bloggen

Ken je de documentaire Bullshit Jobs? Die gaat over... bullshit jobs!

En hij leverde mij een mini zingevingscrisis op als blogger.

Bullshit Jobs

Een bullshit job is een baan die je als zinloos ervaart. En maar liefst meer dan 20% van de werkende mensen in het Westen heeft dat gevoel. De Amerikaanse antropoloog David Graeber zette het fenomeen bullshit jobs op de kaart.

Als je de documentaire kijkt zie je twee soorten bullshit jobs:

  • Werk dat je doet dat vervolgens in een la verdwijnt, en waar niets mee wordt gedaan.
  • Werk waarmee wel wat wordt gedaan, maar dat eigenlijk nergens over gaat en waarvan de wereld zeker niet beter wordt.

Deze laatste versie ervaarde Jeroen van der Most (voormalig marktonderzoeker, nu AI-kunstenaar). Hij vertelt in de documentaire hoe ze analyseerden hoe mensen kijken, en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze lánger naar bijvoorbeeld een logo kijken.

Bepaalde dingen die hij zei doen me denken aan bloggen.

Bloggen en bullshit

Ook als blogger is het belangrijk om te weten wat mensen interessant vinden, waar ze naar kijken, en waar ze op klikken.

Heat maps

Zo zijn er zogenoemde 'heat maps' waarop je kunt zien waar mensen als eerste kijken als ze op een blog belanden. En die heat maps kun je vervolgens benutten om de layout van je blog te optimaliseren zodat mensen kijken waar jij wilt. Bijvoorbeeld naar een advertentie waarmee je geld kunt verdienen.

Positionering

Een soortgelijk principe zie je met nieuwsbrieven. Alle blog goeroe's benadrukken het belang van een nieuwsbrief voor bloggers. Via een nieuwsbrief heb je inderdaad direct contact met je bezoekers, en ben je niet afhankelijk van de grillen en algoritmes van Google, Facebook, Pinterest etc. Dus zijn er ook allerlei tips en tricks om nieuwsbrieven zo op je blog te positioneren dat mensen zich gaan inschrijven. Denk maar aan de irritante 'pop-up'!

Trechterprincipe

En wat te denken van het 'trechterprincipe. Dat gaat ervan uit dat iemand op je blog komt, en dat jij de bezoeker vervolgensn als het ware via een denkbeeldige trechter naar de pagina leidt waar je hem of haar wilt hebben. Als je bijvoorbeeld graag wilt dat ze je eBook kopen, dan kun je jouw blog zo construeren dat je de bezoeker die kant op helpt. En als iemand dan inderdaad je eBook koopt heet dat conversie.

Is Bloggen bullshit?

Het riep bij mij vragen op als: 'Is bloggen dan ook bullshit?' en 'Wat dragen mijn blogs eigenlijk bij aan de maatschappij? Hoe zinvol zijn ze?' Sinds de coronacrisis is immers heel zichtbaar geworden welke beroepen echt belangrijk zijn, zoals in de zorg. De zogenoemde vitale beroepen.

Hoe vitaal is bloggen voor de maatschappij?

Een vitaal beroep zou ik bloggen niet willen noemen, maar toch kan het denk ik wel degelijk zinvol zijn. Blogs kunnen mensen troosten, informeren, inspireren, een hart onder de riem steken, een duwtje in de rug geven etc.

Zolang die dingen prioriteit blijven bij het bloggen, is bloggen denk ik geen bullshit.

Bullshit wordt het alleen als winst maken belangrijker wordt dan de inhoud van je blog.

Hoe denk jij over bloggen, en de waarde ervan voor de maatschappij?

Je kunt de documentaire Bullshit Jobs gratis kijken op de website van de VPRO.

En hier is Davids boek over Bullshit Jobs:

Vergelijkbare berichten

12 reacties

  1. Zelf zie ik bloggen als een openbaar dagboek, waarop ik een beetje creatief probeer te zijn en dat mensen soms tot nadenken aanzet. Bij dat soort zaken komt stierenstront niet in mijn gedachte. Zoiets past meer bij een baan waar je een klein deeltje bent in een groter geheel, maar je niet verteld wordt hoe dat precies zit. Aan nieuwsbrieven doe ik totaal niet. Lees er geen en val mensen er ook niet mee lastig.

  2. Soms zijn blogs puur voor de entertainment, en some zijn ze informatief of je leeft mee met de bloggers, zoals Lisanne van LisanneLeeft of Teunie van Eenvoudig Leven.
    Ik heb mijn blog puur omdat ik het leuk vind om af en toe over de Harry Potter wereld te schrijven. En als anderen het ook leuk vinden is dat mooi meegenomen. :)

  3. Bloggen vind ik bijzonder zinvol. Enerzijds om zelf informatie te publiceren waar anderen wat aan kunnen hebben. En andersom leer ik weer veel van de wijsheid die anderen op hun eigen blog publiceren, zoals jij dat doet (dus ga daar graag mee door, mocht je twijfels hebben...). Wat ik echter wel ervaar als bullshit is alle ads, popups, affiliative marketing en andere 'conversieverhogende' shizzle. Voor mij persoonlijk betekent dat meestal een conversie naar het welbekende kruisje rechtsboven...

  4. Ik zie bloggen als hobby, merk ook dat zodra een blog commercieel wordt ik er minder interesse in heb. Ik snap dat werk beloond mag worden hoor, maar het zijn niet de blogs waar ik dan nog (regelmatig) kom.

  5. Of iets zin heeft en zinvol is, is jarenlang gekoppeld aan hoeveel aanzien het gaf en hoeveel je er mee kon verdienen. Inmiddels komen mensen daarvan terug, want zingeving blijkt in hele andere dingen te zitten. Ik denk dat iets zin heeft als jij er zelf de zin van inziet, als je iets doet waarvan jij het zelf belangrijk vindt.
    Daarom zijn er mensen die bijvoorbeeld werken aan het in kaart brengen van een wandelroutenetwerk en bewegwijzeringspaaltjes schoonmaken. Op de schaal der dingen is dat geen vitaal beroep, of een beroep van levensbelang, maar degene die het doen worden er heel gelukkig van.
    En in Coronatijd is het ook wel weer pijnlijk duidelijk geworden hoe er werkelijk over vitale beroepen gedacht wordt; essentieel, een applaus waard, geweldig hoe hard de zorg heeft gewerkt en lange diensten heeft gedraaid en protocollen heeft aangepast. Maar een loonsverhoging mwah....dat weet het kabinet nog zo net niet. Maar hé, jullie mogen wel een extraatje van €1000. Ik denk dat je bij zingeving niet op het applaus van anderen moet wachten, want dan kom je bedrogen uit.

  6. Bloggen is voor mij slechts een hobby net als fotograferen want soms gebruik ik ook mijn fotografie erbij. En verdien er geen geld mee en wil dit ook helemaal niet . Het is al leuk dat men mij leest en soms ook wat hebt aan mijn eenvoudige woorden die ik dan schrijf met gedicht of met een mooie verhaal wat men ook aan zal spreken. en als ik reacties erop mag ontvangen geeft mij ook weer waardering. En daarbij vind ik het ook leuk om eens te lezen wat een ander zoal schrijft en als het mij ook zal aanspreken reageer ik ook eronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *