Google Analytics: de ultieme basics
Google Analytics is dé methode om je blogstatistieken te mailen. Oftewel je bezoekersaantallen. Ook vind je er informatie over hoe je bezoekers op je blog terecht komen, welke zoekwoorden ze gebruiken etc.
Het probleem is alleen dat het er nogal intimiderend uit ziet… Er staat hartstikke veel op, en nog met enge grafieken ook! En waar staan in vredesnaam de cijfertjes die je wilt weten?
Daarom een post over de basics van Google Analytics. Want wat is de nummer 1 vraag van iedere blogger?
‘Hoeveel bezoekers heb ik?’
Ik leg stap voor stap, met afbeeldingen uit, hoe en waar je die informatie vindt in Google Analytics.
N.B. Ik ga er even vanuit dat je Google Analytics al hebt geïnstalleerd.
1. Hoeveel bezoekers heeft mijn blog?
Stap 1 Ga naar Google Analytics en log in.
Standaard opent dan Audience Overview. En dat ziet er dan ongeveer zo uit:
Laat je niet intimideren door al die items in het menu aan de linkerkant. Of door de grafiek.
De informatie die je wilt hebben staat al op deze pagina! Je hoeft alleen maar onder de blauwe grafiek te kijken.
Stap 2: Klik op ‘Month’
Wel is het handig om eerst even ‘Month’ aan te klikken zodat je je máándstatistieken te zien krijgt. Dat is aan de rechterkant van de pagina, boven de blauwe grafiek. Standaard staan ze ingesteld op dag. Maar adverteerders willen graag je maandstatistieken weten.
Nadat je op ‘Month’ geklikt hebt, zie je je unieke bezoekers en je pageviews per maand! Ik snap ook eigenlijk niet waarom Google het over ‘users’ heeft in plaats van ‘visitors’. Ik vind visitors veel duidelijker.
Vuistregel: vanaf 10.000 unieke bezoekers per maand ben je interessant voor adverteerders.
Uiteraard kun je nog veel meer informatie halen uit Google Analytics. Maar in dit tutorial ging het om de basics. Less is more!
Conclusie over Google Analytics
Voortaan weet jij precies waar je moet kijken om je unieke bezoekers en pageviews te bekijken. Je hoeft eigenlijk alleen maar naar de homepage van Google Analytics te gaan, en de informatie staat er al.
N.B. Het is leuk om te kijken of er pieken zijn, of dalen. En natuurlijk hoe je statistieken zich ontwikkelen gedurende de maanden. Als er een piek is, kijk dan eens wat voor post je die dag publiceerde. Wat was het onderwerp? Want dan zou het een onderwerp kunnen zijn waar je nog vaker over kunt schrijven.
Zie ook Google alerts instellen en Google formulieren.
Dit had ik zo ontzettend nodig! Ik durfde het alleen nergens te vragen, want voelde me zo stom, iedereen zei Analytics moet je gebruiken, dies het makkelijkst en duidelijkst. Dus bedankt!!!
Het makkelijkst vind ik Google Analytics beslist niet. Fijn dat ik je kon helpen Puck : )
Meeeeer, meeeer van dit soort handige blogjes over GA please :):) Waar vind ik bijv de zoekwoorden en via welk kanaal ze binnenkomen?
Ik kijk nog steeds naar de stats van jetpack omdat dat er veel duidelijker uitziet, maar zo weet ik iig hoe ik users en views kan vinden in GA. Dankjewel!