Bloggen als beroep of hobby: alles wat je weten wilt

bloggenWat wil je later worden, wat wil je later worden, wat wil je later worden als je groter bent?‘ is een veelgezongen hit op basisscholen als er een kind jarig is. Toen ik nog een kind was, luidde mijn antwoord: ‘Juffrouw’ vanwege de vele chocoladerepen die ik als juf dacht te gaan krijgen. Als ik daarop terug kijk dan denk ik nu: ‘Het antwoord had Blogger moeten zijn!’ Maar ja, bloggen bestond toen nog niet eens. Het is relatief nieuw.

Bloggen in het algemeen

Blogs begonnen als een soort online dagboeken begin 2000. De kracht van succesvolle blogs is het persoonlijke aspect: de ‘stem’ van de blogger. Harde feiten kun je overal wel krijgen, maar wat vindt bijvoorbeeld Vlijtig Liesje nou van een product? Je kunt bloggen over je dagelijks leven, over je zoontje met ADHD, over je leven met borstkanker, over je strijd tegen de schulden, of over de rokjes die je naait. De onderwerpen zijn eindeloos. De Amerikaanse Beth Sohn blogde bijvoorbeeld over de zoektocht naar de juiste vervolgopleiding van haar zoon!

Als je een blog begint, kies dan een onderwerp waar je enthousiast over bent, en waar je warm voor loopt.

Het is namelijk belangrijk om regelmatig te bloggen, minimaal 3 keer per week. En als je een onderwerp hebt genomen wat je eigenlijk niet zo aanspreekt, zul je al snel met de handen in het haar zitten, omdat je niets weet te schrijven.

Geld verdienen met je blog: professioneel bloggen

Voor professionele bloggers bestaan er geen opleidingen, en iedereen kan het feitelijk worden. Maar dan moet je wel veel willen, en kunnen schrijven. Verder is het handig als je vel geduld en veel zelfdiscipline hebt. Persoonlijk vind ik professioneel bloggen het leukste werk dat er bestaat. Wie had gedacht dat ik met schrijven mijn geld zou verdienen?! Ik niet. Wel gehoopt natuurlijk, maar ik dacht bij schrijven altijd onmiddellijk aan een boek uitgeven. Helaas moet je om een behoorlijk inkomen te verdienen met boeken schrijven bij voorkeur bestsellers produceren, à la Saskia Noort en Esther Verhoef.

Mama blogs: Mommy Bloggers

In Amerika zijn ze al langere tijd een fenomeen: Mommy Bloggers. Bedrijven werken graag met ze samen, en er zijn een aantal succesvolle Mommy Bloggers die een volledig inkomen verdienen met bloggen. Mommy Bloggers hebben veel invloed, en dat weten bedrijven. Vrouwen bepalen namelijk vaker dan mannen wat er gekocht wordt. Bovendien zijn er steeds meer vrouwen actief op het internet, en in de sociale media. En wie heeft niet voor aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe kinderwagen eerst op internet rondgekeken wat anderen de beste keuze vonden? Zelf hecht ik ook veel waarde aan wat andere moeders van een product vinden. Zij zijn immers de ervaringsdeskundigen. Op De Mamablogs Lijst vind je een overzicht van blogs van en door moeders! Als het moeders in Amerika lukt om geld te verdienen met bloggen, dan moet dat in Nederland ook kunnen,’ dacht ik.

Een van de boeken die ik kocht om meer te leren over bloggen is Mom Blogging for Dummies. Ik kan dat echt aanraden. (Dit is een voorbeeld van een affiliate link van het bol.com partnerprogramma! Als je dit boek via deze link koopt, krijg ik een klein percentage van de verkoop.)

Professioneel bloggen: hoe?

Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met je blog: met affiliate marketing. Zo ben ik onder andere een bol affiliate. Verder door zelf advertentieruimte te verkopen, met behulp van losse advertentieblokken via  Google Adsense, of door samen te werken met blog netwerken. Om aantrekkelijk te worden voor adverteerders is het belangrijk dat je blog bezoekers heeft, en de Page Authority van je blog speelt hierbij een rol. Waar ik verder altijd veel aandacht aan besteed is dat ik snel reageer op mailtjes van geïnteresseerde bedrijven, ruimte biedt voor feedback en correcties, en zeer klantgericht ben.

Ik begon met Google Adsense. Zeker als je een Blogger blog hebt is dat heel erg gemakkelijk te installeren. Je zet Google Adsense op je blog, en Google verzorgt de advertenties. En Google Adsense kun je zelfs al installeren als je maar twee bezoekers hebt: jezelf en je moeder! Het is dus heel laagdrempelig.

Professioneel loggen: maar welk platform?

De twee bekendste blog platforms zijn Blogger en WordPress. WordPress heb je in twee varianten: een gratis variant die veel lijkt op Blogger, en een betaalde versie WordPress.org genaamd. Als je voor gratis gaat zou ik Blogger kiezen, want op de gratis WordPress versie mag je geen advertenties zetten! In Amerika is het advies: als je professioneel wilt gaan bloggen kies dan voor WordPress.org. Dat is de reden dat ik sinds september 2012 druk bezig ben al mijn Blogger blogs te verplaatsen naar WordPress. De leercurve van WordPress is wel een stuk steiler dan die van Blogger. Eerlijk gezegd vind ik Blogger nog steeds fijner dan WordPress.

Ik heb een blog, maar geen bezoekers

Stel je hebt je blog geïnstalleerd en een geweldige post geschreven. Maar niemand komt het lezen! Dat is natuurlijk ongelofelijk balen. Er zijn bloggers die echt puur voor zichzelf bloggen en hun blog als een uitlaatklep zien, en dan maakt het natuurlijk niet uit. Maar als je uiteindelijk ook graag geld wilt verdienen met je blog, zijn bezoekers toch wel essentieel. De beste manier om bezoekers te trekken is door andere blogs te bezoeken, en goede comments achter te laten. Ik benadruk ‘goede’ comments dus niet van die flauwekul als: ‘Leuk blog, kom je mijn blog bezoeken?’ Wanneer je een comment achterlaat kun je de naam van jouw blog namelijk ook meteen achterlaten. De meeste bloggers zullen jouw blog een bezoekje komen brengen als jij een bericht hebt achtergelaten. Maar nogmaals: neem wel de moeite hun posts goed te lezen, en zeg wel iets zinnigs.

Lees ook mijn posts over Bloglovin en Linkbuilding.

Geld verdienen via je blog door professioneel bloggen

Lees je het verschil: niet ‘met’ maar ‘via’? Soms verdien je niet zozeer geld met je blog als wel via je blog. Je blog is dan een platform waarmee je bekendheid verwerft. Zo ben ik dankzij mijn blogs diverse keren uitgenodigd om mee te doen aan tv-programma’s. Onder andere aan een realityprogramma over verhuizen naar het platteland, maar ook als zogenaamde expert om over de opvoeding te praten. Nou ligt zoiets mij totaal niet, dus ik heb het afgewimpeld. Maar wie publiciteit wel kan waarderen is het een goede manier om jezelf via je blog in de kijker te spelen. En wie weet wat voor mogelijkheden dat weer oplevert.

Denk ook eens aan Linkpizza!

Succesvolle Mama Bloggers

  • Mme ZsaZsa. Door haar populaire blog kreeg Mme ZsaZsa een boekdeal en nu ligt haar boek ‘Allemaal rokjes’ in de winkel!
  • Eenvoudig leven, van Teunie
  • Mamas van Vivienne Westerhoud
  • Huisvlijt van Vlijtig Liesje oftewel ik

Meer weten over professioneel bloggen of bloggen in het algemeen?

Lees dan deze posts: