Blogger versus WordPress: welke past bij jou?
Wil je een blog beginnen maar vraag je je af waar en hoe je dat moet doen? Bijvoorbeeld op WordPress of op Blogger? De discussie Blogger versus WordPress is een bekende en staat doorgaans bol van de vooroordelen over… Blogger!
In dit artikel lees je de échte voors en tegens van elk platform om te zien welke het beste bij jou past.
Wat is het verschil tussen WordPress en Blogger?
Blogger is een gratis online blogplatform dat wordt aangeboden door Google. Het is eenvoudig te gebruiken en een populaire optie onder beginnende bloggers. WordPress is ook een gratis online blogplatform, maar heeft meer opties en mogelijkheden dan Blogger. WordPress is iets complexer dan Blogger, maar daardoor ook veelzijdiger. Er zijn twee versies van WordPress: WordPress.com en WordPress.org. WordPress.com is gratis, maar beperkt in de opties die je hebt; WordPress.org daarentegen is gratis software die je op je eigen hostingaccount kunt installeren (je betaalt dan alleen voor de hosting).
WordPress.com en WordPress.org
WordPress.com: SaaS
WordPress.com is een SaaS (Software as a Service)-platform waarmee je een blog kunt maken zonder dat je zelf hosting hoeft te regelen. Het is ideaal voor beginners die niet veel technische kennis hebben. Je kunt kiezen uit een gratis of betaald abonnement. Met het gratis abonnement heb je beperkte opties qua thema’s, plug-ins en widgets. Betaalde abonnementen geven je toegang tot meer thema’s, plug-ins en widgets, en bieden ook ondersteuning van WordPress-experts.
WordPress.org
WordPress.org is een open source content management system (CMS) waarmee je zelf een website of blog host. Je hebt hiervoor wel wat technische kennis nodig, maar hierdoor heb je wel veel meer controle over de functionalite
Voor- en nadelen van WordPress
- WordPress is een gratis open source-software waarmee je eenvoudig een prachtige website of blog kunt maken.
- Er zijn duizenden gratis themes en plugins beschikbaar om je site te personaliseren.
- Je kunt eenvoudig content toevoegen, bewerken en publiceren met WordPress.
- WordPress wordt door iedereen gezien als een professioneel en volwaardig blog platform.
- WordPress is lastiger om te leren dan Blogger
Voor-en nadelen van Blogger
- Een van de voordelen van Blogger is dat het heel gebruiksvriendelijk is. Je hoeft geen technische kennis te hebben om een blog te maken of om berichten toe te voegen. Ook als je nog nooit eerder een blog hebt gemaakt, kun je met Blogger snel en gemakkelijk aan de slag.
- Blogger heeft net WordPress veel gratis blogthemes.
- Ook bij Blogger kun je eenvoudig content toevoegen.
- Bij Blogger kun je niet werken met plugins en daardoor heb je soms minder mogelijkheden.
- Blogger is gratis.
- Je hoeft nooit bang te zijn dat je zoveel bezoekers krijgt dat de server overbelast raakt en je blog ‘eruit’ ligt.
- Er zijn veel vooroordelen over Blogger.
Hoe kies je het juiste platform voor jouw blog?
Als je een blog wilt starten, is het belangrijk om het juiste platform te kiezen. Er zijn veel verschillende platforms beschikbaar, dus hoe weet je welke het beste bij jouw blog past?
Is alleen WordPress geschikt als je geld wilt verdienen met je blog?
Een van de eerste dingen die je moet overwegen, is wat voor soort blog je wilt maken. Wil je een professionele blog met veel opties en mogelijkheden? Of wil je liever een eenvoudig blog dat makkelijk te gebruiken is?
Een bekende stelling/vooroordeel is dat je alleen met een WordPress blog geld kunt verdienen en professioneel bloggen.
WordPress blogs zouden bijvoorbeeld sneller laden, en geschikter zijn voor SEO (Search Engine Optimization). Dit is een heel hardnekkig misverstand, dat haar eigen waarheid creëert. Door het idee dat alleen WordPress bloggers professioneel zijn, krijgen Blogger blogger soms te maken met vooroordelen! Blog netwerken adviseren deze bloggers bijvoorbeeld om te verhuizen naar WordPress omdat dit beter zou zijn.
Kun je geld verdienen met Blogger?
Ja dat kan zeker! Laat niemand je wat anders vertellen. Hieronder zie je de inkomsten van de Amerikaanse Blogspot blogger Lisa Steele. Zij heeft veel succes met haar blog Fresh Eggs Daily. Hieronder zie je haar inkomsten en groei met haar Blogger blog:
- 2012 $23,504\
- 2013 $32,352
- 2014 $100,636
- 2015 $141,340
- 2016 $216,319
- 2017 $242,742
- 2018 $309,861
- 2019 $474,089
- 2020 $818,151
- 2021 $1,007,350
- 2022 $1,032,120 (est.)
Menig WordPress blogger droomt van zulke inkomsten. Dus laat je vooral niet wijsmaken dat je met een Blogger/Blogspot geen geld kunt verdienen. Het enige nadeel is dat veel mensen dénken dat het niet kan, en het daardoor niet aandurven.
Alternatieven voor WordPress en Blogger
Als je niet tevreden bent met Blogger of WordPress, zijn er een aantal andere opties die je kunt overwegen.
- Een van de meest populaire alternatieven is Drupal. Drupal is een open source-cms waarmee je een website of blog kunt maken. Het is echter wel wat moeilijker om te gebruiken dan WordPress of Blogger, dus het is misschien niet geschikt als je net begint met bloggen.
- Een ander alternatief is Joomla!. Joomla! Is ook een open source-cms, maar net iets makkelijker te gebruiken dan Drupal. Ook hier geldt dat het nog steeds wat lastiger is dan WordPress of Blogger, dus wellicht minder geschikt voor beginnende bloggers.
- Tumbler
- Medium
- Weebly
- Yoors
Het grote nadeel van bovengenoemde alternatieven voor WordPress en Blogger vind ik dat ze minder populair en bekend zijn. Dat maakt het lastiger om goede hulp te krijgen en/of ervaringen uit te wisselen met andere bloggers.
Blogger versus WordPress samenvattend
Als je een blog wilt starten, moet je eerst beslissen of je dat wilt doen via Blogger of WordPress. Beide platforms hebben voor- en nadelen. Welk platform past het best bij jouw blog?
Blogger is een gratis blogging-platform van Google. Het is makkelijk te gebruiken en perfect voor beginners. De nadelen zijn dat je minder opties hebt om je blog aan te passen en dat het minder professioneel oogt dan WordPress.
WordPress is een gratis open source content management system (CMS). Daardoor heb je heel veel mogelijkheden om je blog aan te passen naar jouw smaak. Het nadeel van WordPress is dat het wat lastiger is om te leren, dus niet ideaal voor beginners.
Wil je makkelijk en gratis bloggen? Kies dan voor Blogger. Wil je meer mogelijkheden en ben je bereid je enigszins te verdiepen in technische zaken? Dan is WordPress een goede optie. Als je echt geld wilt verdienen met bloggen is WordPress in die zin handiger omdat je dan niet tegen de vooroordelen van Blogger aanloopt en je kunt gebruik maken van Ezoic.
Wat vind ik van Blogger versus WordPress?
Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik een groot fan ben van het Blogspot platform. Maar het is wel zo dat mijn meest succesvolle blogs WordPress.org blogs zijn. Ik heb 3 blogs op WordPress.org en een stuk of 6 blogs op het Blogger platform.
Soms overweeg ik om een Blogger blog te verhuizen naar WordPress omdat ik dan gebruik kan maken van Ezoic in plaats van Google Adsense. Ezoic is helaas nog niet beschikbaar voor Blogger blogs. Dat vind ik dus een argument voor een WordPress blog. Het feit dat Blogger geen plugins heeft wordt vaak genoemd als nadeel, maar ik vind het ergens ook wel rustig. Plugins kunnen de laadsnelheid van een blog vertragen en voor problemen zorgen.
In die zin voelt het Blogger platform voor mij lekker veilig. Er kan minder aan kapot gaan!
Leestip
Wat is jouw favoriete blogplatform en waarom?
Dank je wel. Ik voel me heel blij en gelukkig met Blogspot.com. Dit artikel bevestigt me in mijn keus.
Ik gebruik wordpress.com en blogspot.com, maar bij die laaste staat het reageren uit. Van meet af aan was dat de zwakte van blogspot. De gratis Akismet in wordpress doet het prima. Op beide beheersystemen heb ik aanmerkingen. Bij Blogspot duurt het langer voordat ik een oplossing vind. Bestandsbeheer vind in bij blogspot onhandig/raar. Al m’n blogspotbestanden host ik vanaf m’n wordpress-domein. Bij blogspot zijn geen reclames. Bij wordpress raad ik mensen aan uBlock Origin te gebruiken. Weebly vond ik helemaal nix. Heb 20 jaar geleden een Drupalcursus gevolgd en daarna nooit gebruikt.