WordPress blog (wat niemand je vertelt!)
Als het gaat om een blog beginnen, dan is WordPress het toverwoord.
Als iemand vraagt: ‘Ik wil een blog beginnen, hoe kan ik dat het beste aanpakken?’ dan zal het antwoord doorgaans zijn: ‘Dan moet je WordPress nemen! Doe een WordPress cursus voor beginners en je kunt van start!’
En daar is een goede reden voor.
WordPress is nummer 1
WordPress is namelijk een toonaangevend CMS, ofwel content management systeem. Simpeler gezegd, WordPress is het populairste systeem om een blog mee te maken. Andere bekende content management systemen zijn Blogspot, Medium en Tumblr. Maar zoals ik al zei, WordPress is toch wel de bekendste van het stel.
6 Voordelen van WordPress
- Het heeft alles wat je nodig hebt voor een professioneel blog, maar het is ook geschikt voor hobby bloggers. En je kunt er tegelijkertijd ook een website voor een bedrijf mee maken! Of een webshop. En dat allemaal met hetzelfde systeem.
- WordPress is gratis en ‘open source’. Dat wil zeggen dat WordPress gratis ter beschikking wordt gesteld voor gebruikers. (Let op, er zijn twee soorten WordPress: wordPress.com en wordpress.org. Bij die laatste betaal je wel voor ‘hosting’. ) Maar nogmaals: WordPress zelf kost niets.
- Je kunt allerlei (gratis) plugin toevoegen aan een WordPress blog en daarmee heel makkelijk de mogelijkheden uitbreiden. Zonder programmeerkennis!
- Het is zoekmachinevriendelijk oftewel goed voor SEO.
- Als je WordPress gebruikt voor je blog word je automatisch serieuzer genomen. Dat is helaas bij Blogger blogs toch vaak wat minder.
- WordPress wordt voortdurend vernieuwd.
Dat is ook de reden dat ik inmiddels alweer tien jaar geleden een flink aantal van mijn Blogger blogs verhuisde naar WordPress. WordPress is immers the place to be. Bovendien had ik hele mooie WordPress blogs gezien, met schitterende layouts en dat wilde ik ook wel!
Wat niemand je vertelt over WordPress…
Dus wie schetst mijn teleurstelling toen ik WordPress had en een prachtige theme, maar mijn blog er vervolgens helemaal niet zo uitzag als op het plaatje?! Niet alleen dat, ik snapte totaal niet hoe ik mijn blog zo moest krijgen als op de afbeelding.
Zo was ik toen ik net WordPress had:
En dat brengt mij bij een belangrijk punt dat al die mensen die zo enthousiast WordPress adviseren: het is best even lastig om te leren hoe je met WordPress moet werken. Je kunt WordPress een beetje vergelijken met een Ikea meubel. Op het plaatje ziet het er schitterend uit, maar als je het uit de doos haalt bestaat het uit allerlei onderdelen die je zelf eerst nog in elkaar moet zetten. Met een gebruiksaanwijzing die je tot tranen brengt.
Zo vergaat het menig blogger ook met WordPress.
Mogelijke oplossingen
Vind jij WordPress ook best een beetje lastig? Dan kun je verschillende dingen doen:
- Je huurt iemand in die er wél verstand van heeft, en laat die je WordPress blog opzetten. Iemand inhuren kan een boel kopzorgen schelen. Maar het grote nadeel vind ik dat je het dan nog steeds zelf niet kunt. En dat betekent dat je steeds afhankelijk bent van je expert. Dus als je iets nieuws op je blog wilt zetten, of er is een probleem, dan kun je dat niet zelf oplossen.
- Je doet een WordPress cursus. Dat kan tegenwoordig zowel ‘in real life’ als online. Let wel op dat je een goede kwaliteit cursus kiest.
- Je investeert in verschillende boeken over WordPress zoals WordPress voor Dummies.
- Je leest op internet alles wat er los en vast zit over WordPress. Er is van alles te vinden over WordPress, maar het grote nadeel is dat er vaak geen lijn in zit. Daardoor vlieg je van het één na het ander. In die zin is een cursus WordPress handiger, want dan krijg je een grondige opbouw.
WordPress.com: de stomme versie van Blogger?
Als het gaat over WordPress is het belangrijk om te weten dat er twee versies zijn: WordPress.com en WordPress.org.
WordPress.com is gratis, en kun je vergelijken met het Blogger platform. Je maakt ter plekke een website. Maar anders dan bij Blogger kun je op WordPress.com bijvoorbeeld geen Google Adsense gebruiken. Dat is één van de redenen dat ik WordPress.com de stomme versie van Blogger vindt. Bovendien vind ik WordPress in het algemeen toch wat ingewikkelder werken dan Blogger.
WordPress.com heeft wat mij betreft alle nadelen van WordPress, zonder de voordelen van Blogger.
Voordat ik nu allemaal boze reacties krijg van blije WordPress.com gebruikers: ik weet dat veel mensen veel plezier beleven aan WordPress.com. En dat is natuurlijk alleen maar fijn. Smaken verschillen, en voorkeuren voor blog platforms ook ; )
So you’ve got a blog. That don’t impress me much
Herinner je nog het liedje That don’t impress me much van Shania Twain? Dat doet me altijd denken aan iemand met een blog. Want een blog maken is pas het begin. Als je een blog hebt waar nooit iemand komt, dan verliest zo’n blog toch zijn functie. Met andere woorden: een blog maken is eigenlijk pas het begin. Daarna is het tijd om het blog te vullen met goed geschreven blogposts, zodat de wereld het kan lezen. Er zijn bloggers die zeggen:
‘Ik schrijf alleen voor mezelf. Het kan me niet schelen of ik bezoekers krijg.’
Dat kan natuurlijk, maar je zou dan ook simpelweg artikelen in een Google Docs bestand kunnen plaatsen. De meeste bloggers beginnen toch een blog omdat ze iets te delen hebben. Informatie, inspiratie, medeleven, zorgen, ziekte etc. En dan is het toch leuk als je blog ook bezoekers trekt. Dat betekent dat het slim is om aandacht te besteden aan zoekmachineoptimalisatie, ook bekend als SEO.
WordPress samenvattend
Als je wilt gaan bloggen om geld te verdienen dan is het handig om meteen maar te beginnen met WordPress.org. De één vindt WordPress makkelijk, voor de ander is de leercurve wat steiler (#ik). Voor die laatste groep adviseer ik een cursus WordPress voor beginners. Dat voorkomt dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
In een cursus krijg je gestructureerd de stappen aangereikt die je moet zetten op een goed WordPress blog op te zetten.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met We love traffic, specialist in website trainingen en advies. Je kunt bij hen ook terecht voor een cursus SEO. Bonustip: ze hebben ook allerlei gratis informatie voor bloggers!
Leestips
Hoe zijn jouw ervaringen met WordPress en WordPress cursussen?
Zelf vind ik het leuk om dingen te ontdekken en heb vrijwel alle softwarepakketten (denk aan Dephi en AutoCAD) zonder cursus gedaan. Ze waren er vaak nog niet of het stelde niets voor. Toch heb ik bij de komst van Windows95 op het werk een serie daarover gevolgd. Modules als Word en Excell en macro’s waren voor mij geen eye-opener. Dat had ik zelf al onder de knie gekregen. Maar er was ook een cursus Windows die alleen over Windows ging, de kapstop waar al die programma’s (tegenwoordig App’s) aan op zijn gehangen. Ik merk nog dagelijks dat die kennis bij enorm veel windowsgebruikers ontbreekt.
Zelf vond ik Blogspot/Blogger een stuk onlogischer dan WordPress.com. Sommige dingen is echt kruipdoorsluipdoor zoeken. Denk aan het instellen van kolombreedtes. Bij WordPress moet je dan maar een compleet ander thema kiezen, wat ik ook erg tijdrovend en omslachtig vind. Vooral omdat elk thema wel wat nadelen heeft. De nieuwe blokeditor van WordPress vind ik ook lastig en heb ik weer uitgeschakeld. Bij WordPress weet ik wel waar ik m’n foto’s opberg met een voor zoekmachines leesbare naam binnen het eigen sundomein. Bij Blogspot ben ik gestopt met zoeken en ook de onleesbare namen die blogspot er aan geeft vind ik waardeloos. Dus mijn foto’s voor m’n blogspodomeinen staan op m’n wordpressdomein.
Maar mijn keuze valt niet op WordPress of Blogspot vanwege CMS-gemak. Ik kies voor bezoekersgemak. En dan vind ik dat veel Blogspotspul er vaak niet uitziet en dat het reageren op z’n ding rampzalig is. WordPress.com is veel bezoekersvriendelijker in te stellen en heeft Aksimet die je niet lastig valt met stoplichtplaatjes. Reclames hoeven van mij totaal niet. Ik raad ook mensen aan om uBlock Origin te gebruiken, dan ben je meteen overal van die bende af. Blogspot heeft dan ook een voordeel, daar staan geen reclames op. Zelf zou ik nooit reclames plaatsen. Dat doe je ook niet in een dagboek of een fotoalbum dat je aan mensen laat zien.
Ik weet en wist weinig van ICT en software, maar net genoeg om mij op mijn werk staande te houden.
Toen ik in augustus 2009 van Web-log wilde overstappen naar WordPress, kon ik er helemaal niet mee uit de voeten! Web-log liet bloggers aan hun lot over en ik moest iets anders zien te vinden. Na een paar dagen proberen op WordPress heb ik besloten om over te stappen naar Blogger. Dat was voor mij eenvoudiger.