Blog Zuinigaan: interview met Aaf!
Aaf van het blog Zuinigaan lees ik al jaren. Aaf heeft een blog op het blog platform Blogger, met een vrij standaard gratis Blogger theme. Hoewel de adviezen zijn dat je moet investeren in een uniek en professioneel ogend blog theme, bewijst Aaf dat je ook met een standaard theme een succesvolle blogger kan zijn. Aafs bezoekersaantallen blijven groeien!
Wat maakt het blog Zuinigaan van Aaf zo succesvol?
Ik vroeg Aaf naar haar ervaringen met haar blog Zuinigaan.
Wanneer begon je met je blog Zuinigaan?
Ik begon in augustus 2007 met bloggen. Ik blog nu ruim 12 jaar.
Waarom begon je een blog?
Ik las toen al een tijdje blogs van anderen en omdat ik net een huis had gekocht, leek bloggen mij een goede manier om mijn financiën in de gaten te houden, om mijzelf als het ware bij de les te houden. Het werd destijds een soort financieel dagboek voor mij.
Hoe kwam je op dit onderwerp? Waarom juist dit onderwerp?
Ik had als alleenstaande moeder met een parttime baan een huis gekocht. Het was een uitdaging om te zorgen dat ik niet financieel in de problemen zou komen en daarover wilde ik schrijven.
Je blogt al heel wat jaren inmiddels: hoe kom je nog steeds aan nieuwe ideeën?
Er zijn steeds opnieuw voldoende onderwerpen, die vind ik in het nieuws en ook in dingen die ik privé meemaak.
Hoeveel uur per week besteed je aan bloggen?
Dat verschilt per week. Gemiddeld toch al gauw 14 uren, denk ik.
Wat betekent bloggen voor je?
Ik vind het een leuke hobby.
Waarom koos je toen voor het Blogger platform? Overwoog je nog andere platforms?
Ik begon op Web-log, maar die hield er in 2011 mee op, toen werd ik gedwongen om over te stappen naar een ander platform. Ik heb WordPress overwogen en daar heb ik ook een account gemaakt, maar WordPress verschilde aanzienlijk van Web-log en ik kon er niet goed mee uit de voeten. Blogger was veel eenvoudiger voor mij. Dus heb ik toen gekozen voor Blogger, daar heb ik mij gaandeweg meer in verdiept en ik kan er nu goed mee overweg.
Zou je nu weer voor het Blogger platform kiezen?
Ja, ik denk het wel.
Wat vind je fijn aan het Blogger platform?
Simpel om mee te werken, en je kunt wat bijverdienen aan reclame via AdSense reclames.
Wat vind je dat beter kan?
Ik zou sommige IP adressen willen kunnen blokkeren. Dat kon wel bij Web-log, en daarmee kon ik trollen weren. Verder kon ik daar ook reacties redigeren. Sommige reacties zaten zo stikvol met spel- , stijl- en taalfouten dat ze moeilijk leesbaar waren. Ik haalde de (meeste) fouten er uit en publiceerde vervolgens de reactie. Dat kan bij Blogger niet. Soms kies ik er dan voor om zo’n reactie niet te plaatsen. Overigens had de gratis Web-log ook nadelen, je zat vast aan reclame die op je blog geplaatst werd. Daar had je geen inbreng in.
Wat vind je ervan dat Blogger veel kritiek krijgt als platform, en dat het toonaangevende platform WordPress.org is?
Ik heb me helemaal niet verdiept in andere platforms, ik heb geen idee. Ik vind Blogger een prima gratis platform.
Wat vind je van de gratis themes die Blogger zelf aanbiedt?
Ik vind ze wel leuk, maar ik gebruik ze alleen voor de randjes en volgens mij alleen zichtbaar op je pc en niet op je mobiel.
Je hebt wel eens hele vervelende comments op je blog gehad. Hoe ging je daarmee om?
Ik lees tegenwoordig eerst alle reacties, en keur ze vervolgens goed of niet goed. Ik plaats lang niet alles. Dat deed ik tot april dit jaar wel. Toen plaatste ik alle reacties die binnen 24 uur na publicatie van een blog. Soms verwijderde ik achteraf wel eens een nare of onzinnige reactie, maar in eerste instantie werd alles automatisch geplaatst.
Ik maak me niet heel druk om vervelende reacties. Sommige mensen vinden het nu eenmaal leuk om te jennen of te trollen, natuurlijk altijd anoniem, dat schijnt er tegenwoordig bij te horen. Ik voel me alleen niet geroepen om dergelijke mensen een podium te geven, dus dat gun ik ze niet. De reacties gaan de prullenbak in. Soms lees ik ze helemaal en twijfel ik als de teneur niet helemaal naar of vervelend is, en soms is het al bij de eerste zin duidelijk dat ik de tekst niet wil plaatsen: weg ermee!
Waar haal jij je kennis over bloggen vandaan?
Ik heb er de afgelopen jaren heel veel bijgeleerd. Soms kreeg ik ook tips van andere bloggers. Zuinigeman heeft mij bijvoorbeeld het script gegeven voor het plaatsen van links naar recente reacties in de kolom links op mijn blog. Die vind ik heel handig, omdat lezers daarmee goed kunnen navigeren naar de laatste reacties.
Optimaliseer jij je blog en/of blogposts voor zoekmachines? Zo ja hoe? (bijvoorbeeld afbeeldingen minimaliseren, alt tekst)
Nee, dat is mij wat te ingewikkeld.
Blog je puur voor de hobby, of wil je er eventueel ook wel geld mee verdienen? Ik zie in je sidebar dat je duidelijk aangeeft dat je geen advertorials plaatst bijvoorbeeld.
Dat klopt, ik heb wel vaak aanvragen gehad voor advertorials en ooit op Web-log ook wel eens een advertorial geschreven voor een bedrijf, maar dat voelde niet goed. Ik wil geen blog schrijven om mensen te bewegen iets te kopen.
Ik zie dat je Google Ads op je blog hebt. Hoe reageren je bezoekers daarop?
Sommigen zijn negatief, die adviseer ik een ad-blocker. Positieve reacties heb ik niet gehad. Ik verdien met Google Ads een zakcentje en dat vind ik wel leuk. Dus ik blijf de ads houden.
Streef je naar groei voor je blog? Zo ja, hoe probeer je die te bevorderen?
Ik streef er niet echt naar, maar het gebeurt gewoon! Januari is altijd een topmaand, in januari 2012, kort na mijn overstap bij blogger, had ik 59.398 pageviews, in 2013 waren het er 113.025, in 2014 al 125.190 en zo ging het maar door, ieder jaar meer, in januari dit jaar 191361. Bijna 200.000 in één maand!
Weet je zelf ook wat het is dat jouw blog zo populair maakt? Zijn het bepaalde onderwerpen die de bezoekers trekken?
Wat ik terugkrijg van lezers, is dat ze mijn leeslijst gebruiken om een rondje blogs lezen te doen. Onderwerpen die veel bezoekers trekken: hypotheek aflossen – doe ik niet meer. Dus dat trekt nu geen bezoekers meer.
Blogs over armoede en bijstand trekken veel bezoekers evenals onderwerpen als fraude en voedselverspilling. Ik probeer vaak wel zo veel mogelijk binnen het thema te blijven (zuinig/consuminderen), maar soms schrijf ik ook over heel andere dingen die mij opvallen of me bezig houden en gaat het helemaal niet over zuinig leven.
Waar komen je bezoekers vandaan?
Meest Nederland en België, maar ook ongeveer 4500 per maand uit de VS. Onder andere via Google.com en Google.nl en ook via andere blogs. Vooral Eenvoudig leven, Min of meer en Zuinige man.
Wat veroorzaakt de piek in januari?
Er is in de winter altijd een piek. Die begint in november en zakt in april weer wat in, met juni – september als dip. In januari heb ik altijd de meeste pageviews. Ik vermoed dat de goede voornemens in het nieuwe jaar een rol spelen, maar eerlijk gezegd heb ik geen idee.
Lees je zelf ook blogs van anderen?
Wat is je favoriet? Jazeker lees ik blogs van anderen, hoewel minder vaak dan vroeger. Mijn favorieten zijn: de blog van Lonneke Lodder, die in Asturias in Spanje woont, Min of meer van Martine en de blog van Eenvoudig leven van Teunie Luijk. Ik heb veel blogs in mijn leeslijst staan, de meesten lees ik zo nu en dan, het hangt van het onderwerp af. In mijn leeslijst kan ik het onderwerp zien. Ook jouw blogs lees ik regelmatig, maar minder vaak dan mijn 3 favorieten.
Het blog Zuinigaan technisch bekeken
Ik vind het altijd enorm leuk als blogs die technisch gezien niet voldoen aan de adviezen, toch succesvol zijn. Eenvoudig Leven van Teunie is ook zo’n blog. Laten we Zuinigaan eens onder de loep leggen.
H-tags
Op het blog Zuinigaan zijn de zogenoemde H-tags niet geoptimaliseerd. Headings zijn subkopjes en titels die zoekmachines vertellen wat belangrijk is. Het advies is om de titel van je blogpost een H1 tag te geven, en dan de subkopjes een H2 tag. Maar bij het standaard blog theme van Zuinigaan voldoen die totaal niet aan wat optimaal zou zijn. Zo hebben de titels van Zuinigaans widgets H2 tags.
Laadsnelheid
Qua snelheid scoort het blog Zuinigaan op PageSpeedInsights een 49 voor desktop en een 59 voor smartphones.
Wat kunnen we leren van het blog Zuinigaan?
Het blog Zuinigaan is een prachtig voorbeeld dat authenticiteit, en een goed verhaal uiteindelijk belangrijker zijn dan technische hoogstandjes. Mensen zijn geïnteresseerd in wat Aaf te vertellen heeft, en daar komen ze voor. Hetzelfde zie je bij blogger Valhalla die de afgelopen jaren geloof ik wel 10 verschillende blogs versleten heeft, maar die mensen telkens weer toevoegen aan hun leeslijst : ) Simpelweg omdat ze geïnteresseerd in haar zijn.
Hiermee wil ik niet zeggen dat zoekmachine blog optimalisatie en een mooie theme er niet toe doen, maar wat ik wel wil zeggen is dit: staar je er niet blind op.
Zie ook het interview met blogger Zuinigeman. en Adine van het blog Lekker Leven Met Minder en mijn analyse van consuminderen blog Spaarcentje.
Wat een geweldige interview, heb er van genoten, en ook mijn vrouw!
Ik heb echt nog nooit een blog beoordeeld op basis van op welk platform iemand blogt. En veel van mijn favo blogs zijn ook van blogger. De mijne ook trouwens. Ik blog er al bijna jaar op, zonder problemen, en nog gratis ook.
PS Ik probeerde te gaan kijken op haar blog maar google geeft een waarschuwing dat mijn verbinding niet privé is en weigert hem te tonen. Ik vermoed dat dat iets te maken heeft met de beveiliging van haar blog, dat die https-omleiding niet aan staat? Of heeft dat een andere oorzaak?
Ik zie het! Als je op de link klikt krijg je inderdaad dat bericht. Dit is een bekend probleem met Blogger blogs. Als je gewoon zuinigaan.blogspot.com intypt kun je er wel gewoon naartoe.
Pingback:Annemieks mijmeringen: Blogger blog in the picture - Bloggen en loggen