zoek functie

Een beetje slimme blogger heeft een zoek functie op haar blog staan.

Ook wel searchbox, zoekvak of search bar genoemd.

Zoek functie op je blog

Met een zoek functie op je blog maak je het je bezoekers namelijk makkelijk om even iets op je blog op te zoeken. Het meest optimale is natuurlijk dat ze op een pagina van je blog landen waar precies staat wat ze zochten. Maar mocht dat niet het geval zijn, dan is zo'n search box 'the next best thing'.

Een  search box zorgt er voor dat een bezoeker niet meteen weer wegklikt van je blog, maar juist meerdere pagina's gaat bezoeken!

Daarnaast is het een belangrijke bron van informatie voor jou: wat willen mensen weten? Wat zoeken ze op jouw blog? Een zoek functie vertelt het je.

Hoe zet je een zoek functie op je blog?

Heb jij een zoek functie op je blog? Hieronder leg ik uit hoe je dit doet!

Zoek functie op Blogger blog

 1. Ga naar blogger.com
 2. Kies Layout of Indeling
 3. Klik op Add a gadget
 4. Kies Blog Search
 5. Klik op Save en klaar!

Zoek functie op WordPress blog

 1. Ga naar je blog dashboard
 2. Kies Weergave
 3. Kies Widgets
 4. Sleep het zoeken widget naar je actieve widgets

De zoekopdrachten die mensen op je blog intypen geven jou belangrijke informatie!

De zoekopdrachten die mensen in de zoek functie op je blog intypen bieden je namelijk een prachtig kijkje in wat ze van je blog verwachten en wat ze er graag willen lezen!

Met andere woorden: de zoekopdrachten die mensen op je blog intypen is een bron van inspiratie voor nieuwe blogposts om over te bloggen!

Blogposts waarvan je zeker weet dat er interesse voor is, want mensen zoeken op dat onderwerp. Beter wordt het toch niet?! Want bijna iedere blogger heeft wel eens momenten dat ze even geen inspiratie meer heeft. Of dat je naar een wit scherm zit te kijken, en er 'komt' gewoon helemaal niets...

In zo'n geval kun je dus altijd nog terecht bij je Google Site Search in Google Analytics.

En ik ga je nu vertellen hoe je dit activeert!

Zo activeer je Google Site Search in Google Analytics!

Ik ga er eventjes vanuit dat je Google Analytics geïnstalleerd hebt op je blog. Zo niet, ga dit dan eerst doen. Geen idee hoe dat moet? Aan het eind van deze post vind je een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je Google Analytics installeert.

Stap 1: Ga naar je Google Analytics account en login. Je vindt het op www.google.com/analytics.

Stap 2: Ga naar 'Admin'. Dat staat helemaal links onderaan. Klik daar op.

google search

Stap 3: Ga naar de derde kolom, en klik daar op View Settings:

Stap 4: Kijk rechts onderaan bij Site search tracking.

Je zult zien dat dit nu op 'Off' staat.

Stap 5: Klik op het grijze vierkantje naast OFF en het verandert in On.

Stap 6: Nu verschijnt er een vakje getiteld 'Query parameter'. Als je niet weet wat dat is, kun je daar als volgt achter komen: type een zoekopdracht in, in de search box op je blog. Kijk naar de url van het resultaat. De query parameter staat voor het zoekwoord. Stel ik type 'blog netwerken' in op Bloggen en loggen. Dan krijg ik deze url:

http://www.bloggenenloggen.nl/?s=blognetwerken&submit=Search

De query parameter is dus 's'.

Stap 7: Vink 'Strip query parameters out of URL' aan. Dan zijn de resultaten namelijk makkelijker te lezen.

 

Stap 7: Klik op Save.

Nu even wachten tot Google wat resultaten binnen, en je schat aan informatie over de interesses van je bezoekers is beschikbaar! Hier onder zie je 4 zoektermen die mensen intypen op Bloggen en loggen:

search box

Binnenkort dus een post over hoe je een blog start bij Blogger : )

Filmpje hoe je Google Analytics installeert

Een andere goede bron van ideeën voor blogposts is Answer the public.

Leestip: Geld verdienen met de Google Search box!

Heb jij een zoek functie op je blog?

Vergelijkbare berichten

26 reacties

 1. Jeetje! Ik vind dit altijd zo n heerlijke blog op de zondagochtend! Ik leer er veel van en ga ook meestal aan de slag met wat ik weer geleerd heb! Zo ook met dit. Dankjewel!

 2. Wat een super handige tip. Dit heb ik dus nog niet op mijn blog. (Er valt nog een te verbeteren) dus dit neem ik zeker mee. Bedankt voor de tip.

  Groetjes. Jeanine

 3. Ik heb wel zo een search box op de blog. Alleen vroeg ik mij altijd af hoe die andere bloggers toch kwamen op die zoekopdrachten van hun lezers. Super bedankt voor de tip. ;)

 4. Wat een goede tip! Ik heb dit direct gedaan, die search box had ik al, maar nu kan ik dus ook zien hoe hij gebruikt wordt. Ik vind GA nog steeds een lastig iets dus als je meer van dit soort tips hebt, dan hou ik mij aanbevolen! Bedankt

 5. Jammer, ik heb alleen een zoekvak. ;-)

  En die gebruik ik al jaren niet meer, ook niet bij andervrouws blogs of andere websites. Komt omdat ik al sinds een jaar of 12 de zoekbalk van Google gebruik, met als voordeel dat ik direct op de gevonden pagina verder kan zoeken. Dat zoekvak scrollt ook niet van het scherm. De laatste 3 jaar gebruik ik daar de anonieme Firefoxversie van. Punt is dat ik er veel meer mee vind. Als ik hier 'ximaar' in het zoekvak tik (om even te zien wat ik hier eerder in reacties heb geschreven), dan krijg ik 0 resultaten. Met het Google zoeken binnen dit domein krijg ik 6 resultaten. Vervolgens kan ik op dezelfde manier fotozoeken binnen dit domein doen, een optie die ik nog niet bij een standaard website zoekvak tegen ben gekomen. Kortom ik vind meer en laat helaas geen sporen achter.

  Op m'n blog kijk ik wel eens of een bepaald artikel erg vaak wordt opgevraagd. Als dat artikel verouderd is (m'n inzichten veranderen zo nu en dan), dan maak ik er een vervolgstukje op en plaats ik in het oude artikel een link daar naartoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *