Blog maken: 10 mythes doorgeprikt!
Het is inmiddels zo’n 17 jaar geleden dat ik begon met bloggen. En ik vind het nog net zo leuk als toen ik begon. Een blog maken is niet moeilijk. Op bloggen raak je niet gauw uitgekeken. Het is eigenlijk net als met kinderen: het verandert voortdurend. Net als je denkt dat je weet hoe het zit, zijn er weer nieuwe ontwikkelingen.
Maar er heersen een aantal mythes over bloggen die niet waar zijn. Hieronder 10 mythes over bloggen!
10 mythes over bloggen
1. Als je een blog begint, en je schrijft goed, dan komen de bezoekers vanzelf.
Helaas pindakaas. Hoewel inhoud zeker heel belangrijk is, kan het soms wel jaren duren voordat mensen ‘van zelf’ je blog ontdekken. Als je bezoekers wilt, moet je daar echt wat voor doen. Een blog beginnen betekent helaas niet dat bezoekers dus vanzelf komen. Hoogstens je moeder ; ) SEO speelt hier een belangrijke rol bij. Een blog maken is dus pas stap 1.
2. Je moet supergoed kunnen schrijven
Dat hoeft niet. Er zijn heel succesvolle bloggers die regelmatig hier en daar een grammaticaal steekje laten vallen, en toch heel succesvol zijn. En sommige succesvolle bloggers kletsen hele lappen tekst lang, over hoe ze keken hoe hun pas geverfde muur droogde. En tot mijn verbijstering krijgen ze dan nog honderden reacties.
Het geheim van succesvol bloggen is soms ongrijpbaar.
3. Meer bezoekers = meer geld
Hoge bezoekersaantallen betekenen niet per definitie meer inkomsten. Dat is een mythe die ik maar moeilijk los kon laten, tot ik het zelf merkte. Dan had ik door een prijsvraag bijvoorbeeld een piek in mijn bezoekersaantallen, maar mijn inkomsten met Google Adsense bereikten juist een dieptepunt! Uiteraard moet je bezoekers hebben om geld te verdienen, maar meer bezoekers betekent niet per definitie meer geld.
Sterker nog, op dit moment is de zogenoemde micro influencer in opkomst. Dat zijn bloggers, of vaker nog mensen op Instagram, die niet persé een hele grote groep volgers hebben, maar wel een hele duidelijke. De micro influencers zijn toonaangevend in hun niche, en dat maakt hem interessant voor bedrijven.
4. Bloggen is makkelijk!
Een blog maken is inderdaad makkelijk. Iedereen kan op het blog platform van Blogger een blog maken. Maar bloggen vraagt tijd, inzet en doorzettingsvermogen.
5. Je moet elke dag bloggen om succesvol te zijn
Beslist niet waar. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat elke dag bloggen te vaak is omdat je mensen dan niet de gelegenheid geeft om te reageren. Je sneeuwt als het ware je eigen blogposts onder met nieuwe blogposts. Persoonlijk vind ik 1x per week toch wel het minimum.
En verder weegt regelmaat zwaarder dan frequentie.
6. Je moet ál je posts optimaliseren w.b. SEO
Gelukkig is dit niet nodig. Je bedenkt van te voren waarop je graag gevonden wilt worden, en posts over dát onderwerp optimaliseer je. Bij overige posts is dat niet persé nodig.
7. Er zijn al veel te veel blogs
Er zijn inderdaad veel blogs, maar elke dag komen daar weer nieuwe bij die een succes worden. Het is allemaal afhankelijk van jouw unieke stem. Denk dus niet te snel: ‘Wie zit er nou nog op mij te wachten.’ Als je wat goeds te melden hebt, dan is er heus wel een publiek. Ga dus gerust een blog maken.
8. Je kunt geen geld verdienen met een Blogger blog
Absoluut niet waar! Er zijn veel succesvolle bloggers die geld verdienen met een Blogger blog. Een Blogger blog maken is een prima stap!
9. Je moet programmeerkennis hebben voor een blog maken
Dankzij blogplatforms kun je prima een blog maken zonder programmeerkennis. Zeker als je het gratis Blogger platform gebruikt kun je prima zonder. Dat wil niet zeggen dat het niet handig is als je wel een beetje html kent. Maar dat komt vanzelf als je eenmaal aan het bloggen bent.
10. Bloggen is dood. Lang leve Instagram. Of Youtube.
Om de haverklap wordt bloggen doodverklaard. Op het moment is bijvoorbeeld Instagram heel populair, en zijn er bloggers die overstappen naar vlogs. Maar persoonlijk denk ik dat blogs altijd populair zullen blijven. Zeker als je goede content hebt. Dus ik zou zeggen: ga lekker een blog maken : )
Zie ook: Wat betekent bloggen? en mijn Ezoic ervaring.
Weet jij nog andere blog mythes? Meld ze hieronder in de comments!
Inderdaad, heel gemakkelijk om te beginnen, maar nadien moet je ook echt doorzetten. Ik haal er wel héél veel voldoening uit.
Ik blog nog niet zo lang als jij(17 jaar), maar ik kan me toch al aardig vinden in je mythes, vooral dat punt over bezoekersaantallen, ik ben echt geen grote blog, toch heb ik een fijn inkomen van mijn blog! En blogsucces is echt ongrijpbaar, schrijf ik een blog met heel mijn hart, leest bijna niemand het artikel ( behalve inderdaad mijn moeder) en schrijf ik een voor mijn gevoel flutblog dan gaan de cijfers skyhigh! Het blijft elke keer verrrassen….
Dat herken ik heel erg Barbara: dat je je hart en ziel in een blogpost legt, en dat hij dan bijna niets doet! Heel apart. En een post waarvan je zelf denkt: ‘Mwah…’ doet het dan weer verrassend goed. Het blijft wonderlijk wat aanslaat en wat niet.
Ik kan me vinden in wat je schrijft.
Het bloggen wordt om het halfjaar wel een keertje dood verklaard. De grote hype is misschien wel wat gaan liggen, maar er zijn nog mensen die liever een mooie tekst schrijven dan een filmpje maken of een fotoverzameling aanleggen.
En er zijn nog mensen genoeg die liever een mooie tekst lezen dan filmpjes bekijken of fotoreeksen volgen.
Ik blijf gewoon lekker mijn blogs schrijven zoals ik altijd doe want daar ligt mijn passie! Ik merk wel dat ik meer samenwerkingen krijg via Instagram.
Ik blog nu acht jaar, met mijn schilderblog. Veel activiteit is jaren geleden naar Facebook verplaatst, waar ik contact houd met een aantal schilderbloggers van weleer. En nu zie ik ze overstappen naar Instagram. Ach, dat vind ik niet nodig.
Heerlijke mythes dit en een paar zijn er herkenbaar. Ik ben een beginner (startte eind januari) en begon na jaren twijfelen en dromen op een dag maar gewoon. Ik merkte dat ik bezoekersaantallen best belangrijk vond, maar probeer dat ook een beetje los te laten. Het moet leuk blijven, heb ik met mezelf afgesproken. Soms schrijf ik iets waar ik over twijfel, zo’n blog waar ik niet heel tevreden over ben. Toch heb ik dan ineens een hoop lezers, dus mijn lezers snappen doe ik nog niet helemaal;). Instagram en Twitter doe ik er vooral bij om mijn blog te promoten.
Bezoekersaantallen zeggen niet alles. Dwz een bezoeker teller telt iemand die een halve seconde blijft op dezelfde manier als iemand die een paar minuten echt je blog leest. SEO zorgt vaak voor dat eerste. Soms krijg ik bijzonder veel bezoekers en die lezen of bekijken nul komma nix. Ze denken wat anders te vinden, stoten hun neus en gaan direct naar het volgende zoekresultaat.
Ik vind het veel leuker als plotseling iemand een reeks berichten in een zelfde serie bekijkt. Komt toevallig op m’n site en kijkt dan rond. Maar ook die mensen reageren niet altijd.
Populariteit hangt erg van het onderwerp af. Ik blog over dingen waar ik min of meer verstand van heb en die ik zelf opvallend vind. Dat komt doorgaans niet overeen met wat bezoekers graag willen lezen of zien. Daar heb ik totaal geen problemen mee.
Wat je hier schrijft, is zeker herkenbaar. Dat ongrijpbare van succes fascineert mij wel. Mijn indruk is dat het eveneens uitmaakt of je regelmatig bij andere bloggers reageert. Het wordt dan een kwestie van over en weer gunnen, zo lijkt het. En als een influencer je blog oppikt en vermeldt, kan het hard gaan.
Heel herkenbaar dat je soms ontzettend je best hebt gedaan voor een blogpost door mooie foto’s en veel speurwerk op internet en dat dan zo’n blogpost maar zeer matige reacties krijgt. En dan heb je zo’n dag dat je denkt ‘het moet zo maar voor vandaag’ en zo’n post wordt hartstikke gewaardeerd. Ongrijpbaar!
Ik heb niet de intentie om geld te verdienen met mijn blog, mijn blog is mijn visie op bloggen, en daar zit geld verdienen niet bij. Ik heb een aantal aanbiedingen gehad, maar daarmee verlies ik een gedeelte van de bloggers die er wel toe doen en wat veel belangrijker is, is een gedeelte van mijn vrijheid. Daarmee vervallen meteen een aantal punten in je betoog.
Ik ben net begonnen met bloggen; ik heb er enorm lang over gedaan een goed onderwerp te vinden. Mijn eerdere pogingen tot het maken van een blog zijn daardoor al snel doodgebloed, maar mijn nieuwste is wat mij betreft een blijvertje. Een groot aandachtspunt is voor mij inderdaad de regelmaat; dat herken ik heel erg in wat je schrijft.
Bezoekers heb ik nog maar weinig, maar dat komt ook doordat het denk ik geen breedgedragen onderwerp is (boeddhisme) dus dat heeft tijd nodig. Maar die heb ik, dus ik ga rustig door.