Hoe zit het met jouw bounce rate?

maart 9, 2014     Bloggelientje     SEO

bounce rateHoe zit het met de bounce rate van jouw blog?

Wat is een bounce rate?

Je bounce rate is het aantal bezoekers dat meteen weer van je blog weg ‘stuitert’! Er zijn twee definities:

 • Het percentage bezoekers dat op je blog komt, en meteen weer weg klikt.
 • Het percentage bezoekers dat niet doorklikt, en maar 1 pagina van je blog bezoekt. Dus zonder andere pagina’s te bezoeken of lekker door te klikken. Je kunt het een beetje vergelijken met een bezoeker die bij je aan de deur komt, naar binnen kijkt en zegt: ‘Nee, ik kom niet binnen! Ik ga meteen weer weg.’

En dan te bedenken dat je net de koffie klaar had. Met koekjes erbij nog wel. Maar ja, omdat die bezoeker niet eens verder rondkeek wist hij dat niet.

Voorbeeld

Stel jouw blog heeft een ‘bounce rate’ van 70%. Dat betekent dat 70% van alle bezoekers wegklikt van jouw blog zonder andere pagina’s te bezoeken.

Bounce rate scenario’s

 1. Bezoeker klikt de ‘back button’ (komt het vaakst voor)
 2. Bezoeker sluit het venster
 3. Bezoeker typt een andere url in
 4. Bezoeker klikt op een link naar een externe website
 5. Bezoeker doet niets, en laat het venster open staan

Wat is een goede bounce rate?

Een hoge bounce rate hoeft niet altijd slecht te zijn. Een bounce rate moet je interpreteren in de context van het blog of de website. Maar een getal is natuurlijk wel handig! Volgens Google ligt de gemiddelde bounce rate van websites tussen de 40 en 50%. Sommige experts zeggen dat een bounce rate van 50% of hoger slecht is.

Maar een bounce rate is relatief.

Stel dat iemand landt op een pagina van een boekbespreking die je hebt gedaan. In die boekbespreking staat een link naar bol.com. Waarschijnlijk wil je juist graag dat je bezoeker op die link klinkt en daar wat koopt. Deze bezoeker bezoekt dus maar één pagina van je blog. Hoewel deze bezoeker telt als een ‘bounce’ gebeurde er precies wat je wilde.

Of neem de website van buienradar. Mensen surfen daar naar toe om te kijken of ze regen kunnen verwachten. Die informatie vinden ze op de homepage. Ze hebben dus geen reden om door te klikken. Dit is dus een ‘bounce’ maar dat wil niet zeggen dat de bezoeker niet vond wat hij of zij zocht.

Toch hebben de meeste bloggers het liefst een lage bounce rate. Een lage bounce rate betekent immers dat mensen je blog interessant vinden, en meer dingen gaan lezen.

Hoe weet je wat jouw bounce rate is?

Je kunt je bounce rate zien met Google Analytics of bijvoorbeeld met Statcounter. Om je bounce rate met Statcounter te bepalen kijk je naar ‘visit length’. Blijft iemand korter dan 5 secondes op je blog, dan wordt dat gezien als een ‘bounce’.

Laten we dit eens toepassen op Bloggen en loggen!

In onderstaande taartdiagram zie je hoe lang bezoekers op Bloggen en loggen blijven. Bijna 70% van alle bezoekers vertrekt binnen 5 seconden. Dat betekent een bounce rate van 69,9%.

bounce rate

Hoe krijg je je bounce rate omlaag?

Het liefst wil je natuurlijk toch dat bezoekers zich urenlang vermaken op je blog! Hoe krijg je je bounce rate omlaag?

 1. Zorg dat links naar externe blogs en sites openen in een nieuw venster!
 2. Vermijd muziek die spontaan begint te spelen. Niets is zo irritant als een blog bezoeken, en om de oren worden geslagen met muziek waarvoor je niet zelf hebt gekozen.
 3. Vermijd ellenlange lappen tekst zonder tussenkopjes.
 4. Zorg voor interne links in je posts. Als bezoekers een post lezen, en doorklikken naar één van je andere posts is het meteen geen ‘bounce’ meer.
 5. Gebruikt ‘related articles’ onder je posts.
 6. Plaats een ‘Popular posts’ widget in je sidebar
 7. Zorg voor een ‘About’ pagina
 8. Kijk kritisch naar je blog design: is het duidelijk en overzichtelijk?
 9. Check de laadsnelheid van je blog: als het te langzaam laadt, zullen mensen wegklikken.
 10. Zorg voor goede meta descriptions: dat is de tekst die in de zoekmachine resultaten staat. Die geeft bezoekers een goed idee van wat ze kunnen verwachten op je blog.

Geef een reactie