bloggen en social media

Blogger Mijmerdingen stelde een vraag over bloggen en social media. Om precies te zijn vroeg ze:

'Heb je tips voor bloggers die geen social media (meer) willen?'

Een interessante vraag!

Kun je succesvol bloggen zonder social media te gebruiken?

En  wat is de rol van social media als het om bloggen gaat?

Waar hebben we het over als we het over social media hebben?

Laten we eerst even vaststellen waarover we het hebben als we over bloggen en social media praten. Want een blog wordt soms ook wel social media genoemd! Maar in dit geval bedoelen we met social media:

Instagram, TikTok, Twitter, Youtube, Facebook, LinkedIn en Pinterest.

Hoewel die laatste eigenlijk niet onder social media valt. Pinterest is namelijk meer een zoekmachine, maar wordt toch vaak onder social media geschaard.

Bloggen en social media: waarom zou je willen stoppen met social media?

Social media kanalen zijn een bron van informatie en vermaak. Ook kunnen ze zorgen voor nieuwe vriendschappen en contacten. Dat klinkt prachtig. Waarom zou je dan willen stoppen met social media?

Ondanks de voordelen van social media zijn er zeker hele goede redenen om ermee te stoppen!

 • Social media werken verslavend.
 • Ze kunnen zorgen voor depressieve gevoelens.
 • Social media geven doorgaans een te eenzijdig, te positief beeld van mensen.
 • Doordat ze verslavend werken, kunnen ze een enorme zogenoemde 'time suck' zijn. Met andere woorden: je wilt éven op Instagram kijken, en vervolgens ben je zo vier uur verder.
 • Social media als Facebook gebruiken je gedrag en profiel om informatie over je te verzamelen.
 • Social media kunnen  een vals beeld van de werkelijkheid geven.
 • Ze kunnen heel onaangenaam zijn. Mensen gedragen zich achter de anonimiteit van hun toetsenbord soms echt verschrikkelijk en schelden en dreigen erop los.

Wat is de rol van social media en bloggen?

Waarom worden social media zo vaak genoemd als belangrijk marketing instrument voor bloggers?

 1. Social media platforms hebben miljarden gebruikers over de hele wereld. Door actief te zijn op deze platforms, krijg je als blogger toegang tot een enorm potentieel publiek voor je blog. Bloggen en social media versterken elkaar.
 2. Door regelmatig blogposts te delen op social media kun je nieuwe bezoekers trekken naar je blog.
 3. Door actief te zijn op social media, kun je makkelijk contact houden met je lezers. Hoewel dit ook prima met je blog zelf kan vind ik!
 4. Social media zijn een extra plek om jezelf te laten zien. Zeker in deze tijd van de opkomst van AI is laten zien dat je een echt Mens bent belangrijk.
 5. Als je geld wilt verdienen met je blog, zijn social media belangrijk. Bedrijven hechten waarde aan je bereik op social media.
 6. Ze kunnen een bron van blogideeën zijn.

Nu we de voor-en nadelen van social media duidelijk in kaart hebben gebracht, gaan we terug naar de vraag van Mijmerdingen over bloggen en social media!

Kun je succesvol bloggen zonder social media?

Bloggen en social media: kun je zonder social media?

Ik vind zelf van wel! Sterker nog, bijna alle blog goeroe's benadrukken het belang van een nieuwsbrief en/of emailabonnement. Ze vinden dat vaak nog belangrijk dan social media. De reden hiervoor is eenvoudig:

Over de lijst met abonnees op je blog heb je controle. Op de algoritmes van social media niet.

Stel je hebt enorm veel volgers op Instagram, en Instagram crasht! Of ze verbannen je account. Dan heb je een groot probleem, waar je weinig controle over hebt.

Blog niet op 'gehuurd land'!

Eén van de grote nadelen van social media is dat je als blogger je content deelt op 'gehuurd land'. Instagram, TikTok, het zijn allemaal platforms waar je een plekje 'huurt' als het ware. En om de haverklap veranderen ze het algoritme en moet je maar zien wat dit doet met jouw posts.

En wat te denken van TikTok?

Dat ligt regelmatig onder vuur vanwege de privacy. Wat als je succesvol bent op TikTok maar het platform wordt verboden? Dan ben je al je werk en inspanningen kwijt.

Dat is met een blog anders! Een blog is van jou. Het kan niet ineens verdwijnen.

Dat is één van de redenen dat ik zo verbaasd ben dat Janneke van de familie Jelies blogt op Instagram. Als ik haar was zou ik een WordPress of Blogger blog beginnen! Dan heeft ze veel meer controle over haar posts.

Bloggen en social media tot slot

Dus, Mijmerdingen, ik zou zeggen over bloggen en social media:

bloggen zonder social media kan, maar ik adviseer wel dringend om een emailabonnement of nieuwsbrief aan te bieden op je blog.

Als kanttekening moet ik erbij zeggen, dat als je geld wilt verdienen met je blog, het wel verstandig is om naast een nieuwsbrief in ieder geval één social media account te hebben.

Ik zou dan Pinterest kiezen, want dat is meer een zoekmachine dan social media.

Wat vind jij van bloggen en social media?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Nicole, goed verhaal!
  Ben zelf ook gestopt met Facebook. Werd er naar van.... waar gegeten, familie foto"s, straks vakantie verhalen. Even een zomerblog gehad en volgende week weer heerlijk verder. Ga nadenken over nieuwsbrieven hoe?

 2. Blogs waar op gereageerd kan worden noem ik ook sociale media. Fakebook en Twitter valr bij mij onder a-sociale media. Twitter gerbuikt ik als doorverwijzer voor mensen die me op een smartphone willen volgen. Daar wordt bijzonder weinig gebruik van gemaakt.

  Iets anders is dat je RSS-feed het circa een week of 5 niet meer doet. Op je huisvlijtblog doet ie het ook niet. Zal met de wisseling van je thema te maken hebben. RSS is eigenlijk de mooiste manier om te volgen, daar zijn geen mailadressen voor nodig. Ik abonneer me nooit op nieuwsbrieven en ook niet op blogs via mailberichten. RSS gebruik ik voor blogs waar maar af en toe een bericht op verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *