blog onder de loepEen maand of zes geleden begonnen Diana en Ellis met bloggen op hun blog 'Licht op 't hart'. Eerst bij Blogger, en inmiddels zijn ze overgestapt naar wordpress.org.

Ze mailden me met de volgende vragen:

 1. Wat kunnen we verbeteren?
 2. Is het duidelijk waar we over bloggen ?
 3. Is de laadtijd snel genoeg?

Eerste indruk

Mijn eerste indruk van Licht op 't hart is dat het om een persoonlijk blog gaat. Het blog ziet er netjes en goedverzorgd uit, maar ziet er minder strak en professioneel uit dan andere blogs. Het lettertype in de header is hiervan een belangrijke oorzaak.

Heel prettig is dat mij als bezoeker meteen duidelijk wordt gemaakt wat ik op dit blog kan verwachten en waarover het gaat. De 'woordenwolk' rechtsboven in de sidebar vertelt waar dit blog over gaat, en de foto's in de header doen de rest. In de menubalk onder het menu vind ik bovendien een knop 'Wie zijn wij' en een contact button. Helemaal goed!

De sidebar staat vol met allerlei dingen. Die maakt een rommelige indruk.

De H-tags op Licht op 't hart: helemaal goed : )

H-tags zijn belangrijk. Want ze vertellen zoekmachines hoe belangrijk een kop of titel is. Een H1-tag is het belangrijkst, daarna volgt een H2-tag enz. In de regel heeft de titel van je blog een H1-tag. En de titel van je post een H2-tag. De widgets in de sidebar hebben genoeg aan een H3-tag of zelfs een H4-tag.

Hoe zit dat bij Licht op 't hart? Ik keek het na met inspect element. De titel van het blog heeft een H1-tag. Op de homepage hebben de titels van de posts een H2-tag. Als je doorklikt om een post te lezen, dan heeft de post titel netjes een H1-tag. Dit is belangrijk omdat potentiële bezoekers eerder op een bepaald onderwerp gaan zoeken dan op de titel van je blog. En door de titel van een post een H1 tag mee te geven vergroot je de kans dat die hoog scoort in de zoekmachineresultaten.

De H-tags op Licht op 't hart zijn dus goed geoptimaliseerd voor zoekmachines!

De diagnose van SEOQuake van Licht op 't hart:

1. Metadescription en keywords staan in de titel : (

Volgens SEOQuake is de titel van Licht op 't hart te lang. Dat komt omdat Diana en Ellis hun metadescription en hun sleutelwoorden bij hun titel hebben ingepropt. Het geadviseerde aantal tekens voor de titel van je blog is 70. Diana en Ellis kunnen dit heel simpel oplossen. Gewoon de metadescription en sleutelwoorden bij de titel weghalen!

bloggen

2. Metadescription is iets te lang

Diana en Ellis hebben de volgende metadescription voor hun blog:

Ingrediënten: Twee vrouwen, onze harten en de liefde voor elkaar. Toevoegingen: 3 kids, gedachten, gevoelens, persoonlijke groei, gedichten. Resultaat: Onze blog!

3. Keywords ontbreken

Diana en Ellis hebben geen keywords opgegeven.

Een metadescription en keywords zijn eenvoudig toe te voegen met de gratis SEO plugin van Yoast. Die kun je gratis downloaden.

Metadescription en keywords toevoegen

 1. Yoast SEO gratis downloaden
 2. Kies SEO
 3. Kies Titels & Meta's
 4. Kies Homepage
 5. Vul de metadescription en keywords in, in de daarvoor bestemde velden

PageSpeed Insights

Een van de vragen van Diana en Ellis was: 'Laad ons blog wel snel genoeg?' Dit kun je onder andere nakijken met Google PageSpeed Insights. De minimale aanbevolen laadsnelheid is 85/100. Licht op 't hart scoort op zowel smartphone als desktop een laadsnelheid van 68/100. Hier valt dus nog wel wat te verbeteren. PageSpeed Insights geeft onder de resultaten suggesties voor verbetering.

Ik adviseer Diana en Ellis om W3 Total Cache te installeren en daarmee verbeterpunten te implementeren met behulp van de Minify functie van W3 Total Cache. Om W3 Total Cache optimaal in te stellen verwijs ik graag naar Udinra.

Is Licht op 't hart mobielvriendelijk?

Ik heb Licht op 't hart gecontroleerd op mobiel vriendelijkheid met Google's eigen Mobielvriendelijke test.  En Licht op 't hart is 'responsive'. Dit is tegenwoordig essentieel, want Google straft blogs die niet mobielvriendelijk zijn af, door ze lager in de zoekresultaten te zetten.

Conclusie over Licht op 't hart

Mijn eerste indruk van Licht op 't hart is dat het een persoonlijk blog is. Persoonlijk zou ik voor een iets professionelere header en look kiezen.

Heel sterk aan Licht op 't hart is dat het blog een duidelijke persoonlijkheid heeft, en dat het voor bezoekers heel snel duidelijk is wat ze ervan kunnen verwachten.

Verbeterpunten Licht op 't hart

 1. De mogelijkheid om een emailabonnement te nemen staat nu helemaal onderaan in de footer en pas halverwege de sidebar. Ik zou die bovenaan in de sidebar zetten. Want een emailabonnement is een belangrijke manier om bezoekers aan je blog te binden. Zorg dus dat deze mogelijkheid prominent in beeld is.
 2. Een Facebookgroep is iets anders dan een Facebookpagina van een blog. In de sidebar staat een button 'Meld je aan bij onze Facebookgroep'. Als ik daar op klik kom ik niet bij een groep maar bij de Facebookpagina van het blog. Ik zou dat ook zo noemen.
 3. In de sidebar staan ook wat boeken met affiliate links. Een kopje ontbreekt boven de boeken. Dat roept de vraag op: 'Waarom staan die boeken daar? Worden ze aanbevolen door Diana en Ellis?' Ik zou een speciale pagina maken met boekentips en ze daar allemaal inzetten. En dan per boek met een korte toelichting uitleg waarom jullie ze noemen. Zo ruim je de sidebar op, en komen de boektitels beter uit de verf.
 4. Online kaartjes trekken zou ik ook onder brengen op een aparte pagina en weghalen uit de sidebar.
 5. Het archief zou ik in de footer zetten en eventueel als pop-up doen. Dat neemt minder plek in.
 6. Haal de metadescription uit de blogtitel!
 7. Voeg keywords toe.
 8. Optimaliseer de lengte van je metadescription.
 9. Verbeter de laadsnelheid met behulp van de aanbevelingen van Google PageSpeed Insights met behulp van W3 Total Cache.

Leestip: Het belang van een recent post widget.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Lieve Nicolle, we willen je heel erg bedanken dat je onze blog onder de loep wilde nemen .We wilde dit graag zelf om de blog te kunnen verbeteren. En wie kan dat beter als jij ;) Blij mee! De header gaat veranderen daar was ik al eens mee aan de slag geweest. Sommige dingen uit je lijstje heb ik al gedaan.Ik zeg altijd je kijkt zelf zovaak op je eigen blog of site maar een ander kijkt toch met andere ogen dan jijzelf. En Jij Nicolle kijk nog veel dieper achter de schermen noem ik het maar om de echte belangrijke dingen te bekijken. Wij gaan ermee aan de slag .
  Liefs Ellis en Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *