Ken je de Engelse uitdrukking: 'If you build it, they will come?' Helaas werkt het meestal niet zo, maar in het geval van linkbuilding wel!

Lees nu alles over linkbuilding wat je weten moet, zodat je meer bezoekers krijgt!

Wat is linkbuilding SEO?

Linkbuilding valt onder de noemer van SEO, oftewel Search Engine Optimization. Linkbuilding SEO is dat je actief bezig bent om jouw positie in zoekresultaten omhoog te krijgen!  Maar laten we bij het begin beginnen, want wat is linkbuilding eigenlijk? Het woord zegt het al: je bouwt links. Backlinks, worden ze ook wel genoemd. Maar je bouwt links niet zoals je een huis of blokkentoren bouwt.

Linkbuilding is je best doen om ervoor te zorgen dat mensen naar jouw blog of blogpost gaan linken.

Als iemand anders naar jouw blog linkt dan is dat een zogenoemde externe link. Iemand buiten jou blog om, plaatst een link naar jouw blog of post. Daarnaast kun je ook aan linkbuilding doen met zogenoemde interne links. Dat wil zeggen dat je op je eigen blog een link plaatst naar een andere blogpost! Het voordeel van interne linkbuilding is dat je het zelf in de hand hebt.

De reden dat je links wilt naar je blog is omdat dit zorgt voor meer bezoekers via Google! Een link naar een blogpost geldt namelijk als een soort aanbeveling. Dus als ik link naar het blog van Ben van de Blogtrommel, dan zeg ik eigenlijk tegen Google: 'Dit is een goed artikel!' Hoe meer links Ben krijgt, hoe groter de kans dat hij hoog in de zoekmachineresultaten komt!

linkbuilding

De kwestie van de follow versus no-follow links

Als iemand naar jouw blog linkt is dat leuk, maar je hebt er alleen wat aan op het gebied van SEO als het een zogenoemde follow link is. Dat is dan ook de reden dat veel bedrijven bloggers vragen om follow links. Het tegenovergestelde van een follow link is een zogenoemde no-follow link. In zo'n geval link je wel naar iemand, maar je zegt er als het ware bij: 'Ik link nou wel naar die persoon, maar je moet dat niet zien als een aanbeveling!'

Meer weten? Lees dan mijn post follow versus no-follow links

6 belangrijke redenen waarom je links naar je blog wilt!

 1. Hoe meer links naar je blog, hoe geloofwaardiger je blog overkomt.
 2. Links zijn goed voor je Page Authority (PA) en Domain Authority (DA). Dit zijn termen van het toonaangevende Moz op SEO gebied. Het is een score van 0 tot 100. Hoe hoger je PA of DA, hoe groter de kans dat je op de eerste pagina van Google komt.
 3. Je krijgt meer bezoekers.
 4. Het is goed voor je SEO.
 5. De Googlebot gaat als een soort spin het internet af, en links zijn de manier waarop Google het internet in kaart brengt. Dus als je geen enkele link naar je blog hebt, hoe kan Google je dan ooit vinden!
 6. Links naar jouw blog op andermans blogs zorgen voor meer bezoekers.

Linkbuilding: hoe doe je dat?

Linkbuilding draait dus om links naar jouw blog en blogposts. Je kunt dit doen op verschillende manieren:

 1. Je schrijft gewoon geweldige blogposts, en mensen gaan daar naar linken omdat het zulke goede informatie is. Dit wordt ook wel linkbait genoemd. Je post is zo goed, dat mensen er spontaan naar gaan linken : )
 2. Je benadert actief andere bloggers en vraagt hen om een link. Bijvoorbeeld een collega blogger die over eenzelfde onderwerp heeft geschreven. Dan kun je die persoon mailen en vertellen dat jij ook een post over dat onderwerp hebt geschreven, en dat dit misschien een leuke aanvulling is voor zijn of haar blogpost.
 3. Je kunt ook links kopen.
 4. Zet een waardevolle infographic in je blogpost, en biedt bezoekers de mogelijkheid om die te embedden op hun blog. Op die manier maak  je het aantrekkelijk om een link naar jouw blog te delen. Jouw collega blogger kan haar bezoekers een mooie infographic aanbieden, en jij krijgt een link. Win- win!

Links kopen: mag dat?

Links kopen is een heet hangijzer. Google wil mensen die een zoekopdracht intypen het best mogelijke antwoord geven. En dat antwoord moet dan natuurlijk niet gemanipuleerd zijn. Google wil dat het gebaseerd is op eerlijke aanbevelingen en links.

Dat betekent dat veel mensen de wenkbrauwen fronsen als het gaat over links kopen. Maar tegelijkertijd zijn er vele bedrijven die hun services aanbieden om linkbuilding voor je te doen. En veel bloggers verdienen geld met hun blog dooreen link voor een bedrijf te plaatsen in een blogpost. Dus, hoe zit dat dan?

Het draait er allemaal om dat links waardevol moeten zijn, en iets toevoegen aan de content. Dat betekent dat je zorgvuldig moet zijn met linkbuilding.

Linkbuilding is een goede manier om geld te verdienen met je blog

Een mooi voorbeeld hiervan is Marguerite Bisschop. Zij is één van de weinige bloggers die eerlijk toegeeft dat ze geld verdient met behulp van  linkbuilding. Op haar blog schrijft ze:

'Ja, ik ben te klein voor de meeste influencer campagnes dus ik moet het qua inkomsten vooral hebben van linkbuilding. Ik heb namelijk wel een hele mooie domeinwaarde opgebouwd.(...)'

Veelzeggend is dat ze vervolgens schrijft:

'Er is een groep bloggers die mij bij het lezen hiervan vast uit zal kotsen, maar ik leef hiervan en met mij veel andere bloggers.'

Marguerite heeft gelijk: er is een groep bloggers die zich erg kan opwinden over bloggers die tegen betaling betaalde follow links plaatsen. Maar als je geen influencer bent of wilt zijn, dan is goede blogposts schrijven met eventueel betaalde links erin, een goede manier om geld te verdienen met bloggen.

Startpagina links kopen

Er zijn speciale startpagina's met links. Ik neem weer even mijn collega blogger Ben als voorbeeld. Hij heeft een startpagina gemaakt met links op het gebied van bloggen: blogtrommel.startsuper.nl. Als ik daar kijk zie ik een aantal bekende blogs staan. Bloggen en loggen staat er ook op!

Stel, jij bent op zoek naar links: is het dan interessant voor jou om een link te krijgen op Bens startpagina? Wat ik dan altijd als eerste doe is kijken wat de Domain Authority is van een site of pagina. Is die hoger dan de DA van mijn blog? Dan is het interessant! Je kunt dit gratis nakijken met behulp van Moz.

Hieronder zie je dat blogger Bens startpagina een domain authority heeft van 23. Dat is niet enorm hoog, maar het had slechter gekund. Dat maakt een link van Bens startpagina niet verkeerd. linkbuilding hoe doe je dat

Als je Startpagina links kopen overweegt is het belangrijk dat de startpagina aansluit bij jouw blogpost. Er zijn startpagina's voor elk mogelijk onderwerp, dus het is niet moeilijk om pagina's te vinden die aansluiten bij jouw onderwerp zodat een link passend is en natuurlijk oogt. Kijk bijvoorbeeld eens op Startpagina.nl links kopen voor meer informatie.

Mijn linkbuilding strategie

Mijn favoriete linkbuilding strategie is de best mogelijke blogpost schrijven over een onderwerp, en dan maar hopen dat anderen er naar gaan linken. Dit is een enigszins afwachtende strategie, en zeker niet voldoende.

Daarom vul ik deze linkbuilding strategie aan met interne linkbuilding! Stel ik schrijf een blogpost over Blog netwerken. Ik doe erg mijn best om die blogpost zo compleet mogelijk te maken, zodat bezoekers niet meer ergens naartoe hoeven. Mijn blogpost is genoeg!

Ik hoop dan natuurlijk dat andere bloggers spontaan gaan linken naar mijn meesterwerk, maar daarnaast moet je het lot wel een beetje helpen.

 • Ik zoek blogposts die passen bij het onderwerp van Blog netwerken, zoals Geld verdienen met je blog, en zet daarin links naar mijn post over Blog netwerken.
 • Ik deel mijn blogpost op social media. In mijn geval is dat Facebook en Pinterest, want die werken voor mij het beste.
 • Als het kan zet ik een gratis printable of infographic in mijn blogpost.

Linkbuilding in beeld: linkjuice!

In onderstaand filmpje van Social Elephant wordt in minder dan 3 minuten nog eens uitgelegd wat backlinks zijn, en wat linkbuilding is. Hij benoemt hierin onder andere het principe van 'linkjuice'.

Linkjuice is de waarde van een link. Als een website met een hoge domain authority links naar jouw blog, dan sijpelt er als het ware linkjuice van die hoge domain authority site door naar jouw blog! Dus heb je een lagere domain authority dan Bens startpagina met een DA van 23? Dan is het waardevol als je een link krijgt op zijn pagina. Zijn linkjuice heeft dan een positief effect op jouw linkjuice : )

Samenvattend

Linkbuilding is actief bezig zijn met het verwerven van links oftewel backlinks naar je blog, met als doel een hogere positie in de zoekresultaten. Want een hogere positie in de zoekresultaten betekent meer bezoekers en meer inkomsten.

In het algemeen geldt het advies: schrijf geweldige content en dan komen de links vanzelf.

Maar ik adviseer om op z'n minst interne links te plaatsen! En als je tijd en energie genoeg hebt: benader dan eens bloggers die over gelijkwaardige onderwerpen schrijven.

Leestip

Meer bezoekers op je website

Doe jij aan linkbuilding? Zo ja, hoe?

Gebruikte bronnen onder andere: Neil Patel, Klikproces, Blogtrommel, Marstyle, Moz, Interpedia, Frankwatching, Seofy, ContentKing, Yoast, Permanentelinks.nl, Blogtrommel

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *