Reacties

Anoniem bloggen: kan dat wel? En waarom zou je? — 21 reacties

  1. Ik blog en reageer onder een pseudoniem en doe dat inmiddels 15 jaar. Via Blogspot of WordPress.com kom je niet bij SIDN/Whois te staan. Bij mij ging het om het reageren. Mijn achternaam is vreemd en maar 25 mensen op de wereld gebruiken hem. Mijn voor en achternaam is 100% uniek. Ik heb ook last gehad toen ik mijn achternaam op een forum gebruikte. Vanwege mijn achternaam werd ik gebanned.

    Het is idd erg moeilijk om m’n naam te achterhalen, ook al omdat ik een fake mailadres gebruik tegen het volgen door allerlei internetbedrijven die zichzelf ook niet bekend maken. Het zijn 3 miljardenomzet bedrijven, die info krijgen via Google, Façebook en nog wat partijen. Ze kunnen je compleet uittekenen qua opvatting en gedrag en verhandelen dat. Zij maken gebruik van IP en vooral van mailadressen. Een IP-nummer kan door meer personen worden gebruikt op scholen e.d. Ik blokker overigens ook alle reclame- en Façebook-domeinen.

    Ik denk dat 95% der annoniemen geen enkel crimineel oogmerk heeft. Geldt ook voor alle columnisten e.d. die decennialang onder pseudoniem boeken of columns hebben gepubliceerd. Als iemand mij een mail stuurt via mijn anonieme mailadres op Ximaar, dan wordt automatisch mijn annoniemiteit verbroken als ik daar een mail op terugstuur. Ik zit daar niet mee, het komt uiterst zelden voor.

    • Wauw, al 15 jaar anoniem bloggen. Ik vind het knap gedaan Ximaar. En zeker als je achternaam zo uniek is, kan ik me daar best wat bij voorstellen. Goed om te lezen hoe jij dat aanpakt!

  2. Ik blog anoniem. En daar heb ik zelfs niet moeten over nadenken. Dat wil niet zeggen dat mijn omgeving niet weet dat ik dat doe, integendeel zelfs. Maar het wereldwijde web is groot en niet iedereen heeft goede bedoelingen.
    Voor ik blogde was ik erg actief op een forum. Iedereen was daar anoniem. Het ging over een forum waar steeds dezelfde mensen terug kwamen en het was daar meestal erg fijn.
    Maar niet altijd. Er hing daar ook iemand – met een kleine maar hardnekkige aanhang – rond die mij (en ook een aantal andere mensen) pestte en stalkte, en dat zette zich ook door in het echte leven. Ik vond dat behoorlijk eng want ik kende haar niet in het echte leven.
    En dat is de reden waarom ik niet heb moeten nadenken over al dan niet anoniem bloggen. Ik wil mezelf beschermen tegen mensen die het niet zo goed menen. Mijn anonimiteit is dus niet gericht op anoniem blijven tov de mensen die ik in mijn dagelijkse leven ken, maar net tov al de rest.
    Ik ben er trouwens iets minder strikt in geworden want ik gebruik tegenwoordig al een foto van mezelf.
    En lastig vind ik dat niet, maar ik blog dan ook niet omwille van commerciële redenen.

    • Brrrr, wat een nare ervaring lijkt me dat Moois van mie, dat iemand je stalkt. En dat dit ook doorzet in je gewone dagelijks leven. Dat is de schaduwzijde van het internet. Ik snap best dat je dan kiest voor anoniem bloggen.

    • Ik wil ook graag beginnen met anoniem bloggen. Er zitten gevoelige dingen in mijn hoofdstukken, waarbij ik mezelf blootgeef. Daarom wil ik beginnen met anoniem bloggen. Maar hoe kan ik ergens iets plaatsen, dat ook wordt gelezen. Ik hoef er geen geld aan te verdienen maar wil gewoon mijn gedachten delen en de reactie van anderen zien.

      • Je kunt een Blogger blog aanmaken en een pseudoniem gebruiken. Je maakt je blog dan voor iedereen toegankelijk, maar je laat niet weten wie of wat je bent.

        Daarnaast kun je het zo instellen dat alleen bepaalde mensen toegang hebben tot je blog en/of dat je blog niet gevonden kan worden door zoekmachines. Nadeel hiervan is natuurlijk wel dat je dan minder bezoekers zult krijgen.

        Dus als het je echt gaat om het kunnen delen en je ook graag reacties wilt, zou ik gaan voor het pseudoniem. Ik zou dan een incognito venster openen in je browser, en vervolgens een nieuw (anoniem) gmailadres aanmaken speciaal voor je blog. Met dat emailadres maak je vervolgens bij Blogger een blog aan.

  3. Ik blog met mijn eigen naam. Beschrijvingen van andere in mijn blog zijn bijna altijd anoniem. Maar ook bij anonieme blj verhalen vraag ik eerst toestemming. Bij reclameblogs geef ik voor zover dat kan een verwijzing naar een website.

    Slechts een enkele keer heb ik mijn woede over anderen met naam en toenaam beschreven.

    Voor de inhoud van mijn blogpost mag iedereen mij aanspreken.

    Vriendelijke groet,

  4. Anoniem bloggen had ik graag gewild maar toen ik wist hoe het moet was ik al begonnen met mijn gewone mailadres. Jammer.
    Pas toen ik op Hyves ging besefte ik hoe groot de Internetinvloed was, door de gerelateerde reclame.
    Intussen maakte het niets meer uit, denk ik, naam en volledige identiteit worden toch al bewerkt.

    • Dat is ook al een hele tijd! En jou blog ken ik wel Eurootje. Het wonderlijke is dat ik door je blog wel een idee denk te hebben van wie je bent : ) Ook als anonieme blogger kun je dus een blog identiteit hebben.

  5. Mijn mantra op internet is: doe alles anoniem, tenzij het echt nodig is om je naam te gebruiken.
    Bedenk dat alles wat je aan het internet toevertrouwd voorgoed op het internet staat, en dus je hele rest van je leven tegen je gebruikt kan worden.
    Het verbaast me vaak dat mensen met naam en toenaam hele persoonlijke dingen vertellen en foto’s van kinderen plaatsen enzo. Ik ben heel benieuwd wt die kinderen er van vinden als ze in de puberteit zijn beland.

  6. Zoals ook in het werkelijke leven is het op het internet niet anders.
    Wat je zegt en/of doet blijft.
    Bezin dus eer ge begint.

    Zo vind ik persoonlijk mijn weg in het leven en op internet.

    Vriendelijke groet,

  7. Duidelijk stuk over voor en nadelen van anoniem bloggen

    Ik kan me heel goed vinden in wat hierboven aan reacties is gegeven.
    Ik blog sinds 2010 en doe dat onder pseudoniem. Dat heeft alles te maken met het wereldwijde web en wat de grote jongens zoal van je willen weten. Ook heb ik met het thuisfront de afspraak over privézaken niet te bloggen. En als er op dat gebied iets op mijn passeert is het aangepast, zonder de waarheid geweld aan te doen.
    Voor de schrijverij heb ik een apart mailadres en dat bevalt uitstekend. Natuurlijk heeft Blogger mijn 06 nummer gevraagd, maar dat heb ik niet gegeven. Je kunt voor het geval dat er iets misgaat bij Blogger een tweede mailadres aanmaken. Daarbij maak ik regelmatig een back-up van mijn blog op zowel een harde schijf als een USB stick, dus in die zin ben ik niet afhankelijk van Blogger.
    Veel van mijn vaste lezers kennen mijn naam inmiddels, maar tot nu toe heeft niemand zich nog vergist op mijn blog, ik waardeer dat zeer!
    En verder moet ieder in Blogland doen wat zij of hij prettig vindt. Ik deel je mening niet dat je teksten niet onder pseudoniem moet plaatsen, ik word daar echt geen ander mens van.

    • Hai Ferrara,ook jouw blog ken ik wel : ) Leuk dat het anoniem bloggen ook bij jou zo goed gaat.

      N.B. Ik zeg niet dat je niet anoniem moet bloggen overigens : ) Dat moet inderdaad iedereen zelf weten. Hoogstens is het voor bloggers die geld willen verdienen met hun blog lastiger als ze anoniem bloggen.

  8. Ik ben anoniem begonnen met mijn schilderblog De Draad Aquarellen. Mijn bloggeraccount is ook onder die naam. Ik gebruik dat mailadres ook alleen voor blog en schilder gerelateerde dingen. Pas later heb ik mijn naam aan mijn blog toegevoegd. Soms heb ik spijt van mijn blognaam, maar aan de andere kant: mensen kennen me onder die blognaam. Zo zit ik ook op facebook.
    Wel ben ik terughoudend met te persoonlijke informatie.

    Ben jij dat met die emmer? Prachtige foto!

    • Ik vind dat jij altijd zo’n prachtige avatar hebt (plaatje bij de comments). Die springt er echt uit, en maakt me nieuwsgierig. Als mensen je onder een bepaalde blognaam goed kennen, dan heeft dat zeker waarde vind ik altijd. Ik zou dan ook voorzichtig zijn met veranderen.

      Ik ben het inderdaad met een emmer op mijn hoofd : ) Dankjewel voor het leuke compliment.

  9. Ik blog nu een aantal jaren anoniem. Misschien als ik het nog jaren vol hou, ga ik onder mijn eigen naam bloggen. Dat doet Zuinigaan bijvoorbeeld nu ook na jaren anoniem te hebben geblogd.

    Voor nu ga ik nog altijd door het leven als zuinigeman, wel is het zo als je eenmaal iets plaatst op het internet dat het altijd terug te vinden is. Dat weer houdt mij er van om met mijn eigen naam te gaan bloggen.

  10. Anoniem bloggen of niet? Je vindt veel blogs over dit onderwerp. Het houdt blijkbaar veel mensen bezig. Aan anoniem online gegevens delen is blijkbaar een behoefte. En best logisch eigenlijk.

    Even naast de AVG-wetgeving en hoe makkelijk je gegevens over het internet verspreid worden, tegenwoordig is een online haatcampagne ook (helaas) orde aan de dag… Dus vanuit veiligheidsoverwegingen kan men wel eens denken dat anoniem reageren gewoon prettiger is.

    Overigens lijkt het wel een trend te worden, om steeds meer alles anoniem te doen. Zo stuitte ik recent op een website die een dienst levert waarbij je post anoniem kan ontvangen… Blijkbaar ook behoefte aan…

    En tot slot is er sinds enige tijd ook een beldienst die er voor zorgt dat je als beller anoniem blijft. Ik weet niet of we er blij van moeten worden, van al die anonimiteit, maar de behoefte ernaar blijkt te blijven groeien…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Bloggen en loggen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder