De meeste bloggers vinden het fijn als hun posts gelezen worden. Ik ben er ook zo eentje.

Bloggen is als een potje tennis

Wat dat betreft vind ik bloggen net zoiets als een partijtje tennis:

Als niemand de bal terug slaat, voelt het zo zinloos.

Maar wat maakt dat iemand je blog wil lezen? Waarom komen mensen terug, of zoeken ze je op?

Hier onder schrijf ik mijn persoonlijke redenen om een blog te lezen op. En daarna mijn persoonlijke redenen om een blog niet te lezen.

bloggen

Mijn 14 redenen om een blog te lezen

 1. Ik ben benieuwd wat je ergens van vind. Ik heb bijvoorbeeld reviews van je gelezen en die vond ik interessant en genuanceerd. Dan vind ik het leuk om te lezen wat je bijvoorbeeld van een film, boek of paar hardloopschoenen vind.
 2. Ik heb het gevoel dat ik weet wie je ongeveer bent, en daarom interesseert het mij hoe het met je is.
 3. De blog onderwerpen waar je over schrijft. Als je een blog hebt over de ontwikkeling van je kanariepietje dan lees ik je blog niet. Simpelweg omdat ik niets met dat onderwerp heb.
 4. Je blog ziet er prettig en uitnodigend uit. Je hebt een mooie layout met een aansprekende header.
 5. Je maakt gebruik van alinea's en tussenkopjes.
 6. Je biedt informatie waar ik wat aan heb. Zoals een review over een product of een tip voor leuke Netflix series.
 7. Je bezoekt mijn blog als ik bij jou reageer. Dan geeft me een prettig gevoel van wederkerigheid. Zoals ik al zei: net als bij een potje tennis, is het fijn als de ander de bal terug slaat : )
 8. Je deelt ervaringen. Bijvoorbeeld over je financiën, of je kinderen waarvan anderen ook weer kunnen leren.
 9. Je bent sympathiek.
 10. Je reageert op comments.
 11. Je hebt een 'eigen stem'. Dus niet van dat popie jopie gedoe, maar een echt Mensch.
 12. Een andere blogger schrijft over je, en ik word nieuwsgierig.
 13. Je durft je nek uit te steken, en hebt een duidelijke mening die je op genuanceerde en vriendelijke wijze verkondigt.
 14. Je hebt een bijzondere levensstijl en durft je eigen weg te gaan. Zoals Valhalla die met man en kinderen vertrok naar Noorwegen voor een nieuw en eenvoudiger bestaan.

bloggen en loggen

Mijn 12 redenen om een blog niet te lezen

 1. Pop-ups! Vreselijk. Ik kom net bij je blog kijken of je vraagt me al of ik een verbintenis met je wil aangaan.
 2. Brieven aan je kind. Ik vind brieven aan kinderen hemelschreiend saai. Ze zijn in de regel suikerzoet, en staan vol woorden van liefde en hoe geweldig je je kind vindt. Dat is fijn voor jou en je kind, maar ik hoef dat niet maandelijks te lezen in de vorm van zo'n brief.
 3. Brieven aan mensen die jou of je kind in jouw ogen slecht hebben behandeld.
 4. Een eindeloze reeks van foto's van je kind. Zoals Daphne Deckers ooit zei: 'Het is met scheten en kinderen hetzelfde: ze zijn alleen oké als ze van jezelf zijn.'
 5. Plogs met foto's van je week. Tenzij je koningin Maxima bent vind ik het helemaal niet zo interessant hoe je week was. Wat is de meerwaarde?
 6. Te veel winacties en reviews. Als je meer dan vijf keer per week winacties en product reviews plaatst haak ik af. Waar is de persoonlijke noot? Als ik winacties wil zien ga ik wel naar startpagina met winacties.
 7. Als er muziek begint te spelen als ik me op je blog waag.
 8. Onduidelijke layout. Als ik niet makkelijk kan vinden waar je nieuwste post staat, laat dan maar zitten.
 9. Odes aan hoe lief je partner toch wel niet is, en hoe hij de liefde van je leven is.
 10. Posts waarin je vertelt wat je die dag hebt gegeten. Wat is de meerwaarde?
 11. Vlogs op een blog. Als ik filmpjes wil kijken ga ik wel naar youtube.
 12. Geen data bij je posts. Ik weet graag dat ik actuele informatie lees. Als er geen datum bij je posts staat, kan ik dat niet zien. 'Laat maar,' denk ik dan.

Conclusie

Dit is een heel persoonlijke post, waaruit mijn persoonlijke voorkeuren spreken. Mijn oudste dochter is bijvoorbeeld dol op posts waarin mensen met foto's laten zien hoe hun week was. Zelfs als ze niet de koningin zijn.  Wat voor mij geldt, hoeft dus voor jou niet van toepassing te zijn.

Addendum

In deze post stond een voorbeeld met link naar een blog waarbij ik afhaakte omdat ik destijds vond dat er teveel winacties op stonden. Tot mijn verrassing reageerde de blogster met een persoonlijke aanval en werd ik uit een Facebookgroep voor mamabloggers geknikkerd.

Omdat ik het sop de kool niet waard vind, heb ik de betreffende zin verwijderd.

Met vijf opgroeiende kinderen heb ik genoeg kinderachtig gedoe in mijn leven.

Daarom ben ik benieuwd naar jouw redenen om een blog wel of niet te lezen. Vertel het in de comments!

Vergelijkbare berichten

60 reacties

 1. Jammer dat je me niet meer bezoekt en dat ook zo nameshamed om een reden die niet helemaal waar is. Je volgt me nu al een jaar niet meer nadat ik je een mail heb gestuurd omdat je het idee van een ander hebt overgenomen zonder dat te vermelden. Daar naastkerk je alleen naar de blog die bovenaan staat en ja ik zette de winactie vast. Dus leek het alsof het alleen maar winacties waren. Wat zo vlak voor sinterklaas voor 50% ook zo was omdat ik niet alles zelf wil hebben voor de kinderen om te voorkomen dat ze verwend raken. Normaliter is dat 1 keer per week en in uitzonderingen een tweede keer. Misschien als je ook echt in mijn blog geïnteresseerd bent en niet twee keer per week op vaste dagen een rondje maakt om reacties achter te laten omdat je vind dat anderen terug moeten reageren wat in de blogspot tijd zo was maar verder de blogs niet (goed) leest dat er meer terugkomt.

   1. Komt op mij ook over als nameshaming. Waarom geef je anders bij al je andere punten geen voorbeelden? Bovendien is het een slecht voorbeeld, als je haar site bekijkt zie je een mooie balans en voldoet de site volledig aan je punten waarom je een blog juist wel leest. Ik zou het stukje over mamaliefde weghalen, het komt een beetje rancuneus over zo... IMHOP

 2. Ik volg jou niet maar lees je wel regelmatig. Voorals als ik je ergens tegenkom en de titel van je artikel me triggert. Je hebt mij ooit een mail gestuurt met een advies wat ik bijzonder op prijs heb gesteld. Het maakt me niet zoveel uit of je mijn blog leuk vind...als ik de jouwe maar leuk genoeg vind om tijd aan te besteden, kom ik even langs

  1. Precies Elisabeth. Dat schrijf ik ook in mijn post: het zijn heel persoonlijke redenen. Mijn oudste dochter is bijvoorbeeld dol op posts van mensen die foto's laten zien wat ze gegeten hebben ; )

 3. Bedankt voor het delen van deze inzichten! Hierdoor wordt het makkelijker om me in de lezer in te leven. Het probleem met mijn blog is dat ik op het moment twee doelgroepen denk te hebben, namelijk:
  - mensen die me kennen en dus juist de persoonlijke items leuk vinden zoals een fotodagboek
  - mensen die meer willen weten over personal branding op social media en die komen voor de praktische tips en die wellicht helemaal niet zitten te wachten op dagboekjes.

  Zou je hier aanraden om mijn blog te splitsen voor de twee doelgroepen? Of misschien de persoonlijke dingen in een aparte categorie stoppen?

  Voor mijn toekomstige blogposts neem ik in ieder geval deze redenen mee :-). Fijne zondag!

  1. Ik heb je blog bekeken, en het ziet er goed uit. En je geeft ook heel duidelijk aan dat het een combinatie is van persoonlijk en informatief. Als lezer kan ik meteen zien wat ik kan verwachten, en dat is fijn. Om die reden zou ik er niet twee blogs van maken. Als je het meer wilt scheiden zou ik dat inderdaad met behulp van categorieën doen.

   Bezoekers vinden het vaak leuk om de 'mens' achter de informatie te leren kennen : ) En dat doe je nu heel goed.

 4. Ha ha, een scheet en een kind zijn altijd goed als ze van jezelf zijn :). Vind ik wel een goeie!
  Ik lees blogs die persoonlijke verhalen bevatten ook graag. Een vlog of plog vind ik ook niet zo leuk. Zo las ik vaak kelly caresse, maar zij vlogt zoveel en schrijft heel commercieel, dat vind ik jammer. Blogs zijn echt leuk als ik me verbonden voel met de persoon, bijvoorbeeld in mijn geval ook een werkende mama met jonge kinderen of een blog over het alledaags huishouden en daar tips bij vermeld, dat lees ik echt graag.

  1. Herkenning is voor mij ook een belangrijk element inderdaad. Het is fijn om te lezen dat iemand anders met dezelfde dingen worstelt als jij, of simpelweg gezellig om te lezen hoe het leven van een ander verloopt.

 5. Ik lees blog waarvan ik denk dat ik eraan heb. Als ik nieuwe informatie of leuke tips krijg of als ik sympathie heb voor de Blogger achter de stukjes.
  Ik hoop dat dat ook de redenen zijn waarom mensen mijn blog lezen.

 6. Smaken verschillen inderdaad, maar ik kan me er best in vinden. Voor mij hoeven de persoonlijke verhalen ook niet, voor mij moet het iets nuttigs of inspirerends bevatten. Nog een paar dingen waarbij ik afhaak:
  -blogs met meerdere onderwerpen per artikel. De titel is dan vaak zoiets als "zwarte pieten discussie en kleren kopen voor dochter".
  -een geforceerde vraag op het einde: "heb jij dit ook ooit meegemaakt?" (waar vervolgens nooit meer op teruggekomen wordt).
  -verzoek tot inspiratie: "waar wil je dat ik over ga schrijven?".
  en verwant aan de vorige:
  -artikelen die gaan over het feit dat men niets te melden heeft "jaja, het is hier inderdaad rustig op dit blog".

  Kortom: schrijven is silver, zwijgen is goud:-)

  1. Hier kan ik me geheel in vinden! Met name de blogs die elke post afsluiten met een vraag. Heb jij het ook weleens koud? Hoe vaak per dag ga jij naar de wc? En bloggers die heel veel posten, maar dan voornamelijk niemendalletjes of posts die niets met het onderwerp van de blog te maken hebben.

   Blogs die ik graag volg:
   - Bloggers die veel weten van een bepaald onderwerp en waar ik dus iets van kan leren (deze blog is daar een goed voorbeeld van).
   - Bloggers die inspireren, zoals 'Valhalla vertelt' inderdaad.
   - Blogs waar een verhaal in zit, waardoor je gaat meeleven en wilt weten hoe het afloopt. Iemand die strijdt tegen een ziekte, iemand die bezig is met een carrièreswitch, iemand die zijn schulden aan het aflossen is, iemand die iets nieuws aan het opzetten is...

   1. Blogs met een verhaal vind ik ook mooi, hoewel ik er daar zelf weinig van ken.

    Het stellen van een vraag onder een post vind ik wel weer prima. Op die manier maak je het mensen makkelijk om te reageren.

 7. Ik heb zelf geen blog, maar lezen is mijn hobby dus alles wat los en vast zit.

  En ook dat wat niet in mijn directe interesse gebied ligt, juist om ook te lezen hoe anderen ergens mee omgaan.

  Of lekker krom iets te lezen en dan denken: " wat een gezeur"

 8. De titlel van een post vind ik heel belangrijk, aan de hand daarvan lees ik vaak een artikel. Ook heb ik bloggers die ik volg en elke week wel even kijk wat ze schrijven. Ik vind het blogfeest erg leuk, omdat ik nu weer andere bloggers leer kennen, maar ook hier is, ik scan op de titel.

 9. Bedankt voor je inzichten.

  Eerlijk gezegd schrijf ik veel voor mijzelf, niet zozeer om veel lezers te trekken. En kennelijk trek ik die ook niet bij bosjes. Toch moet ik toegeven dat nieuw bloed wel fijn is en ook weer nieuwe inzichten geeft. Of me op nieuwe ideeen brengt.

  Ik hou van persoonlijke blogs en dan niet over wat voor boodschappen je deze week weer hebt gedaan, maar meer over hoe men in het leven staat en de dingen ervaart.

  En humor of levenskunst.

 10. Ik lees altijd graag je blogs en ben altijd blij geweest met je hulp. Maar eerlijk gezegd vind ik het dan weer not done om iemand met naam en toenaam negatief te vermelden in je eigen content. We weten ook allemaal dat dat reacties geeft, wat ik normaal bijna nooit doe overigens want ik verwacht niet dat mensen door mijn comments naar mijn blog komen in return. Zowel Mamaliefde en Kelly Caresse zijn mooie blogs voor hun doelgroep, dat blijkt ook wel uit hun cijfers. Ik vind ze daarnaast ook heel eerlijk en heel erg duidelijk in commerciele samenwerkingen en ik vind daar zeer zeker niks mis mee. Knap dat zij dat zo voor elkaar krijgen en alleen maar heel erg knap dat zij het zo goed doen.

  1. Het blog van Kelly Caresse ken ik niet zo goed, maar het is zeker fijn dat Mamaliefde en Kelly Caresse het goed doen. En er is niets mis met commerciële samenwerkingen. Sterker nog, vaak maken ze het voor bloggers mogelijk om te blijven bloggen. Voor mij in ieder geval wel.

   Zelf vind ik het altijd erg leuk als mensen naar me linken. Ik ben dan ook verrast door de negatieve reacties op die ene link naar een blog in deze persóónlijke post.

   Er staan ook andere links in. Daar lijkt weinig aandacht voor.

 11. Ik vind het leuk dat je, ondanks de vele reviews en winacties (daar is Kiddowz.net ook voor in het leven geroepen), toch met ons mee blijft lezen en dat je ook reacties achter laat. Ik lees regelmatig mee op Huisvlijt... Leuk! Zullen we nog maar even door blijven tennissen dan?

  1. Oh dank je! Dat vind ik fijn om te horen. Ik laat graag reacties achter op blogs, omdat ik weet hoe fijn het is als mensen de moeite nemen om te reageren. En niet, zoals eerder in de comments werd gesuggereerd, omdat ik wil dat mensen ook bij mij reageren.

   Dat heb ik al lang losgelaten.

   1. Grappig dat je dat dan wel kan waarderen terwijl daar nooit iets anders op heeft gestaan en mijn blog hierboven ten onrechte (op dit moment is er zelfs helemaal geen winactie) als voorbeeld gebruikt. Trouwens wel bedankt voor dat handjevol bezoekers die je nu op mijn blog hebt gewezen. Ik ben blij met iedereen ongeacht of ze wel of geen reactie achterlaten.

 12. Het zijn inderdaad hele persoonlijke redenen, dat merk je nu wel weer. Wat een hoop reacties zeg! Daar is dus goed getennist :-)
  Het is altijd wat gevaarlijk he, negatieve berichten over andere blogs, zelfs als je erbij zet dat het heel persoonlijk is.
  Los daarvan vind ik dit wel een heel zinvol lijstje. Het is altijd fijn om te weten wat het nou is dat mensen trekt en juist wegstuurt.

  1. Ik ben overvallen door de boze reactie van de betreffende blogster Sjoukje. In mijn naïviteit dacht ik haar zelfs een dienst te bewijzen met een link. Zelf ben ik altijd blij als anderen naar mij linken.

   Om van het hele gezeur af te zijn heb ik het betreffende stukje gewoon verwijderd.

 13. Waarom lees ik een blog? Wel beetje dezelfde redenen als jij aangeeft. Reden om een blog niet te lezen, heeft vaak ook te maken met tijd. Er zijn zoveel leuke blogs, artikelen, foto's op Instagram, filmpjes op You Tube. Daarom vind ik jouw timing wel prettig. Zo op de zondagochtend vaak lekker even surfen!

 14. Zo Nicole, voor het rust heel veel reacties op je blog gezien.
  Best leuk om ze allemaal eens te lezen. Gelukkig mag iedereen zeggen en schrijven wat men wil.
  Voor elke doelgroep is een blog te vinden. Je hebt in al die jaren heel veel adviezen en HULP gegeven om die doelen te bereiken.
  Mijn blog gaat over een passie; tekenen en mijn reisverhaal vertellen van de pelikaan en de slak.
  Meer niet. Het gaat de wereld in en iedereen die het leuk, kan ervan genieten.
  Hoef en krijg geen reacties... Geniet ervan.
  En als je de statieken bekijkt zie je dat er soms ruim 2000 over de gehele wereld dit bekijken.
  Maar als het er 100 zijn is ook goed!
  En dan ben ik tevreden, hoef geen reclame erbij.
  Zal aan je volgende vraag gaan denken!

 15. Wat kunnen mensen toch op hun ziel getrapt zijn als iemand iets niet leuk vindt aan hun blog. Maar ja, bloggers, net mensen *knipoog*

  Wat ik leuk vind aan blogs:
  -Recht-voor-haar-raap blogs zoals die van Valhalla.
  -Als iemand het tegenovergestelde van mij is (Eenvoudig Leven)
  -Interessante lifehacks zoals die van Sunnymamma
  -En Huisvlijt en bloggen en loggen vind ik ook leuke blogs. Huisvlijt is altijd weer anders en bloggen en loggen heeft mij al heel veel geleerd over Blogspot en WordPress. (Dank je wel)

  Wat ik niet leuk vind aan blog:
  -*boehoehoe* Ik ben zo ziek *heb medelij* Tuurlijk, daar kun je een keer over bloggen, maar moet je daar nu echt een heel blog mee vullen?
  -"Kijk eens wat ik gekocht heb" bij de Primark, Action, Xenos... Stop met die vlogs want ik irriteer me rot aan die "Ik koop me suf, dus ik leef"-blijheid
  -En oh ja.. kinderen overal.. eerste stapjes, eerste woordjes, "grappige" opmerkingen.. Wat als jouw kind dadelijk zelf op internet gaat.. staat zijn hele jeugd erop.. Ikzelf zou dat niet prettig vinden.

  Zo, da's eruit! :D

  1. Dat kwam uit de grond van je hart volgens mij Monique : )

   Eenvoudig leven vind ik ook boeiend! Teunie leeft haar leven echt op een bepaalde manier. Net als Valhalla trouwens. Valhalla zou zo een boek kunnen maken van haar blogposts vind ik. Volgens mij zouden mensen dat best kopen en lezen.

 16. Mijn persoonlijke voorkeuren en afkeren sluiten behoorlijk aan bij de jouwe (hoewel ik vlogs wel kan waarderen). Dat is ook de reden waarom ik nooit te veel over mezelf wilde schrijven en al helemaal niet over wat ik gegeten heb of wat er in mijn tas zit. Dat interesseert mij van een ander ook niet zo dus zelf wilde ik daar ook niemand mee 'lastigvallen'. En toch merk ik dat mensen die mijn blog lezen dat blijkbaar wel graag lezen wat ik gegeten heb, wat ik gedaan heb, waar ik geweest ben, wat ik gekocht heb, etc.

  1. Grappig om te merken dat de interesse er dan toch is in dat soort persoonlijke dingen. Dat komt dan wellicht ook doordat ze je hebben leren kennen via je blog. Dan worden dat soort dingen ook interessant : )

 17. Punt 7 van de tweede lijst had ik ook. Kreeg er positieve en negatieve reacties op. Uiteindelijk maar uitgezet. Leuk om de persoonlijke tips te lezen. En natuurlijk leuk dat Valhalla genoemd wordt.

 18. Op zich ben ik wel in voor blogjes over eten, dan moet het wel iets bijzonders zijn met een receptje erbij. Daar haal ik wel inspiratie uit.
  Ik vind trouwens dat je het netjes hebt opgelost door de link weg te halen. jammer van de reacties erop. Ieder zijn mening toch? Heel internet staat vol met meningen.

 19. Goede blog dank je! Voor wat ik er nu nog van kan lezen zonder alles wat verwijderd is, ben ik het helemaal met je eens.
  Veel winakties (waar vaak nog een addertje onder het gras zit, zoals bv verzendkosten) en opvoedtips van jonge moeders met peuters, daar zit ik echt niet op te wachten. Zoek dan liever een echte baan en Wacht maar over 10 jaar lach je om die tips denk ik dan. Vooral als het om spullen draait die je echt MOET hebben als je kleine kinderen hebt. Heel irritant. Oh ja, en per dag meerdere blogs plaatsen geeft me erg het gevoel dat ik achterloop, dan haak ik ook af.

  Mijn blog is rustig, omdat ik niet zo veel meemaak wat interessant is voor anderen.
  En als ik over mijn kinderen schrijf is het toch vaak ook om herkenning te zoeken ofziets. Niet om over op te scheppen hoe het moet.

 20. Sommige bloggers leven zó in hun eigen kleine wereldje..hebben een wandelingetje gemaakt, hebben een kopje koffie gedronken, hebben hun keukenkastje opgeruimd... Daar tegenover : De wereld rondom ons is zó wijds en er is zóveel te ontdekken, zóveel verschillende mensen en mensen die moeten strijden om een dagelijkse boterham...
  Ik open veel blogs en begin te lezen maar als het mij niet aanspreekt zap ik naar een volgende.

  1. Dat is het fijne aan blogs Jacqueline: je hebt ze in alle soorten en maten, en je hoeft er geen abonnement op te nemen om ze te lezen. Als je het niet leuk vindt, ga je gewoon een ander blog lezen.

 21. Herkenbaar!! Net als de 90% van de punten die je opnoemt!
  Mijn grootste irritatie is pop ups, daarna als er nauwelijks 'persoonlijke' content is... dus alleen maar reviews, gesponsorde artikelen of dergelijke.

  Een aantal blogjes volg ik niet meer om deze twee redenen.
  Waar ik trouwens ook op ben afgekickt is mensen die nooit reageren op hun eigen site of mijn site komen bekijken. Maar dat is meer het gevoel van leuk om bij een collega blogger te kijken, we doen per slot van rekening het zelfde en vinden het allemaal leuk als er 'leven' op de sites zijn!

 22. Grappig om te lezen. Veel redenen zijn herkenbaar, leuk dat je toch heel regelmatig op mijn blog kijkt terwijl daar wel heel veel reviews op staan. Ik weet dat ik voor een selectief publiek schrijf door de populaire onderwerpen te vermijden, maar goed het gaat ook om lol hebben in je blog. Zolang ik dat kan uitstralen zit ik goed :-)

 23. Jij gaat met deze post wel pieken in Analytics. Misschien is dat ook wel een tip dat je kan geven aan anderen: schrijf eens een negatieve post waar veel reacties op komen. En deze comment is NIET slecht bedoeld. :-)

   1. Hihi, dat weet je dan ook weeral eh ;) Je leert er alleen maar uit. Ik heb nog zo'n blog klaarstaan waarvan ik weet dat dit ofwel goede of negatieve comments levert. Ik ga hem niet posten denk ik. Je kwetst er toch alleen maar mensen mee als je over zoiets persoonlijk schrijft. Waar he?

    1. Daar zeg je iets interessants Nathalie. In hoeverre ben je als blogger verantwoordelijk voor de (te lange) tenen van je bezoekers?

     Hoewel een opzettelijk kwetsende post natuurlijk nooit oké is, zou je toch wel je eigen ideeën en gevoelens moeten kunnen benoemen. Sterker nog, dat is vaak wat een blogpost interessant maakt.

     Ik hoop dus dat je de post wel publiceert : )

     Ik ben er nieuwsgierig naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *