pippi's hometown blog comeback

Recent zag ik Mirjam Kakelbont een succesvolle blog comeback maken met haar blog Pippi's Hometown.

Ze had 2 jaar lang niet geblogd op haar blog Pippi's Hometown.

Toen verscheen er plotsklaps weer een blogpost.

En die kreeg meteen 97 comments.

Ik vind het een prachtig voorbeeld van de kracht van bloggen.

Lang blogpauze en blog comeback maken

Ik vind het bijzonder interessant dat je als blogger twee jaar lang niets van je kunt laten horen, en dat je daarna de draad weer kunt oppakken. Het is denk ik voor veel bloggers ook een geruststellende gedachte. Tegelijkertijd staat deze succesvolle blog comeback enigszins haaks op de bekende blog adviezen.

Weliswaar wordt altijd benadruk dat regelmaat belangrijker is dan frequentie, een pauze van 2 jaar is best lang.

Wat maakt dat Pippi's Hometown meteen weer bezoekers kreeg?

En kunnen andere bloggers ook ongestraft lange pauzes nemen?

Pippi's Hometown blog van Mirjam Kakelbont

Pippi's Hometown is geen Blogger of WordPress blog. Het blogadres is kakelbont.freeweb.nl. En als ik daar naar toe ga dan lees ik:

'Welkom op deze pagina van Freeweb. Vrienden en bekenden van de beheerder kunnen hier gratis een eigen subdomein starten en e-mail verzenden en ontvangen. Freeweb is besloten en u kunt zichzelf niet uitnodigen voor een account. Uitsluitend de beheerder besluit tot het toewijzen van een account. Deze domeinnaam is niet te koop. Vrienden zijn belangrijker dan geld :o)'

Kortom, het is niet een gratis blog platform waar iedereen een blog kan aanmaken.

Het geheim van Mirjams succesvolle blog comeback

  1. Veel blog bezoekers hebben het blog Pippi's Hometown aan hun RSS reader toegevoegd. Zo gauw er een nieuwe post op een blog verschijnt, komt die weer bovenaan in de reader te staan.
  2. Blogspot bloggers hebben Pippi's Hometown in hun Blog List gezet. In deze lijst verschijnen nieuwe blogposts. Zelfs na een pauze van 2 jaar kom je gewoon weer bovenaan in de lijst te staan. Hieronder een screenshot van zo'n Blog List:
  3. Mirjam Kakelbont, ook bekend als Kakel, heeft een heel specifieke schrijfstijl. Die onderscheidt haar van andere bloggers.
  4. De bezoekers van Pippi's Hometown leven mee met Mirjam en interesseren zich voor hoe het met haar gaat.
  5. Mirjam reageert op de comments op haar blog. Dat zorgt voor meer interactie en een gevoel van wederkerigheid tussen blogger en bezoeker.
  6. Mirjam reageer top haar beurt ook weer op de blogposts van andere bloggers. Sympathiek!
  7. Sommige mensen zijn zo dol op het blog Pippi's Hometown dat ze regelmatig gingen kijken of er misschien een nieuwe blogpost was.
  8. Ook veel WordPress bloggers linken naar Pippi's Hometown. De service van Blogger is luxer, maar een link zorgt er toch voor dat een blog niet vergeten wordt.
  9. Mirjams blog is reclamevrij. Dat zorgt voor een rustige en prettige leeservaring.

Speelt SEO een rol bij een blog comeback?

Normaliter zou ik zeggen: Ja, absoluut!

SEO is essentieel voor een blog comeback.

Maar voor zover ik het kan zien, speelt SEO geen rol bij de succesvolle comeback van Pippi's Hometown. Je kunt met bijvoorbeeld Ubersuggest een blog url invoeren, en kijken voor welke keywords dat blog 'rankt'. Met andere woorden: je krijgt antwoord op de vraag: 'Voor welke zoektermen verschijnt dit blog in de zoekresultaten van Google?'

In het geval van Pippi's Hometown zijn dat nul zoektermen volgens Ubersuggest:

Ook volgens het toonaangevende MOZ rankt Pippi's Hometown op geen enkel keyword:

pippi's hometown

Wat je bij Moz wel mooi kunt zien is dat het blog best een leuke DA (Domain Authority) heeft en dat er veel naar gelinkt wordt.

Overigens denk ik ook niet dat Mirjam zich druk maakt over SEO. Zo maakt ze geen gebruik van tussenkopjes of zogenoemde H-tags. En er zijn geen alt-tags gebruikt bij de afbeeldingen.

Samenvattend

Het leuke aan de comeback van het blog Pippi's Hometown van Mirjam vind ik dat ze alle theoretische regels heeft overtreden, en toch succesvol is. Ze verdween gedurende 2 jaar uit Blogland en ze optimaliseert haar blogposts niet voor SEO.

Toch wordt haar blog weer goed gelezen en krijgt ze reacties op haar blogposts!

3 andere blogs die succesvol zijn tegen de regels in

Een ander blog dat succesvol is tegen de blogregels in, is Eenvoudig Leven van Teunie Luijk. Ook het blog Mijmeringen vind ik een mooi voorbeeld.

Gerlinde's blog

En tot slot Gerlinde's blog, die ooit bekend stond als Valhalla. Zij is ontelbaar vaak gestopt met bloggen en weer opnieuw begonnen. Haar nieuwste blog reïncarnatie heet Simpel & Minimalistisch leven. Gerlinde is net als Mirjam een blogger waarvan mensen zich afvragen: '

Hoe zou het met haar zijn?'

Wat kunnen bloggers hiervan leren?

Tsja, wat kun je hiervan leren? Het lijkt erop dat je succesvol kunt bloggen zonder je druk te maken over zoekmachineoptimalisatie, zolang je een goed en interessant verhaal hebt.

Maar ik denk dat dit helaas niet voor iedereen is weggelegd.

En gelukkig is er voor die bloggers SEO : )

Leestip

Wel of geen home button op je blog?

Wat is jouw favoriete blog?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Het valt me de laatste maanden op dat er wel meer bloggers die gestopt waren voorzichtigjes terug beginnen schrijven. Ik hoop dat dat een begin is van een blogrevival! Merel van de Groene meisjes bijvoorbeeld. En Liz Morrow. En Ludo van Muggenbeet...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *