Yoast premium

Ik denk dat bijna elke WordPress blogger wel de gratis plugin van Yoast gebruikt om zijn of haar blog te optimaliseren voor zoekmachines. Ik gebruik hem zelf ook al jaren. Hij is werkelijk ideaal om te gebruiken als checklist en om je post te verbeteren op cruciale punten. De Yoast plugin maakt bloggen beslist makkelijker. En ik vind het altijd een heerlijk gevoel als alle bolletjes op groen staan ; ) Maar er is ook een premium versie van de Yoast SEO plugin. Deze premium variant kost 79,- excl. BTW en kun je gebruiken voor 1 blog, gedurende 1 jaar. Ik viel voor de beloftes van de premium versie, en kocht hem voor mijn blog Huisvlijt.

Maar is Yoast premium het geld waard?

Wat biedt Yoast premium dat de gratis versie niet biedt?

Op de site van Yoast geven ze zelf al een heel handig overzicht van wat de gratis en de premium versie van de Yoast SEO plugin te bieden hebben. Als je ze naast elkaar legt, dan zijn er 7 dingen die Yoast premium biedt, die de gratis versie niet heeft. Dat zijn:

 1. Yoast premium geeft suggesties voor interne links.
 2. De premium versie laat de 5 meest gebruikte woorden/zinnen zien die je gebruikt in je post. Die informatie kun je gebruiken om te controleren of dat overeenkomt met je gekozen keyword.
 3. Met de premium versie kun je je post previewen in Google, Bing, Facebook en Twitter, en je hebt controle over de presentatie.
 4. Je kunt makkelijk een redirect instellen voor oude urls, zodat er geen 404 meldingen komen. Dat scheelt dus weer een redirection plugin.
 5. Je kunt je focus keywords exporteren en bekijken in een CSV bestand.
 6. Eén jaar gratis toegang tot de Yoast SEO premium plugin + ondersteuning.
 7. Geen advertenties van Yoast.

Is de premium versie van Yoast het geld waard?

Yoast premium biedt dus inderdaad wat meer dan de gratis versie, maar is dat het geld waard? Ik heb er gemengde gevoelens over. Laten we de verschillende voordelen van de premium versie eens langslopen. De premium plugin biedt suggesties voor interne links. Maar ik weet niet wat ze precies denken bij Yoast, die suggesties slaan nergens op! Een voorbeeld: op mijn blog Huisvlijt heb ik een post geschreven over mijn kapotte Fitbit Charge 2 bandje. Als focuswoord heb ik ingesteld: Fitbit Charge 2 bandje. Deze post gaat dus over zo'n bandje. Maar zie hieronder een greep uit de 10 linksuggesties van Yoast premium:

 • Tuinieren: hulp inschakelen?
 • Dit zie je als je je hardloopverlichting controleert
 • Gezond en duurzaam eten voor 20,- per week
 • Ruggable vloerkleed: kleed dat in de wasmachine kan! Review
 • Hoeveel staat er nog op je Bijenkorf cadeaukaart? Of Hema cadeaukaart?
 • Waarom ik afhaakte bij de Netflix serie Wanderlust

Zie jij het verband met een Fitbit Charge 2 bandje? Ik niet! Hoewel ik het idee  van suggesties voor interne links dus heel goed vind, faalt de Yoast premium SEO plugin hier behoorlijk.

Yoast premium: per punt

Punt 2, een overzicht van de 5 meest gebruikte termen die je hebt gebruikt is wel prettig. Je post kunnen previewen lijkt me handig, maar heb ik nog niet gebruikt. Punt 4 vind ik superhandig, en gebruik ik ook echt, hoewel dit ook kan met een gratis redirect plugin. Je focuswords exporteren is handig, maar heb ik nog niet gedaan. Nummer 6 vind ik een beetje een wassen neus, want je hebt die plugin gekocht  dus het lijkt me logisch dat je hem een jaar lang kunt gebruiken. Punt 7 vind ik persoonlijk onzin: op Bloggen en loggen heb ik de gratis Yoast plugin, maar ik zie eigenlijk nooit advertenties dus ik heb daar geen last van.

Mijn conclusie over Yoast premium

Al met al denk ik niet dat ik nog een keer ga betalen voor de premium versie van de Yoast SEO plugin. Het grootste voordeel van de betaalde plugin vind ik de redirection functie, maar dat kan ik ook prima oplossen met een gratis plugin. Persoonlijk vind ik dus dat hun gratis versie eigenlijk al zo goed is, dat de premium versie wat mij betreft onvoldoende toevoegt om ervoor te betalen. Dus twijfel jij over het aanschaffen van de premium versie van Yoast? Ik heb niet het idee dat je veel misloopt als je het bij de gratis versie houdt.

Update

Linda tipte me hieronder in de comments over de functie van de 'orphaned content' van Yoast. Ik heb deze inmiddels geactiveerd, en ga die eens ander onderzoeken. Ik houd jullie op de hoogte! Misschien dat deze feature van Yoast premium mijn conclusie verandert : )

Tip: Gebruik Ubersuggest om keywords te zoeken waar veel interesse in is!

Lees ook mijn review van de premium plugin LinkWhisper!

Heb jij de gratis Yoast SEO plugin? En wat zijn jouw ervaringen met de premium versie?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

 1. Gelukkig verschillen meningen, sinds ik yoast premium heb en ook gebruik merk ik dat de bezoekers heel snel zijn gegroeid van 100k naar 350k bezoekers in 2 maanden tijd door veel hogere google posities. Twee belangrijkste functies daarvoor; ontweesde content die ik helemaal mis in je blog in combinatie met redirect. Ja dat kan okk via een andere plugin maar het voordeel is dag deze automatisch wijzigingen van url opslaat en bij verwijderen van artikelen vraagt naar welke hij moet doorverwijzen dus goede herinnering omdat je dat anders nog wel eens wil vergeten en je nu dus echt goed je blog kan kon marieen waardoor je overbodige content kan lozen en keyword cannibalizatie tegengaat. Suggesties voor interne links kunnen inderdaad stuk beter maar worden niet weergegeven op basis van keyword maar op basis van inhoud. En de aanpassingen vsn socials zijn alleen handig als je bijvoorbeeld een blog voor Facebook een andere titel wil geven dan in je metabeschrijving voor google. Fijn zou zijn als hij ze vervolgens nog automatisch zou inplannen of posten zodat jetpack wat een erg zware en vertragende plugin is overbodig maakt of een andere variant daarvan.

 2. Misschien nog een leuke aanvulling: Yoast biedt ook een (betaalde) training aan om de betaalde plugin op de goede manier in te stellen en te gebruiken. Ik ben in ieder geval blij dat ik hem gedaan heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *