mobile first

Wat Google betreft is het mobile first!

Dat wil zeggen dat Google bij de beoordeling van een website of blog eerst kijkt hoe die site het doet op een smartphone of tablet. Dat is het belangrijkst. Hoe je blog het doet op een desktop computer is van ondergeschikt belang voor Google.

Dit zie je ook terug in de Google PageSpeed Insights. Vroeger kreeg je eerst de uitslag van je blog op een desktop computer te zien. Nu krijg je als eerste de resultaten op mobile t zien.

En met 'het doen' gaat het over laadsnelheid en goede leesbaarheid voor bezoekers.

Mobile first: schrik niet van de laadsnelheid

Iedere blogger die zich druk maakt over laadsnelheid, en zijn of haar best doet om te slagen voor Google's core web vitals zal het gemerkt hebben: Op desktop doet je blog het best goed. Misschien zit je zelfs wel in de groene cijfers. Maar net als je helemaal blij wordt zie je de score van je blog op mobile.

De meeste bloggers schrikken zich dan wild, want vaak zijn die scores dramatisch slecht.

Hoe komt dat?

Waarom is de laadsnelheid op mobile zoveel slechter dan op desktop?

Hieronder vijf redenen waarom het zoveel lastiger is om een goede score te krijgen op mobile dan op desktop:

  • Smartphones hebben simpelweg een tragere processor.
  • Je internet verbinding is buitenshuis vaak minder goed dan binnenshuis.
  • Je computer thuis heeft meer capaciteit.
  • Smartphones hebben specifieke CSS regels (denk aan afbeeldingen verkleinen en viewport)
  • Google PageSpeed Insights test de snelheid van je blog op mobile met een gesimuleerde 3G verbinding. En dat is geen optimale verbinding. Veel van je bezoekers zullen een b snellere en betere verbinding hebben en dus een beter resultaat zien.

Hoe kun je de laadsnelheid van je blog op mobile verbeteren?

Als het gaat om de laadsnelheid van je blog verbeteren gelden dezelfde regels als voor je laadsnelheid op je computer.

Verwijder overbodige zooi, minimaliseer afbeeldingen voordat je ze uploadt, zorg voor goede hosting etc.

Als je een Blogger blog hebt kun je ervoor kiezen om je mobile versie in te schakelen. Dan worden alle overbodige elementen er automatisch uitgesloopt. Dit gaat ten koste van je leuke blog theme, maar snelheid weegt zwaarder dan looks! Ook als het gaat om mobile first.

Lees hier mijn post over veelgemaakte fouten als het gaat om laadsnelheid.

Hoe erg is een slechte score op Google PageSpeed Insights?

Google hanteert natuurlijk niet voor niets de vuistregel: mobile first. Het is dus wel prettig als je blog snel laadt op smartphones en tablets. Tegelijkertijd wordt er gewaarschuwd dat je je niet blind moet staren op laadsnelheid.

Toch vind ik het wel degelijk belangrijk.

Als blog bezoeker vind ik echt best vervelend als een blog traag is. Dat is één van de redenen dat ik zo blij ben met Ezoic. Dankzij hun leap service laden mijn WordPress blogs goed en haal ik bovendien alle Web Core Vitals.

Mobile first samenvattend

Voor Google is hoe je blog het doet op smartphones belangrijker dan hoe je blog functioneert op een computer! Dit mobile first principe heeft gevolgen voor je positie in de zoekresultaten. Hoe beter je blog het doet op mobile, hoe hoger je plek in de zoekresultaten.

Hoe weet je welk apparaat je bezoekers gebruiken?

Of dit ook voor je bezoekers geldt kun je nakijken met Google Analytics. Heb je Ezoic? Dan kun je het daarmee veel makkelijker zien. Zo kan ik op mijn Ezoic dashboard zien dat op Bloggen en loggen de meeste mensen komen op hun desktop computer:

Voor mijn blog Huisvlijt is dat heel anders:

Wil jij ook gebruik maken van de handige tools van Ezoic? Dan kun je je gratis aanmelden.

Leestip

Whatsapp in je website of blog!

Welk device gebruiken jouw bezoekers om je blog te bezoeken? En ben je tevreden over de laadsnelheid van je blog?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. M'n weblog scoren behoorlijk goed op smartphones als ik de Pagespeed van Google mag geloven. Die geeft 89% maar hangt in cookiegoedkeuring. Zelf heb ik daar een addon voor, maar google insight schijnbaar niet.

    Zelf denk ik dat vooral de gebruiker er goed aan doet om in de mobiele browser een effectieve addblaocker te gebruiken. Het zijn vooral de reclames en andere troep die van andere servers komen die het laden vertragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *