bloggen: waarom zou je?Lang voordat er zogenoemde influencers waren, had je bloggers. Mensen die online een dagboek oftewel weblog bijhielden. Bloggen heet dat. Sinds die eerste blogs, heeft bloggen een grote ontwikkeling doorgemaakt. Bloggen anno 2019 is veel meer dan een online dagboek bijhouden, hoewel dat ook nog steeds een populaire vorm van bloggen is. Maar daarnaast heeft bloggen ook veel andere toepassingen gekregen. Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van bloggen

Bloggen: waarom zou je?

Hieronder een overzicht van de vele redenen om te kiezen voor een blog beginnen!

 1. Bloggen is leuk.
 2. Bloggen verrijkt je leven.
 3. Een blog maken helpt om je hart te luchten.
 4. Bloggen is een gratis hobby, want je kunt prima gratis bloggen!
 5. Bloggen helpt om je gedachten te ordenen en op een rijtje te zetten.
 6. Als je reislustig bent, en bijvoorbeeld een jaar lang gaat rondreizen wat tegenwoordig erg in de mode is, is een blog een makkelijke manier om het thuisfront op de hoogte te houden van je belevenissen. Je kunt iedereen telkens een groepsmail sturen, maar een blog is leuker. Dat biedt namelijk meer mogelijkheden voor een mooie layout en foto's. Bovendien kunnen mensen dan zelf kiezen wanneer ze je blog bezoeken om te zien hoe het met je gaat.
 7. Je kunt bloggen om je bedrijf te promoten. Stel je hebt een bedrijfswebsite, maar je wilt dat potentiële klanten de 'mens' achter het bedrijf leren kennen. Dat kun je dan prima doen met behulp van een blog. Met een blog kun je mensen een kijkje achter de schermen van je bedrijf geven, zonder dat je bedrijfswebsite minder professioneel oogt.
 8. Stel je hebt een boek in je. En dat heeft menigeen. Om te kijken hoe je schrijfsels vallen bij het publiek kun je ze op je blog zetten en zo feedback krijgen van je potentiële lezers.
 9. Je kunt ook gaan bloggen omdat je een manier zoekt om geld te verdienen vanuit huis. Hoewel er nog wel eens over gemopperd wordt dat de nieuwe generatie bloggers alleen maar is gaan bloggen omdat ze geld willen verdienen, is deze motivatie best begrijpelijk. Want je kunt inderdaad geld verdienen met bloggen.
 10. Je hebt een boodschap voor de mensheid.
 11. Je wilt andere mensen helpen en je kunt ze bereiken met je blog.
 12. Bloggen is een supergoedkope hobby. Sterker nog, je kunt prima gratis bloggen.
 13. Je hebt een product dat je graag aan andere mensen wilt verkopen.
 14. Je begint met bloggen omdat je zo enthousiast bent over je hobby dat je vrienden en kennissen geen zin meer hebben om steeds naar je te luisteren. Een blog is geduldig. Daar kun je heerlijk urenlang vertellen over wat er toch zo leuk is aan je hobby. Om die reden begon ik een blog over hardlopen en over bloggen.
 15. Je hebt maar weinig nodig om te bloggen: een computer en internet en bloggen maar!
 16. Je blogt omdat je verdriet hebt, en bloggen een uitlaatklep voor je is.
 17. Je blogt omdat je ziek bent en je blog een plek is om je hart te luchten en je bovendien hartelijke reacties krijgt van mensen die je een hart onder de riem willen steken.
 18. Het is een manier om contact te hebben met andere mensen.
 19. Je wilt met behulp van je blog ervaringen uit te wisselen met anderen.
 20. Je wilt feedback op bepaalde dingen in je leven, maar je wilt dat niet aan mensen in je omgeving vragen. Dan kun je kiezen voor anoniem bloggen, en op die manier horen wat anderen ergens van vinden.
 21. Met je blog wil je een kant van jezelf laten zien die anders niet zichtbaar zou zijn.
 22. Je blogt om je schrijfvaardigheden te verbeteren. Schrijven is als een spier: hoe vaker je hem gebruikt hoe groter je schrijfvaardigheid wordt.
 23. Bloggen helpt je om andere mensen dingen te leren. Bijvoorbeeld om zuiniger te leven.
 24. Je bent dol op make-up en wilt je ervaringen met de producten met anderen delen.
 25. Bloggen is heel persoonlijk en biedt veel ruimte om je eigen pad te volgen. Er zijn geen vaste patronen die je móét volgen om succesvol te zijn. Dat vertelt Darren Rowse van ProBlogger heel mooi in onderstaand filmpje,
 26. Je kunt geld verdienen met bloggen bijvoorbeeld met affiliate marketing met bijvoorbeeld LinkPizza. Ik ben bijvoorbeeld een bol affiliate.

Er zijn geen universele regels voor succesvol bloggen : )

Een goed voorbeeld van niet voldoen aan de 'regels' vind ik Teunie Luijk en Valhalla. Teunie van Eenvoudig Leven heeft een Blogspot blog en biedt geen mogelijkheid aan haar bezoekers om te reageren. En Valhalla begint om de haverklap een nieuw blog op een ander adres. Allebei zijn ze toch succesvol!

Wat is het verschil tussen een blog en een website?

Ah, ik ben blij dat je het vraagt want er is een wereld van verschil tussen een blog en een website. Een blog is veel dynamischer: er komt voortdurend nieuwe inhoud bij. Een website is daarentegen veel statistischer. Websites lijken vaak wat meer op een visitekaartje: je vindt er allerlei informatie, en die informatie verandert eigenlijk niet. Ook biedt een website minder mogelijkheden tot interactie. Een goede website heeft een contactpagina maar er is geen interactie op de site zelf. Op blogs wel! Daar spelen reacties oftewel comments een belangrijke rol. Het is één van de dingen die blogs zo leuk maken: je vindt er informatie én je vindt er reacties van mensen op die informatie.

Zie ook Blogger betekenis!

Een blog beginnen: doe het gewoon!

Misschien ben je wel iemand die al lange tijd speelt met de gedachte om een blog te beginnen. Misschien is één van de 18 bovenstaande redenen wel op jou van toepassing. Laat je dan niet weerhouden en begin gewoon een blog. Ga vandaag nog naar blogger.com en maak je blog. Want dat is het fijne aan een blog beginnen: het is niet moeilijk. Het hoeft je niet eens geld te kosten. Je kunt prima beginnen met een gratis blogspot blog om te kijken of dat bloggen iets voor je is. Naarmate je blog groeit kun je dan kiezen voor een eigen domeinnaam. Zeker in het begin zou ik het accent leggen op het schrijven van blogposts, en minder op de technische kant van een blog. Sterker nog, sommige beginnende blogger haken daardoor zelfs af. Ze voelen zich geïntimideerd door de technische aspecten van een blog, en stoppen daardoor. Daarom adviseer ik in eerste instantie altijd het Blogger platform: dat is supermakkelijk om een blog mee te beginnen. Je hebt in 5 minuten een prima blog. En laat je niet weerhouden door negatieve verhalen over Blogger. Blogger is namelijk van Google, en we weten allemaal hoe machtig Google is. Wel is het zo dat WordPress.org bepaalde dingen biedt die Blogger niet of in mindere mate heeft. Maar nogmaals: in eerste instantie gaat het erom om blogposts te schrijven en jezelfs als blogger te ontwikkelen.

N.B.

Als je een blog wilt beginnen doe het dan gewoon, maar doe het niet op een platform als Facebook! Niet alleen oogt dat minder aantrekkelijk, maar je maakt je zelf veel te afhankelijk van de nukken en grillen van Facebook.

Zie ook mijn post over een blog maken.

Wat zijn de nadelen van bloggen?

Ik heb een heleboel redenen genoemd om een blog te beginnen. Zijn er ook redenen om het NIET te doen? Tsja, een belangrijke reden om geen blog te beginnen kan zijn omdat je eigenlijk helemaal niet van schrijven houdt. In zo'n geval kan een blog een vervelend blok aan je been zijn. Een andere reden kan zijn dat een blog kwetsbaar kan maken, zeker als je over persoonlijke dingen schrijft. Het is goed je hiervan bewust te zijn, en rekening mee te houden. En last but not least kan bloggen enorm veel tijd in beslag nemen. Zeker als je de smaak te pakken krijgt, kan bloggen een zogenoemde 'time suck' worden. Het is belangrijk dit op tijd te herkennen, en je blogtijd indien nodig aan banden te leggen.

Geld verdienen met bloggen

Geld verdienen met bloggen is belangrijke reden voor veel mensen om een blog te beginnen. Maar als dat je enige motivatie is, dan kan het soms wel lastig zijn. Omdat bloggen veel inzet en enthousiasme vraagt is het toch ook wel handig als je plezier hebt in het bloggen. Dat maakt het makkelijker. De meest simpele manieren om geld te verdienen met een blog zijn met behulp van affiliate programma's en gesponsorde posts. Je kunt een blog op nog veel meer manieren ten gelde maken, maar dat is een andere blogpost.

Lees meer over geld verdienen met bloggen.

Bloggen: een korte geschiedenis

Weet je wat officieel het allereerste blog was? Dat is links.net van ene Justin Hall. Alleen heet het toen een 'persoonlijke homepage'. Dat was in 1994. De term weblog werd voor het eerst officieel gebruikt in 1997. In 1999 maakte programmeur Peter Merxholz er 'blog' van. Rond 2005 werden blogs echt bekend bij het grote publiek. Het eerste Nederlandse blog is volgens Wikipedia Daily Wacko uit 1997.

De evolutie van de blogger

Hieronder een handige infographic van Flowtown, met daarin een overzicht van de evolutie van de blogger en de geschiedenis van bloggen:

The Evolution of the Blogger

From Visually.

Mijn ervaringen in 15 jaar bloggen

Zelf blog ik inmiddels 15 jaar. En in die tijd is er best veel veranderd in Blogland. Ook ik als blogger ben veranderd. Mijn eerste blogposts hadden bijvoorbeeld geen afbeeldingen. Anno 20108 zal ik niet gauw een blogpost publiceren zonder een mooie afbeelding. Want ik weet dat mensen visueel zijn ingesteld, en dat een afbeelding een krachtige magneet kan zijn om iemands aandacht te trekken voor je blogpost. Bovendien helpt een afbeelding mijn bezoekers om mijn post te delen met anderen. Daar ben ik natuurlijk graag behulpzaam in. Een andere belangrijke verandering is de opkomst van SEO, oftewel Search Engine Optimization. Er was een tijd waarin je een post kon schrijven en gewoon heel vaak een bepaald keyword kon noemen, en dan kwam je hoog in de zoekmachineresultaten. Dat het 'keyword stuffing'. Sommige mensen maakten daar misbruik van, en Google werd steeds slimmer. Het belangrijkste doel van Google is mensen de best mogelijke zoekresultaten voorschotelen. Met keyword stuffing kom je er nu dus niet meer, want dat is geen goed zoekresultaat. Goed geschreven, waardevolle en informatieve blogposts, dat is waar het omdraait in Blogland. En dan is er natuurlijk de opkomst van social media die bloggen beïnvloedde. De mate waarin een post wordt gedeeld op social media is zelfs één van de criteria van Google om een blogpost hoger of lager in de zoekmachineresultaten te zetten.

De toekomst van bloggen

Regelmatig wordt bloggen doodverklaard. Dan roepen mensen: 'Iedereen gaat nu naar Instagram. Instagram is het nieuwe blog.' Maar Instagram kan ook Facebook zijn, of vloggen. Het is waar dat er steeds nieuwe vormen komen die mogelijk mensen weghalen bij blogs. Maar tegelijkertijd denk ik dat blogs altijd zullen blijven staan. Er zullen altijd mensen zijn die graag dingen delen via een blog, en er zullen ook mensen zijn die dat graag lezen. Instagram is weliswaar mooi, maar het is ook vooral een visueel platform. Als je echt een verhaal kwijt wilt, is een blog toch handiger. Bovendien denk ik dat mensen altijd informatie zullen blijven zoeken via Google en andere zoekmachines. En als jij op je blog de antwoorden kunt geven, dan zal je blog een goede toekomst hebben.

Tot slot: bloggen waarom zou je?

In deze post las je een heleboel redenen om te gaan bloggen. Maar de belangrijkste is toch wel deze: bloggen is leuk. Het is een geweldige manier om informatie te delen, en dingen die je na aan het hart gaan. Daarnaast kun je bloggen gebruiken als een manier om geld te verdienen en andere mensen te bereiken.

Ook al wordt bloggen wel eens doodverklaard, ik denk dat er altijd ruimte blijft voor goede blogs! Dus ik zou zeggen: kun je nog bloggen, blog dan mee : )!

Leestips

Hoe schrijf je een blog?

Beginnen met bloggen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *