blogstop

Een blogstop inlassen gedurende de zomervakantie?

Heeft bloggen tijdens de zomervakantie zin?

Of is er toch niemand die je blogposts komt lezen?

De zomervakantie ook wel bekend als de Grote Vakantie is immers begonnen.

In de komende weken volgt de rest van Nederland. Veel bloggers gaan op vakantie en kondigen een zomerrooster aan, of een tijdelijke stop. Is dat verstandig? Of kun je beter doorgaan met bloggen in de zomer?

Blogstop in de vakantie: veel bloggers doen rustiger aan

Veel bloggers stellen een blogstop in gedurende vakantie

Dat is begrijpelijk.

Zeker mamabloggers hebben hun kinderen thuis vanwege de schoolvakantie en daardoor minder tijd om te bloggen. Anderen gaan óp vakantie, en weer anderen zijn simpelweg druk met leuke uitjes.

Gebrek aan tijd kan leiden tot gebrek aan inspiratie.

Zit jij voor een wit scherm treurig te kijken naar dat flikkerende streepje en te stressen dat je nog geen leuk idee hebt? Lees dan vooral verder, want hier komt hulp!

Blogstop in de vakantie: voor- en nadelen

Laten we de voor- en nadelen van bloggen in de zomer en zomervakantie eens nader bekijken!

Nadelen van bloggen in de zomer

Het grootste nadeel van bloggen tijdens de zomervakantie kan zijn, dat je het gevoel hebt dat je blogt voor 'de kat z'n viool'. Oftewel voor niks. Het lijkt zinloos. Want veel mensen grijpen hun zomervakantie aan als kans om af te kicken van hun schermpjes. En laten blogs daar nou ook op staan...

Met andere woorden: het grootste nadeel van bloggen in de zomervakantie is dat de kans op minder bezoekers groter is, omdat mensen met andere dingen bezig zijn dan met hun computer/smartphone.

 1. Een ander nadeel ligt bij de blogger zelf: als je blogt in de zomervakantie heb je dus geen vrij. En soms kan het fijn zijn om echt even alles los te laten en niks te hoeven.
 2. Als je gewend bent om je posts te promoten in Facebook threads, dan zul je merken dat dit lastiger wordt. Er zijn minder mensen actief, en er zijn minder threads.

Voordelen van bloggen in de zomer

 1. Als veel bloggers een zomerstop inlassen, is de concurrentie minder ; ) Voor alle vakantievierders die toch niet van hun schermpjes kunnen afblijven, is jouw blog dan een welkome oase! Daar valt tenminste nog wat nieuws te lezen!
 2. Je kunt de zomervakantie gebruiken om eens even flink aan je blog te werken. Bijvoorbeeld door nieuwe evergreen content te creëren. Of door de SEO van je posts eens grondig te verbeteren.

Bloggen in de vakantie: wat zijn je opties?

Stel dat je besluit dat je wilt blijven bloggen in de zomervakantie, en dus geen blogstop doet. Dan hoeft dat niet te betekenen dat je dus geen vakantie hebt. Er zijn manieren om je blog bij te houden zonder dat je zelf steeds aan de bak hoeft.

1. Geef oude posts een tweede leven

Kijk eens in je archieven en zoek daar de posts die nooit een comment hebben gekregen. Bekijk die vervolgens eens. Vaak verdient zo'n post een tweede kans.

Voeg informatie toe, verbeter de kopjes in de post en zorg voor een nieuwe afbeelding. En publiceer de post dan opnieuw. Check wel even of de url van de post oftewel de permalink daardoor verandert.

Als jouw blogposts urls hebben met een datum er in, verandert de url als je hem opnieuw publiceert.

In dat geval moet je een redirect maken. Bij WordPress kan dat met een redirection plugin. En bij Blogger via de instellingen van Search. Zie hier onder:

bloggen
Klik op Custom Redirects om een redirect in te vullen

2. Laat je lezers weten dat je minder gaat bloggen

Als je normaliter elke week vier keer blogt, en je weet dat dit in de vakantie minder zal zijn, laat je lezers dat dan weten. Kondig een blogstop dus ook goed aan. Dit haalt meteen de druk van de ketel voor jezelf, waardoor je ook weer makkelijker ideeën en inspiratie krijgt. En je bezoekers weten waar ze aan toe zijn, en zullen dus niet boos weglopen als er een dag geen post is. Hetzelfde geldt voor als je maar 1 keer per week publiceert.

Laat je bezoekers weten als er iets verandert.

3. Maak een post met een top 10 van je best bezochte posts

Zit je echt met je handen in het haar, en heb je geen idee wat je nog eens zou kunnen schrijven? Dan kun je altijd nog een post maken met een top 10 van je meest gelezen posts. Dat vinden bezoekers vaak interessant, en het is nog goed voor je SEO ook. Want in die top 10 zet je natuurlijk links naar de betreffende posts.

4. Vraag het je bezoekers

Heb je vooral een inspiratie probleem? Dan kun je een post schrijven waarin je je bezoekers vraagt wat ze graag op je blog zouden willen lezen. Niet alleen krijg je zo goede ideeën voor blogposts, ook weet je zeker dat er interesse voor is.

5. Maak een post met Pinterest ideeën

Op Pinterest vind je mooie en interessante afbeeldingen en ideeën. Bij gebrek aan inspiratie kun je voor je bezoekers een handig overzicht of een top 5 met ideeën maken. De plaatjes van Pinterest kun je embedden in je post.

blogstop

Dus je bezoekers kunnen meteen zien wat je bedoelt. Stel, ik maak een top 5 van interessante posts met Tips om geld te verdienen met je blog. Dan pluk ik van Pinterest 5 interessante pins over dit onderwerp. Zoals deze:

6. Zomerrooster en gastbloggers

Je kunt bijvoorbeeld een zomerrooster aankondigen. Post je normaal bijvoorbeeld dagelijks? Dan zou je in de zomervakantie kunnen kiezen voor een frequentie van 3 posts per week.

N.B. Het is belangrijk het zomerrooster duidelijk te benoemen op je blog, zodat je bezoekers weten waar ze aan toe zijn.

'Zoals je ze went, zo heb je ze,' zei mijn oma altijd. En dat geldt zeker voor je blogbezoekers. Als ze gewend zijn dat je dagelijks een post publiceert, zullen ze gaan morren als je daar ineens van afwijkt. Zelfs als ze zelf op vakantie gaan en niet eens op je blog kijken!

Een andere methode is werken met gastbloggers. Er zijn altijd wel bloggers te vinden die op zoek zijn naar plekken om gastartikelen te posten. Dat doen ze niet uit de goedheid van hun hart, maar omdat ze op die manier links kunnen krijgen naar hun blog. Maar daar is niks mis mee. Gastblogs kunnen een win-win situatie zijn voor iedereen.

7. Zorg voor voorraad

Dit advies komt rijkelijk laat, aangezien de zomervakantie voor een aantal van ons al is begonnen. Maar voor iedereen die nog niet op vakantie gaat: schrijf van te voren een boel posts, en publiceer die tijdens de vakantie. Zie ook blogpost inplannen! Zowel WordPress als Blogger bieden de mogelijkheid om posts in te plannen, en zonder verdere actie van jou te publiceren op het moment dat jij kiest.

8. Doe mee aan een challenge

En last but not least kun je de zomervakantie gebruiken om mee te doen aan een challenge. Zo is er in juli een 30 dagen bloggen challenge. Elke dag beantwoord je als blogger een vraag. Dit is een handige methode om je blog bij te houden, als je het zonde vind van je posts om ze te plaatsen in de zomervakantie.

Met zo'n challenge blijft je blog actief, het voorziet je van onderwerpen en je lezers weten dat het een tijdelijk intermezzo is.

Blogstop in de vakantie? Waarschuwing!

Mocht je besluiten om tijdelijk te stoppen met bloggen tijdens de zomervakantie, wees dan voorzichtig met hoe merkbaar dat is. Voor inbrekers is het natuurlijk ideaal als ze op je blog lezen dat je 4 weken in Spanje zit. Ik zou het tenminste wel weten als ik inbreker zou zijn ; )

blogstop

Conclusie over een blogstop in de zomervakantie

Aangezien veel mensen het rustiger aan doen in de zomervakantie is het niet vreemd als je als blogger gas terugneemt en een blogstop inlast. Mijn belangrijkste tip is:

Vertel het je bezoekers. Houd ze op de hoogte van eventuele veranderingen in de frequentie van publiceren.

Bloggen in de zomervakantie heeft zo zijn voor- en nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat de bezoekersaantallen terug kúnnen lopen. Een blogstop kan dan een overweging zijn.

Je blog niche speelt een grote rol

Maar er zijn ook bloggers die juist meer bezoekers hebben. Dat heeft te maken met hun blog niche. Iemand die bijvoorbeeld een reisblog bijhoudt met tips voor vakanties, zal wellicht meer bezoekers trekken in de zomervakantie. In zo'n geval is een blogstop dus een slecht idee.

Ook je doelgroep speelt een rol: bezoekers zonder, of met oudere kinderen zullen misschien wel juist pas in september op vakantie gaan! Die zijn er dus nog gewoon.

Je kunt de zomervakantie ook gebruiken als periode van bezinning, en om na te denken over je blog en wat je er mee wilt.

Wat zeiden bezoekers van Bloggen en loggen in 2016 over een blogstop?

 • Ik vind het vooral lastig om te reageren op comments, m’n blogs voor de komende weken staan al keurig klaar in buffer. Ik werk sowieso een paar weken vooruit. Ik weet ook niet of het handig is om te vermelden als ik weg ben, misschien lezen er ook wel “boeven” mee. Hoe doen anderen dat? (Meer geld minder stress)
 • Fijne tips, dank je wel, geen vakantie, maar wel een operatie in de toekomst… (Life by Jess)
 • Goede tips! Een paar van deze was ik zeker al van plan omdat ik in de zomer minder achter de laptop zit. (Mamaschatje)
 • Ik begrijp dat dus echt nooit hè, dat mensen geen inspiratie hebben. Dat heb ik echt totáál niet. Wel voor blogs die ik in opdracht schrijf (omdat er dan bepaalde voorwaarden gelden en er bijvoorbeeld humor en emotie in moet zitten, maar dan is het meer onzekerheid of iets wel geschikt is), maar voor mijn eigen blog nóóit. Ik heb juist te veel ideeën en bij gebrek aan tijd frustreert me dat juist. Ook nu, ik had nog zoveel meer blogs af willen hebben voor de vakantie, juist omdat die qua onderwerpen deze periode het meest relevant zijn. Dat is helaas niet gelukt en nu ben ik inderdaad alleen met de kinderen thuis. Toch probeer ik nog zoveel mogelijk te posten. Follow my footprints
 • Ieder z’n ding in de vakantie, maar fijne tips heb je gegeven! Ik vind bloggen in de vakantie juist wel lekker, even geen studie en lekker al m’n aandacht naar m’n blog! :D (Blogstertogo)

En lees ook mijn post: Vakantie en bloggen, wat zeggen andere bloggers?

Wat doe jij met jouw blog tijdens de zomervakantie?

Deze post verscheen eerder in 2021.

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Het hele jaar door blog ik een paar keer per week. Als daar tijden in zitten dat ik geen zin heb, bijvoorbeeld door mooi weer, dan maak ik de blogjes eenvoudiger. Vroeger noemde ik dat zelfs flutberichten. Maar ik merkte al snel, dat wat voor de 1 flut is - voor de ander een ogenopener kan zijn. Op korte simpele berichten krijg ik doorgaans meer reacties.

  Als ik echt op vakantie ga, dan blog ik niet - dan heb ik echt vakantie. Inbrekers en de rest van de wereldbevolking kunnen mijn blog niet koppelen aan mijn huisadres of achternaam. Daar maak ik me dus niet druk om.

 2. Ik probeer gewoon door te bloggen. Het voelt voor mij echt als ontspanning. Lukt het niet vanwege aandacht voor de kids, dan zij het zo. Morgen weer een dag. Merk wel dat eventuele opdrachten juist meer worden vlak voor de zomer en die probeer ik dan een beetje uit te smeren.

 3. Goed en duidelijk verhaal, voor mij was de laatste zin belangrijk......

  'Je kunt de zomervakantie ook gebruiken als periode van bezinning, en om na te denken over je blog en wat je er mee wilt.'

  En dat gaan we zeker doen!

 4. Ik blog nu nog 3 dagen. Dit geeft mij de kans om mijn oude content na te lopen. En lekker bij mijn kinderen te zijn. Vorrig jaar ook gedaan. Toen kreeg ik er heel veel bezoekers bij. Nu niet merk ik. Geeft ook niet ik ben zelf nagenoeg niet actief op sociale media. Vergeet het allemaal doordat ik veel met andere dingen bezig ben.

 5. Dank je wel voor dit uitgebreide bericht. Ik vond het gaaf om te lezen en stak er veel van op. Ik denk dat ik door blijf bloggen op mijn geloofs - en fotoblog.. Omdat ik toch niet elke dag blog.

  Ik had wat aan de leuke ideeën in dit bericht.

 6. Ik blijf doorbloggen, altijd. Moet er bij zeggen dat ik gepensioneerd ben, heb dus alle tijd. Wat ik leuk vond was wat Ximaar schreef. Als ik eens blogbericht maak waar ik van denk, het moet maar zo vandaag, meer is het niet, dan krijg ik prompt veel meer reacties.

 7. Volgende week komt er een blogpost bij mij online dat ik tot en met 31 augustus stop met bloggen. Ik wil in tussentijd een tweede project opstarten (geen blog) en meer gaan tekenen voor het blog. Maar in plaats van een totale stilte, komt er elke woensdag een YouTube filmpje over een dinosaurus-soort online. Dit heb ik al ingepland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *