terug naar classic editor

Met de komst van WordPress 5 krijg je als WordPress blogger automatisch te maken met de Gutenberg editor. Deze editor kenmerkt zich door het gebruik van blokken. Het idee is dat dit enorm handig is. Maar wat als je de vorige, classic editor heel fijn vond?

En je niet kunt wennen aan de Gutenberg editor?

Dat je stiekem zelfs een hekel hebt aan die stomme Gutenberg editor en terugverlangt naar de vorige editor? Dan ben je bij Bloggen en loggen op de goede plek, want hieronder leg ik uit hoe je terug kunt naar de vorige editor.

Weg met de Gutenberg editor: zo ga je terug naar de vorige klassieke editor

  1. Ga naar je WordPress dashboard.
  2. Klik links op de optie Pluginsterug naar klassieke WordPress editor
  3. Nu ga je een plugin installeren die korte metten maakt met Gutenberg en je de vorige, klassieke editor teruggeeft. Je hebt verschillende opties. Je kunt kiezen voor de Classic editor of voor Disable Gutenberg. Classic editor wordt het meest gebruikt. Beide plugins geven je je oude, vertrouwde editor terug. Nog fijner vind ik nu de Falcon plugin, want die geeft je ook de classic widgets terug! Daarom gebruik ik tegenwoordig de Falcon plugin.

Tot slot: over de Gutenberg editor en de classic editor

Tsja, ik zou graag beweren dat ik al helemaal gewend ben aan de Gutenberg editor, en dat ik hem fantastisch vind. Maar de waarheid is dat ik hem weliswaar even heb geprobeerd, omdat ik dat belangrijk vond, maar toen ik echt aan het werk wilde ben ik teruggegaan naar de classic editor. Want die vind ik veel prettiger werken. Ik geloof best dat de Gutenberg editor handige nieuwe dingen biedt, maar ik heb die niet nodig. De classic editor werkt voor mij uitstekend, en ik heb nu geen zin én geen tijd om te leren hoe de Gutenberg editor werkt. Op dit moment wegen de mogelijke voordelen van de Gutenberg editor niet op tegen de tijd die hij me kost om ermee vertrouwd te raken. De kosten wegen niet op tegen de baten.

Dus lange leve plugins  : )

Wat vind jij van de nieuwe Gutenberg editor? Gebruik je hem? En ben je tevreden?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Ik schuif het ook steeds voor me uit vanwege dezelfde reden als die van jou. Wel fijn te weten dat als ik t.z.t. overga op wordpress 5.0 en het bevalt niet dat ik altijd terug kan naar de oude vertrouwde versie.

  2. Een halfjaar geleden heb ik me laten verleiden om over te stappen op Gutenberg (die ze in WordPress.com nu blockeditor noemen). Bepaalde dingen lukte me niet en de 'extra' dingen vielen me niet op. Het was toen nog uitzoeken hoe je zoiets kan terugdraaien. Daarvoor moet je bij WordPress.com rechtsboven de 'scherminstelling' tab gebruiken als je in de berichteneditor werkt. Je kan dan het vakje van Gutenberg/Block editor uitvinken.
    Eigenlijk heb ik voldoende aan een html-editor. De rest vind ik lastiger en geven opties als tabellen en sprongen binnen een pagina en style-instructies niet als mogelijkheid. Die werken wel goed in de html-editor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *