blog review

Naar aanleiding van mijn review van ElsaRblog vroeg Jessica of ik haar blog Life by Jess eens 'onder de loep' wilde nemen. Bij deze Jessica :)

Life by Jess: (bijna) alle essentiële elementen zijn aanwezig

Je hebt 3 secondes de tijd om bezoekers te interesseren voor je blog! Met andere woorden: de eerste indruk van je blog is heel belangrijk. Als die niet goed is, klikken mensen namelijk weer weg.

Mijn eerste indruk van het blog Life by Jess is dat het er goed en vrij professioneel uitziet. Er is een flitsende slider met blogposts, en daaronder vind ik blogposts in een zogenoemd 'grid-patroon'. Telkens twee blokjes naast elkaar, gevolgd door weer 2 blokjes etc.

Sidebar: foto van Jessica!

Heel aangenaam is dat ik rechtsboven in de sidebar meteen kan zien met wie ik te maken heb op dit blog, want daar staat een foto van Jessica met een omschrijving van wie ze is. Ook zie ik meteen een zoekfunctie, een contact button en een 'over mij pagina'.

Blogtitel en tagline zijn informatief

Op basis van de blogtitel en de tagline wordt mij duidelijk dat dit een blog is van Jessica en dat ik hier algemene lifestyle dingen kan vinden. Op basis van het logo verwacht ik posts over kleding, knutselen en eten.

Met andere woorden: de homepage van Life by Jess bevat (bijna) alle belangrijke elementen die je nodig hebt op een blog. Er ontbreekt maar 1 ding:

Een nieuwsbrief ontbreekt

Een nieuwsbrief is een must-have volgens zo'n beetje elke toonaangevende blogger. Darren Rowse van Problogger schreef er bijvoorbeeld deze post over. Op z'n minst zou ik Jessica adviseren om bezoekers de mogelijkheid te bieden zich te abonneren op haar blog, zodat ze bericht krijgen bij elke nieuwe post. Bijvoorbeeld met behulp van Jetpack of Feedburner die werkt op basis van RSS.

Life by Jess: eerste indruk individuele post

De pagina van een individuele post lijkt qua opmaak op de homepage. Eén belangrijk element ontbreekt bij individuele posts op Life by Jess. En dat zijn social media buttons om posts te delen onder de posts. Dat is jammer, en een gemiste kans. Stel dat ik een post van Jessica zo goed vind dat ik hem wil delen! Dan kan dan niet eenvoudig. Ik moet dan helemaal de link van de post gaan combineren.

Supergoed is dat onder de posts aanbevelingen staan voor andere, interessante posts. Dat zorgt er hopelijk voor dat mensen doorklikken naar die posts, en daardoor langer op je blog blijven. En dat is weer gunstig voor je bounce rate.

De diagnose van SEOQuake van Life by Jess

Eigenlijk is alles prima op Life by Jess volgens SEOQuake, met uitzondering van 1 ding: het blog heeft geen metadescription, oftewel een geoptimaliseerde beschrijving van het blog. Omdat er geen algemene metadescription van het blog Life by Jess is, pakt Google de eerste woorden van een post. En dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

blog review

Ook bij individuele posts is er geen metadescription opgegeven. Dat hoeft geen probleem te zijn, behalve als je een post wilt optimaliseren voor zoekmachines. In dat geval is het belangrijk om een goede metadescription te schrijven zodat mensen op een post klikken.

Op het blog ElsaR ontbraken de alt-tags bij de plaatjes. Deze zijn bij Life by Jess wel keurig aanwezig. Goed zo Jessica!

PageSpeed Insights van Life by Jess

Google telt de snelheid waarmee je blog laadt mee als een criterium voor de waarde van je blog. Het is daarom belangrijk dat je blog snel laadt voor je positie in de zoekmachine resultaten.

Anno 2018 verwachten mensen dat een blog laadt in 1 à 2 secondes.

Je kunt de laadsnelheid van een blog heel eenvoudig controleren met Google PageSpeed Insights. De minimale aanbevolen score is 85/100.

Laadsnelheid van homepage en individuele post op ElsaRblog

  • De homepage op Life by Jess scoort 83/100 voor smartphones. En voor desktops 2/100.
  • De scores op een willekeurige individuele post zijn respectievelijk: 73/100 en 69/100

De laadsnelheid van de homepage is even schrikken. Een eenvoudige verklaring voor de lage score op de homepage is de slider. Op een individuele post pagina ontbreekt de slider en je ziet meteen dat de laadsnelheid ruim voldoende wordt.

Is Life by Jess smartphonevriendelijk?

Een smartphone vriendelijk blog of website past zich aan, aan de grootte  van het scherm van de bezoeker. Dat heet 'responsive'. Je moet dit echt hebben, want Google rekent je er anders op af! Ik testte Life by Jess met  Mobile-Friendly test van Google. Tot mijn verbazing kreeg ik eerst als uitslag dat het blog niet responsive was. Daarom heb ik de test nogmaals gedaan, en toen was het oordeel wel goed. Voor de zekerheid gebruikte ik ook nog de Mobile Friendly Test van Smal Seo Tools.

blog review

Een belangrijke les die je hieruit kunt leren, is dat je een test soms twee keer moet doen of dat je een tweede tool gebruikt voor controle.

Conclusie en aanbevelingen voor Life by Jess

Life by Jess ziet er goed uit. Het lijkt me een blog waar ik dingen kan lezen die Jessica interessant vindt en meemaakt.

5 mogelijkheden voor verbetering

  1. Voeg sharing buttons toe onder individuele posts, zodat mensen makkelijk een post kunnen delen op bijvoorbeeld Facebook.
  2. Voeg een algemene metadescription toe aan je blog. Weet je niet goed hoe, of waar je dat moet doen? Installeer dan de gratis Yoast plugin! Onder 'Search appearance' kun je vervolgens je metadescription plaatsen.blog review
  3. Als je een blogpost wilt optimaliseren, gebruik dan ook een metadescription voor een individuele blogpost. Ook dit wordt eenvoudig gemaakt met de Yoast plugin. Ik heb even een screenshot gemaakt van deze post en de opties die Yoast biedt. Je vindt die opties onder je post. Met een rode pijl heb ik aangegeven waar je je metadescription voor een individuele post kunt typen. Zoals je ziet neemt Google de eerste zinnen als je de metadescription niet invult:
  4. Voeg een widget voor een abonnement of nieuwsbrief toe aan de sidebar. Bijvoorbeeld met Jetpack of Feedburner. Of start een heuse nieuwsbrief.
  5. De header zou wat groter en krachtiger mogen wat mij betreft.

Kijk nu wat je kunt leren van het blog Eenvoudig Leven! en Pippi's Hometown.

Zijn er nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze post? Stel ze dan gerust in de comments!

Vergelijkbare berichten

13 reacties

  1. Wat leuk dat je dit doet. Ik weet dat de foto's op mijn website eigenlijk veel te groot zijn, maar er is waarschijnlijk geen manier om dat bulk allemaal te verkleinen?

  2. Wat interessant! Ik leer hier van! Mocht je trouwens ook mijn blog onder de loep willen nemen, dan zou ik dat ook erg inspirerend vinden. Ik kan wel wat goede feedback gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *