blogbericht

 

Wat is een blogbericht?

En hoe schrijf je dat?

Wat is een blogbericht?

Een blogbericht is de bouwsteen van een blog! Het wordt ook wel blogartikel of blogpost genoemd of zelfs heel verwarrend 'een blog'! Zie ook: Wat is een blog?

Heel simpel gezegd is een blogbericht een geschreven stuk tekst dat op een blog verschijnt!

Niet meer, en niet minder. Dit is dus ook een blogbericht : )

Hoe zit zo'n blogbericht eruit?

Een blogbericht kan allerlei verschillende vormen hebben. Het kan een gedicht zijn, een welgemeende tirade, een lofzang aan je partner, een foto van je hortensia, een lijst met lievelingsgerechten, een filmpje van je spelende kat. Het zijn allemaal blogartikelen.

Het belangrijkste criterium van een blogbericht is simpelweg dat het op een blog gepubliceerd wordt.

Het soort bericht hangt af van het soort blog. Op een beautyblog vind je blogberichten over make-up en persoonlijke verzorging. Op een hardloopblog vind je artikelen over... hardlopen.  Op een persoonlijk blog vind je persoonlijke verhalen, en op een reisblog verslagen van reizen met vaak veel foto's.

Hoe zit een blogbericht in elkaar?

Een blogbericht heeft een aantal kenmerken:

 • Het heeft een titel in doorgaans grotere letters.
 • Dan volgt het artikel.
 • Onderaan zie je vaak 'comments' of 'reacties'. Dat is kenmerkend voor een blogpost: de optie voor bezoekers om er op te reageren.
 • Als je geluk hebt gebruikt de blogger die het artikel geschreven heeft tussenkopjes oftewel H-tags. Dat zorgt er voor dat een blogbericht prettig te lezen is.

Waaraan moet een blogartikel voldoen?

Maar waaraan moet een goede blog post voldoen? Hoe schrijf je een blog?

Zoals gewoonlijk hangt dit sterk af van wat je met je blog, of blog post wilt bereiken.

Als je met je blog post alleen maar je hart wilt luchten, zijn er eigenlijk geen criteria. Behalve dan dat je je daarna beter voelt! Maar als je wilt geld verdienen met je blog, dan heb je bezoekers nodig. En dan is het wel belangrijk om bepaalde criteria te hanteren voor een kwalitatief goede blog post.

10 criteria voor een goede blog post

 1. De post moet uit minimaal 600 tekens bestaan.
 2. De titel van je post is niet langer dan 70 letters. Na 70 letters breekt Google de titel namelijk af in de zoekresultaten.
 3. Een goede blog post heeft een meta description. Dat is de tekst die Google laat zien in de zoekresultaten. Hier geldt een maximum van 156 tekens/letters.
 4. De titel van de blog post staat ook in je url. Dus als mensen alleen maar naar de url van je blog post kijken, zien ze toch al waar de post over gaat.
 5. Er zit minstens 1 plaatje in. Gebruikt niet te véél plaatjes. Dit vertraagt het laden van de blog post, en niet iedereen is geïnteresseerd in 50 foto's van hoe je hortensia's er bij staan.
 6. Je hebt de 'alt tag' van het plaatje ingevuld. Stel dat iemand geen plaatjes kan zien op zijn computer. Dan vertelt de alt tag deze persoon wat voor plaatje er stond in de blog post.
 7. Er zit minstens 1 uitgaande link in. Dat wil zeggen een relevante link naar een andere website.
 8. De post bestaat uit een introductie, middenstuk, eindstuk.
 9. Er zitten alinea's in de post! Dus niet ellenlange stukken tekst.
 10. Maak het je bezoekers makkelijk om te reageren. Vertel ze wat te doen, of stel een vraag aan het eind van je blogpost. Zo zorg je voor interactie en levendigheid op je blog. En dat is weer goed voor je bezoekersaantallen.

Deze post over 10 criteria voor een goede blog post voldoet aan de 10 criteria!

Verschil blog en column

Wat is het verschil tussen een blog en column? In deze vraag zie je ten eerste de verwarring over het woord blog. In deze vraag wordt met het woord blog waarschijnlijk een blogbericht bedoeld.  Een duidelijker vraag zou dan ook zijn: wat is het verschil tussen een blog en een column?

Volgens Wikipedia is een column 'een met regelmaat verschijnend, kort stukje proza van een bepaalde auteur (de columnist). Zo beschouwd is een blogbericht hetzelfde als een column! Een blogbericht is immers ook een 'met regelmaat verschijnen, kort stukje proza'! De auteur is in dit geval de blogger!

Maar persoonlijk vind ik een column doorgaans toch wel iets anders dan een blogpost. Een column heeft vaak een bepaalde boodschap, en aan het eind een kwinkslag. Niet iedere blogpost heeft dat. Samenvattend zou ik willen stellen dat een blog een column kán zijn, maar het hoeft niet.

Tip: gebruik de gratis Yoast plugin

Als je hulp wilt bij het schrijven van kwalitatief goede blog posts dan raad ik je de gratis Yoast plugin aan! Als je die installeert op je WordPress.org blog, dan komt onderaan iedere blog post een handige check list.

Gekleurde balletjes geven aan hoe goed je post geoptimaliseerd is. Het streven is natuurlijk om allemaal groene balletjes te krijgen! Het is een leuke aanvulling bij het bloggen kan ik je zeggen.

N.B. Inmiddels gebruik ik zelf nog liever Rankmath in plaats van Yoast.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *