eenvoudig levenVandaag neem ik het populaire blog Eenvoudig Leven van Teunie Luijk onder de loupe. Teunie is getrouwd met Willem en samen hebben ze 10 kinderen.

Succesvol tegen alle blogadviezen in!

Ik vind het succes van dit blog fascinerend, want Teunie lijkt niets te doen aan SEO-optimalisatie. Toch heeft haar blog maandelijks maar liefst 178,689 unieke bezoekers!

Blogspot adres

En dat terwijl ze niet eens een eigen .nl adres heeft. Ze gebruikt gewoon het blogspot.nl adres. En dat is altijd één van de eerste dingen die serieuze bloggers wordt aangeraden: ‘Zorg voor een .nl adres als je serieus genomen wilt worden als blogger!’ En er zijn meer dingen die Teunie doet, die dwars ingaan tegen alle adviezen! Zo biedt ze niet de mogelijkheid om te reageren. Terwijl ook dat altijd geadviseerd wordt. Interactie is zelfs één van de kenmerken van een blog.

Comments uitgeschakeld

Dát Teunie geen comments meer toestaat is overigens omdat ze er tevéél kreeg! Ze was zo druk met het beantwoorden van alle comments, dat ze kritiek kreeg dat ze te weinig aandacht had voor haar gezin. Het leidde er toe dat ze zelfs even overwoog te stoppen met haar blog. Dat leidde tot veel commotie, en niemand minder dan de bekende columniste Sylvia Witteman wijdde er een artikel aan! Uiteindelijk besloot Teunie door te gaan, maar de comments mogelijkheid uit te schakelen.

Aan sociale media doet Teunie ook niet.

Eenvoudig leven: waar gaat het over?

Maar dat is misschien ook meteen wel Teunie’s geheim. Ze is niet zozeer bezig met ‘bloggen’, als wel met schrijven vanuit haar hart. Voor wie Teunie’s blog Eenvoudig Leven niet kent: het gaat over leven op kleine voet. Teunie schrijft simpelweg over haar dagelijks leven, hoe ze haar eigen brood bakt, hoe ze de kachel stookt etc. Eenvoudig Leven is een soort consuminderblog, maar het is ook een lifestyleblog.

Blog platform

Teunie maakt voor Eenvoudig Leven gebruik van het gratis Blogger platform.

Pagerank

Eenvoudig Leven heeft een pagerank van 3. Dat is netjes. Niet heel hoog, maar hoog genoeg om interessant te zijn voor adverteerders en bedrijven.

Visueel

Als je op Eenvoudig Leven komt valt als eerste de header op. Die is paginabreed. De header is goed gemaakt en voldoet aan alle eisen van een header: de blogtitel staat er in, en de plaatjes laten de lezer in één oogopslag zien waar dit blog over gaat. Een tagline ontbreekt. (Een tagline is de zin onder de titel). Maar de titel, in de combinatie met de plaatjes zijn in dit geval ook al wel voldoende.

Eenvoudig Leven oogt rustig. Het lettertype is duidelijk en prettig, en de zwarte kleur van de tekst contrasteert prettig met de witte achtergrond.

Advies: omdat de blog posts vrij veel tekst bevatten zou ik maximaal 3 blog posts de homepage laten zien. Sterker nog: ik zou er 1 laten zien. Anders moeten bezoekers erg ver naar beneden scrollen. 

Navigatie

Er is geen navigatie! Het is slim om onder de header navigatie te plaatsen. Dan kunnen lezers meteen zien welke onderwerpen ze kunnen lezen. (Op Bloggen en loggen zie je een menu onder de header)

Denk bijvoorbeeld aan een ‘Over mij pagina’ en links naar de belangrijkste blog onderwerpen. Stel je wilt informatie van Teunie over brood bakken. Dan ben je gedoemd alle posts door te zoeken. Gelukkig is er wel een zoekfunctie. Het ontbreken van een ‘Over mij’ pagina wordt wel gecompenseerd doordat Teunie bovenaan in de sidebar een grote ‘Over mij’ sectie heeft, compleet met foto.

Advies: maakt een menu onder de header

Sidebars van Eenvoudig Leven

Eenvoudig Leven heeft twee sidebars. De layout is: sidebar-content-sidebar. Dit zie je de laatste tijd minder in blogland. Voordeel is dat je meer informatie in de sidebars kwijt kunt.

Rechter sidebar van Eenvoudig Leven

De rechter sidebar wordt grotendeels bepaald door informatie over Teunie. Er staat een foto van Teunie met uitgebreide informatie over wie ze is. Dit is heel goed! Zo kunnen bezoekers meteen zien met wie ze te maken hebben, en wat haar achtergrond is. Maar ze gebruikt hiervoor wel kostbare sidebar ruimte. Je moet zelfs naar beneden scrollen om bij de overige informatie te komen. Als je geld wilt verdienen met je blog is dit niet verstandig. Bedrijven en adverteerders willen graag een plekje ‘above the fold’. Ik zou Teunie daarom aanraden om toch een aparte ‘Over mij’ pagina te maken, en die in een menu onder haar header te zetten. Je kunt met Blogger aparte ‘Pagina’s’ maken, waarop je informatie zet die niet verandert!

Na de informatie over haarzelf volgen een opsomming van alle gezinsleden, info over adverteren, info voor media en info over workshops. Tussenkopjes zouden deze informatie overzichtelijker maken. Maar ook hier zou ik adviseren om deze info op een aparte pagina te zetten, en te linken vanuit een menu onder de header.

Overzichtje!

Om het overzichtelijk te houden maak ik even een lijst van de inhoud van Teunie’s rechter sidebar!

 1. Link naar haar spullen op Marktplaats ‘Winkel van Sinkel)
 2. Zoekfunctie
 3. Informatie over Teunie en het blog Eenvoudig Leven
 4. Namen gezinsleden en jaar van geboorte
 5. Bericht aan journalisten
 6. Adverteren
 7. Lezingen en workshops
 8. Blog archief
 9. Button: Ik recykleer
 10. Statistieken
 11. Contact mogelijkheid met email adres
 12. Linklijst: links naar andere blogs

Zoals je ziet is het nogal wat! Toch oogt het niet onrustig.

Adviezen voor de sidebar

 1. Geef de verschillende onderwerpen een titel. Zodat bezoekers in één oogopslag kunnen zien wat waar staat. Die titels ontbreken nu.
 2. Laat de foto staan, maar kort de ‘Over mij’ informatie in.  Zet die op een aparte pagina.
 3. Het archief neemt teveel ruimte in: een drop-down menu is handiger.
 4. Haal de informatie voor adverteerders en media weg uit de sidebar en plaats die op een aparte pagina
 5. Wat ontbreekt zijn onderwerpen en rubrieken! Plaats rubrieken in de sidebar.
 6. Voeg een gadget toe met ‘populairste posts’
 7. Wat voegt de recykleerbutton toe? 
 8. Zet de informatie over statistieken op de pagina voor media en adverteerders

Linker sidebar Eenvoudig Leven

In de linker sidebar staan advertenties van adverteerders.

Advies voor de linkersidebar: Google Adsense zou hier ook goed passen

Inhoud

Teunie maakt gebruik van witregels tussen de alinea’s. Dat is prettig, want ze schrijft best lange stukken tekst.

Adviezen

 1. Tussenkopjes maken het makkelijker voor lezers om te zien waar het over gaat. Mensen ‘scannen’ teksten op internet: tussenkopjes zorgen als het ware voor haakjes waar hun ogen aan blijven hangen.
 2. Activeer de social media buttons, zodat bezoekers posts kunnen delen. Dat kan heel gemakkelijk met Blogger.

Sociale media

Er is geen enkele vorm van sociale media te zien op Eenvoudig Leven. Maar dit pas eigenlijk wel bij de identiteit en het image van het blog. Het onderwerp is immers Eenvoudig Leven. Dat vertaalt zich o.a. in zelf brood bakken en hout stoken als verwarming.

Conclusie over Eenvoudig Leven

Eenvoudig Leven is een blog dat succesvol is terwijl het niet aan de optimalisatie adviezen voldoet. Dat maakt het extra bijzonder, en bewijst maar weer eens dat inhoud het allerbelangrijkst is. Als je iets te zeggen hebt dat mensen raakt, of bezig houdt, dan komen ze wel. Overigens wil ik hiermee niet zeggen dat SEO niet belangrijk is! Teunie is denk ik één van de uitzonderingen.

De uitstraling van het blog Eenvoudig Leven past goed bij de inhoud. Het succes van dit blog is denk ik Teunie’s authenticiteit. Maar haar ‘image’ kan soms ook lastig zijn. Zo kwamen er veel boze reacties toen Teunie advertorials en advertenties ging plaatsen. Mensen vonden het niet bij haar en haar blog passen.

Als Teunie geld zou willen verdienen met haar blog, dan wordt dit lastiger doordat haar blog een bepaalde uitstraling heeft. Veel mensen accepteren commerciële uitingen niet van Teunie. Toch lijkt Teunie een manier te hebben gevonden om geld te verdienen die wél geaccepteerd wordt. Ze maakt dingen, en biedt de mogelijkheid die bij haar te bestellen.

Persoonlijk kan ik het me helemaal voorstellen als Teunie geld wil verdienen met haar blog. Ze heeft samen met haar man Willem een groot gezin te onderhouden, en ik denk dat alle inkomsten meer dan welkom zullen zijn.

Maar als je een blog wilt beginnen is het image en je doelgroep zeker iets om in gedachten te houden: een consuminderblog is minder geschikt om geld mee te verdienen dan bijvoorbeeld een beautyblog zoals Miss Lipgloss!

Eenvoudig leven op Huisvlijt

Zie ook mijn blogpost getiteld Eenvoudig leven en mijn interview met Aaf van het blog Zuinigaan!

Wil je jouw blog onder de loupe laten nemen?

Geef je blog dan op met onderstaand formulier.

Similar Posts

One Comment

 1. Ik las het blog van Teunie een aantal jaren nadat er een artikel over haar en haar gezin in Trouw stond.
  Op ‘n gegeven moment werd het veel minder interessant omdat er niet meer gereageerd kon worden. Vaak worden blogs interassanter door de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *