Lekker leven met minder

In 2016 nam ik het blog Lekker leven met minder onder de loep. Adine blogde destijds nog op het Blogger platform. Sinds die tijd is er veel veranderd op het blog Lekker leven met minder. Ik interviewde Adine over haar blog, wat er allemaal veranderd is en hoe het nu gaat met Lekker leven met minder.

Hieronder kun je het interview lezen!

Lekker leven met minder: van Blogger naar WordPress

Sinds 2019 is Lekker leven met minder flink veranderd. Het ziet er compleet anders uit dan in 2016. Je stapte bijvoorbeeld over van Blogger over naar WordPress. Kun je daar wat over vertellen? Wat motiveerde de overstap?

Lekker leven met minder
Zo zag Lekker leven met minder eruit in 2016

Ik liep steeds vaker tegen de beperkingen van Blogger aan, en wilde bovendien meer doen om ook geld te verdienen met mijn blog. WordPress bood daarvoor gewoon meer mogelijkheden. Het fijne aan WordPress vind ik dat het open source is. Dat wil zeggen dat er eigenlijk aan de lopende band (gratis) plugins voor worden ontwikkeld. Ontzettend handig om je site goed functioneel te houden. Ik wilde al langer overstappen, maar hikte er tegenaan. Uiteindelijk bleek het echt een fluitje van een cent.

Hoe maakte je de overstap van Blogger naar WordPress? Was dat moeilijk/makkelijk?

De overstap* bleek heel makkelijk dus. Er is gewoon een speciale Importer voor je Blogger content. Het enige dat ik nog even moest doen was de content aanpassen aan het thema. Ik had bijvoorbeeld in Blogger niet echt menu’s, maar aparte pagina’s. In het thema moest ik menu’s aanmaken. Ook nieuwe items in het thema moest ik vullen, simpelweg omdat die in mijn Bloggersite niet bestonden.

Ik had al eerder met WordPress gewerkt, dus ik was bekend met het systeem. Natuurlijk kom je tijdens zo’n overstap wel voor verrassingen te staan, maar het voordeel is dat er tienduizenden mensen zijn die dit ook al hebben gedaan. Een kwestie van Googlen en je hebt het juiste antwoord zo gevonden. Het twijfelen over de overstap heeft me meer energie gekost dan de overstap zelf!

Lekker leven met minder 2019

Wat was volgens jou het effect van de overstap van Blogger naar WordPress op je blog en je bezoekersaantallen?

Mijn bezoekersaantallen zijn ongeveer verviervoudigd. Ik denk ook dat alles nu wat overzichtelijker is en daardoor makkelijker te vinden. Het is nu meer een platform/website dan een traditioneel blog. Ik denk dat dat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt.

Wat raad je bloggers die van Blogger naar WordPress willen overstappen aan?

Niet te lang over twijfelen, gewoon doen!

Wat zijn de voor-en nadelen van de twee platforms vind jij?

Blogger is natuurlijk gratis. En het is van Google. Ik weet niet of het waar is, maar ik heb ergens wel eens gedacht dat dit impact kon hebben op de ranking in de zoekmachine. Bovendien weet je dan natuurlijk dat op technisch vlak alles goed in elkaar zit, ook weer voor die zoekmachine. Het nadeel van Blogger vind ik dat de opmaakmogelijkheden wat beperkt zijn en dat het geen integraties biedt met bijvoorbeeld e-mailsystemen. Alles hangt zo’n beetje vast om Google zelf.

Het voordeel van WordPress is dat je vrijwel alles kunt aanpassen naar jouw wens en smaak. Soms moet je hier wel voor betalen. Ik betaal bijvoorbeeld voor:

  • bepaalde plugins
  • voor het thema
  • voor de ondersteuning bij het thema
  • e-mailsystemen

Die bijkomende kosten zijn dan weer een nadeel van WordPress.

Ook moet je best goed opletten met de plugins die je installeert. Dat iedereen ze kan/mag maken, wil niet zeggen dat ze automatisch ook allemaal goed zijn. Het is me al een paar keer overkomen dat ik ineens een compleet blanco site had en dat alles weg leek te zijn. Gelukkig maakt mijn hostingprovider elk uur een back-up, maar het is dan wel even schrikken.

Lekker leven met minder en SEO

Lekker leven met minder seo

In 2016 waren je H-tags niet optimaal. Dat is nu anders. Hoe heb je dit aangepakt?

Dat vond ik dus een groot voordeel van WordPress. Je kunt daar veel gerichter aan de slag met SEO. Ik gebruik bijvoorbeeld de plugin van Yoast om dit te verbeteren op Lekker leven met minder.

Waar let je nu op als het gaat om SEO?

Ik ben nog steeds bezig met het optimaliseren van Lekker leven met minder. Ik had natuurlijk al enorm veel blogposts op Blogger geschreven. Die posts op Lekker leven voor minder hadden stuk voor stuk geen keywords, metadescription of andere belangrijke informatie. Nu let ik op keywords, ik zorg voor goede afbeeldingen met alt-tags en ik voer regelmatig een speedtest uit.

Op basis daarvan voer ik weer bepaalde aanpassingen uit. Dan verklein ik bijvoorbeeld bepaalde afbeeldingen, zorg ik voor de juiste doorverwijzingen en kijk ik of ik plugins kan verwijderen. Ik ben nu bezig met een interessante SEO-cursus, en inmiddels scoort Lekker leven met minder op snelheid behoorlijk goed. Pas sinds kort, dus ik ga natuurlijk in de gaten houden of dit ook iets doet voor mijn ranking.

Zijn er nog meer veranderingen in zoekmachineoptimalisatie op Lekker leven met minder sinds 2016? Wat doe je nu anders?

Eigenlijk deed ik toen weinig tot niets aan Seo aan Lekker leven met minder. Alleen wat Blogger aan mogelijkheden bood. Nu ben ik actief bezig met het verbeteren en optimaliseren van mijn content, en kijk ik ook naar het technische gedeelte. Zo merkte ik bijvoorbeeld dat .png-afbeeldingen (in mijn geval zijn dat vaak screenshots) niet bevorderlijk zijn voor de laadsnelheid. En aangezien snelheid ook een belangrijk punt voor SEO is, ben ik aan de slag gegaan met het vervangen van al die afbeeldingen. Dat is best een hoop werk, zeker als je ruim 2.000 posts hebt. Maar goed, Rome is ook niet in één keer gebouwd.

Lekker leven met minder en de Elite Blogging Academy

Elite blog Academy

Klopt het dat je de Elite Blogging Academy cursus deed? Wat was de invloed van deze cursus op jou als blogger? Wat heb je concreet anders gedaan op je blog na die cursus?

Ja! Ik ben overigens nog niet alle modules door, want het is een enorm uitgebreide cursus. Het is heel fijn om gestructureerd met je blog bezig te gaan. Je krijgt een beter beeld van wat je je lezer te bieden hebt, én hoe je dat kunt uitdragen. De cursus heeft me ook geleerd dat ik niet alles voor iedereen hoef te zijn. Dat vond ik in het begin wel lastig; ik wilde het graag voor iedereen goed doen. Dan ben je op gegeven moment overal en nergens mee bezig.

Ook vind ik het tegenwoordig wat makkelijker om om te gaan met kritiek. Natuurlijk raakt het altijd wel, maar ik kan makkelijker zien dat bijvoorbeeld commentaar op dat ik geld verdien met mijn blog komt van mensen die gewoon niet mijn mensen/klanten zijn. En dat is prima. Concreet ben ik bijvoorbeeld aan de slag gegaan met mijn menustructuur (hoewel die toevallig net weer is aangepast), met mijn avatar en natuurlijk met de nieuwsbrief. Die had ik nooit, maar verstuur ik nu al één of twee jaar wekelijks.

Ik zie bijvoorbeeld dat je een gratis eBook aanbiedt.

Klopt! Ik heb een eBook Beleggen voor Beginners gemaakt. Dat is een voorbeeld van een lead magnet, zoals je ze in EBA tegenkomt: een weggever voor mensen die zich aanmelden voor je e-maillijst. Ik vind het wel belangrijk dat zoiets ook een bepaalde waarde heeft, dus ik heb er wel voor gezorgd dat er echt nuttige informatie in staat.

Geld verdienen met Lekker leven met minder

Lekker leven met minder

Je wilde 3 jaar geleden graag wat inkomen halen uit Lekker leven met minder. Hoe is het daar nu mee?

Dat gaat goed. Ik heb in het voorjaar de knoop doorgehakt, en ben me volledig gaan richten op mijn blog. Daarnaast heb ik de Money Mind Academy opgezet. Dat is een platform dat mensen helpt met financieel onafhankelijk worden. Daarin geef ik (online) trainingen over bijvoorbeeld meer geld verdienen, budgetteren, wat je (financieel) moet regelen bij samenwonen/trouwen, beleggen, investeren en meer. Dat zorgt voor een extra verkoopkanaal. Ook verkoop ik via LekkerLevenMetMinder.nl sinds vorig jaar een digitale Financiële Strategie-planner. Hiermee kunnen mensen overzicht scheppen in hun financiële zaken. Ook die wordt nog regelmatig verkocht.

Naast de eigen producten en diensten verdien ik ook geld met Adsense, affiliate marketing en heel sporadisch met advertorials. Ik krijg wel veel aanvragen voor advertorials, maar ben daar heel kieskeurig in. Ik wil dat de link met mijn onderwerp heel erg duidelijk is en vind het ook belangrijk om niet ‘gekleurd’ te worden. Ik zal dus niet zo snel een advertorial plaatsen waarin ik bijvoorbeeld beheerd beleggen van een grote Nederlandse bank aanprijs, terwijl ik dat zelf helemaal niet de beste optie vind.

Kun je iets vertellen over je inkomsten?

Ik had me voorgenomen om ongeveer een jaar aan onkosten op te sparen, zodat ik me volledig op mijn blog kon gaan richten. Ik wist namelijk dat er meer uit te halen was (ook qua plezier en voldoening), maar had er gewoon de tijd niet voor door ander werk. De inkomsten wisselen nog heel erg. Ik betaal gewoon mijn vaste salaris uit, maar teer af en toe een klein beetje in op dat gespaarde bedrag. Overigens komt dat ook doordat ik nog veel investeringen heb lopen. Het platform waarop de Money Mind Academy wordt gehost kost bijvoorbeeld zo’n 1.000 euro per jaar, voor mijn e-mailsysteem betaal ik ruim 1.000 euro per jaar.

Bloggen is wel een stuk duurder geworden sinds Blogger ;-)

Maar in feite kan ik er nu aardig van rondkomen, en ik verwacht dat dat in de toekomst alleen maar beter wordt. Het is nu een kwestie van een stevige basis leggen, dat kost wat tijd en geld, maar ik ben ervan overtuigd dat dat straks ook rendement oplevert.

Welke affiliate programma's raad jij aan?

Ik heb zelf wel goede ervaringen met het partnerprogramma van Bol, omdat ze daar vrijwel alles verkopen. Ik vond het wel jammer om (toevallig vandaag) te lezen dat ze de volumebonussen helemaal gaan afschaffen. Dat was voor mij juist een belangrijk voordeel. Overigens zijn deze commissies niet uitzonderlijk hoog, maar bijna iedereen bestelt wel eens wat via Bol. Dan is het fijn als dat via jouw link gaat. Het programma van Awin (gecombineerd met Zanox) vind ik ook prettig werken.

Wat vind je van LinkPizza?

Ik gebruik Linkpizza voor samenwerkingen, maar niet speciaal voor affiliate marketing. Dat regel ik liever zelf, zodat ik daarvoor geen extra commissie hoef af te dragen. Ik vind hun systeem wel gebruiksvriendelijk, en zou ze zeker aanraden aan bloggers die niet teveel bezig willen zijn met vreemde codes etc. De plugin van Linkpizza zet desgewenst al je links gewoon om naar affiliate links, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Daar betaal je dus wel een beetje voor, maar dat is ook logisch. Overigens mogen ze die plugin van mij wel optimaliseren, want die komt in diverse snelheidstests (bij mij in ieder geval) ook steeds naar boven als niet helemaal foutloos.

Over Lekker Leven Met Minder

Adine

Wat is je doelgroep?

Mensen die financieel onafhankelijk willen worden. Dat kan in verschillende vormen: financieel onafhankelijk van een partner, financieel onafhankelijk van een bepaalde baan, of financieel onafhankelijk van welke baan dan ook. Op mijn blog schrijf ik over de weg daar naartoe. Je vindt er dus ook informatie over schulden aflossen, je hypotheek aflossen en besparen.

Hoe beïnvloedt je doelgroep je blog en je blogposts?

Ik probeer rekening te houden met wat de mensen graag willen weten, maar probeer me ook te concentreren op waar ik wat vanaf weet. Ik ben bijvoorbeeld geen expert op het gebied van ingewikkelde berekeningen en spreadsheets. Die ga ik dan ook niet maken, want ik wil mensen geen verkeerde informatie voorschotelen. In ieder geval haal ik veel inspiratie uit wat lezers vertellen of aandragen in bijvoorbeeld de Facebook-groep. Daar stel ik ook wel eens vragen, zodat ik weet of er behoefte aan een artikel over een bepaald onderwerp is.

Wat is het doel van je blog Lekker leven met minder?

Ik wil mensen helpen met financieel onafhankelijk worden. En ook hier geldt weer: dat hoef je niet per se te zien als ‘op je 30e stoppen met werken en leven van je dividenduitkeringen’, maar zorgeloos omgaan met je geld. Money mindset is daarbij in de laatste jaren een belangrijk thema geworden. Ik heb gemerkt dat mensen (ik ook!) veel belemmerende overtuigingen hebben over geld. Die zorgen ervoor dat ze een slechte relatie hebben met geld. Met mijn artikelen - en met de cursussen in de Money Mind Academy - wil ik hen helpen daar verandering in te brengen. Mensen maken het soms zo groot, terwijl geld in feite niets meer is dan een middel. Iets dat je zonder schroom zou moeten kunnen ontvangen en ook weer zonder moeite los zou moeten laten. Dat is overigens ook een belangrijk doel dat ik met mijn blog voor ogen heb: geld uit de taboesfeer halen. We kunnen zoveel van elkaar leren, als we maar gewoon durven te praten over wat ons bezighoudt rondom geld.

Kun je misschien iets vertellen over je unieke bezoekers per maand op Lekker leven met minder?

Ik heb ongeveer 80.000 unieke bezoekers per maand. Overigens is dat aantal wel hard aan het bewegen. Ik denk dat dat met de laatste Google-update te maken heeft, rond september/oktober. Dat is ook één van de redenen dat ik momenteel meer bezig ben met zoekmachineoptimalisatie. Het is toch zonde als je mooie content niet gevonden kan worden!

Ik zie een prachtige profielfoto. Heb je die door een professional laten maken? Zo ja, waarom?

Ja! Ik laat tegenwoordig met enige regelmaat professionele foto’s maken. Die gebruik ik met name op mijn social media-kanalen, en bijvoorbeeld voor challenges die ik organiseer. Ook is het handig om iets professioneels te hebben om aan te leveren voor interviews. Ik heb bijvoorbeeld al een aantal keer in het Financieel Dagblad gestaan. Dat doe ik dan liever niet met een onderbelichte selfie.

Maak je kosten voor je blog? Zou je die kunnen noemen?

Ja. Ik heb er natuurlijk al een aantal genoemd. Uit m’n hoofd gezegd maak ik verder nog kosten voor het betaalsysteem dat aan de Money Mind Academy is gekoppeld, een stukje software waarmee ik landingspagina’s kan maken, diverse plugins (ik heb bijvoorbeeld de betaalde versie van de Yoast plugin).

En ik investeer ook stevig in nieuwe dingen leren. De SEO-cursus die ik nu bijvoorbeeld volg, heeft me ook 250 euro gekost. Ik zie dit soort dingen wel als investeringen, die hun geld uiteindelijk weer opleveren. Bovendien is het soms ook gewoon handig. Ik betaal bijvoorbeeld voor een tool waarmee ik mijn social media posts kan inplannen. Dan hoef ik niet op elke dag daadwerkelijk achter de computer te zitten om iets te posten. Dat geeft mij rust, maar zorgt er wel voor dat mijn lezers altijd wat nieuws kunnen zien.

Overige vragen over Lekker leven met minder

Hoe zie je je toekomst als blogger?

Ik zie mezelf denk ik meer als online ondernemer dan als blogger. En ik hoop dat ik een groeiende groep mensen kan inspireren met mijn artikelen over geld. Ik krijg nu al regelmatig mailtjes van mensen die via mijn site iets hebben ontdekt dat voor hen echt voor verandering heeft gezorgd. Dat mag wel veel vaker gebeuren!

Wat raad je andere bloggers aan?

Gewoon beginnen. Kijk op welk vlak jij iets bij kunt dragen. Als ik het overnieuw zou doen, zou ik direct met WordPress beginnen en ik zou ook goed nadenken over mijn visie. Ik zie bijvoorbeeld regelmatig blogs met gesponsorde posts die niets met het thema van dat blog te maken hebben. Als lezer knap ik daarop af. Ik snap best dat het geld aantrekkelijk is, maar zoiets draagt in mijn beleving niet bij aan je langetermijnvisie.

Ik zou ook zeggen: maak een keuze.

Wil je dit voor jezelf doen (prima!) of wil je er geld mee verdienen? (ook prima!). Bij dat laatste horen ook investeringen. Wees daar niet te bang voor, want dat geeft soms de ruimte om veel sneller te groeien.

Wat ik wil benadrukken: bloggen is ontzettend leuk. Het is een hele laagdrempelige manier om in contact te komen met mensen en om ze te helpen. Aan de andere kant kost bloggen ook heel veel tijd. Ik ben er nu fulltime mee bezig en heb nog steeds niet genoeg tijd om alles wat ik graag wil doen, ook in één keer gedaan te hebben. Dat is misschien ook nog wel een tip voor de beginnende bloggers: probeer het meteen een beetje gestructureerd op te zetten en je te focussen op wat het belangrijkst is. En blijf leren: niet alleen superleuk, maar ook ontzettend belangrijk!

Nawoord

Nicole Orriëns

Dankjewel Adine dat je tijd nam om al mijn vragen te beantwoorden! Als blogger heb je je behoorlijk ontwikkeld. Zelf vind ik het niet noodzakelijk om van Blogger over te stappen naar WordPress als je geld wilt verdienen met je blog, maar het is zeker waar dat WordPress veel mogelijkheden biedt.

Overstappen van Blogger naar WordPress is iets dat ik zelf ook heb gedaan Anders dan Adine vond ik het een pittige overstap. Vooral omdat het meer inhoudt dan simpelweg al je posts van Blogger naar WordPress verhuizen. Het allerbelangrijkste wat je in mijn ogen moet doen, is je permalinks aanpassen. Anders krijg je namelijk allemaal gebroken links, waardoor bezoekers foutmeldingen krijgen. Om succesvol van Blogger naar WordPress over te stappen moet je dat beslist niet vergeten.

Links voor je op een rijtje

Voor alle lezers, hieronder de links uit deze post handig op een rijtje:

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *