wordpress

Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik eindelijk door had wat het verschil was tussen wordpress.com en wordpress.org.

Het grote verschil tussen wordpress.com en wordpress.org* is dat wordpress.com gratis is, net zoals Blogger. En dat je je blog niet zelf host.

Dat is de uitleg die je meestal krijgt.

Maar wat is in vredesnaam 'zelf hosten'?!

WordPress.org en self-hosted: wat is dat?!

Als je je blog zelf host dan wil dat zeggen dat je betaalt voor een plekje op het internet waar je je posts publiceert en opslaat. Voor Bloggen en loggen doe ik dat bij Keurigonline. In technische termen: ik heb server space, oftewel ruimte op de harde schijf van hun computers gehuurd. Daarvoor betaal ik ze maandelijks een bedrag.

Je kunt het vergelijken met het kopen van een winkelpand in een winkelcentrum. Het winkelcentrum is de server. En jouw winkelpand is jouw plekje op die server. En aangezien jij het winkelpand hebt gekocht, mag je er mee doen wat je wilt. Het is helemaal van jou. Al verf je het pimpelpaars en verkoop je er olifanten. Het is jóúw plek. Soms krijg je zoveel bezoekers dat je winkelpand te klein wordt. Dan kun je ruimte bij huren.

Een wordpress.org blog is een blog dat de blogger zelf host.

WordPress.com: gratis

Als een wordpress.org blog te vergelijken is met het huren van een winkelpand in een winkelcentrum, dan zou je wordpress.com kunnen vergelijken met een tafeltje neerzetten in datzelfde winkelcentrum. En dat jij daar dan gaat zitten. Het plekje is niet officieel van jou, maar je mag er wel gratis gebruik van maken. Maar het plekje blijft van het winkelcentrum. Hetzelfde geldt voor blogs op blogger.com.

Een Blogger blog wordt gehost op de servers van Google. Een WordPress.com blog wordt gehost door het team achter WordPress: Automattic. Je hoeft dit dus niet zelf te regelen. En het kost niets.

Zelf hosten versus gratis platform gebruiken

Als je het zo op een rijtje zet, dan lijkt het duidelijk: zelf hosten is beter. Want dan ben je immers de eigenaar! En heb je dus meer controle en zeggenschap. Maar het grote voordeel van de gratis platforms wordpress.com en blogger.com is dat ze supergemakkelijk zijn. Zeker als je net begint met bloggen, kan wordpress.org moeilijk zijn.

In het algemeen wordt gezegd: Als je professioneel en serieus wilt bloggen kun je beter voor zelf hosten kiezen. Blog je vooral voor de lol, dan is een gratis platform ook prima.

Veelgestelde vragen + antwoorden!

1. Ik heb mijn eigen domeinnaam bij Blogger? Is mijn blog dan self hosted?

Nee, dat heb je niet. Je blog wordt gehost door de servers van Google.

2. Ik blog bij WordPress.com! Ik heb dus een self hosted blog. Toch?

Nee, dus. WordPress.com en WordPress.org zijn twee heel verschillende dingen. Dat de namen zo op elkaar lijken is erg verwarrend.

* Je kunt wordpress.org gratis downloaden, maar je moet betalen voor de ruimte die je huurt op een server.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Goed en duidelijk verhaal, ik zat ook te worstelen met de keuze tussen die twee. Uiteindelijk zag ik een blog die gemaakt was met Blogger, dát gaf de doorslag.
    Fijn dat je dat hier goed hebt verwoord.

    Volkert

  2. Ik vond en vind dat ook steeds erg verwarrend. Ik heb al enige tijd een gratis blog bij wordpress.com en een eigen domeinnaam met hosting. De provider had mij nl verteld dat ik gebruik kon maken van wordpress. Wat is ook deed of probeerde, er gebeurde gewoon niks. Ik kon alleen mijn domeinnaam doorlinken naar WordPress. Je snapt; na een jaar heb ik de hosting maar opgezegd en nu heb ik alleen mijn doorgelinkte domeinnaam nog. Opgelost. (en tóch zit het me nog niet helemaal lekker, maar ja...).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *