Hoe schrijf je een blog

Eén van de bloggers die ik graag beschouw als mijn persoonlijke blog goeroe is Darren Rowse van Problogger. Darren Rowse blogt al sinds 2005 en heeft zijn sporen dus wel verdiend in Blogland. Voor informatie over een blog maken kun je bij hem goed terecht.

Maar er is één advies dat hij geeft, waar ik niet veel mee kan. Het gaat over de vraag: Hoe schrijf je een blog. Darren antwoord is: 'Een blogpost schrijf je met behulp van een schema!'

Dat antwoord geeft mij een ongemakkelijk gevoel. Want hoewel ik in mijn dagelijks leven dol ben op ritme, structuur en regelmaat, hanteer ik als blogger veel liever de techniek:

'Zien waar het schip strandt.'

Deze post gaat over 3 verschillende antwoorden op de vraag: Hoe schrijf je een blog?

Laten we beginnen met mijn favoriete methode, die met intuïtie!

1. Hoe schrijf je een blog? De intuïtieve methode

In haar boek De Blokkade vertelt Renate Dorrestein prachtig over schrijven zonder vooropgezet plan.

'Ik behoor tot het soort schrijvers die als wandelaar hun huis verlaten zonder een kaart mee te nemen, erop vertrouwend dat ze de weg ze wel zal leiden.' Ze citeert E.L.Doctorow: 'Writing is like driving at night in the fog. You can only see as far as your headlights, but you can make the whole trip that way.' Renate vervolgt: 'Van te voren een plot verzinnen zou net zoiets zijn als de plattegrond tekenen van een stad waarin ik nog nooit voet heb gezet.'

Renate's methode spreekt mij erg aan. Je krijgt een algemeen idee, en daarmee ga je aan de slag. En al schrijvende ontpopt zich een duidelijk beeld waar het naartoe gaat. Ik kan niet van tevoren een schema maken voor een blogpost, en dat daarna invullen met tekst.

Wel kan ik áchteraf structuur aanbrengen in mijn blogposts. En dat doe ik uiteraard ook, want een blogpost moet immers wel overzichtelijk zijn en duidelijk voor de lezers. Maar ik heb liever een tekst om in te schrappen en te veranderen, dan een schema.

2. Hoe schrijf een blog? Met een schema en van te voren bedachte opzet

Voor het schrijven van een blogpost op basis van een schema haal ik Darren Rowse er weer even bij. Hij onderscheidt de volgende stappen om een blogpost te schrijven:

 1. Pick a topic
 2. Think of the reader
 3. Create a working headline
 4. Brainstorm and outline the post
 5. Take a critical look at the outline
 6. Write the introduction
 7. Expand on the main points
 8. Write the conclusion and call to action
 9. Add more depth and appeal to the post
 10. Edit and proofread the post

Als ik ze zo op een rijtje zie staan, vind ik het stuk voor stuk zinnige stappen! Sterker nog, ik heb het idee dat ik ze alsnog gebruik, alleen nádat ik mijn blogpost heb geschreven.

Darren Rowse

Voordat Darren Rowse een blogger werd, was hij onder andere dominee. In onderstaande video vertelt Darren Rowse dat er veel overeenkomsten zijn tussen een blog schrijven en een preek ; ) In deze post geeft hij geen concrete stappen voor het schrijven een blogpost, maar een meer algemene opzet: blog onderwerpen kiezen, wat hebben mensen voor probleem, wat weten ze al? Etc.

3. Hoe schrijf je een blog: met behulp van Ubersuggest

Een derde methode die je kunt gebruik om een blog te schrijven is wat ik noem De Ubersuggest methode. Ubersuggest is een gratis zoekwoorden tool. Je vult een onderwerp in, en vervolgens krijg je allemaal keyword suggesties. Die suggesties kun je gebruik als raamwerk voor je blogpost! Stel je wilt een blogpost schrijven over een blog beginnen.

Dan type je blog beginnen in bij Ubersuggest en dan krijg je bijvoorbeeld dit:

Hoe schrijf je een blog

Deze suggesties kun je gebruiken als onderwerpen, en headings bij het schrijven van een blog!

Ubersuggest is als een goedgevulde appelboom!

Ubersuggest is ook ideaal als je weinig inspiratie hebt. In zo'n geval vul je het onderwerp van je blog in bij Ubersuggest, klik je op search en voila! Allemaal inspiratie. En er staat nog bij hoe vaak mensen op een onderwerp zoeken ook. Het is net alsof je schudt aan een volle boom met appels, en ze vallen je zo maar in de schoot. Het enige wat je hoeft te doen is de appels/ideeën op te pakken : ) Answer the public vind ik hier ook fijn voor.

Conclusie

Je kunt op verschillende manieren een blogpost schrijven: intuïtief en op basis van een schema. Maar je kunt ze ook combineren. Zo heb je het beste van twee werelden. De ene methode is niet beter dan de andere. Zoals Renate Dorrestein schrijft:

'Doorgaans werkt men niet uit verkiezing volgens de ene of de andere methode, maar omdat men niet anders kan.'

Met andere woorden: doe gewoon wat het best bij je past. En de bloggers die meer intuïtief hun blogposts schrijven, kunnen de schema methode daarna gebruiken om te zorgen voor structuur : )

Zie ook mijn post over een blog maken.

Hoe schrijf jij een blog? Wat is jouw aanpak?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

 1. Sommige onderwerpen komen op een goed moment. Wéér enthousiast gemaakt om te gaan bloggen. Maar vanwege drukte heb ik een vast schema gemaakt, om toch wekelijks op een vast tijdstip, te publiceren. Daarnaast maak ik deze 'vast gepinde' post, nu iets komisch en geks 'Kwinkslagen' er aan toe te voegen.
  Dus de conclusie van Nicole, intuïtief en op basis van een schema, is een uitstekende conclusie!

 2. Soms heb ik een goede zin of ingeving. Die noteer ik dan en kan ik later uitwerken. Of niet. Vaak komen de zinnen vanzelf, al schrijvende. Die kunnen dan later gepolijst worden. Of niet. Al naar gelang mijn stemming of de aktualiteit.

  Fijne tips. Vooral van Renate.

 3. Ergens vind ik dat 1 en 2 dicht bij elkaar liggen. Waarbij ik moet opmerken dat ik zou willen schrijven als optie 2, maar dat het doorgaans gaat als Optie 1.

  Ubersuggest kende ik nog niet. Leuk om erbij te hebben en om inspiratie op te doen, maar ik vind dat niet echt een manier om een blog te schrijven. Meer om op gang te komen ofzo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *