Hoe is de lichtval op jouw computerscherm?
Als fulltime blogger zit ik hele dagen achter mijn computerscherm.
En het spijt mij te moeten zeggen dat mijn werkplek wat betreft lichtval niet ideaal is.
Mijn bureautje met daarop mijn computer staat namelijk tegen een raam.
Voor dat raam hangt weliswaar een stoffen gordijn, maar als de zon fel schijnt dan kan ik regelmatig mijn computerscherm niet goed meer zien. Als het me te gortig wordt, zet ik dan wel eens een oude schoolposter van Jezus voor mijn raam.
Dat helpt.
Maar ik zou natuurlijk ook voor een paar goede verduisterende gordijnen kunnen kiezen.
Zoals Hein!
Hein is heel enthousiast over verduisterende plissegordijnen, en schreef onderstaande post voor Bloggen en loggen.
Deze verduisterende plissegordijnen moet jij hebben tijdens de zomer
Raamdecoratie koop je niet iedere dag. Gordijnen kiezen doe je met beleid. We helpen graag met het maken van een keuze: verduisterende plissegordijnen. Zo, nu kun je verder met andere zaken in je drukke schema!
Wil je weten waarom verduisterende plissegordijnen de beste oplossing zijn in jouw woning? Vooruit dan, we leggen in het kort uit waarom dit ook dé raamdecoratie voor jou is.
De zon blijft buiten vandaag
Zonlicht is heerlijk om van te genieten in de buitenlucht maar binnen zorgt het vooral voor klamme hitte. Houd de zon buiten en sluit de verduisterende plissegordijnen in huis. Hier hoef je niet voor thuis te blijven want een elektrisch systeem gekoppeld aan een lichtsensor doet het werk voor je. Fabrikant Somfy levert dit soort technologie al jarenlang aan bedrijven en organisaties, nu kunnen consumenten ook profiteren van slimme oplossingen in huis. Bekijk Somfy voor de mogelijkheden die elektrische raamdecoratie te bieden heeft. Zo kun je via de TaHoma Switch ook de thermostaat regelen of koppel via de app een slimme knop die de airco automatisch inschakelt op basis van temperatuur. Laat de gordijnen openen als het felle zonlicht is verdwenen zodat jij binnen niet in het duister tast. De mogelijkheden zijn onbegrensd.
Waarom kiezen voor verduisterend?
Er is natuurlijk licht en kunstlicht. Toen de oermensen ontdekten dat vuur een bron van licht was veranderde de wereld. Kaarsen en later gloeilampen deden hetzelfde. Verduisterende materialen laten je zelf bepalen wanneer je natuurlijk licht wilt buitensluiten. Zo slaap je beter in de nacht en kun je overdag een voetbalwedstrijd kijken zonder spiegeling op het beeldscherm van je televisie.
Waarom kiezen voor plissegordijnen?
Door rolgordijnen te kruisen met vouwgordijnen is het plissegordijn ontstaan. Dit is in het kort een type raamdecoratie dat strak en tegelijkertijd decoratief is. Je kunt dit gordijn niet alleen aan de onderzijde naar boven schuiven maar ook van boven naar beneden voor meer controle op het licht. De dubbele laag met honingraat motief is niet alleen mooi om te zien, het vormt een brug tussen buiten en binnen wat gunstig is voor de isolatie in huis. De ruimte warmt minder snel op in de zomer en koelt niet zo snel af in de winter.
Waarom kiezen voor verduisterende plissegordijnen?
De stukjes vallen netjes in elkaar want nu komen we eindelijk op de verduisterende plissegordijnen. Je hebt met deze combinatie meer controle over licht van buiten en privacy binnen in huis. De ruimte is beter geïsoleerd en verduisterende plissegordijnen zien er zeer luxueus uit. Met name een elektrisch systeem heeft een lange levensduur omdat het systeem voorkomt dat het mechanisme geforceerd wordt. Je ziet het, de keuze voor de beste raamdecoratie is eigenlijk heel eenvoudig. Als jullie het eens kunnen worden over de kleur…
Verduisterend betekent niet altijd donker
Een verduisterend materiaal kan zwart zijn maar ook wit of een andere tint. Het materiaal heeft verduisterende eigenschappen ongeacht de kleur. Als je kiest voor een lichte tint dan weerkaatst lamplicht van het oppervlak waardoor je ook zonder zonlicht eenvoudig de ruimte een licht en open karakter kunt geven. Zorg er wel voor dat je voor verduisterende plissegordijnen op maat kiest. Anders kun je alsnog lichtinval zien aan de randen. Je kunt direct zelf meten of kijk op de website van Poweredblinds voor meer informatie hoe je dit zelf kunt doen.
Nawoord
Dankjewel Hein. Wat mij vooral aanspreekt als blogger is dat je plisségordijnen zowel naar boven als naar beneden kunt doen. Dat biedt veel mogelijkheden. Zeker voor het zonlicht probleem bij mijn computerscherm.
Volgens Wonen & Co. is de beste positie voor je bureau overigens dwars van het raam! Ze zeggen:
‘Zo valt het daglicht vanaf de zijkant naar binnen op je werkplek. Op deze manier vang je dus wel licht op je bureau, maar zonder dat het hinderlijk is voor je beeldscherm en je ogen. Ook geeft het de minste schaduwwerking.’
Op 1 jaar na heb ik sinds 1985 altijd een portable/laptop/notebook gehad. Ding kan vrij eenvoudig naar een plek waar ik geen last van zonlicht heb. Werk ook al jaren zonder bureau. Gebruik ‘m thuis vooral op m’n verstelbare bed of een hoge seniorenfauteuil. Op m’n werk zat ik op een eenvoudige vergaderstoel en niet zo’rotding dat kan draaien en rollen. Heb ook nooit last gehad van RSI of dergelijke. Ik zag en zie nog altijd een computer als een rekenmachine waarop je kan internetten en TV-kijken en niet als een groot vast scherm waar ik alles naartoe moet halen.
Als het om zonlicht gaat, dan overweeg ik wel een soort licht rolgordijn aan de buitenkant, zodat de warmte buiten blijft en het zonlicht weerkaatst. Heb nu ‘gewone’ gordijnen en die helpen ook, maar warmte komt toch meer in je huis. Ze zijn meestal ’s nachts open en overdag bij teveel zonlicht dicht. Die gordijnen heb ik ooit gekocht om geluid te absorberen. Kan niet goed tegen een ruimte waar geluid weerkaatst.