wat kost wordpress

Wat kost WordPress?

Overweeg jij een WordPress blog?

Of overweeg je een overstap van Blogger naar WordPress?

Hieronder lees je mijn ervaring toen ik overstapte van Blogger naar WordPress.

Na jarenlang gratis bloggen bij Blogger was het even slikken toen ik naar WordPress overschakelde en het geld ging kosten. Hoewel achteraf bezien de kosten eigenlijk best meevallen.

WordPress wat is dat?

Om te beginnen zal ik er eerst maar weer eens op wijzen dat er twee soorten WordPress blogs zijn:

Als je je blog bij WordPress.com onderbrengt is het gratis. WordPress.com is vergelijkbaar met Blogger. Omdat ik me wilde professionaliseren wat betreft bloggen koos ik voor WordPress.org dat veel meer flexibiliteit en mogelijkheden biedt, maar wel geld kost.

Wat kost WordPress: de kosten op een rijtje

Wat kost WordPress: de WordPress software is gratis

Eerst het goede nieuws: de software die je nodig hebt voor WordPress.org is gratis! Die kun je gewoon downloaden. Veel providers bieden tegenwoordig een soort one-click install systeem waarmee je, zoals de naam al zegt, met 1 simpele klik WordPress.org kunt installeren.

Wat kost WordPress: Domeinnaam 10,- per jaar

De kosten voor een domeinnaam komen jaarlijks terug. Ik betaal voor hetmoederbedrijf.com een klein tientje per jaar. Overigens was dit voor mij geen nieuwe kostenpost, want ook bij Blogger had ik  mijn eigen domeinnaam.

Webhosting vanaf 12 euro per jaar

Nadat je de gratis WordPress software hebt gedownload moet je je blog ergens onderbrengen zodat mensen je blog kunnen bezoeken. Dat heet 'web hosting'. Er zijn ontzettend veel 'hosting companies' in Nederland ook wel providers genoemd. Een provider heeft een server waarop jij jouw website plaatst. En dat is waar het geld gaat kosten.

DreamHost

Toen ik net overstapte van Blogger naar WordPress, koos ik voor het Amerikaanse DreamHost als provider. Voor 8,95 USD oftewel 6,79 per maand boden zij UNLIMITED Storage en UNLIMITED Bandwidth. Dat is 81,84 euro per jaar. Ik geef eerlijk toe dat de termen UNLIMITED een belangrijke rol speelden om voor DreamHost te kiezen, want onbeperkt klonk mij goed in de oren.

Problemen met DreamHost

Maar al snel begon DreamHost mij alarmerende berichten te sturen over 'overuse' en kreeg ik regelmatig zogenaamde 500 errors. Wat bleek? Dat UNLIMITED was toch niet zo unlimited als ik dacht! Als je blog veel bezoekers krijgt dan gaat het trager laden, en kan zelfs tijdelijk verdwijnen. Dan krijg je ineens een witte pagina met daarboven termen als 'fatal error'. Dat overkwam mij vorige week met Het Moederfront.

VPS: 100 USD per maand!

En toen werd het ineens duur. DreamHost adviseerde een zogenaamde VPS (Virtual Private Server) zodat ik voortaan genoeg 'memory' zou hebben. Helaas kostte dat zo'n 100 USD per maand. Plotseling was mijn WordPress blog duur geworden. En uiteindelijk werd het probleem er niet eens door opgelost. Daarom ben ik van provider gewisseld! Huisvlijt en Het Moederfront zijn inmiddels al verhuisd naar de Nederlandse provider KeurigOnline, en laden nu aangenaam snel.

En, wat heb je nu geleerd?

Pas op voor de beloftes die providers op hun website doen, en laat je niet zoals ik inpakken door termen als 'onbeperkt'! Als je een goede provider zoekt, kun je het beste lezen wat er op het internet over zo'n provider gezegd wordt. Er zijn genoeg forums waarop mensen hun ervaringen over hun provider delen. En dan hoor je tenminste het echte verhaal.

Theme: 0,- tot 66,01

Er zijn drie toonaangevende WordPress themes: Genesis, Thesis en HeadWay. Genesis kost ten tijde van deze post 45,49. Headway kost 66,01. Helaas kocht ik ze allebei. Eerst kocht ik Genesis omdat dit nu eenmaal de meest bekende is, en veel positieve feedback krijgt. Helaas is het best lastig om te gebruiken, en uiteindelijk liep ik stuk op de gebruiksonvriendelijkheid.

Headway bevalt me wel uitstekend, want dat lijkt enorm op de Blogger Template Designer. Het werkt met 'drag and drop' en je hoeft dus nauwelijks met moeilijke codes te werken.

Maar er zijn heel veel gratis themes te verkrijgen, dus dit hoeft geen geld te kosten.

Plugins: meestal gratis

Een plugin is een stukje software waarmee je extra mogelijkheden kunt toevoegen. Zo heb ik bijvoorbeeld een SEO plug in geïnstalleerd, waardoor ik heel makkelijk mijn blogs kan optimaliseren voor zoekmachines.

Helaas kunnen plugins ook voor allerlei vervelende problemen zorgen, dus wees er wel voorzichtig mee.

De meeste plugins zijn gratis, maar de bekende plugin CommentLuv kost bijvoorbeeld wel geld.

Wat kost WordPress: totaal kosten WordPress.org in 2013

Bij KeurigOnline ben je voor 36 euro per jaar klaar met een WordPress.org blog! Maar zij bieden ook hostingpakketten aan van 1 euro per maand, en dan ben je dus voor 12 euro klaar. Gezien de vele mogelijkheden die een WordPress.org blog biedt, zou ik het om de kosten dus niet laten!

De grootste kostenpost van wordpress.org vind ik de hoofdbrekens!

Ik heb echt moeite gehad me wordpress eigen te maken. Een belangrijke rol speelde daarbij het wordpress theme dat ik gebruikte. Als je je theme maar goed begrijpt dan heb je de strijd al half gewonnen. Doordat ik Genesis erg lastig vond, en de uitleg die ik kreeg niet snapte, had ik het gevoel dat WordPress afschuwelijk was. Maar nu ik Headway gebruik gaat het veel beter.

Al met al zou ik dus toch niet meer terug willen naar Blogger en kan WordPress.org oprecht aanraden voor iedereen die meer mogelijkheden wil.

Update Wat kost WordPress 2023

Het is tien jaar geleden dat ik bovenstaande post schreef. Wat betreft de kosten van een WordPress blog is het algemene principe hetzelfde gebleven: de software voor WordPress is gratis, maar bij een WordPress.org blog betaal je wel voor de webhosting.

Wat is er veranderd de afgelopen 10 jaar?

Maar hoewel ik in 2013 schreef dat ik niet meer terug wilde naar Blogger heb ik toch diverse blogs terug verhuisd naar Blogger! Uiteindelijk heb ik nu nog 3 blogs op wordpress.org. Ook ben ik van webhost provider gewisseld.

WordPress webhosting kosten: 492 euro per jaar

Keurigonline is prima als je een klein blog hebt, maar ik vind hun ondersteuning niet zo goed. Ze hebben kantoortijden, en in het weekend zijn ze niet bereikbaar. Dat is niet handig als je professioneel blogger bent.

Daarom heb ik mijn blog Huisvlijt verhuisd naar BigScoots, en mijn andere WordPress.org blogs naar de gratis hosting van Ezoic. Ook heb ik nog even mijn blog gehad bij SiteGround, maar dat was echt verschrikkelijk en raad ik beslist niet aan!

BigScoots vind ik veel beter.

Wat ik zo fijn vind aan BigScoots is dat ze dag en nacht bereikbaar zijn, en ook dag en nacht helpen! Wel zijn ze duidelijk duurder dan Keurigonline. Ik betaal 45 dollar per maand bij Bigscoots. Dat komt neer op zo'n 41 euro per maand, oftewel zo'n 492 euro per jaar voor webhosting van mijn Huisvlijt blog.

Welk WordPress theme kiezen?

Van de WordPress blog themes die ik in 2013 noemde is Genesis nog steeds heel populair. De andere twee zijn dat niet. Als ik nu een gratis blog theme zou adviseren dan is dat het gratis Kadence theme!

Wat kost WordPress samenvattend

Wil je een blog beginnen, maar vraag je je af: 'Wat kost WordPress?' Hieronder de WordPress.org kosten op een rijtje:

 • Domeinnaam: op bijvoorbeeld one.com koop je een domeinnaam voor de periode van een jaar voor maar 49 cent!
 • Hosting: bij Ezoic is hosting gratis.
 • Theme: Kadence is uitstekend en gratis

Kortom, je kunt een WordPress.org blog beginnen voor 49 cent per jaar! Een klein budget hoeft dus geen reden te zijn om NIET voor WordPress.org te kiezen.

wat kost wordpress

Dat het wat lastiger is om mee te werken, en een wat steilere leercurve heeft dan Blogger vind ik wel een goede reden.

Leestips

N.B. Je krijgt waarvoor je betaalt: goedkopere hosting kán gepaard gaan met een trager ladend blog, of ander vervelend gedoe. Maar dat hoeft niet persé. Zeker als je net begint kan goedkope hosting wel degelijk een optie zijn.

Wat kost WordPress jou per jaar?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Hoi Nicole,

  Ik herken wat je schrijft over WordPress. Voor mijn vrouw was het in het begin echt even schrikken toen we voor onze nieuwe site naar WordPress over gingen. Ondertussen is ze er zo te zien wel heel blij mee. Wij hebben als voordeel dat ik zelf programmeur ben, en dus ook dingen zelf kan fixen in de thema's indien nodig. Als dat niet kon had ze denk ik met het gratis thema dat we hadden gevonden niet uitgekomen... Veel kleine frustraties, dingen die niet vertaald waren enzo.

  Onbeperkt is vrijwel nooit echt onbeperkt. Het kost een hoster ten slotte ook wat om de bandbreedte in te kopen. Als een site echt hard loopt wordt dan voor hen een gigantische kostenpost. In Nederland is daar gelukkig vrij strenge wetgeving over, en kan de reclame code commissie bedrijven terugfluiten. Kijk altijd de kleine lettertjes na.

  Daarnaast is het als je een overwegend Nederlands publiek hebt sowieso aan te raden om een server in de buurt te hebben. Zelfs met lichtsnelheid duurt het in elk geval 50 milliseconden om naar de VS te komen en terug... Daar doe je niet zo veel aan.

  Groetjes,
  Sander, techiekman van Positief Besparen

  1. Achteraf inderdaad niet zo slim van me om een provider in de VS te kiezen! Nog steeds heb ik een aantal blogs daar gehost, maar die ga ik ook op termijn verhuizen.

   De leercurve van WordPress is eerst best steil, zeker na Blogger. Maar het is het inderdaad wel waard. Je vrouw boft met een kenner in huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *