blogger aan.
Blog maken gratis met Blogger!
Om te beginnen met bloggen bij Blogger heb je een Google Account nodig. Als je dat nog niet hebt, raad ik aan om dit eerst even te gaan doen. Heb je al een Google Account dan kun je meteen naar stap 1: Ga naar Blogger.com en klik op de oranje knop met de tekst Je eigen blog maken:
Bij de volgende stap klik je op je Google account en dit geeft je toegang tot Blogger. Je krijgt dan dit te zien:
Vul de titel van je blog in en vul het adres in. Meestal is dat het adres de titel van je blog. Kijk:
Als je klaar bent klik je rechtsonder op de oranje knop met de tekst Create blog! Dan krijg je van Google de optie om een professionele domeinnaam te kiezen. Dat is er dus eentje die eindigt op .nl of .com in plaats van op blogspot.com. Wij slaan dit even over, maar je kunt hier anders prima gebruik van maken. Vervolgens is je blog klaar! Je Blogger Dashboard, waar je kunt bloggen ziet er als volgt uit:
Aangezien er geen post op staat, ziet je blog er bijvoorbeeld zo uit:
Nou denk je misschien: ‘Oh nee, mijn blog ziet er stom uit want er staat niets op. Ik wil niet dat anderen het al kunnen zien!’ Geen probleem. Je kunt instellen dat je blog voorlopig alleen zichtbaar is voor jou. Dat doe je op de volgende 2 manieren:
- Je gaat naar blogger.com oftewel je Dashboard.
- Klik linksonder op Settings/Instellingen
- Rechts zie je dan onder Basic Privacy zien.
- Klik op Edit, en vink ‘No’ aan en klik daarna op de oranje knop met Save changes
- Nu scroll je omlaag en kom je uit bij Permissions/Toestemming. Klik naast Blog Readers op ‘Edit’ en vink het als volgt aan:
Zo, niemand kan nu je blog vinden of er op komen. Je kunt dus rustig gaan schrijven en publiceren. Vergeet niet om bovenstaande instellingen aan te passen als je je blog wel met de wereld wilt gaan delen : )
Een blog beginnen samengevat
Beginnen met bloggen is niet moeilijk. Er zijn diverse platforms waar je een blog kunt beginnen. Op sommige kun je gratis bloggen, bij andere moet je betalen. Met behulp van deze post kun je met 4 eenvoudige stappen een blog beginnen op het Blogger platform.
Bloggen: van gratis tot betaald
- Blogger is gratis.
- WordPress.com is gratis, maar je kunt er extra diensten bijkopen.
- WordPress.org: kost geld want je moet betalen voor hosting.
Blog beginnen op WordPress.com en WordPress.org
Wil je bloggen op WordPress.com? Dan verwijs ik je graag door naar dit tutorial van Ben op zijn blog Blogtrommel. Kies je voor WordPress.org? Dan vind je op WPBeginner een uitstekend stappenplan. Het is in het Engels maar als je kiest voor WordPress.org kun je daar maar beter aan wennen ; )
Houd je van filmpjes? Dan is onderstaand tutorial van ongeveer 30 minuten wellicht interessant voor je.
Leestips
- Hoe schrijf je een blog?
- Zie ook Wat betekent bloggen?
- Een blog starten over je hobby
Wat is jouw favoriete blog platform en waarom?
Goedemorgen Nicole
Een duidelijk en herkenbaar verhaal. Eind van deze maand zal ik een nieuwe domeinnaam registeren, dan iik helemaal fris opnieuw beginnen.
Volkert
Geef mij maar WordPress! Daarmee heb je de meeste mogelijkheden en je kan er de mooiste thema’s opzetten.
Qua SEO biedt WordPress veel mogelijkheden inderdaad, met name dankzij Yoast. Maar afgezien daarvan biedt Blogger zeker zoveel : ) Ook wat betreft themes.
Ik gebruik blogspot en WordPress.com en vind die laatste een stuk gunstiger. WordPress.com heeft als nadeel dat er reclames in verschijnen (gewoon een reclamelokker gebruiken) en dat bepaalde html-instructies geblokkeerd zijn. Je kan Akismet (die prima spam tegenhoudt) niet uitschakelen, maar de meesten zullen dat niet als probleem ervaren. Bij Blogspot is het echter een gezoek om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen. ReCaptcha is niet uit te schakelen en een ware ramp voor menig reageerder. En bestanden als foto’s worden op een ondoorzichtige manier opgeborgen en van een vreemde naam voorzien. Blogspotthema’s kan je goed krijgen, maar daar zie ik weinig van. Schijnbaar vinden mensen dat moeilijker dan bij wordpress.
Tumblr bestaat ook nog, maar die zou ik ook niet aanraden.
En voor de mensen die het blogspot-jargon niet gewend zijn: post staat voor bericht. ;-)
Ik vind WordPress juist veel moeilijker dan Blogger. En je kunt om die vervelende ReCaptcha heen door in te stellen dat je alle reacties eerst modereert. Dan doet zich dit probleem niet meer voor. Ook het feit dat WordPress.com reclame heeft vind ik een groot nadeel. Blogger doet dat niet : )