Gratis Wikipedia afbeeldingen gebruiken? Let wel even hierop!
Wikipedia is net als Pixabay een goede plek om gratis afbeeldingen te zoeken voor je blogposts. De afbeeldingen op Wikipedia zijn immers ‘vrij’.
Toch betekent dit niet altijd dat je zo’n afbeeldingen klakkeloos mag gebruiken, zonder bijvoorbeeld een bronvermelding. En vermelden dat een afbeelding van Wikipedia afkomstig is, is niet altijd voldoende!
Er was een tijd dat ik dit niet wist. Ik gebruikte blijmoedig afbeeldingen van Wikipedia in de prettige veronderstelling dat dat mocht.
Maar de praktijk is iets ingewikkelder. Want het gebruik van de gratis afbeeldingen van Wikipedia hangt allemaal af van de licentievoorwaarden van een afbeelding.
Pas op voor de individuele licentievoorwaarden van een afbeelding!
Dit zeggen ze er op Wikipedia zelf over:
‘You can use images that are freely-licensed images, provided you comply with the individual image’s license terms. While all article text is licensed under the GFDL, free images have several free content licenses to choose from.’
Met andere woorden: check altijd de individuele licentievoorwaarden van een afbeelding! Alleen als de afbeelding een CCO licentie heeft kun je de afbeelding zonder verder gedoe gratis gebruiken.
Wikipedia heeft niet het copyright van de gratis afbeeldingen
Want Wikipedia heeft niet het copyright van de afbeeldingen. Dat ligt nog steeds bij de maker. En bepaalde makers hebben specifieke eisen voor het gebruik van hun afbeelding. En als je dat niet weet, en hun afbeelding gewoon gebruikt, dan sturen sommigen je een rekening waar je helemaal niet goed van wordt.
Hoe zit dat nou in de praktijk?
Hieronder loop ik met jullie de stappen door als je een afbeelding wilt gebruiken van Wikipedia.
Ik ben op het moment nogal dol op Koreaanse drama series. Stel ik wil daar een post over schrijven, en uiteraard met een mooie afbeelding.
Op Wikipedia vond ik onderstaand plaatje:
Mooi toch! Maar mag ik dat op deze manier gebruiken? Helaas niet, blijkt na controle. Zelfs al heb ik braaf vermeld dat de afbeelding van Wikipedia komt. Dat is niet genoeg. Want deze afbeelding heeft niet een CCO licentie maar een CC BY-SA 4.0 licentie.
Hoe moet het dan wel?
Hoe gebruik je een gratis Wikipedia afbeelding correct?
Dat gaan we nu eens even uitzoeken.
- Klik op de afbeelding op Wikipedia die je wilt gaan gebruiken. Die wordt meteen een stuk groter!
- Vervolgens klik je rechtsonder op de blauwe button met de tekst: ‘Meer informatie:
- Op de pagina waar je dan naartoe gaat vind je vervolgens de informatie over de licentievoorwaarden. Voor deze afbeelding geldt:
This image, which was originally posted to Flickr, was uploaded to Commons using Flickr upload bot on 18 June 2008, 18:05 by Isageum. On that date, it was confirmed to be licensed under the terms of the license indicated. w:en:Creative Commons
attribution This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.You are free:
to share – to copy, distribute and transmit the work
to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
attribution – You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor (but not in any way that suggests that they endorse you or your use of the work).
Hieronder heb ik de genoemde voorwaarden toegepast op de afbeelding:
Dat is nogal wat! Het wordt er niet mooier op, en ik vond het een flinke klus om dit allemaal uit te zoeken voor een gratis afbeelding van Wikipedia. Maar nu voldoe ik wel aan de licentievoorwaarden van deze afbeelding.
Zo maak je een correcte vermelding onder een afbeelding van Wikipedia
Een correcte bronvermelding onder licentie CC BY-SA 4.0 bevat de volgende 4 elementen:
- De titel van de afbeelding
- De auteur van de afbeelding + link naar auteur
- Bron: link naar bron afbeelding, in dit geval Flickr.
- License vermelding + link naar die license.
Wil je al dit gedoe niet, dan is het de truc om afbeeldingen te zoeken met een CCO licentie.
Gratis afbeeldingen Wikipedia samengevat
Wikipedia is een goede plek om gratis afbeeldingen te vinden voor je blog. Maar controleer voor gebruik altijd eerst de licentievoorwaarden van een afbeelding. Tenzij de afbeeldig een CCO licentie heeft, zul je bepaalde dingen moeten vermelden.
In deze post legde ik uit hoe, en waar je die voorwaarden kunt vinden, en hoe je ze toepast. Je checkt eerst wat de licentievoorwaarden zijn van een afbeelding. Vervolgens lees je wat de voorwaarden voor gebruik zijn, en pas je die toe.
Wil je meer weten? Charlotte van Charlotte’s Law schreef een interessant artikel over de verschillende Creative Commons licenties.
Gebruik jij wel eens gratis afbeeldingen van Wikipedia? En hoe?
Ik hou me met al dat gedoe niet bezig moet ik bekennen. Als ik afbeeldingen gratis wil gebruiken dan kies ik liever voor een foto van Pixabay, Pexels of een van de andere talloze sites voor gratis afbeeldingen.
Maar ik merk toch dat de echt goed foto’s vaak alleen te vinden zijn op betaalde sites. Als het belangrijk genoeg voor me is, ben ik ook echt wel bereid om ervoor te betalen.
Al moet ik wel bekennen dat dat een dure grap is geworden. Ik ben al jaren bij Istockphoto. Toen ik me daar voor het eerst aanmeldde kon je mooie foto’s kopen voor een euro of 2, 3. Inmiddels kosten de meeste foto’s al heel snel 10 euro per stuk.
Gewoon afbeeldingen van een site halen waarvan je weet dat het mag is inderdaad het makkelijkst. Of zelf foto’s maken.
Wat een prijsstijging inderdaad van een paar euro naar 10 euro per stuk!
Weer wat geleerd. Ik wist niet eens dat je Wiki afbeeldingen mocht gebruiken. Dankjewel Nicole.