metadescriptikon

Het is belangrijk dat de titel van je blogpost en je metadescription niet te lang of te kort is. Als ze te lang zijn worden ze namelijk afgebroken in de zoekmachineresultaten.

Voor de mensen die zich nu achter het oor krabben en denken: 'Wat is in vredesnaam de metadescription?' Metadescription is het stukje tekst dat je ziet in de zoekresultaten. Het staat onder de titel, en de url. Het is een korte beschrijving van je blogpost. En als het goed is, zorgt hij er voor dat mensen nieuwsgierig worden en op je url klikken. Hier onder een voorbeeld:

metadescription

De maximaal aanbevolen lengte van een post titel is: 66 karakters inclusief spaties.

De maximaal aanbevolen lengte van je metadescription 140 tekens inclusief spaties.

Hier onder zie je wat er gebeurt als je te breedsprakig bent:

te lang

Het is dus slim om hier rekening mee te houden. Zorg dat je wat je te zeggen hebt over je post vertelt in maximaal 156 tekens. Want hoe beter en interessanter je metadescription, hoe groter de kans dat iemand op de link naar je blog klikt natuurlijk.

N.B. Je hóeft trouwens niet per sé  een metadescription te schrijven. Als je dit niet doet, pakken zoekmachines gewoonweg de eerste 156 tekens van je post.

Hoe weet je of de titel van je post en je metadescription de juiste lengte hebben?

WordPress.org gebruikers: installeer de gratis Yoast plugin

Mensen met wordpress.org zijn in het voordeel. Zij kunnen de gratis Yoast plugin downloaden. Als je de Yoast plugin hebt geïnstalleerd zie je voortaan onder je blog posts handige velden die je kunt invullen. Zoals een veld getiteld 'metadescription'. En Yoast waarschuwt je als te veel letters gebruikt. Dan gaat het getal in de min, en wordt rood. Hier onder een voorbeeld:

yoast

Voor de Blogspot gebruikers

Helaas biedt Blogger nog niet zo'n handige telfunctie. Maar gelukkig zijn er diverse gratis tellers op het internet te vinden. Heb je een metadescription en post titel geschreven? Dan kun je handmatig gaan tellen. Of je kopieert de boel, en plakt het in een handige teller. Hier onder een paar handige links:

Conclusie

Het is belangrijk niet meer dan 66 tekens in je blogpost titels te gebruiken, en niet meer dan 140 tekens in je metadescription. Gebruik je meer tekens, dan breekt Google je titel of metadescription pardoes af. En dat staat minder uitnodigend en aantrekkelijk in de zoekmachineresultaten.

WordPress.org gebruikers kunnen het aantal lettertekens heel makkelijk controleren met de Yoast plugin, en Blogspot bloggers kunnen gratis online tools gebruiken om te tellen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

 1. Goedemorgen Nicole ☻
  Om te beginnen super bedankt dat jij onze blog onder de loep wil nemen. Wij zijn er zo blij mee.
  Door jouw weten we wat we kunnen doen om onze blog te verbeteren.
  Wij gaan jouw advies helemaal volgen.
  Nogmaals dankjewel voor alle moeite.
  Alvast een fijne zondag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *