related posts bloggerHeb jij related posts op je Blogger blog?

Zo niet, dan is dat echt een gemiste kans!

Waarom related posts?

Related posts zorgen ervoor dat je bezoekers langer op je blog blijven. Mensen lezen je post, en aan het eind valt hun oog op een aantal kleine plaatjes met daarop de titels van andere posts. En in veel gevallen zullen ze denken: 'Hm, dat klinkt interessant!' en klikken ze op die post. Vervolgens lezen ze die post. En drie keer raden wat ze aan het eind van die post tegenkomen? Juist: nog meer 'related posts'.

En voor je het weet hebben ze zo tien van je blogposts gelezen : )

Dit is bovendien goed voor je bounce rate!

Het goede nieuw is dat related posts op je Blogger blog zetten hartstikke makkelijk is. Dus kom, we gaan samen aan de slag. En over 5 minuten heeft jouw Blogger blog related posts!

Related posts toevoegen aan je Blogger blog met Linkwithin

De simpelste manier om related posts aan je blog toe te voegen is met behulp van Linkwithin. Linkwithin kwam een tijdje terug negatief in het nieuws omdat ze wat weg hebben van blogvampiers. Maar dat neemt niet weg dat het een fijn widget is, en supereenvoudig te installeren. De voordelen wegen in de meeste gevallen op tegen de nadelen. Zeker als je niet handig bent met html-code.

 1. Ga naar http://www.linkwithin.com.related posts
 2. Vul het formulier in met je eigen url en emailadres. Ik adviseer '5 stories'related posts
 3. Klik vervolgens op de blauwe button met de tekst: Get Widget!'
 4. Nu opent zich een nieuwe pagina. Klik op de link Install Widget. Zie plaatje hier onder:linkwithin
 5. Kies het blog waar je related posts aan wilt toevoegen. In mijn geval is dat Momlit. Klik daarna op Edit Template. We gaan namelijk de code aanpassen zodat de related posts niet ook op de Homepage komen. Dit staat namelijk meestal rommelig. Wil je wel related posts op je homepage dan sla je dit over.edit template
 6. Vervang:

  [php]<b:includable id="main"><data:content /></b:includable>[/php]

  met

  [php]<b:includable id="main"><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><data:content /></b:if></b:includable>[/php]

  Klik vervolgens op de blauwe button met de tekst Add Widget.

 7. Nu kom je weer op je Blogger dashboard terecht. Op de pagina Indeling/Layout! En zoals je ziet staat het Linkwithin widget er in! linkwithin
 8. Sleep het LinkWithin widget met je muis onder Blogberichten. Klik op Bewerken en haal de titel 'LinkWithin' weg. Klik op Save. Dan krijg je dit:linkwithin
 9. Ga naar je blog en klik op een post. Als het goed is zie je onder je post nu 'related posts' staan. Maar geen paniek als je nog niets ziet. Soms duurt het even.

Alternatieven voor linkwithin op Blogger blogs

Als je linkwithin niet wilt gebruiken kun je kiezen voor soortgelijke related posts widgets. Nadeel is wel dat je je bij onderstaande sites moet inschrijven.

Related posts op WordPress blogs

Voor WordPress blogs wordt Yarpp veel gebruikt. Zelf gebruik ik op mijn WordPress blogs de related posts service van Jetpack.

Conclusie

In deze post legde ik uit hoe je een related posts widget kunt plaatsen in je Blogger blog in niet meer dan 5 minuten! Een related posts widget is wat mij betreft onmisbaar op een blog want het zorgt ervoor dat bezoekers meer posts gaan lezen.

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Ik heb dit ook gedaan en dat lukte goed. Dank dus voor de tip en de handleiding. Toch ben ik met het resultaat niet helemaal tevreden. Al mijn berichten staan in labels per reis en klik je op een reis (dus eigenlijk op een label), dan verschijnen de related posts niet. Alleen als ik via mijn dashboard afzonderlijke berichten aanklik, komen de related posts tevoorschijn. Dat is dus jammer, vind ik. Daarnaast blijken de related posts bij mij niet verder terug te gaan dan ca. 20 posts. Als ik dus de afzonderlijke berichten aanklik, dan krijg ik altijd een related post van (in mijn geval) Tsjechië of van het begin van de reis door de West-Balkan, maar nooit een van een jaar eerder. Linkwithin zegt dat ze alle postst door crawlt, dus ik kijk het nog even aan. Maar als het niet verandert probeer ik een andere related post widget, die alleen reageert op de labels die ik heb meegegeven. Helaas, lang zo leuk niet als het idee van random-related posts van Linkwithin. We zullen dus zien.

 2. Het werkt! En wat fijn! Er zijn veel blogs die tips geven waar ik veel mee kan, maar ik wilde je zeggen dat je erg vaak artikelen schrijft over onderwerpen waar ik toevallig mezelf al het een en ander over af had gevraagd. Komt vast ook omdat ik Blogger gebruik en jij daar veel aandacht aan besteed.

  Ga in elk geval door, want ik word er blij van als hobbyblogger!

 3. Je beschrijft het heel simpel .....
  Op mijn blog stond het ook. Gedaan door een vriendin van me.
  Door een vreemde oorzaak was het opeens verdwenen en ik krijg het niet terug!
  Nog een tip?

   1. Dat is lief aangeboden Bloggelientje! Dankjewel!
    Ik heb idd tig geprobeerd LinkWithin weer toe te voegen. Helaas.
    Nu moet ik er bij zeggen dat ik een tijd op WordPress ben geweeest en heb Blogger wel aangehouden (zonder nieuwe posts). Door opslag problemen bij mijn provider ben ik terug naar Blogger. Ben niet de meest fanatieke Blogger maar toch.
    Een deze dagen kan je van mij een uitnodiging ontvangen. Niet direct vandaag, er zijn ook andere prioriteiten dan gezellig op je blog en met je webwinkel bezig zijn.
    Groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *