geld verdienen

'Vandaag neem ik jullie een dagje mee in mijn dagritme.'

Zo begint Janneke Jelies een recent Instagram filmpje.

Op de achtergrond klinkt een lieflijke muziekje.

Voor wie haar niet kent: het negenkoppige gezin Jelies werd bekend én geliefd door het programma Een huis vol en werd recent gevolgd in Een huis vol emigreert. Het gezin heeft namelijk Urk verlaten en woont nu in Spanje!

Janneke Jelies maakt schoon en doet de was

Terwijl het rustgevende muziekje doorgaat hoor je Janneke's stem als een voice over vertellen:

'Ik begin met een sopje maken en daar doe ik heerlijke producten in van Laundry Story,' vervolgt Janneke. 'Voor mij is het makkelijk om de spuitbus te gebruiken, omdat ik een druk gezin heb. Ik spuit het overal op, en haal er zo een doek overheen. Daarna door naar de wasmachine, waar ik ook de producten gebruik van de Laundry Story. Als het niet zulk mooi weer is, dan gaat het in de droogmachine en gebruik ik de droogballen van washok. Zo blijft je kleding lekker luchtig.  Maar in Spanje hebben we vaak mooi weer dus gaat het vaak in de lijn en hang ik het lekker op.'

Ik vond het een lief filmpje. Vooral omdat Janneke Jelies klinkt als een braaf schoolkind dat keurig haar lesje opzegt. Maar ik hield mijn hart vast voor de reacties op dit filmpje dat vrij duidelijk gesponsord is door... Laundry Story!

Hieronder het filmpje:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fam jelies (@famjelies)

Geld verdienen: Reacties op sponsoring en reclame

En inderdaad, er waren flink wat kritische reacties. Zoals:

'Van een familie die niet eens een Spaans woord konden uitspreken naar de meest commerciële mensen uitgegroeid. Wat ontzettend puur was, is nu alleen nog maar commercieel.

en

'Vreselijk die leuke familie Jelies is een reclame familie geworden!'

Tegelijkertijd zijn er ook mensen die het opnemen voor de familie Jelies, en reacties die gewoon inhoudelijk op het filmpje ingaan.

Hoe kun je als blogger geld verdienen zonder je eigen populariteit te ondermijnen?

Maar het gesponsorde filmpje van Janneke Jelies laat een interessant dilemma zien, dat ik eerder ook tegenkwam bij Teunie van het blog Eenvoudig Leven. Iemand schreef op Teunie's blog:

'Teunie, Jammer dat je zo commercieel geworden bent. Overal waar je komt wordt je al ongevraagd verleid tot het doen van aankopen, nu zelfs op jouw blog. Je 'gewone' stukjes zijn erg leuk.'

Het dilemma bij geld verdienen

Veel bloggers of influencers worden geliefd omdat ze zo gewoon en puur zijn. Als dit succes dan leidt tot mogelijkheden om geld te verdienen, worden veel fans boos en zijn teleurgesteld in hun blogger/influencer. Het kan echt een wankel evenwicht zijn tussen enerzijds je boterham willen verdienen en anderzijds je reputatie intact houden.

Hoe kun je als blogger geld verdienen zonder je eigen populariteit te ondermijnen?

Als mensen afhaken omdat je geld verdient met je blog of Instagram kanaal, word je minder interessant voor betaalde posts en berichten. Het is dus de kunst om een goed evenwicht te vinden. Maar dan nog zullen er ongetwijfeld altijd mensen blijven die schrijven dat je niet meer authentiek bent, en dat ze je blog nooit meer zullen bezoeken.

Hoe heeft Teunie van Eenvoudig leven dat gedaan?

Teunie reageerde op de kritiek door te vertellen hoeveel tijd ze besteedt aan haar blog, en dat het voor haar leuk is als daar wat advertentieinkomsten tegenover staan. Ze schrijft bovendien.

'Stop met jezelf aan ongevraagde reclame te ergeren. Reclame is inderdaad overal. Als je je eraan ergert, kan je het best in een hut op de hei gaan zitten, zónder krant, zónder abonnement op welk tijdschrift dan ook, zónder radio, zónder televisie, zónder computer en mét een nee-nee-sticker op je deur.'

Een goed punt Teunie, en ik ben het helemaal met je eens. Daarnaast heeft Teunie inmiddels een eigen webshop, geeft ze workshops , en heeft ze diverse boeken geschreven waarmee ze geld verdient. Dat maakt haar ongetwijfeld minder afhankelijk van advertenties op haar blog.

Geld verdienen met je blog tot slot

Reclames op blogs en gesponsorde deals op TikTok, Youtube en Instagram zijn een bekend verdienmodel. Als ik even voor mezelf spreek: het feit dat ik geld kan verdienen met mijn blogs, maakt mijn blogs mogelijk. Anders zou ik een baan buiten de deur moeten gaan zoeken, en had ik niet veel tijd meer voor bloggen.

Dus ik zou zeggen: wees een beetje mild in je oordeel als bloggers en influencers reclame plaatsen. Niet iedereen kan zich de luxe veroorloven om zonder reclame en sponsordeals te werken.

Leestips

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik maak soms reclame. Daar krijg ik niets voor en daar vraag ik ook niets voor.

    Maar ik ben dan ook geen betaalde influencer. Ik blog voor mijn plezier.

    Vredelievende groet,

  2. Ik vind dit een lastige. Zelf maak ik nooit meer reclame, maar in het verleden heb ik wel een handjevol samenwerkingen gehad. Ik probeerde de blog dan zo te schrijven dat het toch echt 'mij' bleef en niet een reclamezuil. Ik snap heel goed dat iemand als Janneke Jelies geld wil verdienen met haar Instagram. Ik volg haar en sla dat soort berichten over. Zouden al die anderen die zich eraan ergeren ook moeten doen;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *