Je blog header is het eerste wat bezoekers zien. Wil je een blog beginnen? Houd dit dan in gedachten. Je blog header is erg belangrijk. In de ideale situatie kunnen bezoekers aan je blog header meteen zien waarover jouw blog gaat.

Blog header: wat moet er in staan?

Blogtitel

In je blog header moet in ieder geval je blogtitel staan. Een blogtitel kan al heel veel zeggen over je blog. Neem bijvoorbeeld Eenvoudig Leven van Teunie Luijk. Die titel dekt uitstekend de lading van haar blog dat over eenvoudig leven gaat!

Tagline

Onder de titel staat vaak een ’tagline’. Ook de tagline is heel belangrijk: daarmee vertel je bezoekers namelijk nog meer over je blog. Soms is een tagline heel humoristisch. Een Amerikaanse moeder heeft als tagline van haar blog: ‘Preparing kids for therapy since 1997’. Een tagline kan ook vooral informatief zijn, zoals bij Het Moederfront: ‘voor moeders die denken’.

Afbeelding

Naast de blogtitel hebben veel mensen een plaatje in hun blog header. Zo’n plaatje is aantrekkelijk, en als je het goed kiest weerspiegelt het de inhoud van je blog. Zo heb ik onlangs de header van mijn blog Huisvlijt aangepast, om in één oogopslag duidelijk te maken waar dat blog over gaat.

Maak je blog header niet te groot!

Superbelangrijk: maak  je header niet zo groot dat mensen naar beneden moeten scrollen om bij je tekst te komen! De aandachtspanne van de gemiddelde internetter is net zo kort als van een eenjarige, en niet iedereen zal de moeite nemen om naar beneden te gaan voor de tekst.

Een andere belangrijke reden om je blog header niet te groot te maken is als je geld wilt verdienen met je blog. Als je geld wilt verdienen met je blog is het belangrijk dat Google Adsense of advertorials above the fold staan. Above the fold is de bovenste helft van je blog. Dus het gedeelte dat bezoekers zien zonder dat ze naar beneden hoeven te scrollen. Als alleen je header al zo groot is dat die het hele gebied above the fold bedekt, dan is dat heel ongunstig voor adverteerders. Want wie wie wil er nu betalen voor een plek onderaan een blog?!

Op mijn blog Berichten van Het Moederfront had ik een header die veel te groot was. Ik wist dat ook wel, maar ik vond hem zo mooi! Bovendien verdien ik met dat blog toch vrijwel niets. Maar op een gegeven moment begon het toch te knagen, en nu heb ik de blog header stukken kleiner gemaakt.

Voorbeelden van headers die te groot zijn

Een voorbeeld van een blog header die veel plek in neemt vind je op het blog Grenouilles Levensstijl. Omdat de header ook nog eens in Kerstmisstijl is, kan het lijken alsof dit blog niet wordt bijgehouden. Ook op het blog Gezinsleven neemt de header eigenlijk teveel plek in, maar dit wordt enigszins gecompenseerd doordat de blogger bovenaan een sectie heeft gemaakt waarin ze beschrijft waar haar blog over gaat. Maar voor adverteerders is dit blog minder interessant.

Voorbeelden van goede blog headers

Zuster Klivia’s header voldoet aan alledrie de eisen van een goede header: blogtitel, een leuke en informatieve tagline, en een afbeelding die van toepassing is op de inhoud van haar blog. De header ziet er professioneel en aantrekkelijk uit.

Ook de header van Ren mama, ren neemt niet teveel plek in, en weerspiegelt het onderwerp van het blog. De tagline licht die nog verder toe.

Moet ik mijn blog header veranderen?

Of je je header wilt veranderen is helemaal aan jou. Als je puur voor jezelf blogt, en het je niet uitmaakt of je veel bezoekers krijgt, en je geen geld hoeft te verdienen met je blog, dan kun je je header gerust zo laten als hij is.

Maar als je streeft naar nieuwe bezoekers, die niet meteen weer wegklikken, dan zou het kunnen dat je header verbetering nodig heeft. Check in dat geval de volgende punten:

 1. Neemt je blog header veel plek in? Wanneer je header de hele ruimte above the fold inneemt, moet je hem kleiner maken
 2. Is je blogtitel goed leesbaar? Duidelijk lettertype, en duidelijke kleur?
 3. Wat vertelt je tagline over je blog?
 4. Als je een afbeelding gebruikt: weerspiegelt die de inhoud van je blog?

Help, hoe kom ik aan een nieuwe header?!

Er zijn diverse manieren om aan een header te komen. Je kunt er zelf eentje maken met bijvoorbeeld Picmonkey, maar er zijn ook kant en klare headers die gratis kunt downloaden. Bijvoorbeeld op Shabbyblogs.

Als je geen afbeelding in je header wilt, dan biedt Blogger een heleboel lettertypes om mee te experimenteren, evenals kleurtjes. Daarmee kun je je header toch een unieke look geven.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Als ik de broncode van mijn blog bekijk, zie ik tot mijn verbazing dat de berichtkop een H3-tag heeft, terwijl de kopjes verderop in de tekst een H2-tag bezitten. Nu heb ik altijd geleerd dat de koptekst liefst tussen H1-tags moet staan, en bij voorkeur slechts éénmaal gebruikt mag worden in op de betrokken webpagina.

  De HTML-modus is alleen beschikbaar voor de eigenlijke content in Blogger, maar hoe kan ik de HTML-code van de berichtkopjes aanpassen?

  Graag je advies,
  Simon

   1. Wel wat laat, maar toch mijn welgemeende dank voor je reactie. Het is me gelukt om de betrokken H-tags aan te passen. Ik neem aan dat het best enige tijd zal duren voordat ik de effecten daarvan zal merken en meer bezoekers trek. Daarvoor moeten de zoekmachines mijn aangepaste blog eerst weer een keer hebben bezocht, toch?

    Compliment voor je blog trouwens. Frisse opmaak, leuke schrijftrant en bruikbare tips. Jaloers ;-)

 2. Hoi bedankt voor je tips! leuk om te doen ook! Ik heb er meteen 3 gemaakt en geprobeerd en daaruit 1 gekozen.

  naar aanleiding van je verhaaltje denk ik dat er over smaak wel wat te twisten valt als je het over de grootte en opmaak van de header denkt.
  ik vind bijvoorbeeld die van ren mama ren te klein, en de achtergrondlijn van de tabbladen te donker erop. Persoonlijk vind ik dat dus heel krap overkomen.
  Maar goed, dat mag ieder voor zich weten natuurlijk.

  groetjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *