llmm

Ik ben een fan van Blogger. En ik vind het altijd weer vervelend als mensen negatief doen over Blogger en klakkeloos beweren dat een overstap naar een WordPress blog veel beter is. Want vergis je niet: Blogger is een uitstekend platform, waarmee je ook professioneel kunt bloggen en geld verdienen.

Daarom vind ik het erg leuk om vandaag een Blogger blog onder de loep te nemen.

LLMM wil vooral graag weten wat de sterke en zwakke punten van haar blog zijn. Op haar blog Lekker Leven Met Minder streeft ze naar een mix van persoonlijke verhalen en praktische tips. Ze zou het fijn vinden als ze met haar blog wat extra inkomen kan verwerven.

Lekker Leven Met Minder: eerste indruk

De titel van het blog is veelzeggend: Lekker Leven Met Minder. De titel roept associaties op met consuminderen, zuinig leven, bezuinigen etc. Het staat ook heel duidelijk in de blogtitel:

Lekker Leven - Met Minder Sparen, besparen, consuminderen, bezuinigen
Echt lekker leven doe je niet met je kasten vol spullen en non-stop werken. Lekker Leven gaat voor meer met minder én financiële onafhankelijkheid. Kortom: vrijheid!

Hoewel er geen header is, is dat geen gemis dankzij de duidelijke blogtitel + tagline.

Dit is een (standaard) Blogger blog

Als je Lekker Leven Met Minder bezoekt dan is één ding meteen duidelijk: dit is een Blogger blog. Dat zie je aan:

 • De standaard Blogger template
 • De achtergrond die te klein is, waardoor een lelijke streep ontstaat bij een grotere schermbreedte
 • De lelijke grijze cookies bar bovenin het blog

Rechtsbovenin stelt LLMM zich voor, en krijg ik als bezoeker een goede indruk wat ik van dit blog kan verwachten. Helaas geen foto. Wel een afbeelding van twee spaarvarkentjes, wat goed het onderwerp van het blog weerspiegelt.

Tegenwoordig hebben de meeste blogs nog maar één sidebar. Lekker Leven Met Minder heeft er twee aan weerszijden van de content. Het voordeel is dat je dus meer kwijt kunt in je sidebar. Een nadeel kan zijn dat het rommelig oogt. Dat is ook op LLMM het geval.

De diagnose van SEOQuake van Lekker Leven Met Minder

Lekker Leven Met Minder scoort goed op SEOQuake! De lengte van de url, de blogtitel en de metadescription hebben allemaal een ideale lengte.

Blogger en H-tags: LLMM heeft ongunstige H-tags

Standaard Blogger templates hebben ongunstige H-tags. Dat wil zeggen dat de titels van posts h3-tags hebben! En de titels van de widgets een h2-tag. H-tags werken als krantenkoppen: hoe groter, hoe belangrijker de kop. Dus je wilt dat de titels van je blog posts h1-tags hebben, oftewel 'groot' zijn. Je kunt dit nakijken met behulp van Inspect Element.

Blogger zet standaard de blogtitel voor de titel van de blogpost

En zo komen we op nog een nadeel van Blogger: in de zoekmachineresultaten zet Blogger standaard eerst de titel van je Blog en pas daarna de titel van je post. En het is in de regel nou juist de titel van je blogpost waarop je gevonden wilt worden. Maar LLMM heeft dit goed opgelost: de titel van de post komt eerst!

blogger

In mijn Ultieme gids voor Blogger seo lees je hoe dit moet.

PageSpeed Insights: matige laadsnelheid

Ik heb het al vaker gezegd: de laadsnelheid van je blog moet snel zijn. Zowel je bezoekers als Google vinden dit belangrijk. Bezoekers haken af als het laden te lang duurt, en Google straft een langzaam ladend blog af met een lagere plek in de zoekmachineresultaten.

Je kunt de laadsnelheid van je blog heel eenvoudig controleren met Google PageSpeed Insights. De minimale aanbevolen laadsnelheid is 85/100.

Lekker Leven Met Minder scoort helaas niet zo goed op laadsnelheid. Namelijk 69/100. De smartphone versie is iets beter: 73/100.

Ik adviseer LLMM om haar minimalistische levensstijl toe te passen op de sidebars van haar blog, en die eens flink op te ruimen. Daarnaast zijn de links naar bol.com linksboven in het blog een oorzaak van traag laden. Een slimme manier om dit op te lossen is door een aparte pagina te maken met aanbevolen boeken, en dáár de affiliate links van bol.com in te zetten. En ze weg te halen uit de sidebar.

Hetzelfde geldt voor de ads van geld verdien programma's als Eurclix: maak ook hiervoor een aparte pagina aan met alle links en haal ze weg uit de sidebar.

Lekker Leven Met Minder: mobiel vriendelijk?

Ik heb Lekker Leven Met Minder gecontroleerd op mobiel vriendelijkheid met Google's eigen Mobielvriendelijke test.  En het blog is 'responsive'. Dit is tegenwoordig essentieel, want Google straft blogs die niet mobielvriendelijk zijn af, door ze lager in de zoekresultaten te zetten.

Sterke punten van Lekker Leven Met Minder

 1. Lekker Leven Met Minder heeft een heel duidelijke blogtitel met goede tagline.
 2. Blogtitel en metadescription zijn van uitstekende lengte
 3. Er is een duidelijk menu met een pagina Over LLMM.
 4. LLMM draait al goed, en er wordt goed gereageerd op posts.
 5. Onder de posts staan social media buttons die het bezoekers makkelijk maken om posts te delen. Het is niet erg dat dit de standaard Blogger buttons zijn.
 6. LLMM maakt gebruik van een related post widget. Dit zorgt ervoor dat mensen als het ware dieper je blog in worden getrokken. Aan het eind van een post zien ze iets interessants staan en klikken daar hopelijk op. En dat is weer goed voor je bounce rate.
 7. Rechtsboven is een handige zoekfunctie!
 8. Lekker Leven Met Minder heeft een eigen .nl adres. Wat maar weer eens bewijst dat je ook met een Blogger blog een professioneel ogende url kunt hebben!

Conclusie en aanbevelingen voor Lekker Leven Met Minder

 1. Lekker Leven Met Minder is overduidelijk een Blogger blog. Als LLMM serieus werk wil maken van haar blog, dan adviseer ik om een minder standaard Blogger template te gebruiken. Met een ander, meer uniek template, laat je zien dat je bloggen serieus neemt.
 2. Haal de affiliate links uit de sidebars en zet die in aparte pagina's voor optimale affiliate marketing. Denk aan een pagina met Aanbevolen Boeken en een pagina met Geld verdienen (geen addertjes). Zet die pagina's in het menu. Dit heeft verschillende voordelen: het blog zal er sneller door laden, de sidebars worden rustiger en het is prettiger voor bezoekers om de informatie op een pagina te lezen.
 3. Verwijder het archief uit de sidebar of kiest op z'n minst voor een drop down variant.
 4. Plaats als het even kan een foto van jezelf in de sidebar. Zo maak je je blog persoonlijker.
 5. Voeg een contact pagina toe aan het menu zodat mensen kunnen zien hoe ze je kunnen bereiken.
 6. Gebruik buttons voor de social media in de sidebar in plaats van tekst.
 7. Kies voor 1 post op de homepage, of kies voor 'excerpts'. Nu moeten bezoekers een eind naar beneden scrollen om bij de laatste post te komen. Ook zal dit gunstig zijn voor de laadsnelheid.
 8. Gebruik Google Adsense om geld te verdienen met je blog. Als je Euroclix en dergelijke verwijdert van de homepage kun je Google Ads op je blog zetten. Tenzij dit stuit op onoverkomelijke bezwaren van je bezoekers.... Persoonlijk kan ik Google Adsense erg aanraden.
 9. Doe wat aan die lelijke Blogger cookies bar! Zet hem onderin je blog, of pas hem aan, aan de kleuren van je blog.
 10. Het is mijn ervaring dat het lastig kan zijn om geld te verdienen met een blog over bezuinigen. Als je blog gaat over zuinig leven, dan biedt dit in de regel minder mogelijkheden om producten en diensten aan te raden. Dan kan namelijk je geloofwaardigheid in het geding komen. Ook zul je minder aantrekkelijk zijn voor je bedrijven als je doelgroep standaard het liefst de hand op de knip houdt... Toch zijn er wel mogelijkheden, en ik zie ook dat LLMM wel degelijk advertorials plaatst.
 11. Zorg dat de titels van je blogposts een h1-tag hebben in plaats van een h3-tag.
 12. Gebruik h-tags in de posts

Lees ook hoe Lekker Leven Met Minder er nu uit ziet!

Leestip: de blog comeback van Pippi's Hometown.

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Trouwens wel even een vraagje over dit:

  Gebruik Google Adsense om geld te verdienen met je blog. Als je Euroclix en dergelijke verwijdert van de homepage kun je Google Ads op je blog zetten. Tenzij dit stuit op onoverkomelijke bezwaren van je bezoekers…. Persoonlijk kan ik Google Adsense erg aanraden.

  Is dat dan om de laadsnelheid te verbeteren, of is er iets dat je geen AdSense mag gebruiken in combinatie met Euroclix? Ik gebruik namelijk al (een paar jaar) AdSense. En dus ook b.v. Euroclix op de homepage!

 2. Goede info, dank.

  Met 72/100 kom ik ook niet goed uit. Ik vind reageren op blogs met blogspot 100 keer prettiger dan de wordpress blogss. Om kromme tenen van te krijgen. Iedere keer opnieuw al je gegevens vermelden. Reden dat ik daar bijna nooit meer aan begin. Zeker op de Ipad blijf je ze intoetsen.

  Ik ga kijken hoe ik mijn lang bestaande blog ga verbeteren.

  Mijn boeken blijven op de homepagina staan, omwille van de verdiensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *