Social media buttons

Mensen met een wordpress.org blog kunnen kiezen uit diverse handige plugins om hun blog te voorzien van social media buttons die linken naar social media accounts. Social media buttons kun je bijvoorbeeld gebruiken om mensen te helpen je te volgen via Facebook, Twitter, Bloglovin etc.

De Simple Social Icons plugin is een goed voorbeeld van een plugin die je hierbij helpt. Deze gebruik ik ook op Bloggen en loggen. Maar dit geldt niet voor Blogspot bloggers! Heb jij een blogger blog, en wil je graag social media buttons op je blog? Blijf dan lezen!

N.B Onderstaande methodes zijn ook geschikt voor WordPress gebruikers die niet de standaard plugin buttons willen!

3 methodes voor social media buttons op je Blogger blog

Er zijn twee manieren om je blogger blog van social media buttons te voorzien. De ene manier is lekker makkelijk. De andere is ook niet moeilijk, maar wel meer werk.

1. Social media buttons op je blogger blog: de makkelijke methode

Als je geen zin hebt in werk, dan kies je voor social media buttons waar alleen nog maar even je eigen gegevens hoeft in te vullen. De buttons/plaatjes worden al gehost, zoals dat heet.

Zelf maak ik graag gebruik van de gratis social media buttons op Greatfun4kids. Je ziet hun buttons in actie op mijn blog met thuiswerkideeën voor moeders. Ik heb daar deze buttons gebruikt:

social media buttons blogger

Het enige wat ik daarvoor hoefde te doen is de code van de buttons op Greatfun4kids kopiëren, mijn facebook, twitter, RSS, pinterest, mailadres en google+ gegevens invullen, en het resultaat in een html gadget plakken! Of voor WordPress gebruikers: in een html-wídget.

2. Social media buttons op je blogger blog: een iets moeilijkere methode

Deze methode is meer werk. Maar het voordeel is dat je meer controle hebt over de plaatjes. Want je 'host' die zelf. Dat wil zeggen dat je ze upload naar bijvoorbeeld photobucket, of gewoon in een post op Blogger. Dat laatste doe ik altijd. Ik heb een special oefenblog waar ik dingen op uit probeer, en dat gebruik ik ook om plaatjes te hosten.

Kies social media buttons die je mooi vindt. Op Vandeley Design vind je bijvoorbeeld 40 sets met social media buttons. Voor deze uitleg heb ik gekozen voor de Vintage Social Media Stamps. We gaan de Facebook button installeren!

social media button facebook

Download de buttons van je keuze.

Ga naar je www.blogger.com

Klik op 'new post'

Upload de social media buttons.

Ga naar html mode. Je ziet dan deze code:
<a href="http://2.bp.blogspot.com/-NV_N_5e3L2U/U7LlNMSH4yI/AAAAAAAATXk/tKxYZ40d8NE/s1600/facebook.png" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"><img border="0" src="http://2.bp.blogspot.com/-NV_N_5e3L2U/U7LlNMSH4yI/AAAAAAAATXk/tKxYZ40d8NE/s1600/facebook.png" /></a> Kopieer het roze gedeelte. Dat is de locatie van je afbeelding, die ga je zo invullen in onderstaande code.

Kopieer de volgende code:

Social media buttons op blogger

Klik op save

Kopieer de code

Kies 'Layout'

Klik op 'add a gadget'

Scroll omlaag naar  'Html gadget' en klik op het plusje

Plak de code.

Klik op save!

Klaar!

Herhaal dit voor elke social media button die je wilt toevoegen. Denk aan Twitter, Pinterest, Google+, Email etc.

Ook deze methode kun je gebruiken op een WordPress blog.

3. Maak gebruik van Shareaholic

Shareaholic is een bekende site die allerlei handige hulpmiddelen voor bloggers aanbieden. Denk aan social media buttons, related posts etc. Je kunt Shareaholic zelfs gebruiken om geld te verdienen met je blog, maar dit terzijde. Je kunt Shareaholic ook gebruiken om social media buttons op je Blogger blog te zetten. Het enige nadeel is dat je maar keuze hebt uit 5 soorten buttons. Maar je kunt de kleur en vorm wel naar smaak aanpassen. Op mijn blog over koffie zie je de social media buttons van Shareaholic in actie.

Belangrijk: de social media buttons van Shareaholic worden geblokkeerd door adblockers. Dus heb je veel bezoekers met een adblocker dan zullen ze je social media buttons niet zien tenzij ze je blog 'gewhitelist' hebben...

Hieronder leg ik uit hoe je social media buttons op je Blogger blog zet met Shareaholic.

 1. Ga naar Shareaholic.com
 2. Maak een account aan als je dat nog niet hebt.
 3. Klik op Add a site. Nu wordt je gevraagd om de url van je blog in te typen.
 4. Kies het platform. In dit geval is dat Blogger. De button hiervoor vind je linksboven op de pagina.Social media buttons op Blogger
 5. Nu krijg je een code die je moet kopiëren.
 6. Ga naar je Blogger dashboard en kies Theme en klik vervolgens op Edit html:Social media buttons op Blogger
 7. Plak de code met na <head>. Dat is dus vrijwel bovenaan.
 8. Klik op Save
 9. Hierna klik je op de knop Verify ownership. Als je alles goed hebt gedaan, verschijnt het bericht dat je blog geverifieerd is.Social media buttons op Blogger
 10. Nu klik je op de button ernaast: Social media buttons op Blogger
 11. Nu verschijnt een hele reeks Site Apps. Wij willen de social media buttons app, en scrollen omlaag tot we komen bij Follow buttons. Klik op de blauwe knop met de tekst + new in-page app.
  Social media buttons op Blogger
  Social media buttons op Blogger

   

 12. Nu komen we op de pagina waar we de social media buttons een naam geven en we de vorm en kleur kunnen aanpassen. Ook kun je hier de urls van je social media accounts invullen. Je doet dat natuurlijk alleen voor de accounts waarvoor je buttons wilt hebben. Heb je alles ingevuld? Klik dan rechtsonder op Next Step.
 13. Je krijg nu een code. Deze plak je in je Blogger op je Layout/Indeling pagina op de plek waar je de social media buttons wilt hebben. Meestal is dat bovenaan je sidebar.

Social media buttons op je Blogger en WordPress blog

Tegenwoordig hebben veel blog themes al ingebouwde social media buttons. Heb jij een Blogger blog of WordPress blog zonder social media buttons? Dan kun je die prima zelf toevoegen. In deze post gaf ik 3 methodes waarmee je social media buttons die linken naar je social media accounts op je blog kunt zetten.

De beste methode is de tweede. Die is wel even wat meer werk, omdat je social media buttons moet downloaden, en vervolgens uploaden naar je blog. Maar je hebt hiermee ook de meeste controle.

Lees ook Whatsapp in website, want ook daarvan kun je een button op je blog zetten!

Vergelijkbare berichten

14 reacties

 1. Precies waar ik naar op zoek was! Ik heb er meteen een paar uitgeprobeerd op mijn blog en het werkt erg goed. Alleen jammer dat ik nergens een button voor Bloglovin kan vinden. Bedankt voor het delen.
  Groetjes Senna

 2. Bedankt voor de mooie uitleg, ik ga meteen proberen de buttons op mijn WordPress website te plaatsen. Ik heb pas een website laten maken maar ze hebben er geen social media buttons voor me op gezet.

 3. Ik heb een facebook pagina en zet mijn blog daar iedere dag handmatig op omdat ik niet weet hoe ik dat anders moet doen. Als ik nu een facebook button op mijn blog zet, betekent dat dan ook dat ik met één klik mijn blogpost op mijn facebook pagina zet? Ik vraag wel veel hè, maar het is zo fijn om iemand om hulp te vragen die ten eerste antwoord geeft en ook nog deskundig. Groet, Marthy.

  1. Hoi Marthy, nee een Facebookbutton op je blog doet verder niets anders.

   Er zijn 3 mogelijkheden:

   Een Facebookbutton die linkt naar je Facebookpagina zodat mensen die kunnen liken.

   Een Facebook box/stream waarin bijvoorbeeld je nieuwste post op Facebook te zien is, en de gezichten van de mensen die je pagina geliked hebben.

   En als derde een Facebook button waarmee mensen een post makkelijk kunnen delen. Die laatste staat onder posts.

   Ik zag op je blog dat jij deze functie niet hebt ingeschakeld. Als je wilt dat mensen je posts makkelijk kunnen delen, zou ik ze even activeren. Dat kan via Indeling/Layout op je Blogger Dashboard, en dan klikken op Blog posts. Daarin kun je de buttons aanvinken.

   Wat betreft het dagelijks handmatig je post delen op je Facebookpagina: zo doe ik het ook. Het wordt vaak zelfs aangeraden om het zelf te doen in plaats van automatisch : )

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *