gratis bloggen

Gratis bloggen! Ik houd ervan, maar ik houd dan ook van veel dingen die gratis zijn. Als iets gratis is, dan haalt dat de druk van de ketel. Als je net begint met bloggen en je weet nog niet zo goed hoe het allemaal zal gaan, dan is het fijn als je gratis kunt bloggen. Mocht het dan uiteindelijk niets voor je zijn, dan is er geen man overboord. Gratis bloggen is een prima manier om Blogland te verkennen. Een blog maken is zo lekker laagdrempelig.

Gratis bloggen = slechte kwaliteit?

Tegelijkertijd is er soms het idee dat als iets gratis is, de kwaliteit dan zeker ook niet zoveel voorstelt. Maar dat is grote onzin. Je kunt prima gratis bloggen en een hartstikke goed blog hebben. Neem nou Teunie Luijk van het populaire blog Eenvoudig Leven. Zij blogt gratis op het blog platform van Blogger en heeft niet eens een eigen domeinnaam. Ze blogt gewoon op het gratis blogspot adres: eenvoudigleven.blogspot.com. En toch kun je zien dat ze advertenties kan plaatsen en daarmee geld verdient. Met gratis bloggen dus. Zie ook mijn post Bloggen betekenis.

Laten we de voor- en nadelen van gratis bloggen eens op een rijtje te zetten. En ook eens kijken naar een vraag die veel bloggers hebben: kun je gratis bloggen en toch geld verdienen met je blog? Spoiler alert: ja, dat kan.

Gratis bloggen: de voordelen

  • Je hoeft niet te investeren, want het is gratis. Het is dus een hele goedkope hobby.
  • Je kunt in een paar stappen een blog beginnen, en rustig ontdekken of het iets voor je is.
  • Het is een prima manier om Blogland te verkennen en je schrijftalent te ontwikkelen.
  • Ook met een gratis blog kun je geld verdienen.

Gratis bloggen: de nadelen

  • Een gratis blog heeft meestal niet zo'n mooie domeinnaam. Een blogger blog heeft bijvoorbeeld een adres dat eindigt op blogspot.com. Veel mensen vinden dat toch een beetje amateuristisch, en denken dat het om een blogger gaat die niet zo professioneel is of het een beetje voor de hobby doet. Dat is een vooroordeel, en vaak onterecht, maar het is er wel.
  • Als je geen cent uitgeeft aan je blog mis je bepaalde leuke dingen die je blog mooier en beter kunnen maken. Denk aan een mooie blog theme, of bepaalde plugins die je blog kunnen verbeteren.

Een gratis blog maken: hoe doe je dat?

Stel nou dat je denkt: 'Jaaaa, ik wil gratis een blog beginnen! Ik doe het!' Hoe pak je dat dan aan? Er zijn verschillende platforms waar je gratis een blog kunt beginnen, maar de twee meest bekende gratis blog platforms zijn toch wel:

Blogger.comBlogger.com (ook bekend als Blogspot) en WordPress.com

En van die twee raak ik Blogger aan. WordPress.com is ingewikkelder, en ook irritanter vind ik. Bij wordpress.com kun je bovendien geen Google Adsense plaatsen.Bij WordPress.com kun je extra opties inkopen, maar als je daar eenmaal aan begint kun je beter overstappen naar wordpress.org! Dan ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Wanneer is een gratis blog niet handig?

Er zijn gevallen waarbij je beter kunt kiezen om meteen geld neer te tellen voor je blog. Bijvoorbeeld als je een blog begint omdat je er je werk van wilt maken. In dat geval zou ik op z'n minst meteen investeren in een goede domeinnaam, zodat je een mooi adres hebt. Dat hoeft nog steeds niet duur te zijn. Vaak ben je met een tientje per jaar klaar, en heeft je blog daarmee een mooi .nl of .com adres.

Samenvattend

Er is niets mis met gratis bloggen! Zeker als je blogt omdat je graag iets kwijt wilt, of iets wilt delen met anderen is een blog een prachtige manier om dat mee te doen. Stel je maakt bijvoorbeeld prachtige seizoenstafels, en je wilt die graag delen met anderen. Dan kan dat heel goed met een blog. Of je maakt een lange reis, en wilt het thuisfront op de hoogte houden van je avonturen. Ook daarvoor leent een blog zich fantastisch. En het hoeft dus niets te kosten.

Wil je het meteen professioneel aanpakken, maar niet veel geld uitgeven? Kies dan voor een gratis blog bij Blogger en koop daarbij je eigen domeinnaam. Laat vervolgens je blogspot adres doorverwijzen naar je eigen domeinnaam. Zo kun je gratis bloggen, zonder dat iemand het ziet : )

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *