Blog schrijven – optimaliseer je teksten
Een blog schrijven is zo moeilijk niet.
Maar is jouw blog goed leesbaar voor je bezoekers?
Houd je rekening met de verschillende taalniveaus?
En hoe is je opmaak?
Lees nu hoe je een blog schrijven optimaliseert!
Blog schrijven
Schrijf op niveau B1 of B2
Schrijf toegankelijk en houd rekening met het taalniveau van je bezoekers. Een taalniveau zegt iets over hoe goed iemand een taal of tekst begrijpt. In Nederland worden 6 taalniveaus onderscheiden. Een taalniveau zegt iets over hoe goed iemand een taal of tekst begrijpt. De taalniveaus lopen van ‘standaard eenvoudige communicatie’ naar ‘zeer lastige communicatie’.
- A1: dit is echt beginnersniveau. In het programma Ik Vertrek is dit het niveau waar de meeste Nederlandse emigranten zo ongeveer zitten als het gaat om de taal van hun nieuwe land.
- A2: Op dit taalniveau kun je simpele gesprekjes voeren.
- B1: Taalniveau B1 betekent dat je teksten begrijpt die grotendeels bestaan uit woorden en zinnen die je geregeld hoort en waar je bekend mee bent. Dit niveau wordt ook wel Jip en Janneke taal genoemd.
- B2: Op dit niveau kun je zelfs discussiëren en je snapt moeilijke teksten
- C1: Je begrijpt lange en moeilijke teksten, en ook literaire teksten snap je.
- C2: op dit niveau heeft geen enkele tekst meer geheimen voor je. Ingewikkelde beeldspraak, vaktermen, je snapt het allemaal.
Maar wist je dat taalniveau B2 ‘normale communicatie’ wordt genoemd? Met andere woorden ga je een blog schrijven waarvan je wilt dat iedereen het begrijpt? Gebruik dan tekstniveau B2.
Het belang van het juiste taalniveau
Bij een blog schrijven is het goed om hiermee rekening te houden. Laten we als voorbeeld een speech uit 2019 van Thierry Baudet gebruiken!
‘De Uil van Minerva spreidt zijn vleugels bij het vallen van de avond. En dat geldt niet alleen voor deze avond, beste vrienden, beste campagnegenoten, beste partijgenoten, beste kompanen.’
Deze speech is duidelijk niet gericht op mensen van taalniveau’s A t/m B. Sterker nog, zelfs vele politici snapten er niks van en er verschenen allerlei artikelen in kranten waarin mensen zich afvroegen wat Thierry toch allemaal bedoeld had ; )
Hieronder een impressie van de tekst, en de reacties van mensen:
Geloof me als ik zeg: ‘Dit is niet het effect dat je wilt bereiken met jouw blogposts : )’
Voorbeeld tekst op taalniveau B1
Een ander voorbeeld zijn de persconferenties die worden gegeven in verband met de coronacrisis. Het taalniveau van Rutte tijdens zo’n conferentie schommelt tussen B2 en soms zelfs C1. Dat betekent dus dat veel mensen het lastig vinden om te begrijpen. Om die reden vind je op de site van de Rijksoverheid ook altijd een versie ‘in eenvoudige taal’. En dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
‘Lockdown blijft nodig
Het aantal besmettingen met corona daalt een beetje.
Dat is goed nieuws en moet zo blijven.
Maar het aantal besmettingen moet sneller dalen.
Daarom blijft de lockdown zeker tot en met 9 februari.
Zodat het aantal mensen met corona in ziekenhuizen snel daalt.
Blijf dus thuis.’
Zoals je ziet, worden er korte zinnen gebruikt, met eenvoudige woorden die iedereen kent.
Wat betekent dit voor jou als blogger?
Houd rekening met je doelgroep en bezoekers. Ben je huisarts, en schrijf je een blog voor collega artsen? Dan zullen ze blogposts op taalniveau C1 en C2 begrijpen. Maar wil je mensen zonder voorkennis bereiken? Dan is een taalniveau van B1 of B2 veel beter. Kortom: ken je doelgroep, en pas je taalniveau hierop aan.
Blog schrijven – blogpost opmaak
Een blog schrijven is stap één. De volgende stap is dat je de tekst vormgeeft op een manier die prettig is voor je bezoekers. Pas dus op voor de gevreesde ‘muur van tekst’! Dat is een lange lap tekst, zonder witregels of tussenkopjes. Zeker voor teksten op internet en dus een blog schrijven geldt: Zorg voor witruimte tussen alinea’s en gebruik in vredesnaam tussenkopjes! En maak die tussenkopjes niet simpelweg ‘vet’ maar gebruik H-tags!
Vergeet niet als je een blog schrijft: sommige mensen lezen je post op een smartphone! Die zitten echt niet te wachten op een eindeloze brij van tekst. Help ze te blijven lezen!
Blog schrijven: wat wil je bezoeker?
Een blog schrijven doe je in principe om een ander iets te bieden. Dat kan informatie zijn, maar ook inspiratie. Het is goed om bij het schrijven te bedenken: ‘Wat wil mijn bezoeker?’ Hoe komen bezoekers op je blog terecht? Is dat met bepaalde vragen of problemen? Zorg dan bij het blog schrijven dat je ze antwoorden en oplossingen biedt. En doe dat op een begrijpelijk taalniveau.
Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb regelmatig vragen over plugins, hosting enzovoort. Maar als ik die aan een plugin ontwikkelaar of host voorleg, dan krijg ik antwoorden waar ik niets van begrijp! Ik vind dat altijd zo irritant. Dat is één van de redenen dat ik Bloggen en loggen ben begonnen: om mensen de informatie te geven in duidelijke taal, die ik zelf vaak mis.
Samenvattend
Een blog schrijven is leuk om te doen, maar houd rekening met je bezoekers! Dat doe je door te letten op het taalniveau van je blogposts: zorg dat het begrijpelijk is voor je bezoekers.
In het algemeen geldt: gebruik een taalniveau van B1 (Jip en Janneke taal) of B2 (iets moeilijker).
Zorg verder voor witregels en tussenkopjes en houd rekening met zogenoemde ‘user intent’: wat wil je bezoeker.
Vind je het lastig om het juiste taalniveau te bepalen? Of om te schrijven op een bepaald taalniveau? Dan kun je ook een deskundige hiervoor inschakelen. Bijvoorbeeld Communicatiebureau Proven Context.
Met dank aan Communicatiebureau Proven Context voor het inspireren van deze blogpost!
Comments
Blog schrijven – optimaliseer je teksten — 1 Comment
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>